• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.1°C / 26.8°C
  2 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.0°C / 26.9°C
  3 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.0°C / 23.3°C
  1 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 18.8°C
  1 BF
  70%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  78%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 24.0°C
  2 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.2°C / 20.4°C
  2 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.0°C / 26.0°C
  1 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.6°C / 25.9°C
  2 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.8°C
  3 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.7°C
  1 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  65%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 25.7°C
  2 BF
  46%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 25.6°C
  2 BF
  47%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  2 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.5°C / 26.8°C
  2 BF
  37%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.3°C / 23.3°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.1°C / 24.7°C
  1 BF
  84%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  60%

Τζο Μπάιντεν

AP Photo/Andrew Harnik

Reuters: Ο Λευκός Οίκος προωθεί σχέδιο τριών σημείων για το δικαίωμα στις αμβλώσεις

 • A-
 • A+

Στρατηγική τριών σημείων για την προστασία του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση προωθεί ο Λευκός Οίκος, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις συνέπειες της απαγόρευσης των αμβλώσεων που επέβαλε με απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, αλλά και με το βλέμμα τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, το σχέδιο αυτό θα έχει διαφορετική προσέγγιση, με στόχο να καταλάβουν όλοι οι πολίτες άνδρες και γυναίκες, πώς η απαγόρευση των αμβλώσεων μπορεί να επηρεάσει και τα δύο φύλα.

Το σχέδιο της κυβέρνησης Μπάιντεν θα στηρίζεται σε δύο συγκεκριμένα ομοσπονδιακές στρατηγικές ώστε να ενισχύσει την ισχύ των ομοσπονδιακών νόμων έναντι της νομοθεσίας των Πολιτειών που περιορίζουν το δικαίωμα στην άμβλωση, να επιτρέψει τη συλλογή δεδομένων και την έρευνα για το πώς οι περιορισμοί επηρεάζουν τις γυναίκες και στη συνέχεια να ενημερώνονται σχετικά οι πολίτες, αλλά και να καταλήξει η κυβέρνηση σε ένα συνεπές σχέδιο ενημέρωσης όσον αφορά το πώς οι αναγκαστικές εγκυμοσύνες επηρεάζουν αρνητικά τόσο τις γυναίκες όσο και τους άνδρες.

Για να το πετύχουν αυτό, ανώτεροι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, σύμβουλοι και υποστηρικτές του δικαιώματος στην άμβλωση πραγματοποιούν από τις 4 Αυγούστου εκστρατεία ευρείας κλίμακας με τηλεφωνήματα σε 2.000 συμμετέχοντες, για να ενημερωθούν για τα σχέδια της κυβέρνησης.

Οι υποστηρικτές του δικαιώματος στην άμβλωση έχουν επικρίνει την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι άργησε να ενεργήσει όσον αφορά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου τον Ιούνιο που έβαλε τέλος στο συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση. 

Απαντώντας στις επικρίσεις αυτές, ο Λόρενς Γκόστιν, διευθυντής σχολής του Ινστιτούτου για το Εθνικό και Παγκόσμιο Δίκαιο Υγείας του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν, ο οποίος συνεργάζεται με τον Λευκό Οίκο, είπε ότι η κυβέρνηση «πραγματικά προχωρά μέχρι τέλους προσπαθώντας να προωθήσει το μήνυμά του για το θέμα των αμβλώσεων και εν όψει ενδιάμεσων εκλογών. Ελπίζουν ότι αυτό έχει αποτέλεσμα στις γυναίκες των προαστίων, όπου ο Μπάιντεν είχε προβάδισμα στις προεδρικές εκλογές».

Ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε ότι η κυβέρνηση πιστεύει ότι το θέμα θα μπορούσε να κερδίσει την υποστήριξη και πολλών Ρεπουμπλικάνων.

Τα δύο καταστατικά στα οποία στηρίζει το σχέδιό της η κυβέρνηση Μπάιντεν, ώστε να αντιμετωπίσει νομικά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, είναι ο Νόμος για την Επείγουσα Ιατρική Θεραπεία και την Ενεργό Δράση (EMTALA) και το Δικαίωμα Προτιμήσεως του FDA, σύμφωνα με τον Ομοσπονδιακό νόμο περί τροφίμων, φαρμάκων και καλλυντικών (FDCA).

Ο EMTALA απαιτεί από τα νοσοκομεία που δέχονται κεφάλαια του προγράμματος Medicare να παρέχουν ιατρική περίθαλψη σε άτομα που φτάνουν με επείγουσα ιατρική κατάσταση. Αυτό περιλαμβάνει την παροχή υπηρεσιών άμβλωσης σε γυναίκες εάν η ζωή τους κινδυνεύει. Αυτός ο νόμος είναι η βάση στην οποία στηρίζεται η αγωγή του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατά της Πολιτείας Αϊντάχο, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να εφαρμοστεί, λένε ορισμένοι νομικοί εμπειρογνώμονες.

Το Δικαίωμα Προτιμήσεως του FDA υποστηρίζει ότι οι Πολιτείες δεν μπορούν να απαγορεύσουν εγκεκριμένο φάρμακο για την άμβλωση επειδή ο ομοσπονδιακός νόμος υπερβαίνει σε ισχύ τους πολιτειακούς νόμους. Περισσότερες από 30 πολιτείες έχουν θεσπίσει νομοθεσία που περιορίζει την πρόσβαση σε φάρμακα. 

Σύμφωνα με τη Μίνι Τιμαράτζου, πρόεδρο της NARAL Pro-Choice America, η οποία επίσης συνεργάζεται με τον Λευκό Οίκο για το θέμα, η δικαστικές προσφυγές είναι το κλειδί. Οι δικαστικές αποφάσεις, είπε, «δεν είναι μόνο εκτελεστικές διαταγές και πολιτικές, είναι νομική επιβολή».

Ο Λευκός Οίκος επιβλέπει έρευνα σχετικά με τις σωματικές και ψυχικές βλάβες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες εάν τους απαγορεύεται η πρόσβαση στην άμβλωση, καθώς και τις οικονομικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι αναγκαστικές εγκυμοσύνες σε άνδρες, γυναίκες και οικογένειες, και σχεδιάζει να ενημερώσει σχετικά τους ψηφοφόρους, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Θα στοχεύει κυρίως στους άνδρες, μέσω συστήματος αποστολής μηνυμάτων, ζητώντας τους να εξετάσουν πώς θα μπορούσαν να επηρεαστούν οι αδερφές, οι ανιψιές, οι ξαδέρφες τους, εάν οι αμβλώσεις δεν ήταν διαθέσιμες, ενημερώνοντάς τους και για το κόστος που σχετίζεται με τη στήριξη μιας εγκυμοσύνης εκτός προγράμματος, σε μια προσπάθεια να διευρυνθεί η κατανόηση του προβλήματος.

Το 2020, το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που αναγκάζονται να αποκτήσουν ένα παιδί χωρίς να το έχουν προγραμματίσει, αντιμετωπίζουν ιατρικά έξοδα που σχετίζονται με την προγεννητική φροντίδα, τη γέννηση, την επιλόχεια ανάρρωση, επιπλέον των δαπανών που σχετίζονται με την ανατροφή ενός παιδιού που ξεπερνούν τα 9.000 δολάρια ετησίως.

Ένα άλλο μήνυμα θα απευθύνεται στους θρησκευόμενους Αμερικανούς, λέγοντάς τους ότι δεν χρειάζεται να αλλάξουν πίστη για να υποστηρίξουν το δικαίωμα στην άμβλωση, απλά πρέπει να αντισταθούν στις υπερβολές.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Νέο διάταγμα Μπάιντεν που διευκολύνει γυναίκες που θέλουν να κάνουν άμβλωση
Είναι το δεύτερο διάταγμα του Τζο Μπάιντεν, που προσπαθεί να μειώσει τις συνέπειες της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου που ουσιαστικά απαγορεύει πλήρως τις αμβλώσεις.
Νέο διάταγμα Μπάιντεν που διευκολύνει γυναίκες που θέλουν να κάνουν άμβλωση
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Τσιρότο σε μια βαθιά και χαίνουσα πληγή
Το εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος Μπάιντεν για να διασφαλίσει την πρόσβαση σε μεθόδους άμβλωσης φαντάζει σαν ένα μικρό τσιρότο σε μια βαθιά και χαίνουσα πληγή.
Τσιρότο σε μια βαθιά και χαίνουσα πληγή
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Υγειονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης «εξετάζει» ο Μπάιντεν για τις αμβλώσεις
Ο Τζο Μπάιντεν ψάχνει τρόπους να «προσβάλλει» την πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που ανέτρεψε τη νομολογία «Ρόου εναντίον Ουέιντ» που κατοχύρωνε την προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση σε...
Υγειονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης «εξετάζει» ο Μπάιντεν για τις αμβλώσεις
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Φόβοι Μπάιντεν για συλλήψεις γυναικών που κάνουν άμβλωση σε άλλες πολιτείες
Τον εντοπισμό και τη δίωξη γυναικών προειδοποίησε ότι μπορεί να δει η χώρα από τις ηγεσίες πολιτειών που έχουν καταργήσει το δικαίωμα στην άμβλωση.
Φόβοι Μπάιντεν για συλλήψεις γυναικών που κάνουν άμβλωση σε άλλες πολιτείες
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Σχεδόν πλήρης η απαγόρευση των αμβλώσεων στην Ιντιάνα
Σε εφαρμογή τέθηκε στην Πολιτεία της Ιντιάνα ο νόμος που ουσιαστικά εξαλείφει την πρόσβαση στις αμβλώσεις για 1,5 εκατομμύρια γυναίκες. Μέχρι χθες, η Ιντιάνα ήταν ένα ασφαλές καταφύγιο για όσες επιθυμούσαν να...
Σχεδόν πλήρης η απαγόρευση των αμβλώσεων στην Ιντιάνα
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
«Ανώριμη» να αποφασίσει για άμβλωση στα 16, ώριμη για να μεγαλώσει ένα παιδί;
Οργή και σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει δικαστική απόφαση στη Φλόριντα, που έκρινε ότι ένα 16χρονο κορίτσι δεν είναι αρκετά ώριμο για να αποφασίσει να υποβληθεί σε άμβλωση.
«Ανώριμη» να αποφασίσει για άμβλωση στα 16, ώριμη για να μεγαλώσει ένα παιδί;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας