Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ανοιξε το πουγκί ο Τραμπ
AP PHOTO / EVAN VUCCI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανοιξε το πουγκί ο Τραμπ

  • A-
  • A+

Το κολλητήρι του Καραγκιόζη που φώναζε στον Μπαρμπαγιώργο «δώκε μου και μένα μπάρμπα» θυμίζει τις τελευταίες ημέρες ο σεβάσμιος κόσμος των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ.

Εταιρείες οικονομικά υγιείς, που η κυβέρνηση Τραμπ τις έκανε ακόμη πλουσιότερες την περασμένη τετραετία με τη μεγάλη μείωση της φορολογίας τους, βογκούν ότι έχουν πρόβλημα επιβίωσης καθώς η πανδημία κορονοϊού καθηλώνει τη δραστηριότητά τους.

Η πλειονότητα αυτών των εταιρειών επέλεξε να τοποθετήσει τα τεράστια κέρδη της στην επαναγορά των μετοχών τους και την αμοιβή των διευθυντικών στελεχών τους με πλουσιοοπάροχα πακέτα αντί σε επενδύσεις, προσλήψεις προσωπικού, ανάπτυξη και δημιουργία μαξιλαριών ασφαλείας.

Στην οικονομία της αγοράς έχουν άλλωστε το δικαίωμα να πράξουν ό,τι θέλουν. Σήμερα όμως προσέρχονται με ανοιχτή την παλάμη στην Ουάσινγκτον και ζητούν από το κράτος βοήθεια που το σύνολό της ξεπερνά τα 2 τρισ. δολάρια.

Δηλαδή, ποσό υπερδιπλάσιο από το πακέτο που ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση Τραμπ για την τόνωση της οικονομίας από το σοκ της πανδημίας και που προωθεί για έγκριση στο Κογκρέσο. Για να πάρουν το χρήμα από το κράτος δεν διστάζουν, βέβαια, να προτάξουν τους εργαζομένους τους.

Μεταξύ των αιτούντων οικονομική ενίσχυση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τις Πολιτείες των ΗΠΑ περιλαμβάνονται και οι:

ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ: Ο αμερικανικός ΣΕΒ (Νational Association of Manufacturers) ζητά από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ίδρυση ειδικού ταμείου που θα προσφέρει δάνεια 1,4 τρισ. δολαρίων σε βιομηχάνους και μικρές επιχειρήσεις. Το ταμείο αυτό όπως λένε θα βοηθήσει στην προστασία της οικονομικής ασφάλειας 13 εκατ. εργαζομένων της βιομηχανίας.

ΕΣΤΙΑΤΟΡΕΣ: Η Ενωσή τους ζητά από τον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο πακέτο βοήθειας 455 δισ. δολαρίων προειδοποιώντας ότι ο κλάδος θα μπορούσε να χάσει περίπου τις μισές από τις 15,6 εκατ. θέσεις εργασίας που παρέχει σε όλες τις ΗΠΑ και το 25% των ετήσιων πωλήσεών του (225 δισ. δολάρια).

ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ, ΚΛΑΔΟΣ ΤΑΞΙΔΙΩΝ: Στη συνάντηση που είχαν με τον Τραμπ την περασμένη Τρίτη τα στελέχη του κλάδου ζήτησαν πακέτο βοήθειας 250 δισ. δολαρίων, 150 δισ. για τα ξενοδοχεία και 100 για τις εταιρείες ταξιδίων.

ΔΗΜΑΡΧΟΙ: Η Ενωσή τους (U.S. Conference of Mayor) έχει ζητήσει από το Κογκρέσο 250 δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση του κορονοϊού αλλά και την υποστήριξη των μικρών επιχειρήσεων στην επικράτειά τους.

BOEING: Ο αμερικανικός κολοσσός αεροναυπηγικής, που ταλανίζεται εδώ και μήνες από την καθήλωση του 737 max στο έδαφος, ζήτησε αυτήν την εβδομάδα πακέτο διάσωσης 60 δισ. δολαρίων καθώς αντιμετωπίζει επιπλέον ζημιές λόγω της πανδημίας και παρουσιάζει προβλήματα ρευστότητας.

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ: Οι μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ ζητούν από την κυβέρνηση περισσότερα από 50 δισ. δολάρια προκειμένου να επιβιώσουν. Τα 25 δισ. δολάρια τα θέλουν υπό μορφήν δωρεών. Ακόμη 25 δισ. δολάρια θέλουν σε δάνεια, ενώ ζητούν και φοροαπαλλαγές δεκάδων δισ. δολαρίων τουλάχιστον έως τα τέλη του 2021. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο την τελευταία πενταετία οι αεροπορικές εταιρείες ξόδεψαν για επαναγορά μετοχών τους και για αμοιβές των διευθυντικών στελεχών τους 45 δισ. δολάρια. Βοήθεια ύψους 8 δισ. δολαρίων ζητούν και οι αερομεταφορείς εμπορευμάτων.

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ: Οι ιδιωτικές εταιρείες διαχείρισής τους ζητούν 10 δισ. δολάρια καθώς αντιμετωπίζουν προβλήματα από την απότομη μείωση των αεροπορικών ταξιδιών λόγω της πανδημίας.

ΚΑΖΙΝΑ: Ζητούν 18 δισ. δολάρια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση επειδή αναγκάστηκαν να κλείσουν λόγω κορονοϊού. Οι ιδιοκτήτες προτάσσουν ότι τα καζίνα αποτελούν μοναδική πηγή εμπορικών εσόδων για δεκάδες φυλές Ινδιάνων.

ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΟΥΙΣΚΙ ΤΕΝΕΣΙ: Ζητουν από τις πολιτειακές αρχές φοροαπαλλαγές καθώς ο κορονοϊός έχει τσακίσει την παραγωγή και τις επισκέψεις στα αποστακτήριά τους.

Ο Τραμπ, που είναι και ο ίδιος επιχειρηματίας στον τομέα των ξενοδοχείων, όχι μόνο συμμερίζεται τα αιτήματά τους αλλά προβαίνει ήδη στις πρώτες κινήσεις. Πριν από περίπου μία εβδομάδα ανακοίνωσε εντελώς ξαφνικά ότι οι ΗΠΑ θα φουλάρουν τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου τους.

Προχθές, την Πέμπτη, έγινε πιο σαφής παραγγέλνοντας την αγορά 77 εκατ. βαρελιών πετρελαίου για την υποστήριξη των αμερικανικών εταιρειών σχιστολιθικού πετρελαίου οι οποίες πλήττονται από τον πόλεμο τιμών που έχει ξεκινήσει η Σαουδική Αραβία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστηρίζει και την αγορά μετοχών για τις εταιρείες που θα ενισχυθούν από το κράτος. Δηλαδή, αγορά «καμμένων χαρτιών» προς τέρψιν των μετόχων. Καρφάκι δεν του καίγεται, βέβαια, για το ποιος θα πληρώσει. Οι φορολογούμενοι να ’ναι καλά... Για ακόμη μία φορά.

ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ο Covid-19 «θερίζει» στις ΗΠΑ και ο Τραμπ «σφυρίζει» χωρίς... μάσκα
Πλησιάζουν τα 100.000 τα θύματα του Covid-19 στις ΗΠΑ, αλλά ο Τραμπ δεν πτοείται. Δε φοράει μάσκα, επιμένει στη χαλάρωση των μέτρων, απειλεί και θέλει ανοιχτές προεκλογικές συγκεντρώσεις
Ο Covid-19 «θερίζει» στις ΗΠΑ και ο Τραμπ «σφυρίζει» χωρίς... μάσκα
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Έρευνα-χαστούκι στον Τραμπ: Πώς θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί 35.000 θάνατοι
Εκτιμήσεις ερευνητών στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης καταγράφουν ότι εάν είχαν ληφθεί νωρίτερα τα απαραίτητα περιοριστικά μέτρα, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να είχαν γλιτώσει περίπου 35.000 θανάτους.
Έρευνα-χαστούκι στον Τραμπ: Πώς θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί 35.000 θάνατοι
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
«Τιμή» για τον Τραμπ που οι ΗΠΑ έχουν τα περισσότερα κρούσματα Covid-19
Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο η μαύρη πρωτιά της χώρας του σε επιβεβαιωμένα κρούσματα υποδηλώνει επιτυχημένη στρατηγική στα διαγνωστικά τεστ για κορονοϊό.
«Τιμή» για τον Τραμπ που οι ΗΠΑ έχουν τα περισσότερα κρούσματα Covid-19
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Δεν ΗΠΑ-αναχωρεί από τα ψέματά του ο απρόβλεπτος Τραμπ
Ο Αμερικανός πρόεδρος επιμένει πως η χώρα του θα βρει το εμβόλιο για τον κορονοϊό μέχρι το τέλος του χρόνου, παρόλο που χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας γείωνε όλες τις αισιόδοξες προβλέψεις,.
Δεν ΗΠΑ-αναχωρεί από τα ψέματά του ο απρόβλεπτος Τραμπ
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Σε συμπληγάδες οι ΗΠΑ
Αυξάνονται οι νεκροί από τον κορονοϊό, αλλά και οι προβλέψεις για βαθιά ύφεση ● Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε έλλειμμα προϋπολογισμού για τον Απρίλιο, ύψους 738 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σε συμπληγάδες οι ΗΠΑ
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Κυνικός ο Τραμπ στον ίδιο χαβά
Την οικονομία πάνω από τις ανθρώπινες ζωές βάζει πάλι ο Αμερικανός πρόεδρος, ενώ αρμόδιος επιστήμονας χαρακτηρίζει «θανατική ποινή» την πρόωρη χαλάρωση του αποκλεισμού.
Κυνικός ο Τραμπ στον ίδιο χαβά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας