«Αυτό το δικαστήριο δεν είναι μια συμμορία πολιτικών ακτιβιστών», δήλωσε σε ομιλία της στο Πανεπιστήμιο του Λούισβιλ στο Κεντάκι η Εϊμι Κόνεϊ Μπάρετ, η υπερσυντηρητική, φανατική καθολική δικαστίνα και πρώην μέλος παραθρησκευτικής οργάνωσης, την οποία διόρισε πέρυσι ο Ντόναλντ Τραμπ με συνοπτικές διαδικασίες στο Ανώτατο Δικαστήριο μετά τον θάνατο της εμβληματικής Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ.
Η δήλωσή της αναφερόταν στις επικρίσεις που δέχεται τελευταία το Σώμα για τον πολιτικό προσανατολισμό του και την αμφίβολη αμεροληψία του μετά τη σύνθεση 6 προς 3 υπέρ των συντηρητικών που επιτεύχθηκε επί Τραμπ, καθώς και για μια σειρά πρόσφατων αμφιλεγόμενων αποφάσεων.
Από χθες, που ξεκίνησε η πρώτη διά ζώσης συνεδρίαση εν μέσω πανδημίας, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ουάσινγκτον καθώς οι Αμερικανοί περιμένουν να δουν αν αυτό το Ανώτατο Δικαστήριο θα υλοποιήσει τις πιο τρομακτικές ονειρώξεις του Τραμπ με κυβέρνηση Μπάιντεν: μια Αμερική όπου θα απαγορεύονται οι αμβλώσεις και θα επιτρέπεται παντού να φέρεις όπλο. Διότι ανάμεσα στις πολλές υποθέσεις που θα εξετάσει το Σώμα το επόμενο διάστημα (όπως οι περιορισμοί που ισχύουν στη χρηματοδότηση των δημόσιων σχολείων) δύο είναι οι κρισιμότερες οι οποίες θα καθορίσουν σημαντικά το μέλλον της αμερικανικής κοινωνίας.
Στις 3 Νοεμβρίου θα εξετάσει τη συνταγματικότητα του νόμου της Πολιτείας της Νέας Υόρκης που περιορίζει σημαντικότατα τη δυνατότητα των πολιτών να φέρουν όπλο εκτός οικίας. Μια υπόθεση που έχει σηκώσει το τοπικό παράρτημα της NRA, της διαβόητης Εθνικής Ενωσης Οπλων.
Ενα μήνα μετά, την 1η Δεκεμβρίου, το Δικαστήριο θα εξετάσει τη συνταγματικότητα του νόμου της Πολιτείας του Μισισίπι για τις αμβλώσεις, ο οποίος τις απαγορεύει μετά τη 15η εβδομάδα της κύησης, αφήνοντας κάποιες εξαιρέσεις για σοβαρούς ιατρικούς λόγους ή για εμφάνιση ανωμαλιών στο έμβρυο.
Ο κίνδυνος
Πολλοί φοβούνται ότι ανάλογα με τη στάση του Δικαστηρίου, αυτή η σεζόν ίσως κρίνει το τέλος του νόμου Ρόου εναντίον Γουέιντ με τον οποίο κατοχυρώθηκε το δικαίωμα στην άμβλωση σε ομοσπονδιακό επίπεδο.* Ο Τραμπ είχε δηλώσει ξεκάθαρα πως ήθελε να βάλει τέλος σε αυτόν τον νόμο και για αυτόν τον λόγο, μεταξύ άλλων, ήθελε να διορίσει στο Δικαστήριο δικούς του ανθρώπους.
Αρχικά τον Νιλ Γκόρσατς, κατόπιν τον Μπρετ Κάβανο, ο οποίος είχε κατηγορηθεί δημόσια για σεξουαλική επίθεση αλλά παρ’ όλα αυτά η Γερουσία ενέκρινε τον διορισμό του, και τρίτη και φαρμακερή την Μπάρετ. Και μπορεί ο Τραμπ να μην είναι πια πρόεδρος, όμως ο τραμπισμός έχει εισχωρήσει για τα καλά στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Από τον Αύγουστο μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, το Σώμα έκρινε άκυρο το μορατόριουμ της κυβέρνησης Μπάιντεν στις εξώσεις και επανέφερε τον νόμο της περιόδου Τραμπ που επέβαλλε στους αιτούντες άσυλο να παραμένουν στο Μεξικό έως ότου εκδικαστούν οι υποθέσεις τους στις ΗΠΑ.
Τέλος, έδωσε το πράσινο φως στην Πολιτεία του Τέξας για να εφαρμόσει τον δικό της εκτρωματικό νόμο για τις αμβλώσεις τις οποίες απαγορεύει μετά την έκτη εβδομάδα της κύησης. Δεν είναι τυχαίο ότι η εμπιστοσύνη του κοινού απέναντι στο Ανώτατο Δικαστήριο έχει πέσει σε ιστορικό χαμηλό. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup (μετά την απόφαση για το Τέξας), μόνο το 40% των ερωτηθέντων εκτιμά το έργο του Δικαστηρίου έναντι 49% τον Ιούλιο, ενώ το 37% το θεωρεί «πολύ συντηρητικό».
«Ποτέ μετά την υπόθεση Μπους εναντίον Γκορ δεν φαινόταν να απειλείται τόσο πολύ η υπόληψη του Ανώτατου Δικαστηρίου», λέει στους New York Times ο Ιρβ Γκορστάιν, εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Ανώτατου Δικαστηρίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν, αναφερόμενος στο εκλογικό θρίλερ του 2000 και την απόφαση τότε των δικαστών να παραδώσουν ουσιαστικά την προεδρία στον Τζορτζ Μπους Β΄ ζητώντας να διακοπεί η επανακαταμέτρηση των ψήφων στη Φλόριντα. Η Εϊμι Χάου πάντως από τον ιστότοπο SCOTUSblog που ειδικεύεται σε θέματα Ανώτατου Δικαστηρίου, δεν έχει καμία αμφιβολία. «Με όλα αυτά τα καυτά θέματα», λέει, «το ζήτημα δεν είναι να μάθουμε αν το Ανώτατο Δικαστήριο θα συνεχίσει τη στροφή του προς τα δεξιά (…), αλλά μέχρι πού θα φτάσει αυτή».
*Βλέπε επίσης «Εφ.Συν.» 4/10/2021 «Πανεθνικές διαδηλώσεις στις ΗΠΑ για το δικαίωμα στην άμβλωση»
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας