Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι Δημοκρατικοί προχωρούν τη διαδικασία παραπομπής του Τραμπ

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, ανακοινώνει την έρευνα για παραπομπή

AP Photo / Andrew Harnik

Οι Δημοκρατικοί προχωρούν τη διαδικασία παραπομπής του Τραμπ

  • A-
  • A+

Μια ιστορική ανακοίνωση έκανε σήμερα η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ λέγοντας ότι προχωρά τη διαδικασία παραπομπής του προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

«Η δημοκρατία μας είναι αυτή που βρίσκεται σε κίνδυνο» είπε η Νάνσι Πελόζι και τόνισε: «Ο πρόεδρος δεν μας αφήνει άλλη επιλογή από το να δράσουμε».

Η Πελόζι είπε πως δίνει εξουσιοδότηση στους προέδρους των επιτροπών να συντάξουν τα άρθρα σχετικά με την παραπομπή του προέδρου, καθώς οι Δημοκρατικοί πιέζουν για μια ψηφοφορία πιθανότατα πριν τα Χριστούγεννα.

«Οι πράξεις του προέδρου έχουν παραβιάσει σοβαρά το σύνταγμα», τόνισε η πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε πως «έχει κάνει κατάχρηση εξουσίας, υποβαθμίζοντας την εθνική ασφάλεια και θέτοντας σε κίνδυνο την ακεραιότητα των εκλογών μας».

Ο πρόεδρος Τραμπ διέπραξε ενέργειες που δικαιολογούν την παραπομπή του με το αίτημα της καθαίρεσης, σύμφωνα με τρεις από τους τέσσερις συνταγματολόγους που κατέθεσαν στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων για το ουκρανικό σκάνδαλο. Ο τέταρτος, που κλήθηκε από τους Ρεπουμπλικάνους, υποστήριξε ότι αν και ο Αμερικανός πρόεδρος «έδρασε λανθασμένα», δεν υπάρχουν επαρκείς «αποδείξεις».

«Δεν κάνουν τίποτα. Οι ριζοσπαστικοί αριστεροί Δημοκρατικοί μόλις ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να αναζητήσουν πώς να με παραπέμψουν για το τίποτα. Ήδη εγκατέλειψαν τις γελοίες κατηγορίες του Μιούλερ, οπότε τώρα ασχολούνται με δύο απολύτως κατάλληλες (τέλειες) τηλεφωνικές κλήσεις με τον Ουκρανό πρόεδρο…» ήταν η πρώτη αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε πως αυτό σημαίνει ότι αυτή η σπάνια πράξη παραπομπής «θα χρησιμοποιείται ως διαδικασία ρουτίνας για επιθέσεις σε μελλοντικούς προέδρους».

«Δεν είναι αυτό που είχαν κατά νου οι ιδρυτές του κράτους. Το καλό είναι ότι οι Ρεπουμπλικανοί δεν υπήρξαν ποτέ πιο ενωμένοι. Θα νικήσουμε», κατάληξε.

Πριν από την ανακοίνωση της Πελόζι τόνιζε πως «αν είναι να με παραπέμψετε κάντε το γρήγορα». Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε επίσης, μέσω Twitter, πως θέλει μια «δίκαιη δίκη» στη Γερουσία και ότι οι Δημοκρατικοί «έχουν τρελαθεί».

Η Πελόζι δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι «δειλός» και «σκληρός», διότι δεν αντιμετωπίζει το θέμα της ένοπλης βίας, δεν προστατεύει τους μετανάστες Dreamers και δεν αντιμετωπίζει την κλιματική αλλαγή, όμως αυτά τα θέματα επαφίονται στους ψηφοφόρους για να αποφασίσουν στις εκλογές του επόμενου χρόνου.

Η πρόεδρος της Βουλής απαντώντας σε ερώτημα εάν οι Δημοκρατικοί θέλουν να παραπέμψουν τον Τραμπ, επειδή τον μισούν, αρνήθηκε κατηγορηματικά, σημειώνοντας ότι οι βουλευτές κάνουν το συνταγματικό καθήκον τους για να αποτρέψουν την κατάχρηση των προεδρικών εξουσιών.

Μόλις η επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής συντάξει τα άρθρα για την παραπομπή, αυτά θα υποβληθούν σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια και θα εγκριθούν με απλή πλειοψηφία.

Μέχρι τώρα κανένας πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει καθαιρεθεί με αυτή τη διαδικασία.

Ο Ρόμπερτ Νίξον παραιτήθηκε το 1974 αφότου η Βουλή ξεκίνησε τη διαδικασία για το σκάνδαλο Γουότεργκέιτ.

Άλλοι δύο πρόεδροι είχαν παραπεμφθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων αλλά τελικά επέζησαν της αντίστοιχης ψηφοφορίας στη Γερουσία.

Το 1998 η Βουλή υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών πέρασε άρθρα κατά του Δημοκρατικού Μπιλ Κλίντον, κατηγορώντας τον για τη σεξουαλική σχέση που είχε με συνεργάτιδά του στον Λευκό Οίκο. Τελικά, αθωώθηκε από τη Γερουσία τον επόμενο χρόνο.

Ο άλλος πρόεδρος που είχε παραπεμφθεί από τη Βουλή αλλά τελικά παρέμεινε στο αξίωμα λόγω της ψήφου της Γερουσίας ήταν ο Άντριου Τζόνσον το 1868, τρία χρόνια μετά τον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο.

Με πληροφορίες από Associated Press, Reuters

ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Οι ενέργειες Τραμπ δικαιολογούν την παραπομπή του κατέθεσαν συνταγματολόγοι
Ο πρόεδρος Τραμπ διέπραξε ενέργειες που δικαιολογούν την παραπομπή του με το αίτημα της καθαίρεσης, σύμφωνα με τρεις από τους τέσσερις συνταγματολόγους που κατέθεσαν στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των...
Οι ενέργειες Τραμπ δικαιολογούν την παραπομπή του κατέθεσαν συνταγματολόγοι
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
«Αντιπατριώτες οι Δημοκρατικοί» λέει ο Τραμπ, επειδή ζητούν την παραπομπή του
Όπου σταθεί κι όπου βρεθεί επιτίθεται στους Δημοκρατικούς ο Αμερικανός πρόεδρος, για τη διαδικασία παραπομπής του για το ουκρανικό σκάνδαλο. Αυτή τη φορά, από το Λονδίνο και την επετειακή σύνοδο του ΝΑΤΟ, στη...
«Αντιπατριώτες οι Δημοκρατικοί» λέει ο Τραμπ, επειδή ζητούν την παραπομπή του
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Πρόσκληση στον Τραμπ να παραστεί στις συνεδριάσεις για την παραπομπή του
Στις 4 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν στην Επιτροπή Δικαστικών Θεμάτων της Βουλής των Αντιπροσώπων οι ακροάσεις για την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ με το αίτημα της καθαίρεσης, με αντικείμενο το ουκρανικό σκάνδαλο....
Πρόσκληση στον Τραμπ να παραστεί στις συνεδριάσεις για την παραπομπή του
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Γυναίκες γερουσιαστές εναντιώνονται στα σχέδια Τραμπ για το Ανώτατο Δικαστήριο
Δύο Ρεπουμπλικανές γερουσιαστές θέτουν εμπόδιο στην προσπάθεια του Αμερικανού προέδρου να αντικαταστήσει πριν από τις εκλογές στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ την Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, την εμβληματική...
Γυναίκες γερουσιαστές εναντιώνονται στα σχέδια Τραμπ για το Ανώτατο Δικαστήριο
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ανατροπή στην υπόθεση TikTok - Ο Τραμπ παίρνει πίσω την απαγόρευση
Ανακούφιση για εκατομμύρια Αμερικανούς - κυρίως νέους - χρήστες της κινεζικής εφαρμογής, έφερε η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να εγκρίνει την παραμονή της στη χώρα, βάσει σχεδίου με εμπλοκή δύο εγχώριων...
Oracle και Walmart δίνουν άδεια παραμονής στο TikTok
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Φάκελος με δηλητηριώδη ουσία εστάλη στον Λευκό Οίκο
Συναγερμός σήμανε στις αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας μετά από αποστολή ύποπτου φακέλου στον Λευκό Οίκο ο οποίος περιείχε τη θανατηφόρα ουσία ρικίνη. Σύμφωνα με το CNN ο φάκελος είχε παραλήπτη τον Αμερικανό...
Φάκελος με δηλητηριώδη ουσία εστάλη στον Λευκό Οίκο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας