To πουλόβερ της αντιμεταναστευτικής πολιτικής του προκατόχου του επιχειρεί να ξηλώσει ο Τζο Μπάιντεν με μεγάλες και μικρότερες κινήσεις. Πιο σημαντική και φιλόδοξη όλων ήταν το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε στο Κογκρέσο και το οποίο εστιάζει στη σταδιακή νομιμοποίηση των εκατομμυρίων μεταναστών που ζουν παράτυπα στις ΗΠΑ. Κάτι που συνοδεύτηκε από δύο παράλληλες αποφάσεις που αποφορτίζουν το αρνητικό και βίαιο για τους μετανάστες κλίμα στα νότια σύνορα των ΗΠΑ.
Την Πέμπτη, την ίδια μέρα που παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση εξέδωσε προσωρινή οδηγία με την οποία αποθαρρύνει τις απελάσεις παράτυπων μεταναστών που δεν αποτελούν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια, δεν έχουν καταδικαστεί για αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα και δεν επιχείρησαν πρόσφατα να διασχίσουν παράνομα τα σύνορα και προϋποθέτει ειδική άδεια από τα μέλη της διαβόητης πλέον ICE, της Υπηρεσίας Συνόρων και Τελωνείων, προκειμένου να προβούν σε τέτοια κίνηση.
Παράλληλα, από χθες Παρασκευή, επιτρέπεται η σταδιακή επιστροφή στις ΗΠΑ περίπου 25.000 αιτούντων άσυλο, οι οποίοι περιμένουν στο Μεξικό έως ότου εκδικαστεί η υπόθεσή τους βάσει διμερούς συμφωνίας που είχε υπογράψει ο Τραμπ με την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας.
Το μεγάλο στοίχημα, βέβαια, είναι ο νόμος για την αμερικανική υπηκοότητα του 2021 (U.S. Citizenship Act of 2021) τον οποίο παρουσίασαν στο Κογκρέσο η βουλευτής Λίντα Σάντσες και ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντες, και προσφέρει έναν οδικό χάρτη για τους περίπου 11 εκατομμύρια μετανάστες που επιθυμούν να νομιμοποιήσουν την παρουσία τους στη χώρα, ενισχύει την ασφάλεια στα σημεία εισόδου επιταχύνοντας παράλληλα τις διαδικασίες για παροχή ασύλου και προβλέπει την επένδυση 4 δισ. δολαρίων για την ενίσχυση των οικονομιών των χωρών της Κεντρικής Αμερικής που αποτελούν τις κύριες αφετηρίες για χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες.
Ο βασικός πυρήνας του νομοσχεδίου αφορά τη νομιμοποίηση των μεταναστών που βρίσκονται ήδη στις ΗΠΑ. Εφόσον περάσουν από ελέγχους που θα αφορούν το ποινικό τους μητρώο και τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, θα τους δοθεί άδεια παραμονής και εργασίας στη χώρα για πέντε χρόνια.
Μόλις παρέλθει αυτό το διάστημα, θα μπορούν να αποκτήσουν την περίφημη πράσινη κάρτα, δηλαδή την άδεια μόνιμης παραμονής, κι ύστερα από άλλα τρία χρόνια θα μπορούν, όσοι το επιθυμούν, να λάβουν και την αμερικανική υπηκοότητα. Επίσης, το νομοσχέδιο προβλέπει διευκολύνσεις για τις οικογενειακές επανενώσεις και θα διευρύνει το πρόγραμμα για χορήγηση βίζας σε αλλοδαπούς που θέλουν να εργαστούν στις ΗΠΑ.
Σε αντίθεση με άλλα μεγάλα μεταναστευτικά νομοσχέδια στο παρελθόν, το νομοσχέδιο Μπάιντεν δεν περιλαμβάνει κι ένα συνολικό πακέτο μέτρων για την αυστηροποίηση των ελέγχων στα σύνορα, πράγμα που ήδη προκαλεί αντιδράσεις στους κόλπους των Ρεπουμπλικανών. «Αυτή η ακραιφνώς μονόπλευρη πρόταση επιβραβεύει όσους παραβίασαν τον νόμο, πλημμυρίζει με φτηνά εργατικά χέρια την αγορά σε μια εποχή που εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν μείνει χωρίς δουλειά και δίνει το πράσινο φως για περισσότερη παράνομη μετανάστευση», σχολίασε ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής του Οχάιο Τζιμ Τζόρνταν, δίνοντας το στίγμα του πώς σκοπεύει να κινηθεί το κόμμα του ή, τουλάχιστον, μια σημαντική μερίδα του.
Τα ερωτήματα που γεννώνται είναι πώς θα εγκριθεί αυτό το νομοσχέδιο από τη Γερουσία καθώς απαιτούνται 60 ψήφοι, θα χρειαστεί δηλαδή να ψηφίσουν υπέρ 10 Ρεπουμπλικανοί. Θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε αλλαγές προκειμένου να επιτευχθεί ο συμβιβασμός και ποιες θα είναι αυτές; «Οχι απαραίτητα», απάντησε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, όταν ρωτήθηκε αν οι Δημοκρατικοί σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν τη μέθοδο της «συμφιλίωσης» προκειμένου να περάσουν το νομοσχέδιο μόνο με τις δικές τους ψήφους, κάτι που συζητείται και για το πακέτο του 1,9 τρισ. για την ενίσχυση της οικονομίας λόγω Covid-19.
Μια «μακρά και επίπονη διαδικασία» προβλέπει ο Ρομπέρτο Σούρο, καθηγητής Δημόσιας Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, μιλώντας στους Los Angeles Times. Κάτι που, φοβάται, θα καταλήξει σε αποτυχία, καθώς δεν υπάρχουν οι ψήφοι, ενώ συγχρόνως θα πάρουν προτεραιότητα άλλα νομοσχέδια που σχετίζονται με την καταπολέμηση της πανδημίας.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας