• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.5°C / 28.2°C
  2 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 22.3°C / 28.0°C
  1 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.0°C / 27.7°C
  1 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  53%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 25.7°C
  1 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 21.8°C
  2 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.2°C / 23.2°C
  2 BF
  34%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.8°C / 26.4°C
  2 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 27.4°C
  3 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  4 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  3 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  1 BF
  33%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.5°C / 26.7°C
  2 BF
  36%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  3 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.7°C / 28.0°C
  2 BF
  57%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  37%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 21.7°C / 26.7°C
  2 BF
  48%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  2 BF
  48%

Ραγδαία αύξηση στη ζήτηση χαπιών άμβλωσης μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

 • A-
 • A+

Ραγδαία αύξηση στη ζήτηση του χαπιού της άμβλωσης προκάλεσε η σοκαριστική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που άνοιξε το δρόμο για την κατάργηση της προστασίας του δικαιώματος στην άμβλωση σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Ήδη τις πρώτες ώρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης, εκατοντάδες αιτήματα για ραντεβού γίνονταν δεκτά από τη ΜΚΟ «Just the Pill», η οποία συνδράμει την προσπάθεια χιλιάδων γυναικών να προμηθευτούν χάπια για την άμβλωση σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ.

Αυτός ο αριθμός αιτημάτων ήταν περίπου τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τον καθιερωμένο ημερήσιο και τα περισσότερα προέρχονταν από γυναίκες στο Τέξας και σε άλλες πολιτείες, όπου έγιναν γρήγορα παράνομες οι αμβλώσεις μετά την απόφαση του δικαστηρίου.

Τα χάπια για την άμβλωση, που χρησιμοποιούνται ήδη σε περισσότερες από τις μισές αμβλώσεις των τελευταίων χρονων στις ΗΠΑ, γίνονται ακόμη πιο περιζήτητα μετά την ανατροπή του νόμου Roe v. Wade και πιθανότατα θα βρίσκονται στο επίκεντρο των νομικών αντιπαραθέσεων που αναπόφευκτα θα εκδηλωθούν καθώς περίπου οι μισές πολιτείες απαγορεύουν τις αμβλώσεις, ενώ άλλες λαμβάνουν μέτρα για να αυξήσουν την πρόσβαση των γυναικών σε αυτές.

Η εν λόγω φαρμακευτική μέθοδος, γνωστή ως φαρμακευτική άμβλωση, έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για χρήση στις πρώτες 10 εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Περιλαμβάνει τη λήψη δύο διαφορετικών χαπιών, με διαφορά 24 έως 48 ωρών, για να σταματήσει η ανάπτυξη της κύησης και στη συνέχεια να προκαλέσει συσπάσεις παρόμοιες με εκείνες της αποβολής προκειμένου να αποβληθεί το έμβρυο, μια διαδικασία που συνήθως προκαλεί αιμορραγία παρόμοια με τη σοβαρή περίοδο.

Πολλές έγκυοι επιλέγουν τη φαρμακευτική άμβλωση επειδή είναι λιγότερο δαπανηρή, λιγότερο επεμβατική και προσφέρει μεγαλύτερη προστασία της ιδιωτικότητας από τις χειρουργικές αμβλώσεις -τα χάπια μπορούν να σταλούν ταχυδρομικά και να ληφθούν στο σπίτι ή οπουδήποτε, μετά από μια αρχική συνεννόηση με γιατρό μέσω βίντεο, τηλεφώνου, αυτοπροσώπως ή ακόμα και απλώς συμπληρώνοντας μια ηλεκτρονική φόρμα.

Η παραλήπτρια πρέπει να υποβάλλει την αίτηση από μια πολιτεία που επιτρέπει την άμβλωση, ακόμα κι αν η διαδικασία συνταγογράφησης γίνεται απλώς τηλεφωνικά σε ένα αυτοκίνητο ακριβώς δίπλα από τα σύνορα. Η διεύθυνση IP του υπολογιστή ή του τηλεφώνου που χρησιμοποιείται επιτρέπει στην κλινική να προσδιορίσει την τοποθεσία της ενδιαφερόμενης.

Για όσες πολιτείες απαγορεύουν όλες τις μορφές αμβλώσεων, η φαρμακευτική άμβλωση είναι πιθανό να δημιουργήσει σημαντικές προκλήσεις και νομικές διαμάχες. Είναι άλλο πράγμα να κλείνει μια κλινική και εντελώς διαφορετικό να αστυνομεύονται συνεχώς δραστηριότητες όπως η αποστολή ή η λήψη χαπιών μέσω ταχυδρομείου ή η μετακίνηση σε μια πολιτεία όπου τα χάπια είναι νόμιμα, λένε νομικοί εμπειρογνώμονες.

Οι νόμοι για τις αμβλώσεις αρχίζουν να ισχύουν σε πολλές συντηρητικές πολιτείες και απαγορεύουν όλες τις μορφές αμβλώσεων, συμπεριλαμβανομένης της φαρμακευτικής άμβλωσης. Επιπλέον, 19 πολιτείες έχουν ήδη νόμους που απαγορεύουν τη χρήση τηλεϊατρικής για τις αμβλώσεις. Το Τέξας θέσπισε πρόσφατα νόμο που απαγορεύει την αποστολή χαπιών για την άμβλωση μέσω ταχυδρομείου. Έτσι, οργανώσεις και ορισμένες πολιτειακές κυβερνήσεις που υποστηρίζουν το δικαίωμα της άμβλωσης κινητοποιούνται για να βοηθήσουν τις εγκύους να προμηθευτούν τα χάπια σε πολιτείες όπου είναι νόμιμα.

Από τον Οκτώβριο του 2020, το Just the Pill έχει παράσχει περισσότερες από 2.500 τηλεϊατρικές διαβουλεύσεις με γιατρούς για την παροχή χαπιών για την άμβλωση μέσω ταχυδρομείου σε ασθενείς στο Κολοράντο, τη Μινεσότα, τη Μοντάνα και το Ουαϊόμινγκ. Μέσα σε λίγες μέρες, σχεδιάζει να αναπτύξει στο Κολοράντο το πρώτο κλιμάκιο αυτού που φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε «έναν στόλο κινητών κλινικών» για να σταθμεύουν κατά μήκος των πολιτειακών συνόρων, παρέχοντας συμβουλές και χάπια για φαρμακευτικές αμβλώσεις, δήλωσε η Δρ Τζούλι Αμαόν, η ιατρική διευθύντρια του οργανισμού.

Το πρόγραμμα με όνομα "Abortion Delivered", λειτουργεί σαν μία φορητή κλινική για εγκύους, το οποίο θα παρέχει επίσης χειρουργικές αμβλώσεις σε όσες το προτιμούν ή βρίσκονται πολύ μακριά στην εγκυμοσύνη για φαρμακευτική άμβλωση και έχει σχεδιαστεί για να προσεγγίζει γυναίκες από κοντινές πολιτείες όπως το Τέξας, η Οκλαχόμα και η η Νότια Ντακότα που γρήγορα απαγόρευσαν την άμβλωση μετά την απόφαση του δικαστηρίου, καθώς και άλλες πολιτείες όπως η Γιούτα που αναμένεται να απαγορεύσουν ή να περιορίσουν δραστικά τις αμβλώσεις.

«Λειτουργώντας στα κρατικά σύνορα, θα μειώσουμε τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τις εγκύους σε πολιτείες με απαγορεύσεις ή αυστηρά όρια», είπε η Δρ Αμαόν. «Οι κινητές κλινικές μας μπορούν έυκολα να παρακάμψουν στα δικαστήρια, τα νομοθετικά σώματα των πολιτειών και τις αγορές, πηγαίνοντας όπου χρειαστεί», συμπλήρωσε.

Πολλά παραμένουν άγνωστα σχετικά με το πώς οι πολιτείες που απαγορεύουν όλες ή τις περισσότερες αμβλώσεις θα προσπαθήσουν να επιβάλουν τους νόμους τους σε περιπτώσεις φαρμακευτικής άμβλωσης. Αλλά καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να πολεμήσει την απόφαση του δικαστηρίου, δύο μέλη του υπουργικού συμβουλίου εξέδωσαν αμέσως δηλώσεις που δεσμεύτηκαν να προστατεύσουν το δικαίωμα λήψης φαρμάκων που είχαν εγκριθεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Οι νομικοί εμπειρογνώμονες είπαν ότι ενδέχεται να υπάρχουν άλλοι τρόποι για να εμπλακεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης στην καταπολέμηση των περιορισμών για τις αμβλώσεις στη φαρμακευτική αγωγή, όπως η αμφισβήτηση νόμων που απαγορεύουν τα χάπια με αλληλογραφία, καθώς τα ταχυδρομεία βρίσκονται υπό ομοσπονδιακό έλεγχο.

Αποστάσεις FDA από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

Την Παρασκευή ο FDA κράτησε επιφυλακτική στάση, λέγοντας σε δήλωσή του, «Δεν είχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε διεξοδικά την απόφαση, αλλά σημειώνουμε ότι οι ανεξάρτητες και κανονιστικές αποφάσεις του F.D.A. βασίζονται στην επιστήμη και την προστασία της υγείας».

Ο οργανισμός πρόσθεσε ότι «οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε φάρμακα που είναι ασφαλή και αποτελεσματικά για την εγκεκριμένη από τον F.D.A χρήση τους».

Η φαρμακευτική άμβλωση έγινε νόμιμη στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2000, όταν η ουσία μιφεπριστόνη εγκρίθηκε από τον F.D.A. Ο οργανισμός επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς στο φάρμακο, πολλοί από τους οποίους παραμένουν σε ισχύ. Όμως η χρήση της μεθόδου αυξήθηκε το 2016, όταν ο F.D.A. διεύρυνε το χρονικό πλαίσιο εντός του οποίου θα μπορούσε να χορηγηθεί το φάρμακο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Οργή από διαδηλωτές σε όλες τις ΗΠΑ ενάντια στην κατάργηση των αμβλώσεων
Μαύρες μέρες ξημερώνουν για πολλά εκατομμύρια Αμερικανίδες εξαιτίας της χθεσινής απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο...
Οργή από διαδηλωτές σε όλες τις ΗΠΑ ενάντια στην κατάργηση των αμβλώσεων
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Η κληρονομιά Τραμπ οδηγεί τις ΗΠΑ σε οπισθοδρόμηση και συντηρητισμό
Διάχυτος πλέον ο φόβος για γενικότερη οπισθοδρόμηση όσον αφορά τα δικαιώματα των γυναικών, των μειονοτήτων ή των μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.
Η κληρονομιά Τραμπ οδηγεί τις ΗΠΑ σε οπισθοδρόμηση και συντηρητισμό
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Σε θέσεις μάχης για τις αμβλώσεις: Ποιες Πολιτείες τις απαγορεύουν και τα αντίμετρα
Πλημμυρίδα αντιδράσεων για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Η μάχη για το γυναικείο σώμα και τα ανθρώπινα δικαιώματα μόλις ξεκίνησε στις ΗΠΑ.
Σε θέσεις μάχης για τις αμβλώσεις: Ποιες Πολιτείες τις απαγορεύουν και τα αντίμετρα
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Το Μίσιγκαν δεν θα απαγορεύσει τις αμβλώσεις, ανεστάλη ο σχετικός νόμος του 1931
Η ειρηνοδίκης Ελίζαμπεθ Γκλέιτσερ εξέδωσε μια προκαταρκτική απόφαση, σύμφωνα με την οποία η απαγόρευση των αμβλώσεων πιθανότατα παραβιάζει το Σύνταγμα του Μίσιγκαν.
Το Μίσιγκαν δεν θα απαγορεύσει τις αμβλώσεις, ανεστάλη ο σχετικός νόμος του 1931
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Μπάιντεν: Το Ανώτατο Δικαστήριο γύρισε τις ΗΠΑ 150 χρόνια πίσω
Σε δραματικούς τόνους η πρώτη αντίδραση του Αμερικανού προέδρου στην σκοταδιστική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας.
Μπάιντεν: Το Ανώτατο Δικαστήριο γύρισε τις ΗΠΑ 150 χρόνια πίσω
ΚΟΣΜΟΣ
Διεθνείς οργανισμοί και ηγέτες χωρών καταδικάζουν την απόφαση για τις αμβλώσεις
H απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ αποτελεί «ένα τρομερό πλήγμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων», τονίζει αξιωματούχος του ΟΗΕ.
Διεθνείς οργανισμοί και ηγέτες χωρών καταδικάζουν την απόφαση για τις αμβλώσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας