Εν μέσω γεωπολιτικών αναδιατάξεων που πυροδοτεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και του νεο-ψυχροπολεμικού σκηνικού μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επιχειρεί στρατηγική «απόβαση» στην Ασία. Εκεί όπου οι ΗΠΑ έχουν μετατοπίσει το γεωστρατηγικό βάρος τους, με στόχο την ανάσχεση του βασικού αντιπάλου τους: της Κίνας.
Προσώρας η αμερικανική… «απόβαση» γίνεται με την πρώτη ασιατική περιοδεία του 79χρονου ενοίκου του Λευκού Οίκου, με σταθμούς τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία. Στη χθεσινή τρίτη ημέρα της ήταν έμπλεη ηχηρών μηνυμάτων. Παραλήπτης: το Πεκίνο.
Δείχνοντας ότι δεν ήταν άλλη μια λεκτική «γκάφα» τα όσα είχε πει δημόσια τον περασμένο Οκτώβριο περί αλλαγών στην αμερικανική «στρατηγική ασάφεια» στο θέμα της Ταϊβάν -παρά τις διορθωτικές ανακοινώσεις αξιωματούχων του Λευκού Οίκου- ο Μπάιντεν επανέλαβε χθες ότι οι ΗΠΑ θα επέμβουν στρατιωτικά για να υπερασπιστούν το νησί σε περίπτωση εισβολής της Κίνας.
«Αυτή είναι η δέσμευση που λάβαμε», απάντησε σε σχετική ερώτηση κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στο Τόκιο με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Φούμιο Κισίντα. «Συμφωνήσαμε με την πολιτική της “ενιαίας Κίνας”, την υπογράψαμε», τόνισε, «όμως δεν αρμόζει η ιδέα ότι (η Ταϊβάν) μπορεί να κατακτηθεί με τη βία».
Οι Κινέζοι «φλερτάρουν ήδη με τον κίνδυνο πετώντας τόσο κοντά (στην Ταϊβάν)» συνέχισε ο Μπάιντεν, προειδοποιώντας κατά «ενεργειών παρόμοιων με ό,τι συνέβη στην Ουκρανία». Είναι «σημαντικό να πληρώσει ο Πούτιν το τίμημα για τη βαρβαρότητά του» και μάλιστα «μακροπρόθεσμο», είπε. Και αυτή η αναγκαιότητα «δεν αφορά μόνο την Ουκρανία» συμπλήρωσε, στέλνοντας σαφές προειδοποιητικό μήνυμα στο Πεκίνο…
Με πολλούς αναλυτές να διαβλέπουν κίνδυνο υποδαύλισης των αποσχιστικών τάσεων στην Ταϊπέι, η Ταϊβάν έσπευσε να ευχαριστήσει τις ΗΠΑ για τη στήριξη. Η Κίνα άστραψε και βρόντηξε, όπως αναμενόταν.
«Η Ταϊβάν είναι αναπαλλοτρίωτο μέρος της κινεζικής επικράτειας» και «αμιγώς κινεζικό ζήτημα, στο οποίο δεν επιτρέπεται να παρέμβει καμία εξωτερική δύναμη», δήλωσε εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ στο Πεκίνο. «Κανείς δεν πρέπει να υποτιμά τη σθεναρή αποφασιστικότητα, την έντονη θέληση και την ισχυρή ικανότητα του κινεζικού λαού να υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία του και την εδαφική ακεραιότητά του», τόνισε. «Ζητάμε έντονα από τις ΗΠΑ (…) να αποφύγουν να στείλουν λάθος μηνύματα στις αυτονομιστικές δυνάμεις».
Σε μια περίοδο ήδη αυξημένων εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή Ασίας-Ειρηνικού (στις οποίες εσχάτως έχει προστεθεί και η νέα κλιμάκωση των πυρηνικών απειλών της Βόρειας Κορέας), μένει να φανεί πώς θα γίνεται τελικά δεκτή η επιθετική ρητορική Μπάιντεν από τους περιφερειακούς συμμάχους των ΗΠΑ. Χθες πάντως έσπευσαν να προσυπογράψουν το νέο οικονομικό-εμπορικό σύμφωνο που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος με 12 ασιατικές χώρες.
Χωρίς να προσφέρει δασμολογικές ελαφρύνσεις, το λεγόμενο «Οικονομικό Πλαίσιο Ινδο-Ειρηνικού» (IPEF) θα επικεντρωθεί -διευκρινίστηκε- στην επίλυση βασικών ζητημάτων: από την κλιματική αλλαγή έως την ανθεκτικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας και το ψηφιακό εμπόριο. Πρωτίστως, δε, προορίζεται να λειτουργήσει ως αντίβαρο στην αυξανόμενη περιφερειακή επιρροή της Κίνας. Οι 13 συμμετέχουσες χώρες αντιπροσωπεύουν το 40% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Τούτων λεχθέντων, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή σύνοδος κορυφής της τετραμερούς συμμαχίας Quad (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδία, Αυστραλία). Θα είναι η παρθενική πρώτη για τον Εργατικό νέο πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Αντονι Αλμπανέζι, και ιδιαίτερα κρίσιμη για τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, η χώρα του οποίου εξασφάλισε προσφάτως ευνοϊκούς όρους στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου, ενώ δεν έχει καταδικάσει επίσημα την εισβολή στην Ουκρανία.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας