• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.8°C / 27.9°C
  1 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.2°C / 24.0°C
  1 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.0°C / 26.0°C
  1 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.9°C / 19.4°C
  0 BF
  66%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 22.0°C
  1 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.5°C / 18.4°C
  2 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.6°C / 22.6°C
  1 BF
  71%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 24.9°C
  3 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.4°C
  1 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  4 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.5°C / 25.5°C
  0 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 23.4°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 22.5°C / 28.4°C
  2 BF
  49%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 25.8°C
  4 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 27.1°C
  0 BF
  64%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 22.8°C
  2 BF
  93%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  85%

Διαδηλωτές κρατούν πλακάτ υπέρ του δικαιώματος της άμβλωσης

Chasity Maynard/Tallahassee Democrat via AP

Επίθεση απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα

 • A-
 • A+
Πώς οδηγηθήκαμε στην σκοταδιστική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τις αμβλώσεις που γυρνά τη χώρα πολλές δεκαετίες πίσω.

Το Ανώτατο Δικαστήριο την Παρασκευή ανέτρεψε την την ιστορική απόφαση «Roe v. Wade», η οποία θεμελίωσε το δικαίωμα στην άμβλωση στις ΗΠΑ ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου το 1973.

Η απόφαση αυτή θα αλλάξει τον αμερικάνικο τρόπο ζωής, θα αναδιαμορφώσει την πολιτική του έθνους και θα οδηγήσει σε ολοκληρωτικές απαγορεύσεις τις μισές περίπου πολιτείες.

«Ο Roe έκανε τρομερά λάθη από την αρχή», έγραψε ο δικαστής Samuel A. Alito Jr. για την πλειοψηφική απόφαση (6 προς 3) που ανοίγει το δρόμο για κατάργηση κατεκτημένων δεκαετιών δεκαετιών.

Μόλις λίγα λεπτά μετά τις ανακοινώσεις, ξέσπασε ένας ορυμαγδός αντιδράσεων, στην πλειονότητά τους καταδικαστικές για τη σκοταδιστική απόφαση που γυρνά τις ΗΠΑ δεκαετίες πίσω.

Ήδη οι απαγορεύσεις, σε τουλάχιστον οκτώ πολιτείες, τέθηκαν γρήγορα σε ισχύ. Περισσότερες πολιτείες αναμένεται να ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες.

Σε πελάγη ευτυχίας οι απανταχού συντηρητικοί, θρησκόληπτοι και αντιδραστικοί κύκλοι μετά την απόφαση-σοκ, όμως σίγουρα υπάρχει ένας που αισθάνεται ακόμη πιο χαρούμενος.

Ο λόγος για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ ο οποίος φρόντισε σε μόλις μια θητεία να ανάψει πολλές φωτιές στην αμερικανική κοινωνία με μια από τις πιο σημαντικές να είναι ο διορισμός τριών συντηρητικών δικαστών στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, που, εν πολλοίς, έφερε και τη χθεσινή απόφαση.

Ο ανώτατος δικαστής John G. Roberts Jr. ψήφισε υπέρ συντασσόμενος με την πλειοψηφία ενώ τα τρία φιλελεύθερα μέλη του δικαστηρίου καταψήφισαν.

Πώς οδηγηθήκαμε ως εδώ;

Η ρίζα του κακού μας γυρνά στο όχι και τόσο μακρινό 2018 και στην υπόθεση «Dobbs v. Jackson Women's Health Organization» που αφορούσε έναν νόμο που θεσπίστηκε από το νομοθετικό σώμα του Μισισιπή στο οποίο κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικανοί. Ο νόμος απαγόρευε τις αμβλώσεις εάν «η πιθανή ηλικία κύησης του αγέννητου βρέφους» προσδιοριζόταν ότι είναι μεγαλύτερη από 15 εβδομάδες.

Η πλευρά του δικαστή Alito όχι μόνο υποστήριξε τον νόμο του Μισισιπή αλλά είπε επίσης ότι το «Roe and Planned Parenthood v. Η Casey» (απόφαση του 1992 που δικαίωνε εξαιρέσεις για ιατρικά επείγοντα περιστατικά ή «μια σοβαρή εμβρυϊκή ανωμαλία»), θα πρέπει να ακυρωθεί.

Το σκεπτικό της τότε απόφασης «ήταν εξαιρετικά αδύναμο και η απόφαση είχε καταστροφικές συνέπειες», έγραψε ο δικαστής Alito. Διαπίστωσε επίσης πως η εν λόγω απόφαση (1992) «βάθυνε τον διχασμό» και εκτίμησε πως ήρθε η ώρα «να επιστρέψουμε το ζήτημα των αμβλώσεων στους εκλεγμένους εκπροσώπους του λαού».

Οι δικαστές Clarence Thomas, Neil M. Gorsuch, Brett M. Kavanaugh και Amy Coney Barrett συντάχθηκαν με την άποψη της πλειοψηφίας.

Οι δικαστές Stephen G. Breyer, Sonia Sotomayor και Elena Kagan διαφώνησαν και έγραψαν ότι το «δικαστήριο προκαλεί σοβαρή ζημιά» ανάβοντας επί της ουσίας το πράσινο φως «για την πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων».
Η διαφωνία τους φανερώνεται και στην κατακλείδα της τεκμηρίωσης της άποψής του καθώς δεν κρύψουν τη «θλίψη» τους για το δικαστήριο, αλλά περισσότερο, για τα πολλά εκατομμύρια Αμερικανών γυναικών που «χάνουν μια θεμελιώδη συνταγματική προστασία».

Σημαντικά ερωτήματα

Το πέρας της διαδικασίας αφήνει σημαντικά αναπάντητα ερωτήματα. 

Ένα ανοιχτό ερώτημα είναι εάν το Σύνταγμα απαιτούσε εξαιρέσεις από την απαγόρευση των αμβλώσεων για τη ζωή ή την υγεία της μητέρας, για θύματα βιασμού ή αιμομιξίας ή για εμβρυϊκές αναπηρίες. Η πλειοψηφία σημείωσε ότι ο νόμος του Μισισιπή έκανε εξαιρέσεις για ιατρικά επείγοντα περιστατικά και εμβρυϊκές ανωμαλίες, αλλά δεν έλεγε ότι αυτές οι εξαιρέσεις απαιτούνταν.

Ο δικαστής Kavanaugh ανέφερε ότι μπορεί να απαιτείται εξαίρεση για τη ζωή της μητέρας, αλλά δεν ήταν απολύτως ξεκάθαρος.

«Ορισμένες πολιτείες έχουν θεσπίσει νόμους που επεκτείνονται σε όλες τις μορφές διαδικασίας άμβλωσης, συμπεριλαμβανομένης της λήψης φαρμάκων», ανέφερε η αντίθετη γνώμη. «Έχουν ψηφίσει νόμους χωρίς καμία εξαίρεση για το πότε η γυναίκα πέφτει θύμα βιασμού ή αιμομιξίας. Σύμφωνα με αυτούς τους νόμους, μια γυναίκα θα πρέπει να φέρει το παιδί του βιαστή της ανεξάρτητα από το αν κάτι τέτοιο θα καταστρέψει τη ζωή της».

Ο δικαστής Alito δεν θέλησε να μπει στην ουσία των εξαιρέσεων λέγοντας ότι η απόφαση του δικαστηρίου «αφορά μόνο το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση και κανένα άλλο δικαίωμα».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Η Ιντιάνα επιβάλλει σχεδόν ολοκληρωτική απαγόρευση των αμβλώσεων
Η Ιντιάνα έγινε η πρώτη Πολιτεία μετά την ακύρωση του νόμου «Ρόου εναντίον Γουέιντ» από το Ανώτατο Δικαστήριο που επιβάλλει σχεδόν πλήρη απαγόρευση στην άμβλωση.
Η Ιντιάνα επιβάλλει σχεδόν ολοκληρωτική απαγόρευση των αμβλώσεων
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Το Μίσιγκαν δεν θα απαγορεύσει τις αμβλώσεις, ανεστάλη ο σχετικός νόμος του 1931
Η ειρηνοδίκης Ελίζαμπεθ Γκλέιτσερ εξέδωσε μια προκαταρκτική απόφαση, σύμφωνα με την οποία η απαγόρευση των αμβλώσεων πιθανότατα παραβιάζει το Σύνταγμα του Μίσιγκαν.
Το Μίσιγκαν δεν θα απαγορεύσει τις αμβλώσεις, ανεστάλη ο σχετικός νόμος του 1931
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Πώς μεθοδεύτηκε το έγκλημα κατά των γυναικών
Η καταστρατήγηση του δικαιώματος στην άμβλωση στις ΗΠΑ δεν έγινε εν μιά νυκτί. Το βαθύ κράτος των Ρεπουμπλικανών με πρωτεργάτη τον Ντόναλντ Τραμπ, έχει φροντίσει εδώ και καιρό να δημιουργήσει τους συσχετισμούς...
Πώς μεθοδεύτηκε το έγκλημα κατά των γυναικών
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Διαδήλωση στη Ν. Υόρκη για τις αμβλώσεις: «Σταματήστε τον πόλεμο κατά των γυναικών»
Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το βράδυ της Τρίτης στη Νέα Υόρκη αντιδρώντας στην αποκάλυψη ότι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ προτίθεται να αναιρέσει την απόφαση του 1973 που κατέστησε συνταγματικό δικαίωμα τη...
Διαδήλωση στη Ν. Υόρκη για τις αμβλώσεις: «Σταματήστε τον πόλεμο κατά των γυναικών»
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Το κατεστημένο του Τραμπ πολεμάει τις αμβλώσεις
Πολύ σκοτεινές μέρες ξημερώνουν στις ΗΠΑ, καθώς στο Ανώτατο Δικαστήριο αναμένεται να αναιρεθεί ζωτικής σημασίας δεδικασμένο που προστατεύει, σε ομοσπονδιακό επίπεδο, το δικαίωμα των γυναικών στην έκτρωση
Το κατεστημένο του Τραμπ πολεμάει τις αμβλώσεις
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Οι νόμοι κατά των αμβλώσεων οδηγούν στην επικίνδυνη διαδικτυακή αγορά
Τα τρία τέταρτα των γυναικών που αναζητούν, μέσω ίντερνετ, φάρμακα για να τερματίσουν μία εγκυμοσύνη προέρχονται από Πολιτείες των ΗΠΑ με αυστηρούς νόμους ενάντια στις εκτρώσεις.
Οι νόμοι κατά των αμβλώσεων οδηγούν στην επικίνδυνη διαδικτυακή αγορά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας