• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.3°C / 29.2°C
  2 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 25.2°C / 29.1°C
  1 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.0°C / 27.1°C
  1 BF
  33%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  46%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 24.6°C / 26.0°C
  1 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.6°C
  3 BF
  35%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 23.7°C
  2 BF
  33%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.7°C / 25.2°C
  2 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  3 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 27.4°C
  5 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.3°C / 27.3°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.3°C / 25.3°C
  3 BF
  84%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  1 BF
  28%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 22.5°C / 27.3°C
  1 BF
  40%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  4 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 28.0°C
  2 BF
  30%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  35%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 23.7°C / 26.7°C
  2 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  2 BF
  49%

Ο Ντόναλν Τραμπ προσεύχεται σε εκδήλωση κατά των αμβλώσεων, το 2020, στο Μαϊάμι

AP Photo/Lynne Sladky, File

Η κληρονομιά Τραμπ οδηγεί τις ΗΠΑ σε οπισθοδρόμηση και συντηρητισμό

 • A-
 • A+
Διάχυτος πλέον ο φόβος για γενικότερη οπισθοδρόμηση όσον αφορά τα δικαιώματα των γυναικών, των μειονοτήτων ή των μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται πλέον στις ΗΠΑ -που συχνά δείχνουν τον δρόμο και για τον υπόλοιπο κόσμο- γίνεται πολύ ανησυχητική. Η κληρονομιά Τραμπ, με τις τρεις επιλογές υπερσυντηρητικών ισόβιων δικαστών στο Ανώτατο Δικαστήριο, στέλνει ένα σαφές μήνυμα συντηρητικοποίησης και οπισθοδρόμησης της ζωής στις ΗΠΑ, αλλά και διχασμού. 

Αυτό που όλοι φοβούνται πλέον, κυρίως όσοι υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι η ενδεχόμενη οπισθοδρόμηση γενικότερα για τα δικαιώματα των γυναικών, αλλά και μειονοτήτων ή των μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Μόλις μία μέρα πριν από την ανατροπή της απόφασης Ρόου κατά Γουέιντ, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε να επιτρέψει την οπλοφορία για «λόγους αυτοάμυνας» σε μια σειρά από αμερικανικές Πολιτείες, μεταξύ των οποίων και η Νέα Υόρκη, όπου αυτό απαγορευόταν με ελάχιστες εξαιρέσεις. Και αυτό, την ώρα που το Κογκρέσο για πρώτη φορά προχώρησε σε νομοθεσία για μερικό έλεγχο της οπλοκατοχής.

Κινητοποιήσεις κατά της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου για τις αμβλώσεις στις ΗΠΑ

AP Photo/AJ Mast

Οι δύο αυτές αποφάσεις, μέσα σε διάστημα μόλις δύο ημερών, δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο οι επιλογές δικαστών από τον προηγούμενο πρόεδρο οδήγησαν δεξιότερα το Ανώτατο Δικαστήριο, αλλά και πόσο μπορεί να επηρεαστεί πλέον από ισχυρούς υπερσυντηρητικούς κύκλους.

Άλλωστε, οι τρεις δικαστές που διόρισε ο Ντόναλντ Τραμπ, Νιλ Γκόρσετς, Μπρετ Κάβανο και Έιμι Κόνι, και οι οποίοι βοήθησαν να ανατραπεί ο νόμος για τις αμβλώσεις έπειτα από 50 χρόνια, είχαν επιλεγεί έπειτα από προσεκτική εξέταση από την κυβέρνηση Τραμπ και υπερσυντηρητικές ομάδες συμφερόντων. Μεταξύ των στόχων τους ήταν ακριβώς αυτό, να ανατρέψουν την απόφαση Ρόου κατά Γουέιντ.

Δεν είναι τυχαίο ότι σχολιάζοντας την απόφαση για τις αμβλώσεις ο Ντόναλντ Τραμπ, που είναι υπέρμαχος της οπλοκατοχής και των λεγόμενων «δικαιωμάτων του αγέννητου παιδιού», όπως τα ορίζουν τα υπερσυντηρητικά και θρησκευτικά λόμπι, δήλωσε ότι «ήταν θέλημα Θεού».

Στις μεγάλες κινητοποιήσεις που προκάλεσε η απόφαση, κυρίως των υπερασπιστών του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση και τον οικογενειακό προγραμματισμό, ήταν σαφής και ο διχασμός στην αμερικανική κοινωνία. Υπήρξαν παράλληλες συγκεντρώσεις των φανατικών πολέμιων των αμβλώσεων που θριαμβολογούσαν για την απόφαση του δικαστηρίου.

Η νέα μάχη για την κυβέρνηση Μπάιντεν

Πλέον, η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ βρίσκεται μπροστά σε μια νέα δικαστική μάχη, η οποία σχετίζεται με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για τις αμβλώσεις στις ΗΠΑ, προκαλώντας οργή, μεγάλες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα και ανησυχία για τις εξελίξεις των δικαιωμάτων των γυναικών.

Πλέον, όπως αναφέρεται, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα επιδιώξει να αποτρέψει τις πολιτείες από το να απαγορεύσουν χάπι που χρησιμοποιείται για τη φαρμακευτική διακοπή της κύησης. Επιχείρημα της κυβέρνηση στα δικαστήρια θα είναι ότι η έγκριση της μιφεπριστόνης από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) υπερισχύει των πολιτειακών περιορισμών, καθώς η ομοσπονδιακή εξουσία υπερτερεί των όποιων πολιτειακών ενεργειών. 

AP Photo/Jose Luis Magana

Περισσότερες από 12 Πολιτείες σχεδιάζουν την σχεδόν καθολική απαγόρευση της άμβλωσης μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ωστόσο πιθανόν να αντιμετωπίσουν άλλες δυσκολίες στην προσπάθειά τους να επιβάλουν περιορισμούς στη φαρμακευτική διακοπή της κύησης, επειδή οι γυναίκες θα συνεχίσουν να μπορούν να προμηθεύονται τα χάπια από το διαδίκτυο ή από άλλες Πολιτείες.

Ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι η κυβέρνησή του θα επιδιώξει να προστατεύσει την πρόσβαση στη φαρμακευτική διακοπή της κύησης και ότι οι προσπάθειες περιορισμού της θα ήταν «εσφαλμένες, ακραίες και εκτός επαφής με την πλειονότητα των Αμερικανών». Επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ ήταν σαφής: «Οι πολιτείες δεν θα μπορούν να απαγορεύουν τη μιφεπριστόνη βασιζόμενες στη διαφωνία με την κρίση των εμπειρογνωμόνων του FDA σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά της».

Η μιφεπριστόνη εγκρίθηκε για χρήση σε αμβλώσεις από τον FDA το 2000, πολύ μετά την υπόθεση Ρόου κατά Γουέιντ το 1973. Το χάπι, που είναι γνωστό και ως RU 486, μπλοκάρει την παραγωγή της ορμόνης προγεστερόνη που συντηρεί την κύηση, ενώ το άλλο φάρμακο που χρησιμοποιείται επίσης για φαρμακευτική διακοπή της κύησης, η μισοπροστόλη, προκαλεί συσπάσεις της μήτρας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Περισσότερα όπλα και όλα καλά!
Με μια μεγάλη συγκέντρωση μαύρων, στην πλειονότητά τους, διαδηλωτών ενάντια στον «ρατσιστή» και «προβοκάτορα» Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε χτες στο Κλίβελαντ του Οχάιο το κεντρικό συνέδριο των Ρεπουμπλικανών, όπου...
Περισσότερα όπλα και όλα καλά!
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
ΗΠΑ: 10χρονη, θύμα βιασμού, αναγκάστηκε να αλλάξει Πολιτεία για να κάνει άμβλωση
Οι συνέπειες της απόφασης της υπερσυντηρητικής πλειοψηφίας του αμερικανικού Ανώτατου Δικαστηρίου, που επανέφερε την απαγόρευση των αμβλώσεων, άρχισαν ήδη να γίνονται ορατές στις ΗΠΑ.
ΗΠΑ: 10χρονη, θύμα βιασμού, αναγκάστηκε να αλλάξει Πολιτεία για να κάνει άμβλωση
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακύρωσε τη μεταναστευτική πολιτική Τραμπ
Έπειτα από μια σειρά οπισθοδρομικές και συντηρητικές αποφάσεις, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ εξέδωσε και μία με την οποία δικαιώνει τον πρόεδρο Μπάιντεν, ακυρώνοντας αμφιλεγόμενο μεταναστευτικό διάταγμα του...
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακύρωσε τη μεταναστευτική πολιτική Τραμπ
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Νομικές δικλίδες για το δικαίωμα στην άμβλωση
Οι πολίτες επιχειρούν να προσβάλουν σε δικαστήρια κατώτερων βαθμίδων περιοριστικούς νόμους για τις αμβλώσεις σε Πολιτείες όπου ισχύουν ήδη ή πρόκειται να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή.
Νομικές δικλίδες για το δικαίωμα στην άμβλωση
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Μετά τις αμβλώσεις και τα όπλα, τι;
Η αφαίρεση του δικαιώματος στην άμβλωση αλλά και η ακύρωση νόμου ελέγχου της οπλοκατοχής δείχνουν πως το συντηρητικό κατεστημένο, πανίσχυρο μετά την προεδρική θητεία του Τραμπ, έχει άγριες διαθέσεις.
Μετά τις αμβλώσεις και τα όπλα, τι;
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Πώς μεθοδεύτηκε το έγκλημα κατά των γυναικών
Η καταστρατήγηση του δικαιώματος στην άμβλωση στις ΗΠΑ δεν έγινε εν μιά νυκτί. Το βαθύ κράτος των Ρεπουμπλικανών με πρωτεργάτη τον Ντόναλντ Τραμπ, έχει φροντίσει εδώ και καιρό να δημιουργήσει τους συσχετισμούς...
Πώς μεθοδεύτηκε το έγκλημα κατά των γυναικών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας