Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τελευταίες σπασμωδικές κινήσεις ενός προέδρου που αρνείται την ήττα
AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Τελευταίες σπασμωδικές κινήσεις ενός προέδρου που αρνείται την ήττα

  • A-
  • A+

Άλλη μια κρίσιμη εβδομάδα περιμένει τον Ντ. Τραμπ  στις τελευταίες του απελπισμένες προσπάθειες να κρατήσει την εξουσία, την ώρα που η μια μετά την άλλη οι Πολιτείες επικυρώνουν τα αποτελέσματα των εκλογών, επιβεβαιώνοντας επίσημα τη νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν.

Η επικύρωση αυτή γίνεται μετά την επανεξέταση των αμφισβητούμενων ψηφοδελτίων, τους μετεκλογικούς ελέγχους και την επιβεβαίωση των στοιχείων και των αριθμών.

Ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι, μαζί με εκπροσώπους και των δυο κομμάτων σε πολιτειακό και τοπικό επίπεδο, έχουν επανειλημμένα επιβεβαιώσει ότι δεν σημειώθηκε νοθεία και δεν υπήρξαν ευρείας κλίμακας παρατυπίες στις εκλογές. Ωστόσο, ο απερχόμενος πρόεδρος και η ομάδα των νομικών του, επιμένουν να παίζουν ένα παιχνίδι καθυστερήσεων, που για πολλούς είναι επικίνδυνο για την χώρα και τους πολίτες της.

Οι κρίσμες ημερομηνίες - Οι κρίσιμες Πολιτείες

▶ Το Μίσιγκαν και η Φιλαδέλφεια

Αργά απόψε αναμένεται να επικυρώσει τα αποτελέσματα της η Πολιτεία του Μίσιγκαν, την οποία κέρδισε ο Τζο Μπάιντεν με περισσότερες από 154.000 ψήφους. Ολα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στην τετραμελή επιτροπή που θα βάλει την υπογραφή της για να διαπιστωθεί εάν τα δυο μέλη της που ανήκουν στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα λυγίσουν στις πιέσεις του Λευκού Οίκου και στο αίτημα της τελευταία στιγμής από την Εθνική Επιτροπή του κόμματός τους, να παίξουν το παιχνίδι των καθυστερήσεων.

Ο ένας από τους δυο Ρεπουμπλικανούς στην επιτροπή έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα επικυρώσει με την υπογραφή του το αποτέλεσμα, μέχρι να γίνει ο τελικός έλεγχος. Έτσι, το βάρος πέφτει στον άλλον εκπρόσωπο του κόμματος, καθώς χρειάζονται 3 συνολικά υπογραφές για να είναι έγκυρη η απόφαση.

Οσο για την Πενσυλβάνια, όπου ο Μπάιντεν προηγείται περίπου με 81.000 ψήφους, οι περισσότερες από τις 67 εκλογικές περιφέρειες αναμένεται σήμερα να έχουν συναντήσεις για την επικύρωση των αποτελεσμάτων, ανάλογα με την έκβαση ακόμα μιας προσφυγής στο δικαστήριο για την καθυστέρηση της διαδικασίας. Το Σάββατο, ομοσπονδιακός δικαστής απέρριψε αίτημα της εκστρατείας Τραμπ χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα «τέρας του Φρανκενστάιν», αλλά σήμερα κατατέθηκε άλλη προσφυγή, αυτή τη φορά από  Ρεπουμπλικανούς υποψήφιους και έναν βουλευτή του κόμματος, που επικαλούνται προβλήματα στη διάρκεια της ψηφοφορίας. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τα όσα ισχύουν στην Πολιτεία, δεν προβλέπεται αυτόματη διαδικασία επανακαμέτρησης εφόσον η διαφορά μεταξύ των δυο υποψηφίων δεν είναι κάτω του 0,5%.

Στην Τζόρτζια, που επικύρωσε και ανακοίνωσε τα αποτελέσματά της την Παρασκευή, γίνεται άλλο ένα σκανάρισμα μηχανικά των ψήφων μετά από αίτημα της εκστρατείας Τραμπ, κίνηση που δεν αναμένεται ωστόσο να ανατρέψει το υπέρ του Μπαιντεν αποτέλεσμα που έχει δώσει η Πολιτεία. 

Στη Νεβάδα όπου ο επικράτησε Μπάιντεν, το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας αναμένεται να συναντηθεί την Τρίτη (24/11) για την επικύρωση των αποτελεσμάτων, πριν βάλει την υπογραφή του και ο κυβερνήτης. Η εκστρατεία Τραμπ έχει υποβάλει και εκεί προσφυγή με τον αβάσιμο ισχυρισμό ότι ο απερχόμενος προεδρος κέρδισε και εκεί τις εκλογές, ενώ ανάλογες προσπάθειες ακύρωσης των αποτελεσμάτων καταβάλουν και συντηρητικές οργανώσεις στην Πολιτεία. Η αυριανή ημέρα είναι η τελική για την επικύρωση των αποτελεσμάτων στη Μινεσότα και τη Βόρεια Καρολίνα, όπου δεν υπάρχουν προσφυγές. Στη μεν Μινεσότα επικράτησε ο Μπάιντεν και στη Βόρεια Καρολίνα ο Τραμπ. 

 ▶ Σάββατο, 28 Νοεμβρίου, το Οχάιο

Είναι η τελική ημερομηνία για την επικύρωση των αποτελεσμάτων της Πολιτείας, την οποία κέρδισε ο Ντ. Τραμπ. 

Η επικύρωση και στις τρεις Πολιτείες αναμένεται να γίνει στην ώρα τους, αφού δεν υπάρχουν και εκεί προσφυγές σε δικαστήρια, μετά την απόρριψη σχετικού αιτήματος αναβολής από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα. 

Την Πολιτεία κέρδισε ο Τζο Μπάιντεν και το στρατόπεδο Τραμπ επιδιώκει μερική επανακαταμέτρηση, που εφόσον γίνει πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την ερχόμενη Τρίτη. Ετσι κι αλλιώς, δεν αναμένεται να ανατραπεί το αποτέλεσμα.

Αυτή είναι μια σημαντική ημερομηνία στην εκλογική διαδικασία. Είναι γνωστή ως «ασφαλές λιμάνι»: Εάν οι Πολιτείες έχουν τελειώσει με όλες τις προσφυγές και έχουν επικυρώσει τα αποτελέσματά τους μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου, τότε διασφαλίζεται ότι τα αποτελέσματα δεν μπορούν να προσβληθούν στο εξής στα δικαστήρια. Είναι δηλαδή οριστικά.

Η διαδικασία επικύρωσης μπορεί να διαφέρει από Πολιτεία σε Πολιτεία, αλλά αυτό το βήμα είναι το ίδιο για όλες. Σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο λοιπόν: ο κυβερνήτης της κάθε Πολιτείας συγκεντρώνει τα επικυρωμένα αποτελέσματα και τα στέλνει στο Κογκρέσο, μαζί με τα ονόματα των εκλεκτόρων.

Σε αντίθετη περίπτωση, το Κογκρέσο δεν έχει τη νομική υποχρέωση να κάνει αποδεκτά τα αποτελέσματα και έχει την εξουσία να καθορίσει τον νικητή στις Πολιτείες που δεν έχουν επικυρώσει εγκαίρως αποτελέσματα μέχρι τότε.

 ▶ Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου

Οι εκλέκτορες συναντιούνται στις Πολιτείες τους και ψηφίζουν τον υποψήφιο που επικράτησε στην κάλπη. Συνταγματικά αυτή η ψηφοφορία που αποφασίζει τον επόμενο πρόεδρο της χώρας. 

Μέχρι να ανακοινωθούν τα συνολικά, επικυρωμένα αποτελέσματα, ο Τζο Μπαίντεν έχει 306 ψήφους εκλεκτόρων και ο Ντ. Τραμπ 232.

ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
ΗΠΑ: Σύλληψη αιρετού εκπροσώπου για την εισβολή στο Καπιτώλιο
Πληθαίνουν τα περιστατικά στελεχών, αλλά και αιρετών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που φέρονται να εμπλέκονται είτε στην εισβολή στο Καπιτώλιο είτε να διακινούν θεωρίες συνωμοσίας και να απειλούν ότι θα...
ΗΠΑ: Σύλληψη αιρετού εκπροσώπου για την εισβολή στο Καπιτώλιο
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Μετάβαση εξουσίας εν μέσω πόλωσης, θανάτων, φτώχειας
Οι προκλήσεις του προέδρου Μπάιντεν: Eνας απερχόμενος πρόεδρος διπλά παραπεμφθείς για δίκη στη Γερουσία, πολεμικό κλίμα από την Ακροδεξιά, ανέχεια και μεγάλες καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς
Μετάβαση εξουσίας εν μέσω πόλωσης, θανάτων, φτώχειας
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Διχάζει μέχρι τέλους ο Τραμπ
Έσχατη εμπρηστική ομιλία Τραμπ σε δεκάδες χιλιάδες οπαδούς του, ενώ στο Κογκρέσο παίζεται η τελευταία πράξη • Ο Πενς γύρισε την πλάτη στον Τραμπ
Διχάζει μέχρι τέλους ο Τραμπ
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Στο Κογκρέσο η τελευταία πράξη του εκλογικού δράματος για τον Τραμπ
Κλιμακώνοντας προς κάθε κατεύθυνση τις πιέσεις, ο Τραμπ εξακολουθεί να επιδιώκει ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος, ενόψει της επικύρωσής του σήμερα από το Κογκρέσο ● Συγκεντρώσεις οπαδών του στην...
Στο Κογκρέσο η τελευταία πράξη του εκλογικού δράματος για τον Τραμπ
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
ΗΠΑ: Παραιτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης
Σχεδόν ταυτόχρονα με την επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν ανακοινώθηκε η παραίτηση του Μπιλ Μπαρ, ο οποίος είχε υποστεί σφοδρή κριτική από τον Ντόναλντ Τραμπ για μη διερεύνηση της «μαζικής νοθείας» στις...
ΗΠΑ: Παραιτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας