Μπορεί ο Τζο Μπάιντεν να έφυγε στην Ευρώπη σχεδόν αμέσως μετά την απόφαση για τον νόμο «Ρόου εναντίον Γουέιντ», για να παραστεί στις συνόδους της G7 και του ΝΑΤΟ, αλλά ο διεθνής αντίκτυπος της εξωφρενικής οπισθοδρόμησης στα δικαιώματα των γυναικών τον ακολουθούσε παντού. Σειρά ξένων ηγετών που θα παρευρίσκονταν στις συνόδους με τον Αμερικανό πρόεδρο εξέδωσαν καταδικαστικές δηλώσεις, σε μια σπάνια κίνηση για θέμα που αφορά το εσωτερικό των ΗΠΑ.
«Ενα μεγάλο βήμα προς τα πίσω» χαρακτήρισε την απόφαση του αμερικανικού Ανώτατου Δικαστηρίου ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. «Φρικτή» και «επίθεση στα δικαιώματα των γυναικών και στα δικαιώματα όλων μας» ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό. «Η άμβλωση αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα των γυναικών και πρέπει να προστατεύεται», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ενώ ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντρ Ντε Κρου, εξέφρασε τη θλίψη του για «το μήνυμα που στέλνει στον υπόλοιπο κόσμο» η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Υστερα από αυτό το εφιαλτικό πισωγύρισμα στις ΗΠΑ, κανείς και καμία δεν νιώθει πια ασφαλής ούτε μπορεί να θεωρεί τίποτα δεδομένο. Με αυτό το σκεπτικό και μπροστά στην ανησυχία που προκαλεί η άνοδος της άκρας Δεξιάς, χιλιάδες Γαλλίδες διαδήλωσαν το Σάββατο, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στις Αμερικανίδες και απαιτώντας να κατοχυρωθεί στο Σύνταγμα το δικαίωμα στην άμβλωση, μια πρόταση στην οποία φαίνεται να συγκλίνουν τόσο η κυβέρνηση όσο και τα κόμματα της Αριστεράς.
Κι ενώ οι Γαλλίδες υπόσχονται να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους αυτή την εβδομάδα, το γερμανικό Κοινοβούλιο μόλις ψήφισε υπέρ της κατάργησης ενός νόμου που είχε ξεμείνει από την εποχή του ναζισμού και ο οποίος προβλέπει ποινή φυλάκισης έως δύο ετών στους γιατρούς που «διαφημίζουν» τις αμβλώσεις ή παρέχουν πληροφορίες σχετικά με αυτές. Και, για να μην πηγαίνουμε πολύ μακριά, ας θυμηθούμε ότι στη «μεγάλη αγκαλιά» της Ευρωπαϊκής Ενωσης η Μάλτα απαγορεύει πλήρως τις αμβλώσεις και η Πολωνία τις επιτρέπει μόνο σε περιπτώσεις βιασμού ή σοβαρού κινδύνου για την υγεία της εγκύου.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας