Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το «όραμα» Τραμπ για Ισραήλ-Παλαιστίνη βάζει φωτιά στη Μέση Ανατολή
AP Photo

Το «όραμα» Τραμπ για Ισραήλ-Παλαιστίνη βάζει φωτιά στη Μέση Ανατολή

 • A-
 • A+
Τι προβλέπει το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου για την ειρήνευση ● Νετανιάχου: Ιστορική μέρα ● Απορρίπτουν την πρόταση η Παλαιστινιακή Αρχή και η Χαμάς ● Αμπάς: Η Ιερουσαλήμ δεν πωλείται ● Διεθνείς αντιδράσεις

Σε μία κατάμεστη από δημοσιογράφους (και όχι μόνο) αίθουσα και με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου στο πλευρό του, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε το σχέδιό του για τη λύση του μεσανατολικού.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αποκάλεσε την πρότασή του «όραμα» και, γεμάτος αυταρέσκεια την χαρακτήρισε σπουδαία συμφωνία για Ισραήλ και Παλαιστίνιους, σημειώνοντας, όμως, ότι είναι η τελευταία ευκαιρία που θα έχουν οι Παλαιστίνιοι.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του, το σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων:

 • Δύο κράτη, με το Ισραήλ να κρατά την παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα και το μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος να έχει πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου οι ΗΠΑ θα ανοίξουν πρεσβεία.
   
 • Τα εδάφη των Παλαιστινίων θα διπλασιαστούν και θα είναι συνεχόμενα, ενώ κανένας Παλαιστίνιος ή Εβραίος δεν θα φύγει από το σπίτι του.
   
 • Η Παλαιστίνη θα συνεργαστεί με τον βασιλιά της Ιορδανίας (ως εγγυητή) για την ασφάλεια του Όρους του Ναού (Temple Mount)
   
 • Οι Παλαιστίνιοι θα έχουν στη διάθεσή τους 50 δισ. για επενδύσεις στο νέο τους κράτος.
   
 • Σε δέκα χρόνια θα δημιουργηθούν ένα εκατ. θέσεις εργασίας, η φτώχεια θα μειωθεί στο μισό, το ΑΕΠ θα διπλασιαστεί ή θα τριπλασιαστεί.
   
 • Οι Παλαιστίνιοι θα έχουν στη διάθεσή τους τέσσερα χρόνια (θα παγώσουν οι εποικισμοί) για να λάβουν τις αποφάσεις τους. Οι Παλαιστίνιοι θα έχουν ένα ισχυρό μελλοντικό κράτος, εφόσον αποκηρύξουν την τρομοκρατία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, μέσω Twitter, έδωσε στη δημοσιότητα και χάρτες με το μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος.

Στην ομιλία του ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε συγχαρητήρια στον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα αποδεχθεί το σχέδιο για ειρήνευση, και σημείωσε «σε ευχαριστώ που έχεις το θάρρος να κάνεις αυτό το βήμα προς τα εμπρός».

Εξήγησε ότι το σχέδιο δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο για την ασφάλεια του Ισραήλ, σημειώνοντας ότι «η ειρήνη απαιτεί συμβιβασμούς, αλλά δεν θα ζητήσουμε από το Ισραήλ να συμβιβαστεί σε θέματα που αφορούν την ασφάλειά του»

Πρόσθεσε ότι «δεν θα ήταν δίκαιο να μην κάνουμε πολλά και για τους Παλαιστίνιους» και κάλεσε τον Αμπάς να συμμαχήσει για την ειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών.

Κάλεσε, ακόμη, τις παλαιστινιακές αρχές να περάσουν βασικούς νόμους για ανθρώπινα δικαιώματα, διαφθορά και να σταματήσουν τις δραστηριότητες «τρομοκρατικών οργανώσεων όπως η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ» συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να σταματήσουν να δίνουν λεφτά σε τρομοκράτες και να σταματήσουν να επιβιώνουν από φιλανθρωπίες».

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι έχει αποστείλει επιστολή στον Μαχμούντ Αμπάς αναλύοντας το σχέδιό του και αναμένει την απάντησή του.

«Ιστορική μέρα» λέει ο Μπένιαμιν Νετανιάχου

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να αναγνωρίσουν το Ισραήλ ως το Εβραϊκό Κράτος και πως το Ισραήλ θα διατηρήσει τον στρατιωτικό έλεγχο σε ολόκληρη την κοιλάδα του Ιοδράνη, κάτι που του δίνει μόνιμα ανατολικά σύνορα.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σημείωσε ότι το σχέδιο του Τραμπ καλεί στον αφοπλισμό της Χαμάς και την αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας, προσθέτοντας ότι « γίνεται ξεκάθαρο πως το πρόβλημα των Παλαιστίνιων προσφύγων πρέπει να λυθεί εκτός του κράτους του Ισραήλ».

«Εξασφαλίζει ότι οι θρησκευτικοί τόποι παραμένουν προσβάσιμοι για όλους τους πιστούς» είπε ο Νετανιάχου για να υπογραμμίσει ότι το Ισραήλ διατηρεί το status quo σε όλες τις περιοχές που δεν περιγράφονται στο σχέδιο.

Κατά τον Μπένιαμιν Νετανιάχου η ημέρα αυτή είναι ιστορική, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε «ο πρώτος παγκόσμιος ηγέτης που αναγνωρίζει την κυριαρχία του Ισραήλ στην Ιουδαία και την Σαμάρεια που είναι σημαντικές για την ασφάλεια και την εθνική μας κληρονομιά».

«Παρά το γεγονός ότι πολλά σχέδια προσπάθησαν να πιέσουν το Ισραήλ να αποχωρήσει από τη Δυτική όχθη και έκαναν λόγο για παράνομη κατοχή, εσείς κύριε πρόεδρε αποκαλύπτετε αυτό το μεγάλο ψέμα. Αναγνωρίζετε την κυριαρχία του Ισραήλ σε όλες τις ισραηλινές κοινότητες στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια».

Σύμφωνα, μάλιστα, με το Associated Press, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ζήτησε ήδη από το υπουργικό του συμβούλιο να ετοιμάσει μέχρι την Κυριακή το πλάνο για την προσάρτηση εδαφών της Δυτικής Όχθης.

Αναλυτικά το 181 σελίδων σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ στα αγγλικά

Η προτεινόμενη πρωτεύουσα για το παλαιστινιακό κράτος

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, η πρόταση για τη νέα πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους είναι το Αμπού Ντι, μια γειτονιά στα προάστια της Ιερουσαλήμ.

Ο Μπ. Νετανιάχου πρόσθεσε ότι «το Ισραήλ προσφέρει στους Παλαιστίνιους, στο τέλος της πορείας, μια υπό όρους, περιορισμένη κυριαρχία».

Χαμάς: Απορρίπτουμε το αμερικανικό σχέδιο

«Επιθετικές» χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ η Χαμάς ανακοινώνοντας την απόφασή της να απορρίψει το λεγόμενο σχέδιο ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή.

Η ισλαμιστική οργάνωση, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε ότι «η ανακοίνωση του Τραμπ για την Ιερουσαλήμ είναι ανοησία και η Ιερουσαλήμ θα είναι πάντα μια γη για τους Παλαιστίνιους... Οι Παλαιστίνιοι θα αντιταχθούν σε αυτή τη συμφωνία και η Ιερουσαλήμ θα παραμείνει παλαιστινιακή γη».

Αμπάς: Η Ιερουσαλήμ δεν πωλείται

Με ένα οργισμένο διάγγελμα ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς απέρριψε το ειρηνευτικό σχέδιο που προτείνει ο Ντόναλντ Τραμπ, ξεκαθαρίζοντας ότι «η Ιερουσαλήμ δεν πωλείται» και προειδοποιώντας ότι αυτή η «συνωμοσία δεν θα περάσει».

«Ο Παλαιστινιακός λαός θα την απορρίψει. Είναι αδύνατο να δεχθεί ένα κράτος χωρίς την Ιερουσαλήμ. Όχι, όχι, ένα μεγάλο όχι στο "ντηλ του αιώνα".

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια, στο διάγγελμα του προέδρου Αμπάς θα δώσουν το «παρών» εκπρόσωποι τόσο της Χαμάς όσο και της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Ήδη σήμερα το πρωί έγιναν οι πρώτες διαδηλώσεις στη Γάζα με κεντρικό σύνθημα «Η Παλαιστίνη δεν πωλείται» και, όπως όλα δείχνουν, είναι εξαιρετικά δύσκολο οι Παλαιστίνιοι να δεχθούν το σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι διεθνείς αντιδράσεις στο σχέδιο Τραμπ

ΟΗΕ: Είμαστε δεσμευμένοι στη λύση των δύο κρατών, στη βάση των συνοριακών γραμμών πριν από το 1967

Ευρωπαϊκή Ένωση: Είμαστε σταθερά δεσμευμένοι στη διαπραγματευτική και βιώσιμη λύση των δύο κρατών. Θα μελετήσουμε και θα αξιολογήσουμε τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί

Ρωσία: Ισραήλ και Παλαιστίνη πρέπει να διαπραγματευθούν άμεσα

Ιράν: Μια συμφωνία μεταξύ του σιωνιστικού καθεστώτος και της Αμερικής. Αλληλεπίδραση με τους Παλαιστίνιους δεν υπάρχει στην ατζέντα της. Αυτό δεν είναι ειρηνευτικό σχέδιο αλλά σχέδιο επιβολής και κυρώσεων.

Γερμανία: Μόνο μια λύση αποδεκτή και από τα δύο μέρη μπορεί να οδηγήσει σε διαρκή ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Η αμερικανική πρόταση εγείρει ερωτήματα που θα συζητήσουμε τώρα με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Τουρκία: Το σχέδιο του Τραμπ είναι νεκρό εν τη γενέσει του, στοχεύει στο να σκοτώσει τη λύση των δύο κρατών και να κλέψει παλαιστινιακά εδάφη

Βρετανία: Το σχέδιο Τραμπ θα μπορούσε να αποτελέσει ένα θετικό βήμα προς τα εμπρός

Ιορδανία: Τα προ του 1967 σύνορα είναι ο μοναδικός δρόμος για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή

Χεζμπολάχ: Είναι μια προσπάθεια να εξαλείψουν τα δικαιώματα των Παλαιστινίων. Δεν θα συνέβαινε χωρίς την συνωμοσία και την προδοσία από αρκετά αραβικά κράτη

 

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας: Το σχέδιο Τραμπ είναι η «κλοπή του αιώνα»
Την καταδίκη και την απόρριψη του σχεδίου του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για το Μεσανατολικό, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας.
Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας: Το σχέδιο Τραμπ είναι η «κλοπή του αιώνα»
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Νέο «δωράκι» Τραμπ στο Ισραήλ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, συνεχίζει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Ισραήλ, με αποφάσεις που ουσιαστικά ανατρέπουν την -εδώ και δεκαετίες- σταθερή εξωτερική πολιτική της χώρας του σε συγκεκριμένα,...
Νέο «δωράκι» Τραμπ στο Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ
«Συμφωνία του αιώνα» στα μέτρα του Ισραήλ
«Δωράκι» του Ντόναλντ Τραμπ στον Μπενιαμίν Νετανιάχου αποτελεί το προωθούμενο από την Ουάσινγκτον ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή ● Αμήχανη, η διεθνής κοινότητα -με πρώτη την Ε.Ε.- παρακολουθεί στωικά...
«Συμφωνία του αιώνα» στα μέτρα του Ισραήλ
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Το «ειρηνευτικό σχέδιο» Τραμπ στις συναντήσεις με Νετανιάχου και Γκαντς
Ο Ντ. Τραμπ θα δεχθεί τον Μπ. Νετανιάχου, με σκοπό να του παρουσιάσει ένα «ειρηνευτικό σχέδιο» για τη Μέση Ανατολή, το οποίο το Ισραήλ θεωρεί «ιστορικό», αλλά απορρίπτουν κατηγορηματικά οι Παλαιστίνιοι.
Το «ειρηνευτικό σχέδιο» Τραμπ στις συναντήσεις με Νετανιάχου και Γκαντς
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιλεκτικές προσκλήσεις στον Λευκό Οίκο για το σχέδιο Τραμπ στη Μέση Ανατολή
Τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πολιτικό του αντίπαλο, Μπένι Γκαντς, προσκάλεσε στην Ουάσινγκτον την επόμενη ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, ώστε να ενημερωθούν για το αμερικανικό...
Επιλεκτικές προσκλήσεις στον Λευκό Οίκο για το σχέδιο Τραμπ στη Μέση Ανατολή
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Nέο δωράκι Τραμπ στον Νετανιάχου
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι αναγνωρίζουν τους ισραηλινούς οικισμούς στη Δυτική Οχθη τη στιγμή που εκπνέει η προθεσμία για τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Ισραήλ ● Εντονες αντιδράσεις από διεθνείς οργανισμούς.
Nέο δωράκι Τραμπ στον Νετανιάχου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας