Προς το παρόν, η πληροφορία έρχεται από ανώνυμες πηγές του πρακτορείου Reuters και του περιοδικού Foreign Policy κι όχι από επίσημη ανακοίνωση των ΗΠΑ. Το σενάριο ωστόσο περί τερματισμού του προγράμματος εκπαίδευσης Τούρκων πιλότων στα πέμπτης γενιάς μαχητικά F-35 σέρνεται εδώ και ημέρες, ως (ακόμη ένα) αντίμετρο της Ουάσινγκτον στα σχέδια της Αγκυρας για ολοκλήρωση της αγοράς των ρωσικών πυραύλων S-400.
Χθες, Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ανωνύμως στο μεν Reuters ότι ο κύβος ερρίφθη και ότι το μέτρο θα αφορά τις επόμενες τουρκικές αποστολές (υπό εκπαίδευση σε αεροπορική βάση της Αριζόνα βρίσκονται ήδη τέσσερις Τούρκοι χειριστές, δύο ιπτάμενοι σε ρόλο εκπαιδευτών και 20 συντηρητές), στο δε FP ότι έχει δοθεί διορία πλήρους αποχώρησης του τουρκικού κλιμακίου έως τις 31 Ιουλίου.
Η απόφαση ωστόσο -τόνισαν- θα μπορούσε να αντιστραφεί, εάν η Τουρκία αλλάξει τα σχέδιά της. Το αμερικανικό Πεντάγωνο αρνήθηκε να σχολιάσει.
Μοιραία, τα βλέμμα όλων στρέφεται στην προγραμματισμένη συνάντηση των προέδρων ΗΠΑ και Τουρκίας, Ντόναλντ Τραμπ και Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των G-20, στις 28-29 Ιουνίου στην Ιαπωνία (λίγο μετά τις κρίσιμες επαναληπτικές δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη).
Στο μεσοδιάστημα -όπως παρατηρεί και ο Αμερικανός πρώην διπλωμάτης (με θητεία και στην Αγκυρα), Εντουαρντ Τζ. Στάφορντ, σε άρθρο του στην Ahval-, η Αγκυρα στέλνει μπερδεμένα μεν μηνύματα στην Ουάσινγκτον, της κλείνει ωστόσο όλο και πιο συχνά το «μάτι».
«Σταμάτησε τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν», επισημαίνει, «αποφυλάκισε τον Αμερικανο-τούρκο επιστήμονα της NASA, Σερκάν Γκιόλγκε, και υποστηρίζει ότι έχει συγκροτηθεί κοινή ομάδα εργασίας με τις ΗΠΑ για το ζήτημα των S-400, παρά τη διάψευση του αμερικανικού Πενταγώνου». Αυτά, υπογραμμίζει, ενώ «ο αριθμός των φίλων που της έχουν απομείνει στην Ουάσινγκτον… πλέον ωχριά», συγκριτικά με εκείνους που προκρίνουν σε περιφερειακό επίπεδο «τη γεωστρατηγική αξία της Ιορδανίας, της Κύπρου, της Ελλάδας και αραβικών κρατών».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας