Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι ενέργειες Τραμπ δικαιολογούν την παραπομπή του κατέθεσαν συνταγματολόγοι

Από αριστερά, Νόα Φέλντμαν, Πάμελα Κάρλαν, Μάικλ Γκέρχαρντ και Τζόναθαν Τέρλι, οι τέσσερις καθηγητές που κατέθεσαν στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων

AP Photo/Alex Brandon

Οι ενέργειες Τραμπ δικαιολογούν την παραπομπή του κατέθεσαν συνταγματολόγοι

  • A-
  • A+
Μόνο ο καθηγητής που κάλεσαν ο Ρεπουμπλικάνοι υποστήριξε το αντίθετο

Ο πρόεδρος Τραμπ διέπραξε ενέργειες που δικαιολογούν την παραπομπή του με το αίτημα της καθαίρεσης, σύμφωνα με τρεις από τους τέσσερις συνταγματολόγους που κατέθεσαν στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων για το ουκρανικό σκάνδαλο. Ο τέταρτος, που κλήθηκε από τους Ρεπουμπλικάνους, υποστήριξε ότι αν και ο Αμερικανός πρόεδρος «έδρασε λανθασμένα», δεν υπάρχουν επαρκείς «αποδείξεις».

Αυτό που εξετάζεται είναι αν η συμπεριφορά του Τραμπ εντάσσεται σε μία από τις αιτίες για αποπομπή ενός προέδρου, όπως αυτές αναφέρονται στο αμερικανικό Σύνταγμα: «προδοσία, διαφθορά ή άλλα σοβαρά εγκλήματα».

Οι τρεις συνταγματολόγοι καθηγητές, που κλήθηκαν από τους Δημοκρατικούς που έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, στο ερώτημα αν οι ενέργειες του Ντόναλντ Τραμπ δικαιολογούν την αποπομπή του από το αξίωμα του προέδρου, χωρίς να διστάσουν απάντησαν θετικά.

Ο συνταγματολόγος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Νόα Φέλντμαν, είπε ότι «αν δεν μπορούμε να παραπέμψουμε έναν πρόεδρο που εκμεταλλεύεται την εξουσία του για προσωπικούς σκοπούς, δεν ζούμε πλέον σε δημοκρατία, ζούμε σε μοναρχία ή δικτατορία».

Από την πλευρά του, ο Μάικλ Γκέρχαρντ, του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας υποστήριξε ότι «αν το Κογκρέσο δεν τον αποπέμψει, τότε η διαδικασία θα έχει χάσει το νόημά της, όπως και όλες οι συνταγματικές εγγυήσεις που έχουν στόχο να εμποδίσουν την εγκαθίδρυση ενός βασιλιά στο αμερικανικό έδαφος».

«Αν το ζήτημα με το οποίο ασχολούμαστε δεν μπορεί να οδηγήσει σε παραπομπή, τότε τίποτα δεν μπορεί να οδηγήσει σε παραπομπή», συμπλήρωσε.

Η Πάμελα Κάρλαν, του Πανεπιστημιου Στάνφορντ, κατέθεσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος διέπραξε «σοβαρή κατάχρηση εξουσίας» όταν ζήτησε από μία ξένη χώρα να τον βοηθήσει να κερδίσει τις εκλογές. Τόνισε δε ότι το αμερικανικό Σύνταγμα δεν δίνει στον πρόεδρο απόλυτες εξουσίες, όπως αυτές ενός βασιλιά.

Βέβαια, ο καθηγητής Τζόναθαν Τέρλι, από το Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον, που κλήθηκε να καταθέσει από τους Ρεπουμπλικάνους, επισήμανε ότι οι πράξεις του Αμερικανού προέδρου ήταν λανθασμένες, αλλά δεν δικαιολογούν την έναρξη διαδικασίας για την παραπομπή του, εκτιμώντας εξάλλου ότι δεν υπάρχουν επαρκείς «αποδείξεις».

Υποστήριξε ότι οι Δημοκρατικοί «βιάστηκαν» να προχωρήσουν τη διαδικασία, αλλά πέρασε και σε ακροβατισμούς, λέγοντας:

«Έχουμε τρελαθεί όλοι μας; Μπορεί μια κακοστημένη παραπομπή να φέρει στα λογικά μας ή θα μας οδηγήσει σε νέες τρέλες με κάθε νέα κυβέρνηση;».

Σύγκρουση Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων

Πάντως, πέρα από τους συνταγματολόγους, στην ακροαματική διαδικασία της Τετάρτης στην Επιτροπή Δικαιοσύνης που θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματα της διαδικασίας παραπομπής, συγκρούστηκαν και οι βουλευτές των δύο κομμάτων. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατήγγειλε για μία ακόμη φορά τη διαδικασία χαρακτηρίζοντάς της «φάρσα» των Δημοκρατικών, η οποία «κάνει κακό» στη χώρα.

Ο επικεφαλής της επιτροπής, Δημοκρατικός Τζέρι Νάντλερ, είπε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που συμπεριφέρθηκε με τρόπο που να πληροί και τα τρία κριτήρια που μπορούν να οδηγήσουν πρόεδρο σε καθαίρεση: κατάχρηση εξουσίας, προδοσία της εθνικής ασφάλειας και παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία.

Από την πλευρά τους οι Ρεπουμπλικάνοι, έκαναν ό,τι μπορούσαν για προστατέψουν και να υπερασπιστούν τον πρόεδρό τους, διακόπτοντας τις καταθέσεις και αναγκάζοντας τον πρόεδρος της επιτροπής Νάντλερ να τους επαναφέρει στην τάξη.

Επίσης, ο βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων από τη Τζόρτζια, Νταγκ Κόλινς, κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς ότι θέλουν να παραπέμψουν τον Ντόναλντ Τραμπ «μόνο και μόνο επειδή δεν τον συμπαθούν», ενώ υποστήριξε ότι «ο Αμερικανικός λαός δεν καταλαβαίνει τι πάμε να κάνουμε».

Και τελικά ειρωνεύτηκε και τους καθηγητές Δικαίου που κατέθεσαν λέγοντας: «Φέραμε και καθηγητές νομικής εδώ. Ωραίος τρόπος για να ξεκινήσει το γλέντι».

ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Τη γλιτώνει από το Κογκρέσο, αλλά τον περιμένει ο... Μπόλτον!
Η πιο κρίσιμη μέρα για τη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ ξημερώνει σήμερα. Σήμερα οι γερουσιαστές θα ψηφίσουν για το αν θα επιτρέψουν την κατάθεση μαρτύρων ή θα προχωρήσουν αμέσως σε ψηφοφορία υπέρ ή κατά της...
Τη γλιτώνει από το Κογκρέσο, αλλά τον περιμένει ο... Μπόλτον!
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
«Αν ο Τραμπ δεν φύγει, θα καταχραστεί ξανά την εξουσία του»
Ξεκινά στη Γερουσία η κατάθεση της επιχειρηματολογίας των Ρεπουμπλικάνων κατά της καθαίρεσης του προέδρου Τραμπ, έπειτα από τρεις ημέρες αγορεύσεων των εκπροσώπων του Δημοκρατικού Κόμματος, που παρέπεμψαν τον...
«Αν ο Τραμπ δεν φύγει, θα καταχραστεί ξανά την εξουσία του»
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Αρχίζει η δίκη του Τραμπ
Εντονη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών, με φόντο την προδιαγεγραμμένη αθώωση του Αμερικανού προέδρου
Αρχίζει η δίκη του Τραμπ
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ούτε ο δικηγόρος του δεν θα χαρεί με αθώωση Τραμπ
Μέλος της νομικής ομάδας του Ντόναλντ Τραμπ που θα τον εκπροσωπήσει στη δίκη στη Γερουσία με το αίτημα της καθαίρεσης, δήλωσε ότι ενδεχόμενη αθώωση του Αμερικανού προέδρου, «δεν θα με κάνει χαρούμενο ως...
Ούτε ο δικηγόρος του δεν θα χαρεί με αθώωση Τραμπ
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Μια δίκη για «τα μάτια της Ιστορίας»
Την Πέμπτη ξεκίνησε η προκριματική διαδικασία για τη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, Τζον Ρόμπερτς, ορκίστηκε ως πρόεδρος της δίκης και στη συνέχεια όρκισε τους 100...
Μια δίκη για «τα μάτια της Ιστορίας»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας