• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 30.2°C
  3 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 28.5°C
  2 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 28.8°C
  2 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  73%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.0°C / 24.8°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.1°C / 21.2°C
  2 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.0°C / 27.0°C
  1 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 28.0°C
  5 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.1°C / 25.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 28.4°C
  2 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  3 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 22.3°C
  0 BF
  83%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.5°C / 25.6°C
  1 BF
  53%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  3 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.0°C / 30.4°C
  2 BF
  52%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.3°C / 27.1°C
  1 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 24.5°C / 25.5°C
  1 BF
  44%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  0 BF
  83%
AP Photo / Alex Brandon

Εγκαταλείπουν τον Τραμπ οι λογιστές του - Αναξιόπιστες οι οικονομικές καταστάσεις 10 ετών

 • A-
 • A+

Η εταιρεία ορκωτών λογιστών του Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε τον επί σειρά ετών πελάτη της, τονίζοντας πως οι ανακοινώσεις για την οικονομική κατάσταση του ομίλου του, που ετοίμαζε γι’ αυτόν εδώ και πάνω από μια δεκαετία, δεν μπορούν πλέον να θεωρούνται αξιόπιστες, αποκαλύπτουν δικόγραφα που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας.

Την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία Mazars ενημέρωσε με επιστολή της τον όμιλο Τραμπ ότι δε θα του προσφέρει πλέον τις υπηρεσίες της, καθώς έχει βρεθεί αντιμέτωπος με έρευνες για φερόμενη φορολογική απάτη.

Το έγγραφο υποβλήθηκε σε δικαστήριο από την πολιτειακή εισαγγελέα Λετίσια Τζέιμς, η οποία αξιώνει από δικαστή να υποχρεώσει τον Ρεπουμπλικάνο πρώην πρόεδρο να συμμορφωθεί προς την κλήτευση να πάει να καταθέσει, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί για την υπόθεση.

Η κ. Τζέιμς ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα πως η ομάδα της έχει βρει αποδείξεις απάτης, ιδίως αποδείξεις εικονικών κοστολογήσεων στοιχείων ενεργητικού.

Σύμφωνα με τη Mazars, τα ευρήματα της εισαγγελέως την οδήγησαν να θεωρήσει ότι τα στοιχεία που συμπεριλήφθηκαν στις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων και της οικονομικής υγείας της εταιρείας του κ. Τραμπ από το οικονομικό έτος που ολοκληρώθηκε την 30ή Ιουνίου 2011 ως αυτό που ολοκληρώθηκε την 30ή Ιουνίου 2020 «δεν μπορούν πλέον να θεωρούνται αξιόπιστα».

Η εταιρεία πρόσθεσε ότι δική της, εσωτερική έρευνα, καθώς και «πληροφορίες που έλαβε από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές», βάρυναν επίσης στη λήψη της απόφασης αυτής.

«Μολονότι δεν συμπεράναμε ότι οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων, στο σύνολό τους, περιέχουν αξιόλογες παρατυπίες, με δεδομένες τις περιστάσεις, θεωρούμε ότι είναι δικαιολογημένη η κρίση μας πως δεν μπορούν στο εξής να θεωρούνται αξιόπιστα τα έγγραφα αυτά», τονίζεται στην επιστολή των ορκωτών λογιστών, στην οποία συμπεραίνεται επίσης ότι εν μέρει εξαιτίας αυτού του συμπεράσματος, η Mazars «δεν είναι πλέον σε θέση να παρέχει υπηρεσίες στον Trump Organization».

«Αν και είμαστε απογοητευμένοι που η Mazars επέλεξε να αποχωρήσει, η επιστολή της στις 9 Φεβρουαρίου 2022 επιβεβαιώνει ότι μετά από μεταγενέστερη αναθεώρηση όλων των προηγούμενων καταστάσεων οικονομικής κατάστασης, το έργο της εκτελέστηκε σύμφωνα με όλα τα ισχύοντα λογιστικά πρότυπα και αρχές και ότι τέτοιες δηλώσεις οικονομικής κατάστασης δεν περιέχουν ουσιώδεις αποκλίσεις», σχολίασε την εξέλιξη αυτή εκπρόσωπος του Ομίλου Τραμπ. 

Η εταιρεία ορκωτών λογιστών πάντως δεν απάντησε στα αιτήματα του CNN για σχολιασμό.

Ορισμένοι δικηγόροι εκτιμούν ότι είναι πιθανό η κίνηση της Mazars να χαρακτηρίσει «ανακριβείς» τις οικονομικές καταστάσεις του ομίλου Τραμπ, αφότου τις υπέγραψε, να γίνεται για να προστατευθεί η ίδια, προειδοποιώντας τους όποιους ενδιαφερόμενους ότι δεν θα έπρεπε πλέον να βασίζονται σε αυτές.

Οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων και της οικονομικής κατάστασης του Trump Organization βρίσκονται στην καρδιά της έρευνας της κ. Τζέιμς, αλλά αποτελεί αντικείμενο και ακόμα μίας - ποινικής φύσης - έρευνας που διενεργείται από τον εισαγγελέα του Μανχάταν.

Ο όμιλος του κ. Τραμπ υπάρχουν υποψίες πως παρουσίαζε εικονικά υψηλότερη την αξία αρκετών από τις ιδιοκτησίες του, όταν ζητούσε δάνεια από τράπεζες και εικονικά χαμηλότερη στις φορολογικές αρχές για να τού αναλογούν λιγότεροι φόροι.

Τον Ιούλιο, ο Trump Organization και ο πιστός λογιστής του Άλεν Γουάισελμπεργκ δήλωσαν αθώοι σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης όπου τους απαγγέλθηκαν 15 κατηγορίες για απάτη και φοροδιαφυγή.

Το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν έλαβε τον Ιανουάριο από τη Mazars τις φορολογικές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ επί σειρά ετών, έπειτα από μαραθώνια νομική μάχη, που έφθασε μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο.

Για τον μεγιστάνα, και οι δύο έρευνες έχουν πολιτικά κίνητρα.

Όμως οι νομικοί πονοκέφαλοι του θυελλώδη πρώην πλανητάρχη ενδέχεται να περιπλέξουν την πιθανολογούμενη δεύτερη εκστρατεία του για τον Λευκό Οίκο.

Ο 75χρονος δισεκατομμυριούχος γενικά επιλέγει να καλλιεργεί ατμόσφαιρα αμφιβολίας για το εάν θα διεκδικήσει ή όχι το χρίσμα του GOP για να είναι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του 2024, παρότι έχει αφήσει να εννοηθεί επανειλημμένα ότι κλίνει προς το να αναμετρηθεί ξανά με τον Τζο Μπάιντεν.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Επιμένει κατά του Τραμπ για απάτη ο Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης
Έρευνα σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ και της εταιρείας του, για ασφαλιστική και τραπεζική απάτη, διενεργεί ο περιφερειακός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, όπως φαίνεται από δικόγραφο που κατέθεσε σε δικαστήριο ο...
Επιμένει κατά του Τραμπ για απάτη ο Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Εισαγγελική έρευνα για τις δωρεές στην προεκλογική εκστρατεία Τραμπ
Ένταλμα με το οποίο ζητάει έγγραφα από την επιτροπή ορκωμοσίας του Αμερικανού προέδρου, με έμφαση στις δωρεές και τα ωφελήματα που είχαν οι δωρητές του, εξέδωσε η Εισαγγελία της Νέας Υόρκης. Η έρευνα...
Εισαγγελική έρευνα για τις δωρεές στην προεκλογική εκστρατεία Τραμπ
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Επίθεση στο Καπιτώλιο: Κλητεύθηκε να καταθέσει ακτιβίστρια, σύζυγος μέλους του Ανώτατου Δικαστηρίου
Η Τόμας, δεξιά ακτιβίστρια, προσκλήθηκε να καταθέσει για τις επαφές της με συνεργάτη του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατήρτιζε σχέδιο για να ανατραπεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020...
Επίθεση στο Καπιτώλιο: Κλητεύθηκε να καταθέσει ακτιβίστρια, σύζυγος μέλους του Ανώτατου Δικαστηρίου
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
NYT: Οικειοθελώς στην επιτροπή για την εισβολή στο Καπιτώλιο ο Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ
Στην ειδική εξεταστική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων που θέλει πάση θυσία να ολοκληρώσει την έρευνά της πριν τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, έχουν καταθέσει ήδη η Ιβάνκα Τραμπ και ο σύζυγός της.
NYT: Οικειοθελώς στην επιτροπή για την εισβολή στο Καπιτώλιο ο Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
«Ένοχος για απάτη ο Τραμπ» σύμφωνα με εισαγγελέα που παραιτήθηκε
Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι «ένοχος» για «αρκετά» κακουργήματα, κυρίως για απάτη, σύμφωνα με εισαγγελέα, ο οποίος παραιτήθηκε πριν από έναν μήνα, καταγγέλλοντας το γεγονός ότι δεν ασκήθηκε δίωξη στον πρώην πρόεδρο...
«Ένοχος για απάτη ο Τραμπ» σύμφωνα με εισαγγελέα που παραιτήθηκε

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας