Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΗΠΑ: Δικαστική νίκη των ΛΟΑΤΚΙ κατά των διακρίσεων στην εργασία

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, στην Ουάσινγκτον

AP Photo/J. Scott Applewhite

ΗΠΑ: Δικαστική νίκη των ΛΟΑΤΚΙ κατά των διακρίσεων στην εργασία

  • A-
  • A+

Απόφαση - σταθμό για την προστασία των σεξουαλικών μειονοτήτων από διακρίσεις στον χώρο εργασίας, εξέδωσε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, κρίνοντας ότι καλύπτονται και αυτές από τους νομικούς μηχανισμούς που εφαρμόζονται για όλους τους εργαζόμενους.

Η απόφαση αυτή έρχεται σε μια εποχή που η διακυβέρνηση της χώρας βρίσκεται στα χέρια του Ντόναλντ Τραμπ, με σαφέστατα διακηρυγμένη αντίθεση στο θέμα αυτό.

«Σήμερα καλούμαστε να αποφασίσουμε αν ένας εργοδότης μπορεί να απολύσει κάποιον, μόνο για μόνο γιατί είναι ομοφυλόφιλος ή τρανς, η απόφαση είναι σαφής», ο νόμος «το απαγορεύει», έκρινε το Δικαστήριο με πλειοψηφία έξι ανώτατων δικαστών έναντι τριών.

Στο σκεπτικό της απόφασης ενός κατεξοχήν συντηρητικού δικαστηρίου αναφέρεται ότι ο νόμος - ορόσημο που υπάρχει για τα δικαιώματα των πολιτών, προστατεύει κατ' επέκταση και ομοφυλόφιλους, λεσβίες και τρανσέξουαλ από διακρίσεις στην εργασία.

Η βασική διάταξη του Νόμου περί Πολιτικών Δικαιωμάτων του 1964 γνωστή ως Άρθρο 7, απαγορεύει τις διακρίσεις λόγω φύλου. 

Οι δικαστές που μειοψήφησαν ήταν οι Samuel Alito, Brett Kavanaugh και Clarence Thomas.

«Το Δικαστήριο προσπαθεί να πείσει τον κόσμο ότι απλώς επιβάλλει τους καταστατικούς όρους, αλλά αυτό είναι παράλογο. Όπως είναι κατανοητό και σήμερα, η έννοια της διάκρισης λόγω του "φύλου" είναι διαφορετική από τη διάκριση λόγω του "σεξουαλικού προσανατολισμού" ή της "ταυτότητας φύλου"», έγραψε ο Alito, αναλύοντας το σκεπτικό της διαφωνία του.

Η απόφαση αυτή αναμένεται να έχει μεγάλο αντίκτυπο στους κατ' εκτίμηση 8,1 εκατομμύρια ΛΟΑΤΚΙ εργαζομένους σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς οι περισσότερες πολιτείες δεν τους προστατεύουν από τις διακρίσεις στο χώρο εργασίας. Εκτιμάται ότι 11,3 εκατομμύρια ΛΟΑΤΚΙ άνθρωποι ζουν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Williams της νομικής σχολής UCLA.

Απόφαση κόντρα στη θέση της κυβέρνησης Τραμπ 

Οι υποθέσεις με τις οποίες ασχολήθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο, ήταν οι πρώτες για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ μετά την αποχώρηση και αντικατάσταση του δικαστή Anthony Kennedy από τον Brett Kavanaugh. Ο Kennedy υπήρξε μια φωνή υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων και ο συγγραφέας της απόφασης- οροσήμου του 2015, που με την οποία νομιμοποιήθηκε ο γάμος ομοφυλοφίλων σε όλες τις ΗΠΑ. Ο Kavanaugh θεωρείται γενικά ως πιο συντηρητικός.

Όταν ανέλαβε την εξουσία η κυβέρνηση Τραμπ, άλλαξε εντελώς γραμμή από αυτήν που είχε χαράξει η προκάτοχος κυβέρνηση Ομπάμα, η οποία υποστήριζε τους ΛΟΑΤΚΙ εργαζομένους έναντι των εργασιακών διακρίσεων, σύμφωνα με το Άρθρο 7.

Κατά τη διακυβέρνηση Ομπάμα, η ομοσπονδιακή Επιτροπή Ίσων Ευκαιριών για την Απασχόληση άλλαξε την επί χρόνια ερμηνεία  επί του Δικαίου των πολιτικών δικαιωμάτων για να συμπεριλάβει τις διακρίσεις εις βάρος των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Ο νόμος απαγορεύει τις διακρίσεις λόγω φύλου, αλλά δεν αναφέρεται συγκεκριμένα σε σεξουαλικό προσανατολισμό ή ταυτότητα φύλου.

Τα τελευταία χρόνια, ορισμένα κατώτερα δικαστήρια έχουν κρίνει ότι οι διακρίσεις εις βάρος των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων αποτελεί είδος διακρίσεων λόγω φύλου και επομένως απαγορεύεται από τον ομοσπονδιακό νόμο.

Οι προσπάθειες του Κογκρέσου για αλλαγή του νόμου, μέχρι στιγμής έχουν αποτύχει.

Οι προσωπικές ιστορίες πίσω από τις δικαστικές υποθέσεις

Οι υποθέσεις με τις οποίες ασχολήθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο αφορούσαν δύο άντρες ομοφυλόφιλους και μια τρανσέξουαλ γυναίκα που υπέβαλαν μηνύσεις για διάκριση στην εργασία, αφότου απολύθηκαν.

Ο ένας, ο Donald Zarda, ήταν εκπαιδευτής ελεύθερης πτώσης με αλεξίπτωτο στη Νέα Υόρκη και σκοτώθηκε το 2014, κατά της διάρκεια πτώσης με ανεμόπτερο στην Ελβετία. Είχε απολυθεί λίγο αφότου πελάτης τον κατήγγειλε στο αφεντικό του επειδή αποκάλυψε ότι ήταν ομοφυλόφιλος.

Ο Gerald Bostock εργαζόταν στην περιφέρεια του Clayton και υποστήριζε ότι απολύθηκε λόγω των σεξουαλικών του προτιμήσεων. Ωστόσο, οι πρωτόδικες αποφάσεις είχαν δεχτεί ότι έχασε τη δουλειά του, καθώς μετά από λογιστικό έλεγχο, προέκυψε κακοδιαχείριση κεφαλαίων εκ μέρους του.

Η Aimee Stephens, που ήταν διευθύντρια σε γραφείο κηδειών του Ντιτρόιτ, υποστήριζε ότι απολύθηκε αφού αποκάλυψε στο αφεντικό της ότι είχε αποφασίσει να προχωρήσει σε εγχείριση αλλαγής φύλου και εφεξής, θα ερχόταν στη δουλειά με τη γυναικεία στολή εργασίας. Πέθανε πριν από ένα μήνα.

ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Πόρτλαντ: Μετά τις παρακρατικές μεθόδους, η απαγόρευση διαδηλώσεων
Οι αρχές κήρυξαν παράνομη εκδήλωση του κινήματος Black Lives Matter και διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο του κτιρίου της αστυνομίας.
Πόρτλαντ: Μετά τις παρακρατικές μεθόδους, η απαγόρευση διαδηλώσεων
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Μαζικά και ειρηνικά διαδηλώνουν στις ΗΠΑ, αποχαιρετώντας τον Τζορτζ Φλόιντ
Στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, δύο αστυνομικοί τέθηκαν σε αναστολή με στέρηση αποδοχών, αφού έριξαν έναν άνδρα 75 ετών στο έδαφος κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας, τραυματίζοντάς τον σοβαρά
Μαζικά και ειρηνικά διαδηλώνουν στις ΗΠΑ, αποχαιρετώντας τον Τζορτζ Φλόιντ
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Διώξεις για τρομοκρατική οργάνωση κατά των αντίφα ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος
Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σύντομα θα αποσταλούν επιπρόσθετες ομοσπονδιακές δυνάμεις σε όλη την επικράτεια. Ανθρωποκτονία από ασφυξία, δείχνει το πόρισμα του ιατροδικαστή της οικογένειας Φλόιντ
Διώξεις για τρομοκρατική οργάνωση κατά των αντίφα ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
«Δουλειές» του Θάνου Δημάδη με τη Bayer, αποκαλύπτει η Guardian
Emails που δημοσιεύει η Guardian αποκαλύπτουν την «περίεργη» σχέση του δημοσιογράφου Θάνου Δημάδη με δύο αντιπροέδρους της Bayer, για την προώθηση των συμφερόντων της φαρμακοβιομηχανίας στις ΗΠΑ.
«Δουλειές» του Θάνου Δημάδη με τη Bayer, αποκαλύπτει η Guardian
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
ΗΠΑ: Ξένες παρεμβάσεις στις προεδρικές εκλογές βλέπουν οι μυστικές υπηρεσίες
Η αμερικανική υπηρεσία αντικατασκοπίας εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία Κίνα, Ρωσία και Ιράν «προσπαθούν να επηρεάσουν τις ψήφους» των Αμερικανών για τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.
ΗΠΑ: Ξένες παρεμβάσεις στις προεδρικές εκλογές βλέπουν οι μυστικές υπηρεσίες
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ξεπέρασαν τους 10.000 οι νεκροί από κορονοϊό στην Καλιφόρνια
Στις ΗΠΑ το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 1.318 θάνατοι εξαιτίας της Covid-19 και σχεδόν 60.000 κρούσματα μόλυνσης. • Ένας 7χρονος το νεαρότερο θύμα στη χώρα.
Ξεπέρασαν τους 10.000 οι νεκροί από κορονοϊό στην Καλιφόρνια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας