Αθήνα, 14°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.5° 12.3°
2 BF
83%
Θεσσαλονίκη
Αραιές νεφώσεις
10°C
11.9° 8.2°
1 BF
74%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 12.0°
3 BF
73%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
4°C
3.9° 3.9°
1 BF
93%
Αλεξανδρούπολη
Αραιές νεφώσεις
8°C
7.9° 7.9°
4 BF
81%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
8.2° 6.8°
1 BF
73%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
4°C
4.5° 4.4°
1 BF
75%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.8° 11.8°
1 BF
83%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.2° 14.8°
1 BF
42%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.3° 12.3°
2 BF
82%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 14.4°
4 BF
82%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
4 BF
82%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.7° 13.7°
3 BF
72%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.1°
0 BF
89%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.4° 11.5°
1 BF
92%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.8°
1 BF
91%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
13°C
14.3° 12.5°
0 BF
90%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
9°C
9.4° 9.4°
1 BF
74%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
9.7° 7.5°
2 BF
96%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.7° 6.7°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 05 Δεκεμβρίου, 2023
Μαρκ Μίντοους | AP Photo/Patrick Semansky

Δίωξη κατά του προσωπάρχη του Τραμπ εισηγείται η επιτροπή έρευνας για την 6η Ιανουαρίου

Με ομόφωνη απόφασή της, η επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων ζητά να ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος του προσωπάρχη του τέως προέδρου των ΗΠΑ, Μαρκ Μίντοους, με την κατηγορία της απόπειρας παρακώλυσης της έρευνας για την εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, ώστε να μην επικυρωθεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών.

Στην επίθεση ακροδεξιών και ρατσιστικών ομάδων στο Καπιτώλιο, με τη σαφή αλλά έμμεση παραίνεση του Ντόναλντ Τραμπ, έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι, ενώ προκλήθηκαν και υλικές ζημιές.

Η επιτροπή της Βουλής που ερευνά τα πρωτόγνωρα στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ περιστατικά, και στην οποία μετέχουν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι, ψήφισε για τη δίωξη εις βάρος του προσωπάρχη του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος με οδηγίες του τέως προέδρου αρνήθηκε να παρουσιαστεί στην επιτροπή και να καταθέσει όσα γνωρίζει για την υπόθεση.

Η επιτροπή, μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, θα στείλει το αίτημα για ποινική δίωξη του Μίντοους στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία αναμένεται ακόμη και σήμερα να υπερψηφίσει την πρόταση.

Ο επικεφαλής της επιτροπής, Μπένι Τόμσον, εξήγησε ότι ο Μίντοους πρέπει να διωχθεί για την επίμονη μη συμμόρφωσή του στο ένταλμα της Βουλής να καταθέσει. Και ενώ όπως σημείωσε «ξεκίνησε κάνοντας το σωστό, συνεργαζόμενος και παραδίδοντας έγγραφα και στοιχεία στην Επιτροπή», στη συνέχεια αρνήθηκε να κάνει το πιο σημαντικό, «να παρουσιαστεί και να απαντήσει στα ερωτήματα που γεννιούνται από όλα αυτά τα στοιχεία».

«Άλλαξε γνώμη και απλώς δεν εμφανίστηκε στην Επιτροπή, αφήνοντάς μας στα κρύα του λουτρού», πρόσθεσε.

Η επιτροπή αποφάσισε ότι ο Μίντοους πρέπει να διωχθεί κυρίως γιατί αρνήθηκε να καταθέσει ακόμη και για πληροφορίες που ο ίδιος παρέδωσε, έπειτα από παραίνεση του Ντόναλντ Τραμπ.

Να σημειωθεί ο πρώην προσωπάρχης του Λευκού Οίκου είχε παραδώσει περίπου 9.000 έγγραφα, στο πλαίσιο συμφωνίας συνεργασίας με την επιτροπή της Βουλής και με αντάλλαγμα να μην ασκηθεί εις βάρους δίωξη για εγκλήματα ανάλογα με αυτά για τα οποία κατηγορούνται άλλοι συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ που αρνήθηκαν να συνεργαστούν με την επιτροπή. Μεταξύ των εγγράφων αυτών είναι μια παρουσίαση με τίτλο «Εκλογική Απάτη, Ξένη Παρέμβαση και Επιλογές για την 6η Ιανουαρίου», κάνοντας χρήση της οποίας ο Ντόναλντ Τραμπ ήθελε να κηρύξει έκτακτη κατάσταση εθνικής ασφάλειας για μην παραδώσει την εξουσία. 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Δίωξη κατά του προσωπάρχη του Τραμπ εισηγείται η επιτροπή έρευνας για την 6η Ιανουαρίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας