Αυξάνεται η θερμοκρασία στο διπλωματικό πεδίο μεταξύ Βρετανίας και ΗΠΑ, με αφορμή παραβιάσεις διεθνούς κανονισμού για τη διατήρηση είδους σπάνιου ψαριού του βυθού κοντά στην Ανταρκτική, καθώς η Ρωσία σαμποτάρει το πλαίσιο οριοθέτησης της αλιευτικής δραστηριότητας.
Πριν από έναν περίπου χρόνο, εν μέσω εντάσεων με τη Δύση για την Ουκρανία, η Ρωσία απέρριψε το περιοριστικό πλαίσιο αλίευσης για τα οδοντόψαρα Παταγονίας –γνωστά και ως λαβράκι της Χιλής– που ορίστηκε από μια 26μελή ρυθμιστική αρχή αλιείας, την Επιτροπή για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Πόρων της Ανταρκτικής (CCAMLR).
Φέτος την άνοιξη, η Βρετανία απάντησε παραχωρώντας άδειες σε τέσσερα σκάφη με βρετανική σημαία για να ψαρεύουν το λαβράκι της Χιλής στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Γεωργίας, ενός απομακρυσμένου ακατοίκητου νησιού που είναι υπό τον διοικητικό έλεγχο της Βρετανάς , σχεδόν 1.600 χιλιόμετρα ανατολικά των Νήσων Φώκλαντ.
Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι οι ενέργειες της Βρετανίας παραβιάζουν τους κανόνες της Επιτροπής, καθιστώντας το αλίευμα παράνομο. Η κόντρα έχει επίσης πυροδοτήσει φόβους ότι θα μπορούσε να απειλήσει την ευρύτερη διεθνή συνεργασία για την αλιεία και να αναζωπυρώσει τις εντάσεις μεταξύ Βρετανίας και Αργεντινής, η οποία εισέβαλε στη Νότια Γεωργία το 1982 ως μέρος του πολέμου της με το Βρετανία για τα Φώκλαντ.
Είναι η πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια από τότε που ιδρύθηκε η CCAMLR για την προστασία της θαλάσσιας ζωής της Ανταρκτικής, που η αλιεία βαθέων υδάτων του οδοντόψαρου της Παταγονίας, ενός από τα ακριβότερα άγρια ψάρια στον κόσμο, συνεχίζεται χωρίς αλιευτικούς περιορισμούς από την Επιτροπή.
Η αλιεία θεωρείται μία από τις δραστηριότητες που γίνονται στα πρότυπα διεθνούς συνεργασίας μεταξύ δυνάμεων όπως η Ρωσία, η Κίνα και οι ΗΠΑ για την προστασία του Νότιου Ωκεανού από το αυξανόμενο εμπορικό ενδιαφέρον για το κριλ της Ανταρκτικής – βασικό συστατικό του θαλάσσιου οικοσυστήματος – και άλλους θαλάσσιους πόρους.
Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στους ομολόγους τους στη Βρετανία ότι οι ενέργειές τους είναι πιθανό να απαγορεύσουν τις εισαγωγές οποιουδήποτε οδοντόψαρου που αλιεύεται κοντά στη Νότια Τζόρτζια, σύμφωνα με αλληλογραφία μεταξύ διαχειριστών αλιείας των ΗΠΑ και μελών του Κογκρέσου.
Τρία από τα τέσσερα σκάφη που επιτρέπεται από το Ηνωμένο Βασίλειο να ψαρεύουν κοντά στη Νότια Γεωργία ανήκουν στην Argos Froyanes, μια βρετανο-νορβηγική εταιρεία που πρωτοστάτησε σε τεχνικές που πιστώθηκαν με τη δραματική μείωση της θνησιμότητας των θαλάσσιων πτηνών στον νότιο Ατλαντικό.
Πριν από την ίδρυση της CCAMLR, ο πληθυσμός του οδοντόψαρου της Παταγονίας, ενός είδους που κατοικεί στον βυθό που ζει έως και 50 χρόνια, σχεδόν κατέρρευσε λόγω της λαθροθηρίας, αλλά έχει ανακάμψει.
Το οικονομικό πλήγμα για τη βιομηχανία θαλασσινών από οποιαδήποτε απαγόρευση εισαγωγής θα μπορούσε να είναι σημαντικό, καθώς οι εισαγωγές των ψαριών με πιστοποίηση MSC από τις ΗΠΑ αξίζουν περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια (40 εκατομμύρια £).
Σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ, η αλιεία με τρόπο που παραβλέπει τα μέτρα διατήρησης που έχουν εγκριθεί από διεθνείς αλιευτικούς οργανισμούς στις οποίες συμμετέχουν οι ΗΠΑ – συμπεριλαμβανομένων των ορίων αλιευμάτων – θεωρείται παράνομη. Τα πλοία που ασκούν τέτοια δραστηριότητα μπορεί να στερηθούν την πρόσβαση στα λιμάνια των ΗΠΑ και να μπουν στη μαύρη λίστα στο πλαίσιο της επιτροπής της Ανταρκτικής.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας