Μεγάλη είναι η ανησυχία στην αμερικανική πρωτεύουσα εν όψει της επικύρωσης από το Κογκρέσο των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου αύριο Τετάρτη, καθώς ακροδεξιές ομάδες και άλλοι υπερσυντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ έχουν προγραμματίσει κινητοποιήσεις. Η διαδικασία είναι τυπική και δεν αναμένονται εκπλήξεις, ωστόσο οι οπαδοί του Τραμπ φαίνονται έτοιμοι να δημιουργήσουν ένταση.
Η δήμαρχος της πόλης, Δημοκρατική Μιούριελ Μπάουζερ, κάλεσε την εθνοφρουρά να βοηθήσει την αστυνομία της πόλης στην περιφρούρηση των διαδηλώσεων, χωρίς ωστόσο οι άνδρες της να φέρουν όπλα, ενώ προειδοποίησε τους υποστηρικτές του απερχόμενου προέδρου να μην κρατούν όπλα όταν θα πάνε στις διαδηλώσεις. Στην πόλη θα αναπτυχθούν εκτός από την αστυνομία της πόλης 300 άοπλοι άνδρες της εθνοφρουράς.
Ο αρχηγός της αστυνομίας στην Ουάσιγκτον τόνισε ότι η οπλοφορία είναι παράνομη στην αμερικανική πρωτεύουσα ενώ εξέδωσε οδηγία στους κατοίκους την πόλης να αποφεύγουν να κινούνται στα μέρη όπου θα γίνουν οι διαδηλώσεις, με τους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ να θέλουν να πιέσουν το Κογκρέσο να μην επικυρώσει το εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο ο Ρεπουμπλικάνος απερχόμενος πρόεδρος αρνείται ακόμη να αποδεχθεί.
Οι αρχές της Ουάσιγκτον φοβούνται πως οι ακροδεξιές ομάδες, όπως οι Proud Boys -ο αρχηγός τους συνελήφθη- μπορεί να προκαλέσουν επεισόδια. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα μέλη της οργάνωσης αυτής, ρατσιστικής και εθνικιστικής με ιδεολογία που συνδέεται με τη θεωρία της λευκής υπεροχή, έχουν λάβει οδηγίες να μη φορούν τα χαρακτηριστικά μαύρα μπλουζάκια τους, ώστε να αποφύγουν τους ελέγχους. Οι αρχές έχουν πληροφορίες ότι πολλοί θα φέρουν όπλα, παρά τις απαγορεύσεις.
Επίσης, υπάρχουν πολλές αναρτήσεις από ακροδεξιούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που εκφράζουν τις ελπίδες ότι θα γίνουν επεισόδια.
Η πολιτεία έχει ήδη αυστηρούς περιοριστικούς κανόνες για την οπλοφορία και εν όψει των αποψινών (ξημερώματα ώρα Ελλάδας) και των αυριανών κινητοποιήσεων έχουν αυστηροποιήσει το πλαίσιο για τα πυροβόλα όπλα.
Το κλίμα αυτό έντασης έχει καλλιεργήσει σε μεγάλο βαθμό ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ, που έχει ενθαρρύνει τους υποστηρικτές του να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις, υπονοώντας ότι θα συμμετάσχει με κάποιο τρόπο και ο ίδιος.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας