Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η Deutsche Bank μπορεί να παραδώσει οικονομικά στοιχεία του Τραμπ
AP Photo/Evan Vucci

Η Deutsche Bank μπορεί να παραδώσει οικονομικά στοιχεία του Τραμπ

  • A-
  • A+

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχασε τη μάχη να σταματήσει νομικά τις κλήσεις του Κογκρέσου προς την Deutsche Bank σχετικά με την απελευθέρωση των οικονομικών στοιχείων του. Σύμφωνα με πληροφορίες, η γερμανική τράπεζα έχει χορηγήσει στον Ντόναλντ Τραμπ πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία 20 χρόνια.

Ο δικαστής Εντγκάρντο Ράμος απέρριψε την προσπάθειά του να εμποδίσει την πρόσβαση των Δημοκρατικών της Βουλής των Αντιπροσώπων στα οικονομικά του αρχεία αναφορικά με τα αιτήματά τους, όπως αυτά περιγράφονται στις κλήσεις των Επιτροπών για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών και Οικονομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων, για την διάθεση των αρχείων του Τραμπ από τη DB και την Capital One.

Ο ομοσπονδιακός δικαστής έδωσε περιθώριο μιας εβδομάδας στους δικηγόρους του Τραμπ για να εμποδιστούν οι δύο τράπεζες να παραδώσουν στοιχεία δεκαετιών και πλέον για τις οικονομικές δραστηριότητες του προέδρου, την επιχειρηματική του δράση, αλλά και τα οικονομικά, μελών της οικογένειας του. Μεταξύ αυτών και του γαμπρού του και υψηλόβαθμου συμβούλου του Λευκού Οίκου, Τζάρεντ Κούσνερ.

Η απόφαση θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι δύο τράπεζες ενδέχεται να υποχρεωθούν να παραδώσουν τα έγγραφά τους και είναι η δεύτερη που στρέφεται κατά των επιδιώξεων του προέδρου μέσα σε ένα τριήμερο, διευρύνοντας το πολιτικό ρήγμα που υπάρχει μεταξύ του Λευκού Οίκου και των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο δικαστής Έϊμιτ Μέχτα στην Ουάσινγκτον αποφάσισε ότι η πρώην εταιρία διαχείρισης των λογιστικών υποθέσεων του Τραμπ, Mazars θα πρέπει να συμμορφωθεί με την κλήση που έχει λάβει από το Κογκρέσο και να παραδώσει τα στοιχεία που της έχουν ζητηθεί για τα οικονομικά και φορολογικά αρχεία του.

Αρνείται να συνεργαστεί, εκτός αν σταματήσουν να τον ερευνούν 

Χθες ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος επιτέθηκε στους Δημοκρατικούς κάνοντας λόγο για προσπάθειες παρενόχλησης και υποβάθμισης της προεδρίας του.

Ο ίδιος δήλωσε εξοργισμένος ότι δεν θα συνεργαστεί μαζί τους, στην εξέλιξη των ερευνών που έχουν ενεργοποιηθεί από τους Δημοκρατικούς, για την διαδικασία λήψης αποφάσεων στην αμερικανική κυβέρνηση, όπως επίσης, για τα οικονομικά, αλλά και για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του, εκτός εάν σταματήσουν να τον ερευνούν!

Αρνητική είναι η στάση του Λευκού Οίκου στα αιτήματα άσκησης κοινοβουλευτικής εποπτείας των Δημοκρατικών, ενώ έχει αρνηθεί να συμμορφωθεί με τις κλήσεις που έχουν εκδώσει οι Δημοκρατικοί για την παράδοση πληροφοριών και στοιχείων.

Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος έχει εμποδίσει πρώην συνεργάτες του Τραμπ να καταθέσουν σε επιτροπές του Κογκρέσου, αλλά και να παραδώσουν πληροφορίες και στοιχεία, που τους έχουν ζητήσει οι Δημοκρατικοί.

Από την πλευρά της, η ομάδα δικηγόρων του Αμερικανού προέδρου προχώρησε στην κατάθεση έφεσης κατά της παραπάνω δικαστικής απόφασης την Τρίτη. Οι εμπλεκόμενες πλευρές συμφώνησαν για την κατάρτιση ενός προγράμματος δικαστικών ακροάσεων, το οποίο θα πρέπει να υπογραφεί από έναν δικαστή του εφετείου.

Στην περίπτωση που ο δικαστής το υπογράψει, τότε, η υλοποίηση των προβλεπόμενων από την κλήση του Κογκρέσου θα ανασταλεί, τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο.

Δεν εξεπλάγη από τις δικαστικές αποφάσεις η Πελόζι

Η Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δήλωσε πολύ ενθουσιασμένη για τις παραπάνω δικαστικές αποφάσεις. «Είμαι πολύ ενθουσιασμένη, δεν ήταν έκπληξη,” δήλωσε η ίδια στους δημοσιογράφους. «Δύο μέσα σε μία εβδομάδα. Για την Mazars την Δευτέρα, για την Deutche Bank σήμερα».

Από την μεριά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων Ελάιζα Κάμινγκς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η τελευταία δικαστική απόφαση βοηθάει “ουσιαστικά” την προσπάθεια της επιτροπής, αναφορικά με την κλήση που έχει εκδοθεί για την Mazars.

«Τώρα έχουμε δύο επιλογές. Νομίζω ότι θα έχουμε ακόμη περισσότερες. Πιστεύω ξεκάθαρα ότι τα δικαστήρια θα αποφασίσουν για την τήρηση του νόμου,» παρατήρησε ο ίδιος.

Αντιδρώντας στην απόφαση κατά του Τραμπ και των επιχειρήσεων του, αναφορικά με την παράδοση των λογιστικών αρχείων της Mazars, ο δικηγόρος των επιχειρήσεων Τραμπ, Μαρκ Μακάσι δήλωσε ότι εξακολουθούμε να μαχόμαστε.

Οι δύο δικαστικές υποθέσεις για τις κλήσεις από την Βουλή των Αντιπροσώπων, αντιπροσωπεύουν την προσπάθεια του Τραμπ, ώστε να εμποδίσει την πρόσβαση των Δημοκρατικών στα οικονομικά του αρχεία, αλλά και τις τραπεζικές συναλλαγές του.

Παράλληλα, η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει ζητήσει και τις φορολογικές επιστροφές του ίδιου και εταιριών για την τελευταία εξαετία, από το IRS.

Επίσης, οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων και στην Γερουσία έχουν ενεργοποιήσει μία άλλη δικαστική διαδικασία ζητώντας πρόσβαση στα αρχεία επιχειρηματικής δραστηριότητας του προέδρου Τραμπ, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει επιρροή ξένων κυβερνήσεων.

Στην υπόθεση του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, οι Επιτροπές Οικονομικών Υπηρεσιών και Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων έχουν ζητήσει ένα μεγάλο μέρος των αρχείων για τις οικονομικές δραστηριότητες της οικογένειας, αλλά και των επιχειρήσεων Τραμπ από την Deutche Bank, αλλά και την τράπεζα Capital One, από τον περασμένο μήνα.

Οι επιτροπές υποστηρίζουν ότι ζήτησαν τα αρχεία αυτά, ώστε να εξετάσουν την πολιτική των τραπεζών απέναντι στον πρόεδρο Τραμπ, αλλά και την ενδεχόμενη εμπλοκή ξένων κυβερνήσεων, δίνοντας έμφαση στην Ρωσία.

Από την άλλη μεριά, η ομάδα δικηγόρων του προέδρου Τραμπ υποστηρίζει ότι τα αιτήματα για την παράδοση των αρχείων παραβιάζουν τα προσωπικά δεδομένα της οικογένειας Τραμπ και δεν εξυπηρετούν κάποιο νομοθετικό σκοπό.

ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ξανασφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Τραμπ
Δεν προσήλθε ως μάρτυρας πρώην νομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου επρόκειτο να καταθέσει για τη ρωσική ανάμειξη στις εκλογές του 2016
Ξανασφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Τραμπ
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Κυρώσεις από Τραμπ και κατά του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ
Όπως είχε προαναγγείλει, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επέβαλε πρόσθετες κυρώσεις στο Ιράν, επιχειρώντας να προκαλέσει οικονομική ασφυξία στην Τεχεράνη.
Κυρώσεις από Τραμπ και κατά του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Το παρασκήνιο της νυχτερινής κρίσης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν
Μπορεί ο Τραμπ να διέταξε βομβαρδισμό ιρανικών θέσεων, τον οποίο μετά ακύρωσε, ωστόσο φαίνεται πως οι δίαυλοι επικοινωνίας δεν έκλεισαν ποτέ καθώς ο ίδιος φέρεται να προειδοποίησε με επικείμενη επίθεση, ενώ οι...
Το παρασκήνιο της νυχτερινής κρίσης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Πιο... Τραμπ από ποτέ για την επανεκλογή του
«Εγκαινιάζοντας» την προεκλογική εκστρατεία του ο Ντόναλντ Τραμπ έσπασε κάθε (δικό του) ρεκόρ παραφροσύνης, μισαλλοδοξίας και επιθετικότητας στοχεύοντας τους δυνατότερους υποψήφιους των Δημοκρατικών.
Πιο... Τραμπ από ποτέ για την επανεκλογή του
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Παραιτήθηκε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πάτρικ Σάναχαν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας, Πάτρικ Σάναχαν, απέσυρε την υποψηφιότητά του για νέος υπουργός Άμυνας.
Παραιτήθηκε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πάτρικ Σάναχαν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας