• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.3°C / 32.9°C
  4 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 24.6°C / 29.9°C
  4 BF
  37%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.2°C / 31.0°C
  4 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 30.2°C
  4 BF
  51%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 23.0°C / 26.6°C
  4 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  1 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  3 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.7°C / 30.2°C
  5 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 27.3°C / 30.9°C
  1 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.7°C / 34.8°C
  2 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.7°C / 28.7°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  4 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  53%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 27.5°C / 30.5°C
  3 BF
  42%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 29.3°C
  4 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  32°C 29.9°C / 32.7°C
  3 BF
  30%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 27.3°C
  3 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 24.7°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.6°C / 22.6°C
  0 BF
  49%
(AP Photo/Jose Luis Magana)

Στις Πολιτείες μεταφέρεται η δικαστική μάχη για τις αμβλώσεις

 • A-
 • A+

Μετά από ένα διήμερο έκρηξης οργής απέναντι στην σκοταδιστική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τις αμβλώσεις, η δικαστική διαμάχη μεταφέρεται σε επίπεδο Πολιτειών.

Ήδη κλινικές σε Λουιζιάνα και Γιούτα πήραν παράταση λειτουργίας, έπειτα από δικαστικό φρένο στην εφαρμογή νομοθεσίας για απαγόρευση αμβλώσεων, ενώ στην Καλιφόρνια προωθείται ρύθμιση για να προστατεύσει περαιτέρω τα δικαιώματα αναπαραγωγής στην Πολιτεία.

Οι συντηρητικοί περίπου στις μισές Πολιτείες της χώρας κινούνται με βήμα ταχύ για να απαγορεύσουν καθολικά ή να περιορίσουν δραματικά το δικαίωμα στις αμβλώσεις, με τους πιο φιλελεύθερους σε περίπου 20 Πολιτείες να προσπαθούν να προστατεύσουν τα δικαιώματα των γυναικών, αλλά και να διευρύνουν το νομοθετικό πλαίσιο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα δικηγόροι και νομοθέτες να βρίσκονται σε θέσεις μάχης σε τοπικό επίπεδο. 

«Από εδώ και στο εξής τα πάντα κρίνονται στις πολιτείες. Μπορούμε να φανταστούμε ομοσπονδιακές λύσεις ή εθνικούς συμβιβασμούς στο ζήτημα των αμβλώσεων, αλλά νομίζω ότι μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν βλέπω πολλές πιθανότητες σε ομοσπονδιακό επίπεδο» δηλώνει η Τζέσι Χιλ, καθηγήτρια δικαίου στο πανεπιστήμιο Case Western Reserve.

Υπερασπιστές του δικαιώματος στην άμβλωση σε Κεντάκι, Αϊντάχο, Λουιζιάνα, Μισισιπί και Τέξας κατέθεσαν μηνύσεις για να φρενάρουν ή να καθυστερήσουν τις απαγορεύσεις. Μάλιστα, σε Λουιζιάνα και Γιούτα δικαστές μπλόκαραν, χθες, προσωρινά την εφαρμογή νομοθεσίας που απαγορεύει τις αμβλώσεις, με υπερασπιστές των δικαιωμάτων να στρέφονται σε τέτοιες ενέργειες προκειμένου να κερδίσουν πίστωση χρόνου.

Παρότι οι πιο άμεσες δράσεις έγιναν σε Πολιτείες, όπου υπάρχει ορατός κίνδυνος για άμεση απαγόρευση ή ακραίους περιορισμούς, σε εγρήγορση παραμένουν προοδευτικοί πολιτικοί και δικηγόροι και στις Πολιτείες που έχουν κατοχυρωμένο το δικαίωμα στην άμβλωση.

Στην Καλιφόρνια προωθείται νομοθετική ρύθμιση για αναθεώρηση του τοπικού συντάγματος προκειμένου να προστατεύονται ξεκάθαρα τα δικαιώματα των περίπου 40 εκατομμυρίων κατοίκων της. Στην Ουάσιγκτον ο κυβερνήτης Τζέι Άισλι δήλωσε ότι θα προωθήσει αλλαγές στο σύνταγμα της Πολιτείας για να μετατρέψει σε μόνιμη την προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση.

Αλλαγές στα τοπικά συντάγματα το νέο όπλο;

Την ίδια στιγμή φουντώνει η μάχη στις Πολιτείες που προσπαθούν να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις. Η καθηγήτρια Χιλ είναι μέρος μιας ομάδας δικηγόρων που επιχειρεί να ανατρέψει στα ομοσπονδιακά δικαστήρια νόμο του Οχάιο, ο οποίος απαγορεύει τις αμβλώσεις από την έκτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Δικαστής επέτρεψε την εφαρμογή της συγκεκριμένης νομοθεσίας αμέσως μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, όπως η Τζέσε Χιλ τονίζει ότι η προστασία που προσφέρει στα ατομικά δικαιώματα το σύνταγμα του Οχάιο μπορεί να αποτελέσουν ισχυρό επιχείρημα για την ανατροπή της σκοταδιστικής νομοθεσίας.

Στην Φλόριντα, χθες, ξεκίνησε η ίδια συζήτηση με τι επιχείρημα ότι το σύνταγμα της Πολιτείας υπερισχύει της απαγόρευσης για αμβλώσεις μετά την 15η εβδομάδα εγκυμοσύνης.

Τη Δευτέρα, άλλωστε, 21 γενικοί εισαγγελείς Πολιτειών εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση καθησυχάζοντας ασθενείς που ταξιδεύουν από άλλες Πολιτείες ότι θα προστατεύσουν την πρόσβασή τους σε αμβλώσεις. 

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μετά από κοινή επιστολή 19 γενικών εισαγγελέων από άλλες πολιτείες, οι οποίοι ζητούσαν από το υπουργείο Δικαιοσύνης να προστατεύσουν τις οργανώσεις κατά των αμβλώσεων από τυχόν βίαιες επιθέσεις.

Σε άλλα μέρη, ακόμη, οι τοπικές απαγορεύσεις που προωθούν συντηρητικοί βουλευτές βρίσκουν αντίσταση σε πιο προοδευτικές πόλεις. Για παράδειγμα στην Πολιτεία του Οχάιο, ο νόμος για απαγόρευση των αμβλώσεων μετά την 6η εβδομάδα τέθηκε σε εφαρμογή αμέσως μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όπως ο δήμαρχος του Σινσινάτι ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε αλλαγές στον τομέα της υγείας προκειμένου να πληρώσει τα χρήματα πολιτών που θα ταξιδέψουν εκτός Πολιτείας για να λάβουν υπηρεσίες που απαγορεύονται στο Οχάιο. 

Την ίδια ώρα, στη Βόρεια Ντακότα, μια καμπάνια συγκέντρωσε περισσότερα από μισό εκατομμύριο δολάρια για τη βελτίωση της μοναδικής κλινικής αμβλώσεων της πολιτείες, η οποία θα μετακομίσει σε νέα τοποθεσία, στην πλευρά της Μινεσότα. 

Πολλές δικαστικές ενέργειας επικεντρώνονται στα τοπικά συντάγματα, ιδιαίτερα σε εκείνα που δίνουν μεγάλη βάση στο δικαίωμα στην ιδιωτικότητα, όπως συμβαίνει σε Αλάσκα, Αριζόνα, Καλιφόρνια, Φλόριντα, Χαβάη, Ιλινόι, Λουιζιάνα, Μοντάνα, Νότια Καρολίνα κ.α. 

Ο αγώνας δεν είναι καθόλου εύκολος, καθώς τα ανώτατα δικαστήρια σε πολλές Πολιτείες με περιοριστική νομοθεσία κυριαρχούνται από δικαστές που είτε είναι Ρεπουμπλικάνοι είτε διορίζονται από τους Ρεπουμπλικάνους. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και εάν μπει δικαστικό φρένο στις επιδιώξεις των συντηρητικών, υπάρχει η απαραίτητη πλειοψηφία να περάσουν νέοι νόμοι και για τον λόγο αυτό οι προοδευτικοί πολίτες στοχεύουν σε τροποποίηση των τοπικών συνταγμάτων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Μπορεί οι αμβλώσεις να είναι μόνο η αρχή!
Το συντηρητικό κατεστημένο των Ρεπουμπλικανών έχει πάρει από το χέρι το κράτος Δικαίου και το... τραβολογάει πίσω στον Μεσαίωνα, αρχίζοντας από την καταπάτηση του δικαιώματος στην άμβλωση.
Μπορεί οι αμβλώσεις να είναι μόνο η αρχή!
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Σε θέσεις μάχης για τις αμβλώσεις: Ποιες Πολιτείες τις απαγορεύουν και τα αντίμετρα
Πλημμυρίδα αντιδράσεων για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Η μάχη για το γυναικείο σώμα και τα ανθρώπινα δικαιώματα μόλις ξεκίνησε στις ΗΠΑ.
Σε θέσεις μάχης για τις αμβλώσεις: Ποιες Πολιτείες τις απαγορεύουν και τα αντίμετρα
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Μπάιντεν: Το Ανώτατο Δικαστήριο γύρισε τις ΗΠΑ 150 χρόνια πίσω
Σε δραματικούς τόνους η πρώτη αντίδραση του Αμερικανού προέδρου στην σκοταδιστική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας.
Μπάιντεν: Το Ανώτατο Δικαστήριο γύρισε τις ΗΠΑ 150 χρόνια πίσω
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Σκοταδιστική απόφαση κατά της νομιμοποίησης των αμβλώσεων στις ΗΠΑ 
Διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους μετά την άνευ προηγούμενη διαρροή για -μη τελεσίδικη προς το παρόν- απόφαση του το Ανώτατου Δικαστηρίου να ανατρέψει την ιστορική απόφαση του 1973 με την οποία νομιμοποιήθηκε η...
Σκοταδιστική απόφαση κατά της νομιμοποίησης των αμβλώσεων στις ΗΠΑ 
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Δικαστική προσφυγή από την κυβερνήτη του Μίσιγκαν υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση
Η Γκρέτσεν Γουίτμερ επισημαίνει ότι η Πολιτεία του Μίσιγκαν θα μπορούσε να καταλήξει με σχεδόν πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων, χωρίς χωρίς καν εξαιρέσεις για περιπτώσεις βιασμού η αιμομιξίας - «ένας από τους...
Δικαστική προσφυγή από την κυβερνήτη του Μίσιγκαν υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Τέξας: Προσωρινή αναστολή στον νόμο-ντροπή για τις αμβλώσεις
«Αυτό το δικαστήριο δεν θα επιτρέψει να συνεχιστεί ούτε μια ημέρα ακόμη αυτή η σοκαριστική στέρηση ενός τόσο σημαντικού δικαιώματος» δήλωσε...
Τέξας: Προσωρινή αναστολή στον νόμο-ντροπή για τις αμβλώσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας