• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.2°C / 6.9°C
  2 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.1°C / 5.7°C
  2 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.0°C / 10.1°C
  1 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 1.4°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  2 BF
  86%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.0°C / 3.9°C
  2 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.6°C / -1.0°C
  1 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 2.4°C / 8.6°C
  1 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 6.0°C / 9.8°C
  3 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.1°C / -5.1°C
  2 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  2 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  2 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  86%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -2.1°C / 0.5°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 0.5°C / 5.1°C
  1 BF
  90%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.8°C / 8.2°C
  1 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.4°C / 7.1°C
  1 BF
  79%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  1 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.7°C / 5.8°C
  1 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  1 BF
  62%

Υποστηρικτές των δικαιωμάτων της άμβλωσης κρατούν πλακάτ που γράφουν «Η άμβλωση είναι απαραίτητη», καθώς διαδηλώνουν μπροστά από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου 2021, στην Ουάσιγκτον.

AP Photo/Andrew Harnik

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο κλίνει προς την απαγόρευση των αμβλώσεων

 • A-
 • A+

Κομβικό είναι το ζήτημα που άρχισε να εξετάζει σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ σχετικά με τις αμβλώσεις. Το δικαστήριο εξετάζει την προσφυγή της πολιτείας του Μισισίπι που ζητά να απαγορεύεται η άμβλωση μετά την 15η εβδομάδα κύησης ακόμα και σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας. 

Όμως η συντηρητική πλειοψηφία, που έχει διαμορφωθεί μετά τους διορισμούς του Ντόναλντ Τραμπ, σηματοδότησε σήμερα ότι θα διατηρήσει την απαγόρευση των αμβλώσεων μετά την 15η εβδομάδα στο Μισισίπι και ίσως ανατρέψει το εθνικό δικαίωμα στην άμβλωση που υπάρχει εδώ και σχεδόν 50 χρόνια.

Η μοίρα της ιστορικής απόφασης του δικαστηρίου το 1973 Roe v. Wade που νομιμοποίησε τις αμβλώσεις σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και της απόφασής του το 1992 στην υπόθεση Planned Parenthood v. Casey, πιθανότατα δεν θα γίνει γνωστή μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο σύμφωνα με το Associated Press.

Ωστόσο, μετά από σχεδόν δύο ώρες διαφωνιών, και οι έξι συντηρητικοί δικαστές, συμπεριλαμβανομένων των τριών που διορίστηκαν από τον πρώην πρόεδρο Τραμπ, δήλωσαν ότι θα υποστηρίξουν τον νόμο του Μισισίπι.

Το λιγότερο μια τέτοια απόφαση θα υπονόμευε τις αποφάσεις Roe και Casey, οι οποίες επιτρέπουν στις πολιτείες να ρυθμίζουν το πλαίσιο αλλά όχι να απαγορεύουν την άμβλωση μέχρι το σημείο βιωσιμότητας, στις περίπου 24 εβδομάδες.

Υπήρξε επίσης ουσιαστική υποστήριξη μεταξύ των συντηρητικών δικαστών για να απαλλαγούν εντελώς από τις προηγούμενες αποφάσεις.

Ο δικαστής Μπρετ Κάβανο, τον οποίο είχε διορίσει ο Τραμπ, έθεσε μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με το εάν το δικαστήριο θα ήταν καλύτερο να αποσυρθεί από τη συζήτηση για τις αμβλώσεις και να αφήσει τις πολιτείες να αποφασίσουν. «Γιατί να είναι το δικαστήριο ο διαιτητής;» διερωτήθηκε ο Κάβανο. «Θα υπάρχει διαφορετική πρόσβαση στο Μισισίπι και τη Νέα Υόρκη, την Αλαμπάμα και την Καλιφόρνια».

Η άμβλωση σύντομα θα καταστεί παράνομη ή θα περιοριστεί αυστηρά στις μισές πολιτείες, εάν ανατραπούν οι αποφάσεις Roe και Casey, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Guttmacher, έναν ερευνητικό οργανισμό που υποστηρίζει το δικαίωμα στην άμβλωση.

Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο το δικαίωμα στην άμβλωση συγκαταλέγεται στα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα στην υγεία, Δρ Tlaleng Mofokeng, δήλωσε στον Guardian ότι αν οι ΗΠΑ επιτρέψουν στα κράτη να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις, θα παραβιάσουν αμέσως το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της σύμβασης κατά των βασανιστηρίων, στην οποία οι ΗΠΑ είναι συμβαλλόμενο μέρος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι «εξακολουθεί» να στηρίζει τη νομολογία του 1973 “Roe v Wade”. «Δεν είδα καθόλου τη συζήτηση σήμερα», είπε ο Μπάιντεν όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για τη συνεδρίαση. «Στηρίζω την (απόφαση) Roe v. Wade, πιστεύω ότι είναι η πιο λογική στάση, συνεχίζω να την στηρίζω», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Διαδηλωτές κατά των αμβλώσεων μπροστά από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου 2021, στην Ουάσιγκτον.

AP Photo/Andrew Harnik

Τα νομοθετικά σώματα σε πολλές πολιτείες όπου επικρατούν οι Ρεπουμπλικανοί είναι έτοιμα για δράση ανάλογα με την επόμενη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Οι τρεις φιλελεύθεροι δικαστές του δικαστηρίου είπαν ότι η ανατροπή των αποφάσεων Roe και Casey θα έβλαπτε σημαντικά τη νομιμότητα του δικαστηρίου.

«Θα επιβιώσει αυτός ο θεσμός από τη δυσωδία που δημιουργεί στην κοινή αντίληψη ότι το Σύνταγμα και η ανάγνωσή του είναι απλώς πολιτικές πράξεις;» διερωτήθηκε η δικαστής Sonia Sotomayor.

Η δικαστής Έλενα Κέιγκαν είπε ότι οι αποφάσεις για τις αμβλώσεις είναι «μέρος του ιστού της θέσης των γυναικών σε αυτή τη χώρα».

Μεταξύ των συντηρητικών, ο ανώτατος δικαστής Τζον Ρόμπερτς φάνηκε να ενδιαφέρεται περισσότερο για μια λιγότερο σαρωτική απόφαση που θα υποστήριζε τον νόμο του Μισισίπι, αλλά δεν θα αναιρούσε ρητά τις αποφάσεις Roe and Casey.

Υποστηρικτές και των δύο πλευρών στη συζήτηση για τις αμβλώσεις κατέκλυσαν το πεζοδρόμιο και τον δρόμο μπροστά από το δικαστήριο, ενώ τα συνθήματά τους ακούγονταν ακόμη και μέσα στο κτίριο. 

Πάνω από το 90% των αμβλώσεων στις ΗΠΑ πραγματοποιούνται τις πρώτες 13 εβδομάδες της εγκυμοσύνης, πολύ πριν από τη βιωσιμότητα, σύμφωνα με τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Αυστηρότερη νομοθεσία για τις αμβλώσεις στο Μισισίπι
Αυστηρότερες ρυθμίσεις για την απαγόρευση των αμβλώσεων υιοθέτησε, την Τρίτη, η πολιτεία του Μισισιπή, με κριτήριο να αποτελεί, πλέον, ο καρδιακός χτύπος στο έμβρυο.
Αυστηρότερη νομοθεσία για τις αμβλώσεις στο Μισισίπι
ΕΥΡΩΠΗ
Μπάιντεν κατά Τέξας για τις αμβλώσεις
Στο Ανώτατο Δικαστήριο προσφεύγει το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο νόμος που περιορίζει τα δικαιώματα των Τεξανών γυναικών στην άμβλωση.
Μπάιντεν κατά Τέξας για τις αμβλώσεις
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
ΗΠΑ: Η κυβέρνηση προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο για να ακυρωθεί ο νόμος του Τέξας για τις αμβλώσεις
Η κυβέρνηση προσέφυγε και πάλι στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο σε προηγούμενη συνεδρίασή του αρνήθηκε να αναστείλει αυτόν τον νόμο που απαγορεύει τις αμβλώσεις από την 6η εβδομάδα της κύησης.
ΗΠΑ: Η κυβέρνηση προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο για να ακυρωθεί ο νόμος του Τέξας για τις αμβλώσεις
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Μήνυση σε γιατρό στο Τέξας για παραβίαση του νόμου που απαγορεύει τις αμβλώσεις
Μήνυση υπέβαλε ο Όσκαρ Στίλι στο γιατρό Άλαν Μπρέιντ, για παραβίαση του νόμου που απαγορεύει τη διενέργεια αμβλώσεων στο Τέξας μετά «τον πρώτο καρδιακό παλμό».
Μήνυση σε γιατρό στο Τέξας για παραβίαση του νόμου που απαγορεύει τις αμβλώσεις
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Το κατεστημένο του Τραμπ πολεμάει τις αμβλώσεις
Πολύ σκοτεινές μέρες ξημερώνουν στις ΗΠΑ, καθώς στο Ανώτατο Δικαστήριο αναμένεται να αναιρεθεί ζωτικής σημασίας δεδικασμένο που προστατεύει, σε ομοσπονδιακό επίπεδο, το δικαίωμα των γυναικών στην έκτρωση
Το κατεστημένο του Τραμπ πολεμάει τις αμβλώσεις
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Πανεθνικές διαδηλώσεις στις ΗΠΑ για το δικαίωμα στην άμβλωση
Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν στα 600 μαχητικά συλλαλητήρια που διοργανώθηκαν σε 50 πολιτείες των ΗΠΑ, για να σταματήσει το ανατριχιαστικό πισωγύρισμα των γυναικείων δικαιωμάτων που δρομολογήθηκε...
Πανεθνικές διαδηλώσεις στις ΗΠΑ για το δικαίωμα στην άμβλωση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας