Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εμπόδια βάζουν οι ΗΠΑ στην πρόσβαση των φτωχών χωρών στο εμβόλιο
AP Photo/Alex Brandon

Εμπόδια βάζουν οι ΗΠΑ στην πρόσβαση των φτωχών χωρών στο εμβόλιο

  • A-
  • A+

Μπορεί η πανδημία του κορονοϊού να αφορά (και να απειλεί) ολόκληρη την ανθρωπότητα, ωστόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ ζητά από τον ΠΟΥ (Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) την προστασία της πατέντας για το ποθητό εμβόλιο. 

Οι παραπάνω ενέργειες του Τραμπ έρχονται μια μέρα μετά την είδηση ότι ένα πειραματικό εμβόλιο κατά της Covid-19 που κατασκευάστηκε από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna Inc, παρήγαγε προστατευτικά αντισώματα σε μια μικρή ομάδα υγιών εθελοντών.

Ειδικότερα, οι ΗΠΑ απέρριψαν τη διατύπωση που υπήρχε σε σχετικό ψήφισμα του ΠΟΥ που υποστηρίζει τα δικαιώματα των φτωχών χωρών να αγνοούν τις πατέντες ευρεσιτεχνίας προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε εμβόλιο ή θεραπεία Covid-19. Σημειώνεται πως πολλές φτωχές χώρες, ειδικά από την Αφρική, αγωνιούν για το εάν θα έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο και για το εάν θα μπορούν οι φαρμακευτικές εταιρείες να το παράξουν και να το διαθέσουν σε χαμηλές τιμές.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν τη σημασία της πρόσβασης σε προσιτά, ασφαλή, υψηλής ποιότητας και αποτελεσματικά προϊόντα υγείας και τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η πνευματική ιδιοκτησία ως κίνητρο για την ανάπτυξη νέων και βελτιωμένων ιατρικών προϊόντων», δήλωσαν οι ΗΠΑ αναφερόμενες στο εν λόγω ψήφισμα του ΠΟΥ, προσθέτοντας πως «ωστόσο, όπως συντάσσεται επί του παρόντος, στέλνεται ένα λανθασμένο μήνυμα προς τους καινοτόμους (σ.σ.: όπως οι φαρμακευτικές εταιρείες) που θα είναι απαραίτητοι για τις λύσεις που χρειάζεται ολόκληρος ο κόσμος».

Από την πλευρά του, ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο δήλωσε πως «το εμβόλιο δεν είναι μόνο για τους πλούσιους», παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από τον Τραμπ. «Το εμβόλιο πρέπει να είναι διαθέσιμο σε όλους τους ανθρώπους... Δεν μπορεί να είναι μια κατάσταση όπου μόνο οι πλούσιοι, μόνο οι προνομιούχοι μπορούν να πάρουν το εμβόλιο επειδή μια εταιρεία κατέχει τα δικαιώματα και δεν μπορεί να παράγει αρκετά για όλους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κουόμο.

«Αποχωρούμε από τον ΠΟΥ, εκτός εάν...»

Οι παραπάνω ενέργειες των ΗΠΑ έρχονται μετά την απειλή Τραμπ πως η αμερικανική κυβέρνηση θα διακόψει μόνιμα τη χρηματοδότηση στον ΠΟΥ και θα αποχωρήσει από τον Οργανισμό, εκτός εάν ο τελευταίος αποδείξει την «ανεξαρτησία» του από την Κίνα. 

Η ενέργεια αυτή μεταφράζεται ως μια κλιμάκωση των προσπαθειών του Τραμπ να κατηγορήσει το Πεκίνο για την πανδημία του κορονοϊού. 

Σε σχετική επιστολή, ο Τραμπ προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα τερματίσουν μόνιμα τη χρηματοδότηση στον διεθνή οργανισμό εάν αυτός δεν «δεσμευτεί για σημαντικές ουσιαστικές βελτιώσεις τις επόμενες 30 ημέρες».

«Πρέπει να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους. Πρέπει να κάνουν καλύτερη δουλειά. Οφείλουν να είναι πολύ πιο δίκαιοι σε άλλες χώρες, ανάμεσά τους και τις ΗΠΑ. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα εμπλακούμε μαζί τους άλλο», δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.

Μετά τις απειλές Τραμπ, η διευθύντρια του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας (PAHO), εξέφρασε την ελπίδα το παράρτημα αυτό του ΠΟΥ, αρμόδιο για την αμερικανική ήπειρο, να συνεχίσει να συνεργάζεται με την αμερικανική κυβέρνηση. Η Καρίσα Ετιέν αναφέρθηκε σήμερα στις συνεργασίες στο παρελθόν με την αμερικανική κυβέρνηση για την καταπολέμηση ασθενειών όπως η ελονοσία και ο κίτρινος πυρετός και σημείωσε πως οι συνεισφορές των ΗΠΑ αντιστοιχούν σε περίπου 60% του προϋπολογισμού του PAHO.

«Ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας ελπίζει ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις ΗΠΑ και με όλους τους συμμάχους μας», είπε σε διαδικτυακή ενημέρωση δημοσιογράφων η Ετιέν. Η ίδια πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ είναι ένα ιδρυτικό μέλος του Οργανισμού και αναφέρθηκε στην πάνω από έναν αιώνα συνεργασία. «Αυτή η αμοιβαία συνεργασία με τις ΗΠΑ έχει προχωρήσει όλα αυτά τα χρόνια και προσβλέπουμε στη μελλοντική μας συνεργασία», είπε.

ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Δημοσίως εμβολιάστηκε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος
Σε τηλεοπτική μετάδοση εμβολιάστηκε ο Μάικ Πενς με σκοπό να βοηθήσει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης των πολιτών στην εκστρατεία ανοσοποίησης, την ώρα που ο Τραμπ ανακοίνωσε πριν τον Οργανισμό...
Δημοσίως εμβολιάστηκε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ο Τραμπ απειλεί τον επικεφαλής της FDA με απόλυση αν δεν εγκρίνει απόψε το εμβόλιο
Ή εγκρίνεις το εμβόλιο απόψε ή απολύεσαι φέρεται να είπε ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Μαρκ Μέντοους, στον επικεφαλής της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), Στίβεν Χαν.
Ο Τραμπ απειλεί τον επικεφαλής της FDA με απόλυση αν δεν εγκρίνει απόψε το εμβόλιο
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
«Διατάσσει» τις φαρμακευτικές να παραδώσουν τα εμβόλια πρώτα στις ΗΠΑ
«Η Αμερική προηγείται», το τελευταίο σύνθημα του Ντόναλντ Τραμπ, με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού στο επίκεντρο.
«Διατάσσει» τις φαρμακευτικές να παραδώσουν τα εμβόλια πρώτα στις ΗΠΑ
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Παραιτήθηκε αμφιλεγόμενος σύμβουλος του Τραμπ, ενώ η πανδημία καλπάζει
Την ώρα που στις ΗΠΑ οι μετακινήσεις για τη γιορτή των Ευχαριστιών έφεραν έκρηξη κρουσμάτων της πανδημίας, ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα μέλη της «ομάδας κρούσης» για τον κορονοϊό, που είχε συστήσει ο Ντόναλντ...
Παραιτήθηκε αμφιλεγόμενος σύμβουλος του Τραμπ, ενώ η πανδημία καλπάζει
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Στην φάση 3 περνάει και το εμβόλιο της Johnson & Johnson για τον κορονοϊό
Στη φάση 3 των κλινικών δοκιμών για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού περνάει η Johson & Johnson με την εταιρεία να ανακοινώνει ότι ξεκινούν δοκιμές σε περίπου 60.000 εθελοντές σε 215 τοποθεσίες στις ΗΠΑ και άλλες...
Στην φάση 3 περνάει και το εμβόλιο της Johnson & Johnson για τον κορονοϊό
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
ΗΠΑ: «Πυρά» Μπάιντεν κατά Τραμπ για τη χορήγηση του εμβολίου
Ο Δημοκρατικός υποψήφιος αντέκρουσε τους ισχυρισμούς του Αμερικανού προέδρου για κυκλοφορία εμβολίου μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου, κατηγορώντας τον για πολιτικό καιροσκοπισμό και «ανορθολογισμό».
ΗΠΑ: «Πυρά» Μπάιντεν κατά Τραμπ για τη χορήγηση του εμβολίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας