Η πιο πολυαναμενόμενη εμφάνιση ανώτερου Αμερικανικού στρατιωτικού αξιωματούχου, εδώ και μια δεκαετία, σήμερα στο Κογκρέσο, καθώς ο Μαρκ Μίλεϊ θα «ανακριθεί» από τους Ρεπουμπλικανούς που ζητούν την παραίτησή του μετά τις αποκαλύψεις ότι ο ίδιος αναγκάστηκε, τις τελευταίες εβδομάδες της προεδρίας Τραμπ, να λάβει κρυφά μέτρα για να αποφευχθεί μια πολεμική σύγκρουση με την Κίνα.
Ειδικότερα, οι Μπομπ Γούντγουρντ και Ρόμπερτ Κόστα γράφουν στο βιβλίο με τίτλο «Peril» πως ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ τηλεφώνησε κρυφά στον Κινέζο ομόλογό του για να τον διαβεβαιώσει ότι οι ΗΠΑ δεν επρόκειτο να επιτεθούν, ενώ έβαλε τους υφισταμένους του να υποσχεθούν ότι δεν θα υπάκουαν αμέσως σε μια πιθανή, ακραία εντολή του Τραμπ, κυρίως όσον αφορά τη χρήση πυρηνικών όπλων, μετά την ήττα του στις προεδρικές της 3ης Νοεμβρίου από τον Τζο Μπάιντεν.
Ορισμένοι Δημοκρατικοί μπορεί να θεωρούν σημαντικό πως χάρη της παρέμβασης του στρατηγού αποκλείστηκε ενδεχομένως μια καταστροφική, ωστόσο ανησυχούν για το προηγούμενο που δημιουργεί κάτι τέτοιο αναφορικά με τη μελλοντική ισορροπία δυνάμεων μεταξύ εκλεγμένων πολιτικών και στρατηγών και ναυάρχων των ΗΠΑ.
Σκοπός της ακρόασης της Γερουσίας είναι να ακουστούν μαρτυρίες σχετικά με το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν και με σχέδια για μελλοντικές αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις.
Ο Μίλεϊ, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν και ο επικεφαλής επιχειρήσεων του Πενταγώνου στη Μέση Ανατολή, Κένεθ Μακένζι, θα αντιμετωπίσουν επίμονες ερωτήσεις και από τα δύο κόμματα για τις τελευταίες 20 χαοτικές μέρες της 20ετούς στρατιωτικής παρουσίας της χώρας στο Αφγανιστάν.
Ένα από τα ζητήματα είναι γιατί πολλοί Αφγανοί που είχαν λάβει ειδική βίζα ή είχαν αιτήσεις θεώρησης να εκκρεμούν, έμειναν πίσω αφού η Καμπούλ έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν. Ο Μακένζι θα πρέπει επίσης να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την επίθεση με drone στις 29 Αυγούστου, που φέρεται να είχε στόχο όχημα του Ισλαμικού κράτους, αλλά σκότωσε μια δεκαμελή οικογένεια με επτά παιδιά.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας