Αν και πλήρωσαν το βαρύτατο τίμημα του τραύματος -καθώς είδαν μπροστά τους ένα αδιανόητα άγριο έγκλημα μίσους- οι ανήλικοι αυτόπτες μάρτυρες του φόνου στη Μινεάπολη κατέθεσαν εξαιρετικά σημαντικά στοιχεία στη δίκη του λευκού αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν, ο οποίος «είχε ψυχρό, άκαρδο βλέμμα» ενώ έπνιγε τον Φλόιντ μέχρι θανάτου...
«Είδα έναν τρομοκρατημένο άντρα να ικετεύει για τη ζωή του (...) Οταν βλέπω τον Τζορτζ Φλόιντ βλέπω τον πατέρα μου, βλέπω τον αδερφό μου, τα ξαδέρφια μου, τους θείους μου, γιατί είναι όλοι μαύροι. Και βλέπω πως θα μπορούσε να είναι κάποιος από αυτούς στη θέση του». H Nταρνέλα Φρέιζιερ ήταν 17 χρόνων πέρυσι τον Μάιο όταν έγινε μάρτυρας του βασανιστικού θανάτου του Τζορτζ Φλόιντ στα χέρια -για την ακρίβεια, κάτω από το γόνατο- του λευκού αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν, η δίκη του οποίου ξεκίνησε τη Δευτέρα στη Μινεάπολη. Το νεαρό κορίτσι, όπως κατέθεσε προχθές στο δικαστήριο, ένιωσε και η ίδια να απειλείται από τον αδίστακτο αστυνομικό.
«Μας κάρφωσε με το βλέμμα του», είπε. «Είχε εκείνο το ψυχρό, άκαρδο βλέμμα. Δεν τον ένοιαζε. Δεν φαινόταν να δίνει σημασία σε όσα του λέγαμε». Η Νταρνέλα, σχεδόν έναν χρόνο μετά, νιώθει ακόμα τύψεις επειδή δεν μπόρεσε να κάνει κάτι για να βοηθήσει τον ετοιμοθάνατο άντρα. Τότε όμως, χωρίς να το συνειδητοποιεί, έκανε κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Τράβηξε με το κινητό της το βίντεο με ολόκληρο το συμβάν, με τον Σόβιν καθισμένο στον λαιμό του Φλόιντ κι εκείνον να τον εκλιπαρεί πάνω από 20 φορές να τον απελευθερώσει λέγοντας «δεν μπορώ να αναπνεύσω».
Ενα βίντεο που δεν αφήνει την παραμικρή αμφιβολία για το τι συνέβη εκείνη τη μέρα στη Μινεάπολη. «Μπορείτε να πιστέψετε στα μάτια σας, πρόκειται για ανθρωποκτονία», είπε ο εισαγγελέας Τζέρι Μπλάκγουελ απευθυνόμενος στους ενόρκους.
Ηταν κι άλλοι έφηβοι παρόντες την ώρα του θανάτου του άτυχου Αφροαμερικανού, οι οποίοι κατέθεσαν χωρίς να φαίνονται τα πρόσωπά τους στις κάμερες ούτε στους ενόρκους γιατί είναι ακόμα ανήλικοι. Τράβηξαν κι άλλα βίντεο, εκτός από εκείνο της Νταρνέλα. Ηταν κι ένα κοριτσάκι 9 χρόνων που κατέθεσε πως ένιωσε «θλίψη» και «θυμό».
Ηταν και η Ζενεβιέβ Χάνσεν, μια πυροσβέστης που εκείνη την ημέρα βρισκόταν εκτός υπηρεσίας και προσπάθησε να πλησιάσει για να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες στον Φλόιντ. Την απώθησε όμως ο ένας από τους άλλους τρεις αστυνομικούς που συμμετείχαν στη σύλληψη/ανθρωποκτονία με το επιχείρημα πως δεν πίστεψε πως είναι πυροσβέστης καθώς δεν είχε τη στολή ούτε το σήμα της όντας εκτός υπηρεσίας. Η Χάνσεν κατέθεσε πως ο Σόβιν αγνόησε τις επανειλημμένες εκκλήσεις της να απελευθερώσει τον λαιμό του Φλόιντ. «Από ό,τι θυμάμαι», είπε, «είχε μάλιστα το χέρι του μέσα στην τσέπη του. Εδειχνε τόσο άνετος».
Ξεχειλίζει κανείς από λύπη και θυμό ακούγοντας και διαβάζοντας τις μαρτυρίες που αφηγούνται πώς η ζωή έφευγε σιγά σιγά από το σώμα του αδικοχαμένου άντρα, χωρίς κανένας να μπορεί να τον βοηθήσει. Κι αυτό το κρεσέντο συναισθημάτων θα διαρκέσει τουλάχιστον για έναν μήνα, όσο και η δίκη του αστυνομικού. Ολα τα βλέμματα είναι στραμμένα σε αυτή τη «δίκη του αιώνα», σύμφωνα με αρκετούς, η οποία αναμεταδίδεται ζωντανά από την καλωδιακή τηλεόραση και το ίντερνετ. Και το βλέμμα του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, όπως τουλάχιστον διαβεβαίωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι.
Για την ακρίβεια, γίνονται δύο δίκες, όπως υπενθύμιζε χθες το CNN: «Η μία μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, όπου η επιτροπή των ενόρκων θα αποφασίσει αν ο Ντέρεκ Σόβιν είναι ένοχος για τον θάνατο του Φλόιντ κρατώντας τον ακινητοποιημένο στο έδαφος με το γόνατό του. Εξω από την αίθουσα, η υπόθεση αντιμετωπίζεται ευρέως ως δίκη για το ίδιο το σύστημα της Δικαιοσύνης στις ΗΠΑ - ένα τεστ για το αν είναι δυνατή η δικαίωση για έναν μαύρο άντρα που πέθανε κατά τη διάρκεια της σύλληψής του, πυροδοτώντας μια παγκόσμια διαμαρτυρία κατά του ρατσισμού». Θα σταθεί αυτή τη φορά η Δικαιοσύνη στο ύψος της;
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας