Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μπορεί ο Τραμπ να αναβάλει τις εκλογές;

Φωτογραφία Αρχείου

AP Photo/Evan Vucci, File

Μπορεί ο Τραμπ να αναβάλει τις εκλογές;

  • A-
  • A+

►Τι προβλέπει το αμερικανικό σύνταγμα και πόσο εφικτό είναι να αναβληθούν οι εκλογές στις ΗΠΑ, όπως ζήτησε σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ, διατυπώνοντας ένα πρωτοφανές αίτημα.

Τρεις ομοσπονδιακοί νόμοι ορίζουν ως Ημέρα των Εκλογών προέδρου, γερουσιαστών και βουλευτών «την Τρίτη μετά την πρώτη Δευτέρα του Νοεμβρίου». Εάν οι Ρεπουμπλικανοί θέλουν να αλλάξουν αυτο το νόμο θα πρέπει να μπορούν να τον περάσουν από τη Βουλή που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς.

Η 20η Τροπολογία επιπλέον ορίζει ότι «η θητεία του προέδρου και του αντιπροέδρου τελειώνει το μεσημέρι της 20η Ιανουαρίου» μετά την Ημέρα των Εκλογών. Επομένως, ακόμα και εάν με κάποιο τρόπο αναβληθούν ή ματαιωθούν οι εκλογές, η θητεία του Τραμπ και του Πενς θα τελειώσει όπως προβλέπει το Σύνταγμα.

Υπάρχουν όμως πολλά ζητήματα που προκύπτουν τα οποία είναι ικανά να βουλιάξουν τη χώρα σε βαθιά συνταγματική κρίση.

Μια πιο ρεαλιστική απειλή- επισημαίνει η Ελι Μισταλ στο Nation, είναι οι αξιωματούχοι των Πολιτειών να χρησιμοποιήσουν τις έξτρα εξουσίες που έχουν αποκτήσει την εποχή του κορονοϊού για να αποφασίσουν το ποιος είναι σε θέση να ψηφίσει. Για παράδειγμα, δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο οι επαρχίες της (Ρεπουμπλικανικής) Φλόριντα που πρόσκεινται στους Δημοκρατικούς να τεθούν σε "καραντίνα", ενώ οι υπόλοιπες που ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικανούς να μπορούν να πάνε ελεύθερα στις κάλπες.

Επομένως, ποιος αποφασίζει πότε θα γίνουν εκλογές;

Είναι διαφορετικοί οι κανόνες για τις εκλογές του Κογκρέσου και για τις προεδρικές εκλογές. Για το Κογκρέσο, το Σύνταγμα προβλέπει ότι «ο χρόνος, η τοποθεσία και ο τρόπος διεξαγωγής των εκλογών για Γερουσιαστές και Βουλευτές, ορίζεται από το νομοθετικό σώμα της κάθε Πολιτείας, αλλά το Κογκρέσο μπορεί οποιαδήποτε στιγμή με νόμο να αλλάξει αυτούς τους κανονισμούς». Αυτό σημαίνει ότι και το ομοσπονδιακό Κογκρέσο και τα πολιτειακά σώματα μπορούν να έχουν τον έλεγχο της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών για τα μέλη τους, αλλά την τελευταία λέξη την έχει πάντα το Κογκρέσο στην Ουάσιγκτον, εφόσον υπάρχει διαφωνία. 

Το Κογκρέσο έχει ορίσει ότι οι εκλογές για τη Βουλή και τη Γερουσία θα γίνονται «την Τρίτη μετά την 1η Δευτέρα του Νοεμβρίου», δηλαδή μαζί με τις προεδρικές. 

Ούτε ο Τραμπ, ούτε οι αξιωματούχοι των Πολιτειών μπορούν να το αλλάξουν αυτό. Μόνο το Κογκρέσο μπορεί.

Για τις προεδρικές εκλογές η εικόνα είναι πιο περίπλοκη. Ομοσπονδιακός νόμος πράγματι προβλέπει ότι «οι εκλέκτορες για τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο θα ορίζονται από κάθε Πολιτεία, την Τρίτη μετά την πρώτη Δευτέρα του Νοεμβρίου», επομένως οι Πολιτείες τότε θα πρέπει να διαλέξουν τους εκλέκτορες τους.

Ωστόσο, δεν υπάρχει συνταγματική πρόβλεψη ότι οι Πολιτείες θα πρέπει να αποφασίσουν τους εκλέκτορες τους με... εκλογές.

Το Σύνταγμα αναφέρει ότι «κάθε Πολιτεία θα ορίζει με τέτοιο τρόπο όπως ορίζει το νομοθετικό της σώμα, ένα αριθμό εκλεκτόρων, αντίστοιχο με τον αριθμό των Γερουσιαστών και Βουλευτών που δικαιούται να στείλει στο ομοσπονδιακό Κογκρέσο».

Επομένως θεωρητικά μπορεί ένα πολιτειακό κοινοβούλιο να επιλέξει μόνο του, χωρίς εκλογές, τους εκλέκτορες, ερήμην δηλαδή του εκλογικού σώματος. Κι εάν το πολιτειακό νομοθετικό σώμα ελέγχεται από ένα κόμμα, αυτό το κόμμα θα μπορεί να επιλέξει ποιοι εκλέκτορες θα αποφασίσουν για τον επόμενο πρόεδρο της χώρας. Αυτό θεωρείται μάλλον απίθανο να γίνει και σε κάθε περίπτωση για να αγνοηθεί η λαϊκή ψήφος θα πρέπει όλες οι Πολιτείες να αλλάξουν τη νομοθεσία τους.

Ολες οι προηγούμενες εφικτές υποθέσεις είναι τραβηγμένες, όπως υπερβολικός είναι και ο φόβος να ματαιωθεί μια εκλογική διαδικασία ή μια Πολιτεία να προσπαθήσει να στερήσει το δικαίωμα των ψηφοφόρων της να φτάσουν στην κάλπη.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που πράγματι ματαιωθούν οι εκλογές;

Από το ακραίο αυτό σενάριο προκύπτει το ερώτημα: ποιός θα έχει τα ηνία της χώρας; Η απάντηση είναι πολύ-πολύ περίπλοκη και μπορεί τελικά να εξαρτηθεί και από τις αποφάσεις μιας και μόνο Πολιτείας, δεδομένου ότι είναι έμμεση η διαδικασία ανάδειξης νέου Προέδρου, μέσω της εκλογής των λεγόμενων εκλεκτόρων και της συγκρότησης τους στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων. Αυτό το Κολέγιο εκλέγει Πρόεδρο. 

Η 12η Τροπολογία προβλέπει ότι αφού επιλεγούν τα μέλη του Κολλεγίου, οι εκλέκτορες συναντιούνται και ψηφίζουν και «το άτομο που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων θα είναι ο Πρόεδρος, εάν ο αριθμός των ψήφων είναι η πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των διορισμένων Εκλεκτόρων». 

Επομένως δεν είναι σαφές τί γίνεται στην περίπτωση που μερικές Πολιτείες διεξάγουν όπως προβλέπεται, εκλογές ενώ άλλες δεν το κάνουν. Ωστόσο το Σύνταγμα αφήνει να εννοηθεί ότι εάν δεν οριστούν εκλέκτορες από όλες τις Πολιτείες, τότε μειώνεται και ο αριθμός της πλειοψηφίας, που υπό κανονικές συνθήκες είναι 270 αφού το σύνολο είναι 538.

Εάν εκλεγούν, για παράδειγμα, μόνο 100 εκλέκτορες, τότε 51 εξ αυτών μπορούν να επιλέξουν τον Πρόεδρο. Δηλαδή στην υποθετική περίπτωση που μια ομάδα Πολιτειών ελεγχόμενες από τους Αμερικανούς διεξάγουν εκλογές και ορίσουν εκλέκτορες, ενώ μια άλλη που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς απέχει της διαδικασίας, τότε ο Τραμπ και το κόμμα του θα πρέπει να πληρώσουν το τίμημα.

ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Στις 3 Νοεμβρίου οι εκλογές, δηλώνει τώρα ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου
Να βάλει τέλος στην αναστάτωση που προκλήθηκε όσον αφορά τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, επιχείρησε σήμερα (Κυριακή) ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μαρκ Μίντοους.
Στις 3 Νοεμβρίου οι εκλογές, δηλώνει τώρα ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Σενάρια πολιτικής ανωμαλίας εάν ο Τραμπ ηττηθεί... λίγο!
Επικίνδυνα παιχνίδια με τη δημοκρατία από τον «πρόεδρο του χάους» με τις εκλογές του Νοεμβρίου να πλησιάζουν και την δημοσκοπική κατρακύλα του να είναι εμφανής.
Σενάρια πολιτικής ανωμαλίας εάν ο Τραμπ ηττηθεί... λίγο!
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Τα «μαζεύει» τώρα ο Τραμπ για την αναβολή των εκλογών
Μετά το ράπισμα και από δικούς του στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα ο Αμερικανός πρόεδρος προχώρησε σε αναδίπλωση για το πρωτοφανές αίτημα που διατύπωσε χθες περί ανάγκης να αναβληθούν οι προεδρικές εκλογές.
Τα «μαζεύει» τώρα ο Τραμπ για την αναβολή των εκλογών
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ορκισμένος εχθρός της κοινής λογικής
Αλλοπρόσαλλες ερμηνείες Τραμπ για πανδημία και εκλογές ● «Ο ιός θα εξαφανιστεί», επανέλαβε χθες, αν και τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και ο ίδιος ο ιός μάλλον έχουν διαφορετική γνώμη.
Ορκισμένος εχθρός της κοινής λογικής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας