• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.6°C / 29.3°C
  3 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.0°C / 26.0°C
  2 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 29.3°C
  1 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  19°C 18.9°C / 19.6°C
  2 BF
  94%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.3°C / 25.5°C
  1 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.4°C / 21.4°C
  0 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.1°C / 26.1°C
  1 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 28.8°C
  2 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.9°C / 26.8°C
  0 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.9°C / 24.7°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  2 BF
  60%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 25.1°C
  0 BF
  83%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.5°C / 28.4°C
  2 BF
  61%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 25.8°C
  3 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 28.8°C
  0 BF
  78%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.3°C / 22.1°C
  2 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.1°C / 25.0°C
  1 BF
  82%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  2 BF
  60%
AP Photo/David Goldman

Υποτίμηση της ρατσιστικής βίας από το FBI καταγγέλλει πρώην πράκτορας

 • A-
 • A+

Το FBI αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη μάστιγα της ρατσιστικής βίας που ασκούν συστηματικά κατά έγχρωμων οι ιδεολόγοι και οπαδοί της θεωρίας της «λευκής υπεροχής» παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις ότι τέτοιες επιθέσεις αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή εγχώριας τρομοκρατίας στις ΗΠΑ, δήλωσε στον Guardian πρώην ειδικός πράκτορας της Υπηρεσίας.


Ο Μάικλ Τζέρμαν, πρώην ειδικός πράκτορας του FBI που διείσδυσε και έδρασε μυστικά σε ομάδες «λευκής υπεροχής» τη δεκαετία του 1990, είπε ότι τα κεντρικά εξακολουθούν να υποβαθμίζουν το εύρος της απειλής. Ως αποτέλεσμα, οι κοινότητες που στοχοποιούνται από λευκούς ακροδεξιούς και παρακρατικές ομάδες μένουν εγκληματικά εκτεθειμένες.


Μάλιστα, πολυάριθμες πρόσφατες μελέτες έχουν επισημάνει τη «λευκή υπεροχή» ως τη μεγαλύτερη εγχώρια τρομοκρατική απειλή στις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή.

Ο πρώην διευθυντής του FBI, Κρίστοφερ Ρέυ, δήλωσε στο Κογκρέσο το 2020 ότι «οι φυλετικά και εθνοτικά προσανατολισμένες ακραίες ενέργειες και επιθέσεις» ήταν η κύρια πηγή ιδεολογικών δολοφονιών, αντικαθιστώντας τους τζιχαντιστές.


Παρά τη σαφή εντολή από το Κογκρέσο, το γραφείο δεν έχει ακόμη καταρτίσει αναλυτικά στατιστικά στοιχεία που να αναδεικνύουν την κλίμακα των εγκλημάτων της λευκής υπεροχής.


Οι περισσότερες πράξεις που θεωρούνται εγκλήματα ρατσιστικού μίσους ανατίθενται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στην εκάστοτε πολιτειακή και τοπική αστυνομία για έρευνα, αν και το 85% αυτών των υπηρεσιών δεν αναγνωρίζουν τα εγκλήματα μίσους ως υπαρκτό φαινόμενο, εξηγεί ο Τζέρμαν.


Η διαχρονική υποτίμηση της «λευκής υπεροχής» από τις αμερικανικές αρχές αντανακλάται και στα επίσημα στοιχεία που υπάρχουν. Τα τελευταία χρόνια, έρευνες που βασίζονται στα τραυματικά βιώματα των ίδιων των θυμάτων έχουν καταγράψει περισσότερα από 200.000 περιστατικά εγκλημάτων μίσους κάθε χρόνο. Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Δικαιοσύνης ασκεί ποινική δίωξη για 21 μόνο από αυτά κάθε χρόνο.

Φυσικά, στην υποβάθμιση της συγκεκριμένης μορφής βίας κατά των έγχρωμων μειονοτήτων συμβάλλει και η χιλιοζεσταμένη θεωρία των δύο άκρων, όπου στις ΗΠΑ λαμβάνει πολλές φορές το σχήμα «λευκός έναντι μαύρου εξτρεμισμού».

Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι τα φώτα της δημοσιότητας που θα πρέπει να εστιάζονται αυστηρά στην αυξανόμενη απειλή της «λευκής υπεροχής» είναι συγκεχυμένα. 

Ο Τζέρμαν σημείωσε ότι ήταν περίεργο το γεγονός ότι ένα ίδρυμα όπως το FBI που είχε μετατραπεί ουσιαστικά σε αντιτρομοκρατική υπηρεσία πληροφοριών μετά την 11η Σεπτεμβρίου ήταν, αντίθετα, τόσο χαλαρό στην αντιμετώπιση της «λευκής υπεροχής». Ένας παράγοντας, είπε, ήταν ότι το FBI εγκολπώνει τις προκαταλήψεις της αμερικανικής κοινωνίας σε μεγάλο βαθμό: «αδυνατούμε να αναγνωρίσουμε πόσο θεμελιώδης είναι η λευκή υπεροχή για τον πολιτισμό μας», είπε.


Το 2006 το FBI εκπόνησε μια εσωτερική αξιολόγηση πληροφοριών που διαπίστωσε ότι «η παρουσία της ιδεολογίας λευκής υπεροχής εντός του Σώματος προκαλούσε ανησυχία». Είπε ότι οργανωμένες ακροδεξιές ομάδες διεισδύουν στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου, ενώ άτομα που έβλεπαν ευνοϊκά «τις θέσεις της λευκής υπεροχής» υπήρχαν επίσης στις τάξεις του FBI.


Και αυτό έγινε πριν από 16 χρόνια, αλλά μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει καμία εθνική προσπάθεια για την εξάλειψη της παθογένειες, επισημαίνει ο πρώην πράκτορας


«Αν υπήρχε μια εσωτερική έκθεση του FBI ότι ο Isis είχε διεισδύσει στις δυνάμεις επιβολής του νόμου των ΗΠΑ, θα περίμενε κανείς μια εθνική κινητοποίηση τεραστίων διαστάσεων με άμεση αντίδραση», είπε ο Τζέρμαν.


Αλλά ο ίδιος προειδοποιεί ότι η τάση για υποκαταγραφή και υποτίμηση του πεδίου της εγκληματικής δραστηριότητας της «λευκής υπεροχής» δεν δείχνει σημάδια αλλαγής.

Τέλος, ανέφερε ότι η στάση αυτή των αρχών απέναντι στις έγχρωμες κοινότητες, δηλαδή η αυταρχική αντιμετώπισή τους όταν εγκληματούν και απεναντίας η αδιαφορία τους όταν είναι θύματα εγκλημάτων δημιουργεί έντονη δυσπιστία μεταξύ τους και τους οδηγεί να λύνουν τα πρόβληματά τους στο πεδίο της αυτοδικίας.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΕΙΟ
Για τη λευκή φυλή
Ο 18χρονος Πέιτον Γκέντρον έφτασε στο Μπάφαλο και συγκεκριμένα σε μια γνωστή γειτονιά Αφροαμερικανών και σε ζωντανή μετάδοση σκότωσε στο όνομα της λευκής ανωτερότητας 10 ανθρώπους.
Για τη λευκή φυλή
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ρατσιστικό μακελειό στις ΗΠΑ: Έψαχνε γειτονιά με μαύρους ο δράστης
Περισσότερο φως στο αιματοκύλισμα με ρατσιστικά κίνητρα που προκάλεσε 18χρονος στο Μπάφαλο προσπαθούν να ρίξουν οι Αρχές, την ώρα που η τοπική κοινότητα είναι σε κατάσταση σοκ.
Ρατσιστικό μακελειό στις ΗΠΑ: Έψαχνε γειτονιά με μαύρους ο δράστης
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Ξενοφοβικό παραλήρημα στη Χιλή
Η αστυνομία επιτέθηκε βίαια σε πρόσφυγες και μετανάστες από τη Βενεζουέλα και την Αϊτή που κοιμούνται στους δρόμους ελλείψει δομών υποδοχής, ενώ διαδηλώσεις πραγματοποιούνται εναντίον τους.
Ξενοφοβικό παραλήρημα στη Χιλή
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Νέα Υόρκη: Δίωξη έπειτα από ρατσιστικό σχόλιο σε μυστικό αστυνομικό ασιατικής καταγωγής
Νεοϋορκέζος βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για εγκλήματα μίσους διότι έκανε ρατσιστικό σχόλιο εναντίον ασιατικής καταγωγής Αμερικανού, ο οποίος αποδείχθηκε ότι ήταν μυστικός αστυνομικός, μέλος της ειδικής...
Νέα Υόρκη: Δίωξη έπειτα από ρατσιστικό σχόλιο σε μυστικό αστυνομικό ασιατικής καταγωγής
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Έξι «καυτές» ημέρες για την Ουάσινγκτον και τις ΗΠΑ υπό τον φόβο επεισοδίων
«Αστακός» η πρωτεύουσα για την ορκωμοσία Μπάιντεν την ώρα που πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις για βίαιες ενέργειες από ένοπλες ομάδες ● Ακόμη και σε βουλευτές και επισκέπτες στρέφονται οι έρευνες για την εισβολή...
Έξι «καυτές» ημέρες για την Ουάσινγκτον και τις ΗΠΑ υπό τον φόβο επεισοδίων
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
ΗΠΑ: Νεκρός ο φερόμενος δράστης της βομβιστικής ενέργειας στη Νάσβιλ
Στη δημοσιότητα έδωσαν οι αρχές το όνομα του 63χρονου υπόπτου για την έκρηξη που συγκλόνισε το κέντρο της πόλης Νάσβιλ, ανήμερα των Χριστουγέννων, ο οποίος θεωρείται ότι σκοτώθηκε επιτόπου.
ΗΠΑ: Νεκρός ο φερόμενος δράστης της βομβιστικής ενέργειας στη Νάσβιλ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας