Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο αριστερός πονοκέφαλος της Χίλαρι

Στα εργασιακά ο Μπέρνι Σάντερς προτείνει ευρείες επενδύσεις για τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας, αύξηση του κατώτατου μισθού, μεγαλύτερες άδειες, αλλά και δημόσια κολέγια με δωρεάν σίτιση και χωρίς δίδακτρα

AP/ Charlie Neibergall

Ο αριστερός πονοκέφαλος της Χίλαρι

  • A-
  • A+

Ποιος είναι ο Μπέρνι Σάντερς, για τον οποίο πριν από λίγες μέρες το CNN αναρωτιόταν «εάν θα ξεκινήσει την επανάσταση» και ο Observer μιλούσε για Berniemania;

Γεννημένος το 1941, γιος Εβραίου πωλητή χρωμάτων από την Πολωνία ο οποίος μετανάστευσε στις ΗΠΑ μετά τη δολοφονία των γονιών του στο Ολοκαύτωμα, ο Σάντερς αναμίχθηκε στην πολιτική τη δεκαετία του 1970 με το αντιπολεμικό κίνημα και εκλέχτηκε πρώτη φορά δήμαρχος του Μπέρλινγκτον το 1981.

Αυτοπροσδιορίζεται ως «σοσιαλιστής σκανδιναβικού τύπου» και διεκδικεί το χρίσμα των Δημοκρατικών για την προεδρική εκλογή του 2016, με ένα ριζοσπαστικό για τα αμερικανικά δεδομένα πρόγραμμα, κόντρα στη Χίλαρι Κλίντον. Ο πραγματικός του στόχος, όπως επισημαίνει ο Economist, είναι να στρέψει τη Χίλαρι προς τα αριστερά σε θέματα όπως η εμπορική συμφωνία TTIP, η κλιματική αλλαγή και η υγεία.

Είναι ανεξάρτητος γερουσιαστής του Βερμόντ επί 16 χρόνια και από τον περασμένο Ιανουάριο συμμετέχει στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Γερουσίας. Στο επίκεντρο της καμπάνιας του, η οποία διεξάγεται κατά βάση μέσω του διαδικτύου, βρίσκονται οι κοινωνικές ανισότητες.

«Αυτό που βλέπουμε στις ΗΠΑ είναι πως ενώ οι εργαζόμενοι δουλεύουν πολύ περισσότερες ώρες με χαμηλότερους μισθούς, υπάρχει μια τεράστια αύξηση στην ανισότητα που αφορά το εισόδημα και τον πλούτο, ο οποίος έχει φτάσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Πρόκειται για μια οικονομία που δουλεύει για τους πλούσιους και τους ισχυρούς και όχι για τους απλούς Αμερικανούς...Ξέρετε, αυτή η χώρα δεν ανήκει σε μια χούφτα δισεκατομμυριούχους».

Στην Επιτροπή Προϋπολογισμού υπέβαλε πρόταση για το «σπάσιμο» των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που χαρακτηρίζονται «πολύ μεγάλα για να χρεοκοπήσουν» (too big to fail) και ως εκ τούτου διασώζονται με χρήματα των φορολογούμενων. «Εάν ένας οργανισμός είναι πολύ μεγάλος για να χρεοκοπήσει, σημαίνει ότι είναι πολύ μεγάλος για να υπάρχει» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της κατάργησης ορισμένων εκπτώσεων φόρου για τα hedge funds και τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και της αύξησης των φόρων για το πλουσιότερο 2% των Αμερικανών. Μεταξύ των νόμων που έχει εισηγηθεί είναι και η Νομοθεσία για τη Μείωση της Μόλυνσης που συμβάλλει στην παγκόσμια υπερθέρμανση, καθώς και για την επιβολή ενός μορατόριουμ στην αδειοδότηση νέων πυρηνικών εργοστασίων, αλλά και στην επαναδειοδότηση των ήδη υπαρχόντων.

Στα εργασιακά προτείνει ευρείες επενδύσεις για τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας, αύξηση του κατώτατου μισθού, μεγαλύτερες άδειες, αλλά και δημόσια κολέγια με δωρεάν σίτιση και χωρίς δίδακτρα. Παράλληλα, έχει ταχθεί υπέρ της μεταρρύθμισης της νομοθεσίας που αφορά τα ΜΜΕ και κατά της υπερσυγκέντρωσής τους σε ελάχιστα χέρια μεγιστάνων και στηρίζει τη θέση για καθολική ιατρική περίθαλψη και μείωση της τιμής των φαρμάκων.

Στήριξη από τα εργατικά συνδικάτα

Οι δεκαεννέα από τους είκοσι μεγαλύτερους χορηγούς της προεκλογικής του καμπάνιας είναι εργατικά συνδικάτα και μεμονωμένα άτομα με συνεισφορές μέχρι 50 δολάρια. Με τον τρόπο αυτό συγκέντρωσε περί τα 3 εκατομμύρια δολάρια τις τέσσερις πρώτες μέρες.

Αντίθετα, τη Χ. Κλίντον στηρίζουν οικονομικά επιχειρηματικοί κολοσσοί και τράπεζες, όπως η Citigroup, η Goldman Sachs, η J.P Morgan, η Morgan Stanley, η Lehman Brothers και η Credit Suisse, αλλά και γίγαντες της βιομηχανίας του θεάματος, όπως η Time Warner.

Τον Φεβρουάριο ο Σάντερς, με επιστολή του στην επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED), Τζάνετ Γέλεν, ζήτησε τη συνδρομή των ΗΠΑ ώστε να διασφαλιστεί ότι «οι πρόσφατα εκλεγμένοι ηγέτες στην Ελλάδα θα έχουν την υποστήριξη που χρειάζονται για να τερματίσουν τα προγράμματα λιτότητας».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να παραμείνουν άπραγες, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπονομεύει τη νέα δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Ελλάδας, προκαλώντας αποπληθωρισμό και κινδύνους χρηματοπιστωτικής αστάθειας» ανέφερε. Παρόμοια επιστολή έστειλε και στην Κριστίν Λαγκάρντ.

Μπορεί στις δημοσκοπήσεις ο Σάντερς να υπολείπεται σαφώς της Κλίντον, ωστόσο η παρουσία του ίσως αναγκάσει την εκλεκτή τού κατεστημένου, αν μη τι άλλο, να αλλάξει πολλές από τις πτυχές του (συντηρητικού) προγράμματός της.

ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Μετά την κατακραυγή, ο Λευκός Οίκος διαψεύδει ότι πιέζει για διανομή εμβολίου
Μετά τις αντιδράσεις των επιστημόνων, που επιμένουν ότι δεν υπάρχει εμβόλιο εξακριβωμένα ασφαλές για να εφαρμοστεί κατά του κορονοϊού, αλλά και της αντιπολίτευσης, που εκτιμά ότι ο Τραμπ βιάζεται να επιδείξει...
Μετά την κατακραυγή, ο Λευκός Οίκος διαψεύδει ότι πιέζει για διανομή εμβολίου
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
«Η κλιματική αλλαγή δεν είναι απειλή. Το είπε ο Θεός στον Νώε»
Η πρώην γερουσιαστής της Μινεσότα, Μισέλ Μπάχμαν, υποστήριξε σε ραδιοφωνική εκπομπή ότι ο Θεός στην Παλαιά Διαθήκη υποσχέθηκε στον Νώε ότι δεν θα υπάρξει άλλος κατακλυσμός.
«Η κλιματική αλλαγή δεν είναι απειλή. Το είπε ο Θεός στον Νώε»
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Καρδιακό επεισόδιο και χειρουργείο για τον Μπέρνι Σάντερς
Σε επέμβαση διάνοιξης καρδιακής αρτηρίας υπεβλήθη ο Μπέρνι Σάντερς, υποψήφιος των Δημοκρατικών για το χρίσμα των προεδρικών εκλογών, έπειτα από καρδιακό επεισόδιο που υπέστη την Τετάρτη στη διάρκεια...
Καρδιακό επεισόδιο και χειρουργείο για τον Μπέρνι Σάντερς
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ο Τραμπ αναβάλει την κατάργηση του Obamacare για μετά τις εκλογές
Την πρόθεσή του να αναβάλει την αντικατάσταση του δημόσιου προγράμματος υγείας στις ΗΠΑ, που είχε θεσμοθετήσει ο προκάτοχός του (Obamacare), για μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020, ανακοίνωσε ο Αμερικανός...
Ο Τραμπ αναβάλει την κατάργηση του Obamacare για μετά τις εκλογές
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Εκεί που το νερό είναι προνόμιο
Την περασμένη Τετάρτη, τρία ολόκληρα χρόνια μετά την απόφαση που στέρησε το καθαρό νερό από χιλιάδες κατοίκους του Φλιντ, στην πολιτεία του Μίσιγκαν, οι κατηγορίες «άγγιξαν» επιτέλους τους υψηλότερα στην...
Εκεί που το νερό είναι προνόμιο
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
«Με τον Τραμπ η Αμερική είναι πιο διχασμένη από ποτέ»
Ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Νόλαν Μακάρτι χαρακτηρίζει σχεδόν μηδενική την προσφορά του Τραμπ στις πρώτες εκατό μέρες της διακυβέρνησής του, τον κατατάσσει στους λαϊκιστές ηγέτες της Δεξιάς και αποδίδει τη...
«Με τον Τραμπ η Αμερική είναι πιο διχασμένη από ποτέ»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας