Μόλις λίγα λεπτά μετά τις ανακοινώσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο βάζει τέλος στη συνταγματική προστασία των αμβλώσεων σε ομοσπονδιακό επίπεδο δίνοντας το δικαίωμα οι αποφάσεις να λαμβάνονται σε πολιτειακό επίπεδο, ξέσπασε ένας ορυμαγδός αντιδράσεων, στην πλειονότητά τους καταδικαστικές για τη σκοταδιστική απόφαση που γυρνά τις ΗΠΑ δεκαετίες πίσω.
Την ίδια στιγμή, όμως, η απόφαση αυτή θέτει αυτομάτως σε κίνηση ακραίους, συντηρητικούς κύκλους στη χώρα, με στόχο να απαγορευτούν ή να περιοριστούν δραματικά οι αμβλώσεις σε αρκετές Πολιτείες.
Οι 13 Πολιτείες και οι... άλλες
Υπάρχουν 13 Πολιτείες σε όλη τη χώρα, όλες τους ελεγχόμενες από τους Ρεπουμπλικανούς, που έχουν περάσει ρυθμίσεις που ονομάζονται "trigger laws" και τους επιτρέπουν να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις αυτομάτως μόλις τεθεί σε ισχύ η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Αυτές είναι οι Άρκανσο, Αϊντάχο Κεντάκι, Μισσισσιππή, Λουιζιάνα, Μιζούρι, Βόρεια Ντακότα, Οκλαχόμα, Νότια Ντακότα, Τενεσί, Τέξας, Γιούτα, Ουαιόμιγνκ.
Ο γενικός εισαγγελέας του Μιζούρι έσπευσε, ήδη, να ανακοινώσει ότι η Πολιτεία του γίνεται η πρώτη που καθιστά παράνομες από εδώ και στο εξής τις αμβλώσεις. Με δύο αναρτήσεις του στο Twitter, ο Έρικ Σμιτ ανέφερε ότι «περήφανα» είναι ο πρώτος Γενικός Εισαγγελέας Πολιτείας στη χώρα που υπογράφει την απόφαση κατάργησης των αμβλώσεων, μιλώντας ταυτόχρονα για μία «ιστορική μέρα» σε βίντεο που δημοσίευσε στην πλατφόρμα.
Η Ρεπουμπλικανή κυβερνήτρια της Νότιας Ντακότας Κρίστι Νόεμ ανακοίνωσε επίσης ότι στο εξής η άμβλωση θεωρείται παράνομη στην Πολιτεία αυτή, καθώς είχε ήδη ψηφιστεί ένας νόμος ο οποίος δεν εφαρμοζόταν αλλά θα έμπαινε αυτομάτως σε ισχύ εάν το Ανώτατο Δικαστήριο άλλαζε τη νομολογία του.
Λίγο αργότερα, ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της Ιντιάνας ανακοίνωσε επίσης ότι συγκαλεί το κοινοβούλιο για να αποφασίσει το συντομότερο δυνατόν την απαγόρευση των αμβλώσεων. «Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι σαφής και επαφίεται τώρα στις Πολιτείες να εξετάσουν αυτό το σημαντικό ζήτημα. Θα το κάνουμε το συντομότερο δυνατόν», ανέφερε μέσω του Twitter ο Έρικ Χόλκομπ. Η συνεδρίαση αυτή ορίστηκε για τις 6 Ιουλίου. «Έχουμε την ευκαιρία να προστατεύσουμε την ιερότητα της ζωής και αυτό ακριβώς θα κάνουμε», πρόσθεσε ο κυβερνήτης.
Παράλληλα, σύμφωνα με το Κέντρο Αναπαραγωγικών Δικαιωμάτων οι Πολιτείες που αναμένεται να ακολουθήσουν είναι οι: Αλαμπάμα, Αριζόνα, Τζόρτζια, Ιντιάνα, Μίσιγκαν, Νεμπράσκα, Βόρεια Καρολίνα, Οχάιο, Πενσιλβάνια, Νότια Καρολίνα, Δυτική Βιρτζίνια, Ουισκόνσιν.
Ποιοι διατηρούν και επεκτείνουν τη νομοθεσία τους
Στον αντίποδα, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, οι Πολιτείες που θα διατηρήσουν ή ακόμη και θα επεκτείνουν το δικαίωμα στην άμβλωση είναι: Καλιφόρνια, Κολοράντο, Κονέκτικατ, Ντέλαγουερ, Χαβάι, Ιλινόι, Μέιν, Μέριλαντ, Μασαχουσέτη, Νεβάδα, Νιου Τζέρσει, Νέα Υόρκη, Όρεγκον, Ρόουντ Άιλαντ, Βερμόντ και Ουάσιγκτον, αλλά και η Κολούμπια
Ορισμένες Πολιτείες, επίσης, ετοιμάζονται να προωθήσουν νομοθεσίες προκειμένου να βοηθήσουν γυναίκες από άλλες Πολιτείες που ταξιδεύουν εκεί για να κάνουν άμβλωση. Η Καλιφόρνια, για παράδειγμα, θα προσφέρει φοροαπαλλαγές σε εταιρείες που θέλουν να μετακομίσουν από πολιτείες που η άμβλωση θα γίνει παράνομη. Το Όρεγκον υιοθέτησε πακέτο 15 εκατομμυρίων δολαρίων τον Μάιο για να βοηθήσει στην πληρωμή ιατρικών εξόδων για ασθενείς που έρχονται από άλλες πολιτείες. Στη Νέα Υόρκη, Δημοκρατικοί βουλευτές προωθούν νομοθετικό πακέτο για να ενδυναμώσουν τους νόμους της πολιτείες, ενώ οι νέες ρυθμίσεις επικεντρώνονται στην προστασία πολιτών από περιοχές όπου οι αμβλώσεις είναι παράνομες.
Υπογραμμίζεται ότι λίγο μετά την ανακοίνωση του Ανώτατου Δικαστηρίου οι κυβερνήτες της Καλιφόρνια, του Όρεγκον και της Ουάσιγκτον δεσμεύθηκαν με κοινή τους δήλωση να σηκώσουν τείχος προστασίας στη Δυτική Ακτή. Στόχος τους να διατηρήσουν ελεύθερη την πρόσβαση σε θεραπείες αντισύλληψης και στην άμβλωση και να προστατεύσουν εργαζόμενους στον χώρο της υγείας, αλλά και ασθενείς από νομικούς μπελάδες σε άλλες Πολιτείες.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι μια σειρά από εταιρείες έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα υιοθετήσουν μέτρα προστασίας των εργαζομένων τους, όπως να καλύπτουν τα έξοδά για τις γυναίκες που θέλουν να κάνουν άμβλωση. Ανάμεσά τους οι Starbucks, Tesla, Yelp, Airbnb, Netflix, Patagonia, DoorDash, JPMorgan Chase, Levi Strauss & Co., Reddit, UTA και Citigroup Inc.
Διχασμός και ακραίες αποφάσεις
Μέσα σε αυτό το κλίμα, πάντως, το χάσμα είναι τόσο βαθύ, που ορισμένες Πολιτείες ήδη ετοιμάζονται να περάσουν… αντίμετρα προκειμένου να εγκλωβίσουν τους κατοίκους τους και να μην μπορέσουν να πάνε σε άλλη Πολιτεία που επιτρέπεται η άμβλωση.
Για παράδειγμα το Μιζούρι ετοιμάζει νομοθεσία με την οποία θα επιτρέπει στους πολίτες του να υποβάλουν μήνυση σε οποιονδήποτε εντός Πολιτείας βοηθήσει κάτοικο να κάνει άμβλωση. Απαντώντας η Νέα Υόρκη ετοιμάζει νομοσχέδιο που θα απαγορεύει τις Αρχές να βοηθούν και να παρέχουν πληροφορίες σε εκτός Πολιτείας έρευνες για αμβλώσεις .
Στη Λουιζιάνα, επίσης, ένα νομοσχέδιο που πέρασε πρόσφατα χαρακτηρίζει ένα γονιμοποιημένο ωάριο ως άτομο, κάτι που σημαίνει ότι ο οποιοσδήποτε υποβοηθήσει μια άμβλωση ή όποια γυναίκα κάνει άμβλωση θα μπορούν να κατηγορηθούν για φόνο.
Και τα χειρότερα έρχονται...
Δεν είναι λίγοι, όμως, εκείνοι που εκφράζουν ανησυχία και φόβο πως οι επιθέσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα θα γίνουν ακόμη πιο έντονες και θα επεκταθούν και σε ζητήματα όπως η αντισύλληψη, αλλά και στα δικαιώματα της ΛΟΑΚΤΙ κοινότητας.
Ήδη ο Κλάρενς Τόμας, ένας από τους πιο συντηρητικούς δικαστές, γράφει στα προσωπικά σχόλια που συνοδεύουν την απόφαση ότι στα μελλοντικά θέματα που αφορούν την ιδιωτική ζωή «θα έπρεπε επίσης να επανεξετάσουμε όλη τη νομολογία» για να αναφερθεί συγκεκριμένα σε τρεις αποφάσεις: την «Γκρίσγουολντ εναντίον Κονέκτικατ» του 1965, που αφορά το δικαίωμα στην αντισύλληψη, τη «Λόρενς εναντίον Τέξας» του 2003 που καθιστά αντισυνταγματικούς τους νόμους οι οποίοι ποινικοποιούν τις σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου και την «Ομπεργκέφελ εναντίον Χότζις», του 2015, που εγγυάται τον γάμο για όλους. Αυτή η τελευταία απόφαση συνιστά τον κύριο στόχο της θρησκευόμενης δεξιάς στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον Κλάρενς Τόμας, αυτές οι νομολογίες στηρίζονται στο ίδιο άρθρο του Συντάγματος με εκείνην που προστάτευε μέχρι σήμερα το δικαίωμα στην άμβλωση. Το Δικαστήριο «έχει καθήκον να διορθώσει το λάθος» που εισήχθη με την υιοθέτησή τους, πρόσθεσε. Θα πρέπει επίσης να αναλυθεί εάν άλλα άρθρα του Συντάγματος «προστατεύουν τα μυριάδες δικαιώματα» που «παρήχθησαν» κατ’ αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με τον δικαστή.
Προς το παρόν πρόκειται για την άποψη μόνο ενός δικαστή από τους εννέα και δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι θα καταφέρει να την επιβάλει στους υπόλοιπους, αλλά ο φόβος ήδη μεγαλώνει...
Και ο Λευκός Οίκος;
Ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε ήδη την οργή και τη θλίψη του για την οπισθοδρομική απόφαση, απευθύνοντας κάλεσμα στους Αμερικανούς να εκλέξουν τον Νοέμβρη νέα μέλη στο Κογκρέσο που θα στηρίξουν νομοθεσία προστασίας για τις αμβλώσεις.
Παρότι δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα θεσμικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν έχει ορισμένα όπλα στη φαρέτρα του, τα οποία αξιολογεί εδώ και καιρό με συνεργάτες, συμβούλους και νομικούς.
Μερικές από τις επιλογές του είναι να καταργήσει τους όποιους περιορισμούς στην πρόσβαση σε φάρμακα αμβλώσεων, αλλά και να «πολεμήσει» τους νόμους Πολιτειών που θα καθιστούν παράνομα τα ταξίδια εκτός Πολιτείας για αυτόν τον σκοπό.
Παράλληλα, σύμφωνα με το CNN, ο πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση υγειονομικής εκτάκτου ανάγκης, κάτι που θα λειτουργήσει ως ασπίδα σε όσους γιατρούς βρεθούν αντιμέτωποι με τον νόμο σε περίπτωση που φροντίσουν ασθενείς σε Πολιτείες στις οποίες δεν έχουν άδεια εργασίας.
Τέλος, έχει το δικαίωμα να ζητήσει από το Κογκρέσο να περάσει ψήφισμα που θα επαναφέρει ως νόμο την απόφαση που ανέτρεψε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο. Για τον λόγο αυτό έκανε και τη σημερινή έκκληση για τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοέμβρη, καθώς οι Δημοκρατικοί δεν έχουν αυτή τη στιγμή τις απαιτούμενες ψήφους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας