Ακόμη μία έρευνα έρχεται να τροφοδοτήσει τον διάλογο, αλλά και την αντιπαράθεση., σχετικά με το από πού προήλθε ο νέος κορονοϊός. Αμερικανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science, αναφέρει ότι το πρώτο γνωστό κρούσμα της covid-19 εντοπίστηκε σε πωλήτρια που εργαζόταν στην αγορά της Γουχάν στην Κίνα και όχι σε λογιστή που δεν συνδεόταν με την εν λόγω αγορά.
Η πίστη ότι το πρώτο κρούσμα ήταν ο λογιστής, είχε ενισχύσει τις εικασίες ότι ο νέος κορονοϊός ενδεχομένως να διέρρευσε από εργαστήριο.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος Εξελικτικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, Μάικλ Γουόρομπι, τα συμπτώματα του λογιστή, που πιστεύεται ότι είναι το πρώτο κρούσμα του νέου κορονοϊού -σύμφωνα και με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας-, ξεκίνησαν στην πραγματικότητα στις 16 Δεκεμβρίου και όχι στις 8 Δεκεμβρίου όπως είχε αναφερθεί αρχικά. Η σύγχυση προκλήθηκε λόγω ενός οδοντιατρικού προβλήματος που αντιμετώπισε ο 41χρονος άνδρας.
«Τα συμπτώματά του εμφανίστηκαν έπειτα από πολλά κρούσματα σε εργαζόμενους στην αγορά Χουανάν, γεγονός που καθιστά μια πωλήτρια, που εργαζόταν σε ψαράδικο στην αγορά, το πρώτο γνωστό κρούσμα, με τα συμπτώματα να εμφανίζονται σε αυτήν στις 11 Δεκεμβρίου», εξηγεί ο καθηγητής Γουόρομπι. Άλλωστε, οι πρώτοι ασθενείς με συμπτώματα επίσης συνδέονταν με την αγορά και συγκεκριμένα με το δυτικό τμήμα της όπου κρατούνταν σε κλουβιά σκύλοι ρακούν (νυκτερευτές).
Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, το γεγονός αυτό καθώς και η ανάλυση όλων των πρώτων κρουσμάτων της ασθένειας Covid-19 στην Γουχάν στηρίζουν ξεκάθαρα τη θεωρία ότι ο νέος κορονοϊός προήλθε από τα ζώα.
Το ενδιαφέρον της νέας έρευνας είναι το γεγονός ότι ο καθηγητής Γουόρομπι ανήκε σε ομάδα 15 επιστημόνων, οι οποίοι τον Μάιο είχαν δημοσιεύσει άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό Science, με το οποίο ζητούσαν να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο ο ιός να διέρρευσε από εργαστήριο στη Γουχάν. Ωστόσο, σήμερα είναι ο ίδιος που επισημαίνει ότι οι έρευνές του «προσφέρουν στέρεες αποδείξεις ότι η πανδημία προήλθε από ζωντανό ζώο» που βρισκόταν στην αγορά της Γουχάν.
Πρέπει να σημειωθεί ότι και ο Πίτερ Νταζάκ, μέλος της ομάδας ειδικών του ΠΟΥ που πήγαν στην Γουχάν τον Ιανουάριο του 2021 για να ερευνήσουν την προέλευση της πανδημίας, έχει παραδεχθεί, όταν ρωτήθηκε σχετικά από τους New York Times, ότι «η ημερομηνία της 8ης Δεκεμβρίου ήταν λάθος». Η ομάδα του ΠΟΥ, που έμεινε στην Κίνα τέσσερις εβδομάδες, στην έκθεση που συνέταξε συνεργαζόμενη και με Κινέζους επιστήμονες, ανέφερε τον περασμένο Μάρτιο ότι ο ιός SARS-CoV-2 πιθανότατα μεταδόθηκε από τις νυχτερίδες στους ανθρώπους μέσω κάποιου άλλου ζώου-ξενιστή, αλλά θα έπρεπε να γίνουν περαιτέρω έρευνες.
Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, η προέλευση του ιού SARS-CοV-2 παραμένει μυστήριο, ελλείψει ξεκάθαρων αποδείξεων, με αποτέλεσμα να έχει καταστεί πηγή μεγάλης έντασης μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας