• Αθήνα
    Αίθριος καιρός
    26°C 23.1°C / 26.5°C
    3 BF
    39%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    24°C 22.4°C / 25.0°C
    3 BF
    62%
  • Πάτρα
    Αυξημένες νεφώσεις
    24°C 24.4°C / 26.0°C
    1 BF
    59%
  • Ιωάννινα
    Αραιές νεφώσεις
    19°C 18.9°C / 19.4°C
    0 BF
    83%
  • Αλεξανδρούπολη
    Αίθριος καιρός
    24°C 23.5°C / 23.9°C
    2 BF
    53%
  • Βέροια
    Αυξημένες νεφώσεις
    22°C 21.8°C / 23.0°C
    2 BF
    83%
  • Κοζάνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    19°C 19.4°C / 19.4°C
    1 BF
    68%
  • Αγρίνιο
    Αυξημένες νεφώσεις
    24°C 23.5°C / 23.5°C
    1 BF
    65%
  • Ηράκλειο
    Ελαφρές νεφώσεις
    21°C 20.5°C / 23.8°C
    3 BF
    72%
  • Μυτιλήνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    24°C 22.3°C / 23.9°C
    3 BF
    73%
  • Ερμούπολη
    Αίθριος καιρός
    21°C 20.8°C / 21.4°C
    4 BF
    60%
  • Σκόπελος
    Αίθριος καιρός
    23°C 20.7°C / 22.7°C
    1 BF
    68%
  • Κεφαλονιά
    Αίθριος καιρός
    26°C 25.9°C / 25.9°C
    3 BF
    53%
  • Λάρισα
    Ελαφρές νεφώσεις
    25°C 22.8°C / 24.9°C
    4 BF
    47%
  • Λαμία
    Αραιές νεφώσεις
    25°C 23.5°C / 24.9°C
    3 BF
    49%
  • Ρόδος
    Ελαφρές νεφώσεις
    25°C 24.8°C / 24.9°C
    3 BF
    67%
  • Χαλκίδα
    Ελαφρές νεφώσεις
    24°C 22.5°C / 26.0°C
    2 BF
    34%
  • Καβάλα
    Ελαφρές νεφώσεις
    22°C 22.1°C / 22.3°C
    1 BF
    75%
  • Κατερίνη
    Αραιές νεφώσεις
    23°C 22.5°C / 24.7°C
    2 BF
    80%
  • Καστοριά
    Αυξημένες νεφώσεις
    19°C 18.8°C / 18.8°C
    1 BF
    80%
AP Photo/Luis M. Alvarez

Ο Ντόναλντ Τραμπ αποχωρεί με ιστορικά χαμηλά ποσοστά

  • A-
  • A+

Λίγες ώρες απέμειναν για να λάβει τέλος κι επισήμως η εκρηκτική τετραετής προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, με τον πρόεδρο να αποχωρεί με ιστορικά χαμηλά ποσοστά δημοτικότητας.

Η αιματηρή εισβολή στο Καπιτώλιο, που αποτέλεσε την κορυφή του παγόβουνου σε μια περίοδο, μετά τις εκλογές του Νοέμβρη, γεμάτη έωλες καταγγελίες από τον Ντόναλντ Τραμπ, έβλαψε ανεπανόρθωτα την δημοτικότητά του.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Gallup μόλις το 34% των Αμερικανών εκφράζει θετική γνώμη για τα πεπραγμένα του.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, η οποία διενεργήθηκε από την 4η ως τη 15η Ιανουαρίου σε δείγμα 1.023 ενηλίκων, η δημοτικότητα του απερχόμενου αρχηγού του κράτους έφθασε σε ιστορικό χαμηλό μερικές ημέρες πριν από την ορκωμοσία του διαδόχου του, του πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν.

Αρκετές φορές το 2017 είχε φθάσει στο 35%, τον προηγούμενο πυθμένα της, ειδικά μετά τα φονικά επεισόδια στη συγκέντρωση της αμερικανικής άκρας δεξιάς στη Σάρλοτσβιλ (Βιρτζίνια).

Το ινστιτούτο Gallup, που μετράει συστηματικά από το 1938 τη δημοτικότητα των ενοίκων του Λευκού Οίκου κατά τη διάρκεια των θητειών τους, υπογραμμίζει ότι ο κ. Τραμπ είναι ο μοναδικός που ουδέποτε ξεπέρασε το όριο του 50% ως προς τις θετικές γνώμες για το έργο του.

Άρχισε τη θητεία του με τις θετικές γνώμες στο 45%, που έφθασαν ως το 49% στις αρχές του 2020, αλλά μειώθηκαν στο 46% λίγο πριν από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Ωστόσο η άρνησή του να αναγνωρίσει την ήττα του, οι προσπάθειές του να ακυρώσει το αποτέλεσμα της διαδικασίας και η επίθεση των οπαδών του εναντίον του Κογκρέσου την 6η Ιανουαρίου, πέρα από τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορονοϊού, συνέβαλαν να υποχωρήσει περαιτέρω η δημοτικότητά του τους τελευταίους μήνες.

Μπρα ντε φερ μέχρι τέλους

Εν τω μεταξύ, κι ενώ οι ετοιμασίες για την ορκωμοσία Μπάιντεν είναι πυρετώδεις και ο συναγερμός στις δυνάμεις ασφαλείας είναι στο «κόκκινο», Τραμπ και Μπάιντεν παραμένουν σε θέσεις μάχης μέχρι την τελευταία στιγμή.

Χθες ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε άνοιγμα συνόρων για τους υπηκόους των κρατών του χώρου Σένγκεν, τους Βρετανούς, τους Ιρλανδούς και τους Βραζιλιάνους, από την 26η Ιανουαρίου.

Δεν πέρασαν, όμως, λίγες ώρες προτού η εκπρόσωπος του Τζο Μπάιντεν, η οποία ξεκαθάρισε ότι το μέτρο αυτό δεν πρόκειται να εφαρμοστεί.

«Δεν είναι ώρα να αρθούν οι περιορισμοί στα διεθνή ταξίδια», εξήγησε η Τζεν Ψάκι, η οποία θα γίνει αύριο η εκπρόσωπος του νέου προέδρου Μπάιντεν.

Η κυρία Ψάκι προχώρησε στην διευκρίνιση αυτή μέσω του λογαριασμού της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter (@jrpsaki) μερικά λεπτά μετά τη δημοσιοποίηση ανακοίνωσης Τύπου του Λευκού Οίκου για την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία συνοδευόταν από τη διευκρίνιση πως από την ίδια ημέρα θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση οι ταξιδιώτες να παρουσιάζουν τεστ PCR για τον νέο κορονοϊό ώστε να τους επιτρέπεται να επιβιβάζονται στις πτήσεις.

 «Βάσει των συστάσεων της ομάδας ιατρών που μας συμβουλεύει, η κυβέρνηση (σ.σ. του Τζο Μπάιντεν που θα αναλάβει καθήκοντα από αύριο) δεν έχει πρόθεση να άρει τους περιορισμούς αυτούς την 26η Ιανουαρίου», γνωστοποίησε η κυρία Ψάκι. «Στην πραγματικότητα, σκοπεύουμε να κάνουμε αυστηρότερα τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας που εφαρμόζονται στα διεθνή ταξίδια, για να αποτρέψουμε ακόμη περισσότερο την εξάπλωση της COVID-19»,

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ο Τραμπ ξανά υποψήφιος... σε πείσμα φίλων και εχθρών
«Για να κάνουμε την Αμερική μεγάλη και ένδοξη ξανά, ανακοινώνω απόψε την υποψηφιότητά μου για την προεδρία». Τελικά ο Ντόναλντ Τραμπ το ‘πε και το ‘κανε.
Ο Τραμπ ξανά υποψήφιος... σε πείσμα φίλων και εχθρών
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Δεν πτοείται ο Τραμπ - Ανακοινώνει υποψηφιότητα
Στενός σύμβουλος του πρώην προέδρου διαβεβαίωσε την προαναγγελία του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα, παρά την προφανή ήττα που υπέστη στις πρόσφατες ενδιάμεσες εκλογές ● Δημοκρατικό νικητή δίνει η Αριζόνα
Δεν πτοείται ο Τραμπ - Ανακοινώνει υποψηφιότητα
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Στις 14 Νοεμβρίου σχεδιάζεται η αναγγελία της επιστροφής Τραμπ
Ο στενός κύκλος του Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να ανακοινώσει την έναρξη της προεκλογικής του εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2024 στις 14 Νοεμβρίου.
Στις 14 Νοεμβρίου σχεδιάζεται η αναγγελία της επιστροφής Τραμπ
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Και τρίτη επανακαταμέτρηση ψήφων επιβεβαίωσε τη νίκη Μπάιντεν στην Αριζόνα
Μεγαλύτερο είναι το περιθώριο νίκης του Τζο Μπάιντεν στη Μαρικόπα, τη μεγαλύτερη κομητεία της πολιτείας της Αριζόνα, έπειτα από την τρίτη επανακαταμέτρηση των ψήφων που είχαν ζητήσει οι δικηγόροι και οπαδοί...
Και τρίτη επανακαταμέτρηση ψήφων επιβεβαίωσε τη νίκη Μπάιντεν στην Αριζόνα
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία αναγνώρισε τη νίκη Μπάιντεν
Έπειτα από μακρά σιωπή, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ, αναγνώρισε τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές για την προεδρία έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, και του έδωσε συγχαρητήρια για...
Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία αναγνώρισε τη νίκη Μπάιντεν
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Η Πενσιλβάνια θα βγάλει πρόεδρο στις ΗΠΑ
Μία μέρα πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, τα επιτελεία των Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους στην πολιτεία της Πενσιλβάνια, η οποία αναδεικνύεται σε αυτήν η οποία...
Η Πενσιλβάνια θα βγάλει πρόεδρο στις ΗΠΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας