Ξεκίνησε σήμερα στη Γερουσία των ΗΠΑ η ιστορική, δεύτερη, δίκη του Ντόναλντ Τραμπ.
Αυτή τη φορά ο πρώην πρόεδρος δικάζεται ως κατηγορούμενος για υποκίνηση των ταραχών στο Καπιτώλιο, που σημάδεψαν όχι μόνο το κλείσιμο της προεδρίας του αλλά γενικά την αμερικανική δημοκρατία.
Η έναρξη της σημερινής ημέρας ήταν αφιερωμένη σε διαδικαστικά θέματα κυρίως γύρω από τη συνταγματικότητα ή μη της δίκης. Η Γερουσία αποφάνθηκε πως η παραπομπή του Τραμπ σε δίκη είναι συνταγματική, παρότι οι περισσότεροι Ρεπουμπλικανοί ψήφισαν κατά.
Συγκεκριμένα οι γερουσιαστές ψήφισαν 54-44 για τη συνταγματικότητα της παραπομπής.
Οι Ρεπουμπλικανοί Κόλινς, Κάσιντι, Μουρκόβσκι,Ρόμνεϊ, Σας και Τούμεϊ συντάχθηκαν με τους Δημοκρατικούς συναδέλφους τους.
Στην αρχή της συνεδρίασης οι Δημοκρατικοί κατήγοροι έπαιξαν βίντεο από την εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου και τις δηλώσεις που έκανε πριν και μετά ο Τραμπ, προκειμένου να καταδείξουν πως υποδαύλισε τα επεισόδια και χάιδεψε τα αυτιά αυτού του ετερόκλητου όχλου, με ισχυρή την παρουσία ακροδεξιών στοιχείων.
Μετά την εισήγηση του γερουσιαστή Τζο Νεγκούζ για τη συνταγματικότητα της παραπομπής, οι δικηγόροι του Τραμπ προσπάθησαν να επιχειρηματολογήσουν κατά αυτής λέγοντας ότι η δίκη αυτή είναι αντισυνταγματική καθώς έχει ολοκληρωθεί η θητεία του και έτσι δεν υπάρχει αξίωμα για να του αφαιρεθεί.
Ο Νεγκούζ σημείωσε ότι πολλοί νομικοί επιστήμονες δήλωσαν ότι η διαδικασία της παραπομπής μπορεί να εφαρμοστεί σε πρώην αξιωματούχους, και ότι πράγματι υπήρξαν στο παρελθόν περιπτώσεις πρώην αξιωματούχων, αν και είναι η πρώτη φορά που ένας πρώην πρόεδρος παραπέμπεται σε δίκη στη Γερουσία.
Ο Τζέιμι Ράσκιν, ο επικεφαλής κατήγορος, επέμεινε ότι η Γερουσία έχει απολύτως τη δικαιοδοσία να καταδικάσει τον Ντόναλντ Τραμπ και να τον εμποδίσει να διεκδικήσει ξανά ομοσπονδιακό αξίωμα.
Η νομική ομάδα του Τραμπ ισχυρίστηκε ότι η Γερουσία δεν έχει δικαιοδοσία να διεξάγει δίκη, επειδή ο πρώην πρόεδρος έχει ήδη αποχωρήσει από το αξίωμά του, αλλά ο Ρασκίν απέρριψε την άποψη αυτή.
Ο Ράσκιν υπενθύμισε στους γερουσιαστές ότι αυτή η δίκη είναι προσωπική για κάθε μέλος του Καπιτωλίου, που έγινε μάρτυρας της εξέγερσης στις 6 Ιανουαρίου.
«Ελπίζω αυτή η δίκη να θυμίζει στους Αμερικανούς πόσο προσωπική είναι η δημοκρατία», είπε και σημείωσε ότι η μικρότερη κόρη του και ο γαμπρός του ήταν μαζί του στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου. «Ήταν την επόμενη μέρα που θάψαμε τον αδερφό της, τον γιο μας Τόμι - την πιο θλιβερή μέρα της ζωής μας», είπε ο Ράσκιν.
Ο γερουσιαστής είπε ότι διαβεβαίωσε την οικογένειά του ότι θα ήταν ασφαλείς στο Καπιτώλιο. Όταν επανενώθηκαν μετά τις ταραχές, έπρεπε να τους ζητήσει συγγνώμη που έκανε λάθος.
«Δεν μπορούμε να προτείνουμε την τιμωρία των ανθρώπων για πολιτικό λόγο σε αυτήν τη χώρα», δήλωσε στους γερουσιαστές ο δικηγόρος του πρώην προέδρου, Μπρους Κάστορ.
Με βάση το Σύνταγμα, χρειάζεται πλειοψηφία των δύο τρίτων της Γερουσίας για να καταδικαστεί ένας πρόεδρος. Μολονότι πολλοί Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές έχουν επικρίνει ανοιχτά τον ρόλο που έπαιξε ο Τραμπ στις ταραχές, μοιάζει απίθανο οι 17 από αυτούς να ενώσουν τις φωνές τους με τους Δημοκρατικούς συναδέλφους τους και να καταδικάσουν τον 45ο πρόεδρο, ο οποίος παραμένει πολύ δημοφιλής στη βάση του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.
Όσον αφορά στη διαδικασία πάντως οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι η δίκη πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα. Έτσι, δεν αποκλείεται η ψηφοφορία να διεξαχθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Ο Ρεπουμπλικανός μεγιστάνας, που πλέον έχει εγκατασταθεί στη Φλόριντα, δεν θα παραστεί στη δίκη, στην οποία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα απαλλαγεί.
Απ' την άλλη ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Τζο Μπάιντεν φροντίζει να τηρεί αποστάσεις από τη δίκη. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, είπε σήμερα ότι ο νέος πρόεδρος δεν θα σχολιάζει τα επιχειρήματα των δύο πλευρών, ούτε καν θα παρακολουθεί τη διαδικασία.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας