• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.2°C / 26.8°C
  3 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.9°C / 24.9°C
  1 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 23.7°C / 24.9°C
  1 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  78%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 21.5°C
  2 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 17.9°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  1 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.8°C / 28.0°C
  2 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.3°C / 23.9°C
  2 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 25.5°C
  2 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.3°C / 24.7°C
  0 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  3 BF
  94%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.1°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 21.5°C / 24.5°C
  1 BF
  62%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 25.4°C
  5 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 26.0°C
  2 BF
  67%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 22.2°C
  1 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  95%
AP Photo/Susan Montoya Bryan, File

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο «ψαλιδίζει» και τα όπλα κατά της κλιματικής κρίσης

 • A-
 • A+

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλλει κλιματικά κριτήρια στα εργοστάσια παραγωγής ρεύματος, αποφάσισε το συντηρητικής πλειοψηφίας Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, με στόχο - λίγο μετά την αρνητικά ιστορική απόφαση για τις αμβλώσεις - μια νέα «ταφόπλακα», αυτή τη φορά για το περιβάλλον.

Με ψήφους έξι υπέρ έναντι τριών κατά, το δικαστήριο επέβαλε περιορισμούς στις δυνατότητες της ανώτατης Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) να εφαρμόζει σαρωτικές ρυθμίσεις για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, απόφαση που ενδέχεται να υπονομεύσει τα σχέδια του Αμερικανού σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Συγκεκριμένα, περιόρισε την εξουσία της EPA να ρυθμίζει τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου από τους υπάρχοντες σταθμούς παραγωγής ενέργειας, που λειτουργούν με άνθρακα ή με φυσικό αέριο. Η ΕΡΑ είχε αυτή τη δυνατότητα με βάση τον Νόμο Καθαρού Αέρα για την καταπολέμηση της ρύπανσης. Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν επεξεργάζεται αυτήν την περίοδο νέους κανονισμούς.

Ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι η νομική ομάδα του προέδρου θα μελετήσει την απόφαση και θα βρει τρόπους για να προχωρήσει προς τα εμπρός. «Ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τις αρχές που διαθέτει για να προστατεύσει τη δημόσια υγεία και να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση», πρόσθεσε.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Στεφάν Ντουζαρίτς χαρακτήρισε την απόφαση «οπισθοδρόμηση στον αγώνα μας κατά της κλιματικής αλλαγής».

«Όμως πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι μια παγκόσμια έκτακτη ανάγκη, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, απαιτεί παγκόσμιες απαντήσεις και ότι οι ενέργειες ενός και μόνο κράτους δεν μπορούν και δεν πρέπει να επηρεάσουν τους κλιματικούς στόχους μας», πρόσθεσε.

Οι έξι συντηρητικοί δικαστές (οι τρεις προοδευτικοί μειοψήφισαν) ανέτρεψαν μια προηγούμενη απόφαση, του 2021, που έλαβε το Εφετείο της Περιφέρειας της Κολούμπια. Το Εφετείο είχε καταρρίψει τότε τον κανονισμό περί «Προσιτής Καθαρής Ενέργειας» που είχε περάσει ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με ένα άρθρο του οποίου - το αποκαλούμενο «Εδάφιο 111» - έμπαιναν όρια στην εξουσία της EPA να ρυθμίζει τις εκπομπές καυσαερίων από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Πολιτείες που ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικάνους, όπως η Δυτική Βιρτζίνια που είναι σημαντικός παραγωγός άνθρακα, είχαν ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο να περιορίσει τις εξουσίες της EPA. Κατά της απόφασης του Εφετείου είχαν προσφύγει επίσης εταιρείες παραγωγής άνθρακα και βιομηχανίες που χρησιμοποιούν άνθρακα στα εργοστάσιά τους.

«Η θέσπιση ορίων στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, σε επίπεδο που θα απαιτούσε την κατάργηση του άνθρακα, σε εθνικό πλαίσιο, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, θα μπορούσε να ήταν μια κατάλληλη λύση για τη σημερινή κρίση. Όμως δεν είναι εύλογο ότι το Κογκρέσο έδωσε στην EPA την εξουσία να υιοθετεί τέτοια μέτρα», ανέφερε στο σκεπτικό της απόφασης ο δικαστής Τζον Ρόμπερτς.

«Σήμερα, το Δικαστήριο αφαίρεσε από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος τη δυνατότητα που της έδωσε το Κογκρέσο να αντιμετωπίσει το πιεστικότερο πρόβλημα της εποχής μας», ανταπάντησε η δικαστής Έλενα Κάγκαν, που μειοψήφησε, υπενθυμίζοντας ότι οι έξι πιο θερμές χρονιές του πλανήτη καταγράφηκαν την τελευταία δεκαετία.

Την ώρα που πολλοί Ρεπουμπλικάνοι κυβερνήτες χαιρετούσαν την απόφαση, η Δημοκρατική βουλευτής Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτές, την χαρακτήριζε «καταστροφική».

Το 2007, το Ανώτατο Δικαστήριο είχε κρίνει, με μικρή πλειοψηφία, ότι η ΕΡΑ είναι αρμόδια να ρυθμίζει τις εκπομπές καυσαερίων που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή, δεδομένου ότι ένας νόμος της δεκαετίας του 1960 της έδινε την αρμοδιότητα να λαμβάνει μέτρα για τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Πρώτα στοχοποίησαν τις γυναίκες, μετά το περιβάλλον
Μετά την ανατροπή του ιστορικού νόμου «Ρόου εναντίον Γουέιντ», το Ανώτατο Δικαστήριο, πάλι με 6 ψήφους υπέρ και 3 κατά, περιόρισε την εξουσία της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος.
Πρώτα στοχοποίησαν τις γυναίκες, μετά το περιβάλλον
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
ΗΠΑ: Γεγονός η πρώτη μαύρη γυναίκα μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου
Η αμερικανική Γερουσία προχώρησε σήμερα σε μια ιστορική επικύρωση του διορισμού της Κετάνζι Μπράουν Τζάκσον στο Ανώτατο Δικαστήριο, του οποίου θα είναι η πρώτη μαύρη δικαστής.
ΗΠΑ: Γεγονός η πρώτη μαύρη γυναίκα μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ένα βήμα πριν την ιστορική εκλογή της πρώτης Αφροαμερικανής στο Ανώτατο Δικαστήριο
Η εξασφάλιση ισόβιας θητείας στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ από την υποψήφια των Δημοκρατικών, Κετάντζι Μπράουν Τζάκσον, θα αποτελέσει μία ιστορική στιγμή για τη δικαστική και θεσμική ιστορία της χώρας.
Ένα βήμα πριν την ιστορική εκλογή της πρώτης Αφροαμερικανής στο Ανώτατο Δικαστήριο
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
«Χαστούκι» εξ ιδίων στα σχέδια Μπάιντεν
Σε... γιοφύρι της Αρτας εξελίχθηκε για τον Τζο Μπάιντεν το πρόγραμμα ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους και της προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς ο δεξιός Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζο Μάντσιν καταψηφίζει το...
«Χαστούκι» εξ ιδίων στα σχέδια Μπάιντεν
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Συρρίκνωση και στα ταμειακά διαθέσιμα της εκστρατείας Τραμπ
Πολύ πίσω από τον Δημοκρατικό αντίπαλό του στην κούρσα για την συγκέντρωση κεφαλαίων βρέθηκε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο.
Συρρίκνωση και στα ταμειακά διαθέσιμα της εκστρατείας Τραμπ
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Υγειονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης «εξετάζει» ο Μπάιντεν για τις αμβλώσεις
Ο Τζο Μπάιντεν ψάχνει τρόπους να «προσβάλλει» την πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που ανέτρεψε τη νομολογία «Ρόου εναντίον Ουέιντ» που κατοχύρωνε την προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση σε...
Υγειονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης «εξετάζει» ο Μπάιντεν για τις αμβλώσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας