Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αμερικανο-ιρανική κλιμάκωση μέσω «τρομοκρατίας»

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ 

AP Photo/Patrick Semansky

Αμερικανο-ιρανική κλιμάκωση μέσω «τρομοκρατίας»

  • A-
  • A+
«Τρομοκρατική οργάνωση» για τις ΗΠΑ οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης • Ιράν: «Τρομοκράτες» οι αμερικανικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή

Τον επίσημο χαρακτηρισμό των Φρουρών της Επανάστασης ως «ξένης τρομοκρατικής οργάνωσης» ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στην προσπάθεια να αυξηθεί η πίεση προς την Τεχεράνη. Ο χαρακτηρισμός «τρομοκρατική οργάνωση» συνεπάγεται μια σειρά από οικονομικές κυρώσεις, οι οποίες θα «παγώνουν» πιθανά οικονομικά συμφέροντα των Φρουρών στις ΗΠΑ, ενώ περιλαμβάνουν απαγόρευση συναλλαγών με το Σώμα για τις αμερικανικές επιχειρήσεις.

Επιπλέον, οι αμερικανικές αρχές θα μπορούν να απαγορεύσουν την είσοδο στη χώρα σε πρόσωπα που παρέχουν υλικά τους Φρουρούς, να ασκήσουν διώξεις εναντίον τους. Κατά συνέπεια, από την απόφαση μπορεί να επηρεαστούν ευρωπαϊκές ή ασιατικές επιχειρήσεις.

Η απόφαση, πρώτη φορά για στρατιωτικό σώμα κράτους (στην ίδια λίστα περιλαμβάνονται η Αλ Κάιντα και άλλες ανάλογες οργανώσεις ή ομάδες), είχε προαναγγελθεί το περασμένο Σάββατο και αναμένεται να δημιουργήσει, εκτός από νέα οικονομική ασφυξία στο Ιράν, και επιπλοκές στις διπλωματικές σχέσεις στη Μέση Ανατολή. Επιπλέον, οι αμερικανικές αρχές θα μπορούν να απαγορεύσουν την είσοδο στη χώρα σε πρόσωπα που παρέχουν υλικά τους Φρουρούς, να ασκήσουν διώξεις εναντίον τους.

Στη γραπτή ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου αναφέρεται ότι «αυτή η χωρίς προηγούμενο απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι το Ιράν δεν είναι μόνο Κράτος Χορηγός της Τρομοκρατίας, αλλά και ότι οι Φρουροί της Επανάστασης ενεργά συμμετέχουν, χρηματοδοτούν και προωθούν την τρομοκρατία ως μέσω άσκησης πολιτικής του κράτους».

Οι Φρουροί της Επανάστασης είναι επίλεκτο στρατιωτικό σώμα το οποίο δημιουργήθηκε το 1979 ώστε να λειτουργήσει σαν στήριγμα του θεοκρατικού καθεστώτος του Ιράν.

Ιράν: «Τρομοκρατική οργάνωση» οι Αμερικανοί στη Μ. Ανατολή

Απάντηση στην αμερικανική απόφαση ήρθε από το ανώτατο συμβούλιο ασφάλειας του Ιράν, το οποίο χαρακτήρισε «τρομοκρατική οργάνωση» τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στην Μέση Ανατολή CENTCOM, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του Ιράν.

Επίσης, χαρακτήρισε επικίνδυνη και παράνομη την απόφαση Τραμπ.

Λίγο νωρίτερα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Τζαβάντ Ζαρίφ, ζήτησε με επιστολή του προς τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί να καταταχθούν οι αμερικανικές δυνάμεις που επιχειρούν στην Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία και το Κέρας της Αφρικής στον κατάλογο των οργανώσεων που χαρακτηρίζονται «τρομοκρατικές» από την Τεχεράνη.

Επιπλέον, το κρατικό κανάλι μετέδωσε ότι η απόφαση της Ουάσιγκτον αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και είναι παράνομη.

«Καμία άλλη χώρα δεν έχει το νόμιμο δικαίωμα να χαρακτηρίσει τρομοκρατικές τις ένοπλες δυνάμεις μιας άλλης χώρας... Η επιρροή του Ιράν στη Μέση Ανατολή και οι επιτυχίες που καταγράφει στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους είναι οι λόγοι που κρύβονται πίσω από αυτόν τον χαρακτηρισμό» ανέφερε η ανακοίνωση.

Πρέπει να σημειωθεί ότι όταν έγινε γνωστή, το περασμένο Σάββατο, η πρόθεση των ΗΠΑ να χαρακτηρίσουν τους Φρουρούς της Επανάστασης «τρομοκρατική οργάνωση» ο επικεφαλής τους απάντησε απειλώντας να χαρακτηρίσει το Ιράν τον αμερικανικό στρατό τρομοκρατική οργάνωση, ανάλογη του Ισλαμικού Κράτους.

Χαιρετίζει ο Νετανιάχου

Η απόφαση πάντως έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος χαιρέτισε το γεγονός.

Το Ιράν είναι ο βασικότερος αντίπαλος του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter:

«Σε ευχαριστώ, καλέ μου φίλε πρόεδρε των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την απόφασή σου να κατατάξεις τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων. Σε ευχαριστώ που ανταποκρίθηκες θετικά σε ένα ακόμη αίτημά μου, που υπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας μου και των χωρών της περιοχής».

Άλλωστε, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, εν όψει των εκλογών της Τρίτης, έχει υποσχεθεί ότι το Ισραήλ και οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν «να δρουν μαζί ενάντια στο ιρανικό καθεστώς που απειλεί το κράτος του Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την ειρήνη στον κόσμο».

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η πρώτη αντίδραση Λοβέρδου μετά τη διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας για τη Novartis
Με μια οργισμένη δήλωση υποδέχθηκε ο Ανδρέας Λοβέρδος την απόφαση να διαβιβαστεί στη Βουλή η δικογραφία για την άρση της ασυλίας του με ενδείξεις δωροδοκίας στις οποίες κατέληξαν οι εισαγγελείς καταπολέμησης...
Η πρώτη αντίδραση Λοβέρδου μετά τη διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας για τη Novartis
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αμερικανικές απειλές κατά των Ιρανών «Φρουρών της Επανάστασης»
Οι ΗΠΑ προτίθενται να χαρακτηρίσουν τους «Φρουρούς της Επανάστασης», το επίλεκτο στρατιωτικό σώμα των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, «τρομοκρατική οργάνωση», όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.
Αμερικανικές απειλές κατά των Ιρανών «Φρουρών της Επανάστασης»
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ο Τραμπ προκαλεί νέο κύμα έντασης στη Μέση Ανατολή
Η αναγνώριση από τις ΗΠΑ της ισραηλινής κυριαρχίας στα Υψίπεδα του Γκολάν εξελήφθη από αναλυτές ως προεκλογικό «δώρο» του Ντόναλντ Τραμπ στον Μπενιαμίν Νετανιάχου, τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη μπαράζ...
Ο Τραμπ προκαλεί νέο κύμα έντασης στη Μέση Ανατολή
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αμερικανικές κυρώσεις κατά Ιρανών πυρηνικών επιστημόνων και οργανισμών
Την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν νέες κυρώσεις, αυτή τη φορά σε 14 Ιρανούς πυρηνικούς φυσικούς και 17 οργανισμούς που συνδέονται με τον Οργανισμό Αμυντικής Καινοτομίας και Έρευνας, ανακοίνωσε ο υπουργός...
Αμερικανικές κυρώσεις κατά Ιρανών πυρηνικών επιστημόνων και οργανισμών
Χασάν Ροχανί - Μπαρχάμ Σαλίχ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επίσκεψη Ροχανί στο Ιράκ με πολιτικά και οικονομικά κίνητρα
Κίνηση υψηλού συμβολισμού, αλλά και προσπάθειας να αυξήσει την επιρροή του Ιράν στην περιοχή είναι το ταξίδι του Ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί στη Βαγδάτη. Στόχος της επίσκεψης, σε μια εποχή που το Ιράν...
Επίσκεψη Ροχανί στο Ιράκ με πολιτικά και οικονομικά κίνητρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας