• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.1°C / 10.2°C
  2 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.2°C / 6.6°C
  2 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.1°C / 9.3°C
  4 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  3 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 3.9°C
  2 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 3.6°C / 6.0°C
  1 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  0°C -0.6°C / 2.4°C
  3 BF
  80%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.6°C / 8.6°C
  2 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 8.1°C / 13.0°C
  3 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 4.9°C / 7.9°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.3°C / 12.4°C
  3 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 6.6°C
  4 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  81%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 2.9°C / 5.5°C
  4 BF
  65%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.4°C / 5.5°C
  1 BF
  94%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 2.8°C / 7.8°C
  1 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 10.3°C
  2 BF
  73%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.3°C / 6.0°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.3°C / 6.7°C
  1 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  2 BF
  69%
AP Photo/Stacey Plaisance
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η «Δέλτα» απειλεί και εμβολιασμένους και μη

 • A-
 • A+
Τα στοιχεία για την ασταμάτητη μεταδοτικότητα της παραλλαγής Δέλτα που επηρεάζει και τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα βάζουν, ουσιαστικά, ταφόπλακα στην προσδοκία για χτίσιμο ανοσίας της αγέλης και η επιστημονική κοινότητα στρέφεται στις ενισχυτικές δόσεις. ● Ξέσπασμα αξιωματούχου του ΠΟΥ: «Πρέπει να αηδιάζουμε με τους εαυτούς μας».

Ξεχάστε την ανοσία της αγέλης με την παραλλαγή Δέλτα του νέου κορονοϊού ίσως και ολοκληρωτικά… Αυτό ήταν το ζουμί όσων είπε την Τρίτη σε διακομματική επιτροπή του βρετανικού κοινοβουλίου για τον νέο κορονοϊό ο καθηγητής Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και Ανοσίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Αντριου Πόλαρντ, επικεφαλής του Oxford Vaccine Group που ανέπτυξε το γνωστό εμβόλιο ιικού φορέα σε συνεργασία με την AstraZeneca.

Η επίτευξη ανοσίας της αγέλης εν μέσω της κυκλοφορίας της παραλλαγής Δέλτα δεν είναι πιθανή και ανήκει στη σφαίρα «του μύθου», αφού τα εμβόλια δεν σταματούν τη μετάδοσή της με συνέπεια ακόμα και πλήρως εμβολιασμένοι άνθρωποι να την κολλάνε και να τη μεταδίδουν σε άλλους, προειδοποίησε ο καθηγητής.

Αυτό βέβαια δεν καθιστά ούτε κατά διάνοια αναποτελεσματικό ή περιττό τον εμβολιασμό, που εξακολουθεί να προστατεύει σε μεγάλο βαθμό από τη σοβαρή ασθένεια και τον θάνατο. «Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση με την τρέχουσα παραλλαγή, στην οποία η ανοσία της αγέλης δεν είναι μια πιθανότητα επειδή μολύνονται ακόμα και εμβολιασμένα άτομα» υπογράμμισε ο καθηγητής, εκτιμώντας μάλιστα πως τα πράγματα ενδέχεται να χειροτερέψουν. «Υποψιάζομαι πως αυτό που θα φέρει στη συνέχεια ο ιός είναι μια παραλλαγή ίσως ακόμα καλύτερη στη μετάδοση σε εμβολιασμένους πληθυσμούς. Αυτός είναι λοιπόν ένας επιπλέον λόγος να μην κάνουμε εμβολιαστικό πρόγραμμα γύρω από την ανοσία της αγέλης».

Ο Πόλαρντ προειδοποίησε επίσης πως η Covid είναι απίθανο να εξαλειφθεί και ενδέχεται να μετατραπεί σε εποχική νόσο, συμφωνώντας πρακτικά με άλλους επιστήμονες που προβλέπουν πως σταδιακά η πανδημία θα μετεξελιχθεί σε ενδημία. «Το πρόβλημα με αυτόν τον ιό είναι πως δεν είναι ιλαρά. Αν το 95% των ανθρώπων εμβολιαζόταν κατά της ιλαράς, ο ιός δεν θα μπορούσε να μεταδοθεί στον πληθυσμό». Αντίθετα, «η παραλλαγή Δέλτα θα μολύνει ανθρώπους, παρότι έχουν εμβολιαστεί. Κι αυτό πράγματι σημαίνει πως οποιοσδήποτε παραμένει ανεμβολίαστος σε κάποιο σημείο θα συναντήσει τον ιό. […] Δεν διαθέτουμε οτιδήποτε που θα σταματήσει [εντελώς] αυτή τη μετάδοση».

Ως επικεφαλής επίσης της ανεξάρτητης Κοινής Επιτροπής Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI), που συμβουλεύει τη βρετανική κυβέρνηση και τις αρμόδιες υπηρεσίες για τα θέματα αυτά, ο Πόλαρντ πρόσθεσε τη φωνή του σε εκείνες άλλων επιστημόνων, όπως και του ΠΟΥ, που επιμένουν ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν χειροπιαστά δεδομένα που να τεκμηριώνουν την -άμεση, πόσο μάλλον- ανάγκη χορήγησης ενισχυτικής τρίτης δόσης ή εμβολιασμού εφήβων και παιδιών στο πλαίσιο προστασίας των ενηλίκων, από τη στιγμή ειδικά που ούτε ο εμβολιασμός των ανηλίκων θα σταματήσει ολοκληρωτικά τη μετάδοση. Εξ ου και -αντιτιθέμενος στις προθέσεις της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον- ζήτησε οι δόσεις αυτές να δωριστούν τάχιστα σε άλλα κράτη, που τις χρειάζονται απείρως περισσότερο.

Τρίτες δόσεις στη Βρετανία

Κόντρα στην πρόσφατη έκκληση του ΠΟΥ προς τις πλούσιες χώρες για μορατόριουμ στη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων, (και) η Βρετανία σκοπεύει να προχωρήσει στο επίμαχο βήμα τον ερχόμενο μήνα χορηγώντας τρίτες δόσεις σε ευπαθείς ομάδες παράλληλα μάλιστα με το εμβόλιο της γρίπης. «Η ώρα που θα χρειαζόμασταν την ενίσχυση», επισήμανε ο καθηγητής, «είναι σε περίπτωση που δούμε αποδείξεις ότι υπάρχει αύξηση στις νοσηλείες -ή το επόμενο στάδιο από αυτό, που θα ήταν να πεθαίνουν άνθρωποι- μεταξύ όσων έχουν εμβολιαστεί. Κι αυτό δεν είναι κάτι που βλέπουμε αυτή τη στιγμή».

Τόνισε μάλιστα πως ακόμα κι αν φθίνουν βαθμιαία τα επίπεδα αντισωμάτων που μας παρέχουν τα εμβόλια, το ανοσοποιητικό μας σύστημα θα θυμάται πιθανώς για δεκαετίες τον εμβολιασμό και θα μας προσφέρει έναν βαθμό προστασίας. Επομένως, «οι διαθέσιμες δόσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ενισχυτικά ή για παιδικά προγράμματα είναι πολύ καλύτερο να αξιοποιηθούν για ανθρώπους που θα πεθάνουν τους επόμενους έξι μήνες, αντί για το πολύ απίθανο σενάριο μιας ξαφνικής κατάρρευσης στα προγράμματα χωρών που έχουν υψηλό ποσοστό εμβολιασμού».

Σημειωτέον πάντως ότι, σε αντίθεση με τις Pfizer/BioNTech και Moderna, η AstraZeneca υποστηρίζει ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αξιολογήσει κατά πόσον είναι αναγκαία μια τρίτη δόση του δικού της εμβολίου, το οποίο δυστυχώς έχει απαξιωθεί -κυρίως λόγω παρενεργειών, ενίοτε θανατηφόρων- στη συνείδηση της κοινής γνώμης των αναπτυγμένων χωρών και δεν αναμένεται να χρησιμοποιηθεί στα προγράμματα ενισχυτικού εμβολιασμού που δρομολογούνται, μολονότι οι δόσεις του παραμένουν τραγικά δυσεύρετες όσο και σωτήρια ανεκτίμητες για δισεκατομμύρια ανθρώπους στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Κι αν ο Πόλαρντ χαρακτήρισε «ηθική αποτυχία» το γεγονός ότι στη Βρετανία θα χορηγηθούν σύντομα τρίτες δόσεις, όταν δεκάδες φτωχότερα κράτη δεν χορηγούν ούτε καν τις πρώτες, η οργάνωση Global Justice Now κατηγόρησε τη Βρετανία πως στέλνει τα κράτη αυτά «πίσω στην ουρά αναμονής», αφού φέρεται να παρήγγειλε 35 εκατομμύρια επιπρόσθετες δόσεις από τις Pfizer/BioNTech για ενισχυτικό εμβολιασμό... του χρόνου το φθινόπωρο! Και οι προκλήσεις δεν σταματούν εδώ. Με βάση τους λονδρέζικους «Times», οι δόσεις αυτές θα αγοραστούν τσουχτερά ακριβότερα: 22 λίρες η μία αντί 18, με την Global Justice Now να καυτηριάζει τόσο την «αισχροκέρδεια» των φαρμακευτικών εταιρειών για τις «υπεκοστολογημένες» δόσεις, όσο και τη «σπατάλη με ένα κάρο λεφτά» της κυβέρνησης Τζόνσον.

«Συλλογική αηδία»

Είναι λοιπόν να μην ξεσπάσει δημόσια, έχοντας βγει από τα ρούχα του, ο αξιωματούχος του ΠΟΥ, Μπρους Εϊλγουόρντ, λέγοντας εξοργισμένος πως «θα έπρεπε να είμαστε συλλογικά αηδιασμένοι με τους εαυτούς μας» εξαιτίας του επονείδιστου εμβολιαστικού χάσματος μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών; «Υπάρχουν πιθανόν είκοσι άνθρωποι στον κόσμο που είναι καθοριστικοί για τη λύση αυτού του προβλήματος δίκαιης ισότητας. Ηγούνται των μεγάλων εταιρειών που είναι υπεύθυνες γι’ αυτό, ηγούνται των χωρών που προμηθεύονται τα περισσότερα εμβόλια στον κόσμο και ηγούνται των χωρών που τα παράγουν. Είναι ανάγκη αυτοί οι είκοσι άνθρωποι να πουν: “Θα λύσουμε αυτό το πρόβλημα μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Θα φροντίσουμε ώστε το 10% [του πληθυσμού] κάθε χώρας να εμβολιαστεί”». Καλά τα λέει, πάρα πολύ χλομό όμως το βλέπουμε…

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΦΡΙΚΗ
Ευρύτατη διασπορά χωρίς βαριά νόσηση στη Νότια Αφρική
Τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί στη Νότια Αφρική την τελευταία βδομάδα έχουν εκτοξευτεί μεν κατά 255% μόλις 6% των κλινών στις ΜΕΘ όμως είναι κατειλημμένες από ασθενείς με Covid-19.
Ευρύτατη διασπορά χωρίς βαριά νόσηση στη Νότια Αφρική
ΚΟΣΜΟΣ
Οι δύο νέοι κίνδυνοι μετά την παραλλαγή «Δέλτα»
Η δυνητικά επικίνδυνη παραλλαγή «Λάμδα» που δεσπόζει στο Περού και έχει φτάσει σε περίπου τριάντα χώρες και το... αβάφτιστο στέλεχος B.1.621 εκ Κολομβίας που φοβίζει την επιστημονική κοινότητα.
Οι δύο νέοι κίνδυνοι μετά την παραλλαγή «Δέλτα»
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Παγκόσμιος κίνδυνος από το πανδημικό τσουνάμι στην Ινδία
Το ινδικό στέλεχος είναι το τέταρτο που χαρακτηρίζεται επίσημα «παγκόσμιου ενδιαφέροντος» και φαίνεται να είναι πιο μολυσματικό και πιο εύκολα μεταδιδόμενο από το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού.
Παγκόσμιος κίνδυνος από το πανδημικό τσουνάμι στην Ινδία
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Νέες παραλλαγές σε Νέα Υόρκη και Καλιφόρνια
Νέα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού έχουν εντοπιστεί και εξαπλώνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύοντας τους φόβους για μη ανοσοαπόκριση στον πληθυσμό.
Νέες παραλλαγές σε Νέα Υόρκη και Καλιφόρνια
ΕΥΡΩΠΗ
Το τέλος της πανδημίας; Οχι τόσο γρήγορα...
Διχογνωμία εκφράζεται στην επιστημονική κοινότητα διεθνώς αλλά και εντός του ΠΟΥ για το κατά πόσον η παραλλαγή Ομικρον μπορεί να φέρει πράγματι το τέλος της πανδημίας.
Το τέλος της πανδημίας; Οχι τόσο γρήγορα...
ΕΥΡΩΠΗ
Ονειρο απατηλό η ενδημική Covid
Εκτός πραγματικότητας βρίσκονται όσα κράτη εξαγγέλλουν την... ειρηνική συμβίωση με τον κορονοϊό παρομοιάζοντάς τον με τον ιό της γρίπης, καθώς -όπως αποσαφήνισε ο ΠΟΥ- αυτό αργεί πολύ ακόμα.
Ονειρο απατηλό η ενδημική Covid

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας