• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 10.1°C
  3 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 9.8°C
  6 BF
  47%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 10.0°C
  0 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  3 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 7.4°C
  2 BF
  75%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 8.7°C
  2 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 5.1°C
  3 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.1°C / 9.1°C
  2 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 12.8°C
  4 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.3°C / 8.9°C
  3 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.2°C / 9.4°C
  5 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 6.2°C / 9.7°C
  3 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  5 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.7°C / 7.9°C
  3 BF
  57%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 7.8°C
  2 BF
  78%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 9.9°C
  2 BF
  55%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 8.3°C
  1 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 9.7°C
  3 BF
  50%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 3.5°C / 3.5°C
  2 BF
  57%
AP Photo/Jay Reeves, File

Οργανώνονται ξανά για τη σύσταση σωματείου οι εργαζόμενοι της Amazon

 • A-
 • A+
Οι εργαζόμενοι της αποθήκης της Amazon, στην Αλαμπάμα, θα προχωρήσουν για δεύτερη φορά σε εκλογές για τη σύσταση επιχειρησιακού σωματείου, με υψηλές πιθανότητες να αποτελέσει έναν ιστορικό σταθμό στη σύγχρονη συνδικαλιστική δράση στις ΗΠΑ.

Μία ιστορική διαδικασία για τους εργαζόμενους της Amazon στην Αλαμπάμα βρίσκεται σε κίνηση, καθώς ετοιμάζονται για δεύτερη φορά να ψηφίσουν για τη σύσταση τοπικού επιχειρησιακού σωματείου. Η αμερικανική ρυθμιστική υπηρεσία εργασίας αναγνώρισε νωρίτερα αθέμιτη εργοδοτική παρέμβαση στις πρώτες εκλογές για τη δημιουργία σωματείου, το 2021, με αποτέλεσμα να διατάξει τη διεξαγωγή δεύτερης ψηφοφορίας.

Αν η διαδικασία της ψηφοφορίας καταλήξει στην απόφαση σύστασης εργατικού σωματείου σε αποθήκη της Amazon στην πολιτεία της Αλαμπάμα, θα σημάνει μία ιστορική στιγμή για τους εργαζόμενους της πολυεθνικής που δεν έχουν καταφέρει μέχρι τώρα να πετύχουν στη συνδικαλιστική τους οργάνωση σε αυτό το επίπεδο στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους της συγκεκριμένης αποθήκης, η διοίκηση της εταιρείας καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να αποτύχει για δεύτερη φορά η ψηφοφορία. Όμως, οι εργαζόμενοι μίας εταιρείας που απασχολεί ένα εκατομμύριο άτομα στην παραγωγή της- δηλώνουν πολύ πιο αισιόδοξοι και αποφασισμένοι για τη θετική έκβαση της διαδικασίας.

Οι προσπάθειες σαμποταρίσματος εργατικών αγώνων και συνδικαλιστικής οργάνωσης είναι κοινή πρακτική των μεγαλοεπιχειρήσεων και των εργοδοτικών ενώσεων στις ΗΠΑ, οι οποίες προσπαθούν με διάφορους τρόπους να διαιρούν και να αποθαρρύνουν τους εργαζόμενους από τις συλλογικές διεκδικήσεις υπέρ των συμφερόντων τους. Αντίστοιχες περιπτώσεις εμφανίζονται αυτή την περίοδο στη Starbucks και την Target, όπου οι εργαζόμενοι επιχειρούν τη δημιουργία σωματείων.

Οι εργοδότες δίνουν 340 εκ. το χρόνο για την καταπολέμηση των σωματείων

Έκθεση του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής, το 2019, διαπίστωσε ότι το 41,5% των εργοδοτών στις ΗΠΑ παραβίασαν την εργατική νομοθεσία αναφορικά με τις αρχαιρεσίες των σωματείων. Μάλιστα, οι εργοδότες αναφέρεται ότι δαπανούν περίπου 340 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο για να μπλοκάρουν τους αγώνες των σωματείων καθώς και τη σύσταση νέων.

Ο εργαζόμενος τα τελευταία δύο χρόνια στην αποθήκη της Amazon, Ντάριλ Ρίτσαρντσον, δηλώνει ότι οι εργαζόμενοι είναι καλύτερα προετοιμασμένοι να αποκρούσουν τις διασπαστικές απόπειρες της διοίκησης αυτή τη φορά.

«Εφαρμόζουν τις ίδιες τακτικές εκφοβισμού με την τελευταία φορά, όμως οι εργαζόμενοι έχουμε συνειδητοποιήσει πλέον ότι η εταιρεία μας λέει ψέματα αναφορικά με την ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Είμαστε διατεθειμένοι να πάμε μέχρι τέλους την προσπάθεια σύστασης σωματείου για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας», ξεκαθάρισε ο Ρίτσαρντσον.

Δικαίωμα συμμετοχής στην ψηφοφορία έχουν περισσότεροι από 6.100 εργαζόμενοι της αποθήκης. Η πλειοψηφία των εργαζομένων θα κρίνει αν θα έχουν την επομένη σωματείο και εκπροσώπηση στο αμερικανικό Συνδικάτο Λιανεμπορίου, Χονδρεμπορίου και Πολυκαταστημάτων (RWDSU).

Άλλες δύο αποθήκες της Amazon στη Νέα Υόρκη, έχουν καταθέσει αίτηση διεξαγωγής εκλογών για τη σύσταση επιχειρησιακού σωματείου.

Οι εργαζόμενοι οργανώνονται με στόχο να βάλουν τέλος στα ωράρια-λάστιχο, τους εξαντλητικούς και βάρβαρους ρυθμούς και συνθήκες εργασίας, τους χαμηλούς μισθούς και την εργοδοτική τρομοκρατία τη στιγμή που ο Τζεφ Μπέζος θησαυρίζει από την εκμετάλλευση της εργασίας τους. Εξαιτίας των υφιστάμενων συνθηκών στις αποθήκες της Amazon υπάρχει συνεχής κινητικότητα και ανακύκλωση εργαζόμενων, η πλειοψηφία των οποίων δεν αντέχει να εργάζεται υπό αυτούς τους όρους πάνω από έξι μήνες.

Αυτό είναι ένα από τα πράγματα που εκμεταλλεύεται η εταιρεία για να κρατάει διαιρεμένους τους εργαζόμενους.

«Κανένας εργαζόμενος της Amazon δεν θα έπρεπε να ανησυχεί για το πώς θα πληρώσει τους λογαριασμούς του, τη στιγμή που δουλεύει για έναν πολυδισεκατομμυριούχο. Εμείς θέλουμε απλώς ότι είναι δίκαιο», ξεκαθάρισε 59χρονος εργαζόμενος, Πέρι Κόνελι.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Σήμερα ολοκληρώνεται η ιστορική ψηφοφορία για δημιουργία σωματείου στην Amazon
Η ψηφοφορία υπέρ ή κατά της ίδρυσης εργατικού συνδικάτου σε αποθήκη της Amazon στην Αλαμπάμα, για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, ολοκληρώνεται έπειτα από πέντε μήνες εκστρατείας, σε μια μάχη που θεωρείται ήδη ιστορική.
Σήμερα ολοκληρώνεται η ιστορική ψηφοφορία για δημιουργία σωματείου στην Amazon
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Συνδικάτο στήνουν εργαζόμενοι και στην Apple
Ακολουθώντας τα βήματα των εργαζόμενων σε Amazon και Starbucks, υπάλληλοι σε κατάστημα της Apple στη Νέα Υόρκη ξεκίνησαν τη διαδικασία για την ίδρυση του πρώτου συνδικάτου της εταιρείας στις ΗΠΑ.
Συνδικάτο στήνουν εργαζόμενοι και στην Apple
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Η «Μεγάλη Παραίτηση» και οι απεργίες στις ΗΠΑ
Η χρονιά που πέρασε ήταν γεμάτη με νικηφόρους εργατικούς αγώνες και μαζική κινητοποίηση για εργασιακή αξιοπρέπεια ● Μένει να φανεί αν η τάση θα μετουσιωθεί σε κίνημα ώστε οι αγώνες να συνεχιστούν και να...
Η «Μεγάλη Παραίτηση» και οι απεργίες στις ΗΠΑ
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Amazon: Κρούσματα Covid-19 σε 20.000 υπαλλήλους στις ΗΠΑ
Περίπου 20.000 εργαζόμενοι της Amazon στις ΗΠΑ έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό, από την έναρξη της πανδημίας, ανακοίνωσε ο τεχνολογικός κολοσσός, υπό την πίεση πολύμηνων αιτημάτων γι' αυτό από ακτιβιστές.
Amazon: Κρούσματα Covid-19 σε 20.000 υπαλλήλους στις ΗΠΑ
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Με απολύσεις απαντά η Amazon στις ανησυχίες για την υγεία των υπαλλήλων της
Οι δύο απολύσεις έρχονται ως συνέχεια της απομάκρυνσης, πριν από μερικές εβδομάδες, ενός άλλου υπαλλήλου, που είχε επίσης εκφράσει την ανησυχία του για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, εν μέσω...
Με απολύσεις απαντά η Amazon στις ανησυχίες για την υγεία των υπαλλήλων της
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Αδιαφορεί για τους τραυματίες εργαζομένους της η Amazon
Σύμφωνα με αποκαλύψεις του Guardian, η Amazon φέρεται να έχει αναγκάσει εργαζομένους της εταιρείας στην απόλυση και την εξαθλίωση, λόγω κάποιου τραυματισμού ή ασθένειάς τους.
Αδιαφορεί για τους τραυματίες εργαζομένους της η Amazon

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας