Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Βαρύ πρόστιμο για το Roundup
AP Photo/Francois Mori
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βαρύ πρόστιμο για το Roundup

  • A-
  • A+
Δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο υποχρεώνει την εταιρεία Bayer - Monsanto να καταβάλει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε 70χρονο πάσχοντα από λέμφωμα μη-Χότζκιν, θεωρώντας ότι η ασθένειά του οφείλεται στο Roundup, το οποίο χρησιμοποιούσε επί 25 και πλέον χρόνια.

Βαρύ πλήγμα για τον γερμανικό κολοσσό Bayer - Monsanto και μια ακόμη νίκη όσων εναντιώνονται στις πρακτικές του αποτελεί η απόφαση του σώματος ενόρκων δικαστηρίου του Σαν Φρανσίσκο που επέβαλε στην εταιρεία να καταβάλει πάνω από 80 εκατομμύρια δολάρια σε έναν 70χρονο που κατήγγειλε ότι η χρήση τού εμπορικά επιτυχημένου ζιζανιοκτόνου Roundup -βασισμένου στην ουσία γλυφοσάτη- ήταν η αιτία του καρκίνου από τον οποίο πάσχει.

Ο 70χρονος Εντουιν Χάρντεμαν διαγνώστηκε ότι πάσχει από λέμφωμα μη-Χότζκιν το 2015 και κατέθεσε αγωγή σε βάρος της εταιρείας την επόμενη χρονιά, υποστηρίζοντας πως η ασθένειά του οφειλόταν στο Roundup το οποίο χρησιμοποιούσε επί 25 χρόνια και πλέον. Το σώμα των ενόρκων έκρινε ότι το Roundup σχεδιάστηκε πλημμελώς και ότι η Monsanto υπήρξε αμελής, καθώς δεν μερίμνησε να προειδοποιήσει τους καταναλωτές για τους κινδύνους που προκύπτουν από τη χρήση του προϊόντος της.

Η απόφαση ορίζει ότι η Bayer θα καταβάλει πρόστιμο ύψους 75 εκατομμυρίων δολαρίων και, επιπλέον, πέντε εκατομμύρια σε αποζημίωση και 200.000 δολάρια για τα ιατρικά έξοδα του Χάρντεμαν.

Η υπόθεση χωρίστηκε σε δυο φάσεις. Στην πρώτη, το δικαστήριο κλήθηκε να εξετάσει κατά πόσο η επαναλαμβανόμενη έκθεση του Χάρντεμαν στο Roundup διαδραμάτισε ρόλο στην εκδήλωση της ασθένειας.

Στη δεύτερη φάση της δίκης, κατά την οποία ορίστηκε η χρηματική ποινή, οι δικηγόροι του Χάρντεμαν παρουσίασαν έγγραφα που καταδείκνυαν τις προσπάθειες της εταιρείας να επηρεάσει επιστήμονες και τα μέλη των ρυθμιστικών αρχών σχετικά με την ασφάλεια αυτού του ευρέως χρησιμοποιούμενου προϊόντος.

Χειραγώγηση

«Οπως αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια της δίκης, από τότε που ξεκίνησε η πώληση του Roundup πριν από 40 χρόνια, η Monsanto αρνείται να ενεργήσει υπεύθυνα», ανέφεραν οι δικηγόροι του Χάρντεμαν, προσθέτοντας ότι η εταιρεία επικεντρώθηκε στη «χειραγώγηση της κοινής γνώμης και στην υπονόμευση όποιου εγείρει πραγματικές και εύλογες ανησυχίες για το Roundup». Από την πλευρά της, η Bayer ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της ετυμηγορίας.

Η Bayer, που έχει εξαγοράσει τη Monsanto, είναι αντιμέτωπη με πάνω από 11.000 παρόμοιες δικαστικές υποθέσεις μόνο στις ΗΠΑ. Η επόμενη δίκη της για το Roundup ξεκίνησε στην Καλιφόρνια χθες και ακόμη δύο ξεκινούν στο Μιζούρι το φθινόπωρο.

Τον Αύγουστο του 2018 και πάλι δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο είχε αποφανθεί ότι τα βασισμένα στη γλυφοσάτη ζιζανιοκτόνα Roundup και Ranger Pro συνέβαλαν στην πρόκληση καρκίνου (λέμφωμα μη-Χότζκιν) στον κηπουρό Ντιγουέιν Τζόνσον. Το αρχικό ποσόν της αποζημίωσης ανερχόταν στα 289 εκατομμύρια δολάρια στον Τζόνσον, αλλά στη συνέχεια το ποσόν αυτό μειώθηκε στα 78,5 εκατ. δολάρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2015 -το ίδιο έτος που διαγνώστηκε ο Χάρντεμαν- το Ινστιτούτο έρευνας για τον καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η γλυφοσάτη είναι «πιθανώς καρκινογόνος» για τον άνθρωπο, ένα εύρημα που προκάλεσε ένα κύμα αγωγών σε ολόκληρη την Αμερική.

Η Bayer υποστηρίζει ότι το συστατικό είναι ασφαλές στη χρήση του, επικαλούμενη μελέτες του αμερικανικού Οργανισμού Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA) και άλλων αρχών δημόσιας υγείας.

Η έγκριση από την Ε.Ε.

Εξάλλου, έπειτα από δυο χρόνια έντονης διαμάχης, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. αποφάσισαν στο τέλος του 2017 να ανανεώσουν την άδεια για τη γλυφοσάτη για ακόμη μια πενταετία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη γλυφοσάτη έπειτα από τις γνωμοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και το Ευρωπαϊκού Οργανισμύ Χημικών Προϊόντων (ECHA), οι οποίοι δεν κατατάσσουν την ουσία ως καρκινογόνο.

Το πόρισμα της EFSA αμφισβητήθηκε έπειτα από δημοσιεύματα στα οποία αποδεικνυόταν ότι σελίδες από τη σχετική έκθεσή της είχαν αντιγραφεί και επικολληθεί από αναλύσεις που περιέχονταν σε μελέτη της Monsanto.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο η Monsanto απαίτησε από τη διαδικτυακή πλατφόρμα Avaaz με ένα δικαστικό ένταλμα 168 σελίδων την παράδοση όλων των προσωπικών e-mails, τις σημειώσεις και τα αρχεία που διαθέτει για τη Monsanto αλλά και τα ονόματα και e-mails των μελών της πλατφόρμας που είχαν υπογράψει εκστρατείες εναντίον της, δηλαδή πάνω από 1,4 εκατ. Ευρωπαίων, οι οποίοι ζητούσαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το μπλοκάρισμα της ανανέωσης της άδειας της δραστικής ουσίας γλυφοσάτη που βρίσκεται στο ζιζανιοκτόνο Roundup.

Ωστόσο, ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου του Μανχάταν απέρριψε το δικαστικό ένταλμα της Monsanto, λέγοντας ότι θα είχε «τρομακτικές συνέπειες» κι ότι «κανένας δεν θα ήθελε τη δημοσιοποίηση των προσωπικών στοιχείων και δραστηριοτήτων του».

Συμπλήρωσε δε ότι μια τέτοια ενέργεια είναι μια απόπειρα να «χαλαρώσει» τις προσπάθειες του Avaaz και όλων των άλλων οργανώσεων και ομάδων που ασκούν πιέσεις για φλέγοντα ζητήματα στη χώρα.

ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Η Monsanto πρέπει να καταβάλει 2 δισ. δολάρια σε ζευγάρι καρκινοπαθών
Δικαστήριο στην Καλιφόρνια αποφάνθηκε ότι η εταιρεία Monsanto οφείλει να καταβάλει αποζημιώσεις και πρόστιμα δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων και πλέον σε ζευγάρι που πάσχει από καρκίνο, γεγονός που αποδίδει στη...
Η Monsanto πρέπει να καταβάλει 2 δισ. δολάρια σε ζευγάρι καρκινοπαθών
ΕΥΡΩΠΗ
Τρίτη «καμπάνα» για το καρκινογόνο Roundup
Την καταβολή αποζημιώσεων και προστίμων δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων και πλέον σε ένα ζευγάρι το οποίο πάσχει από καρκίνο που αποδόθηκε στη χρήση του ζιζανιοκτόνου Roundup της Monsanto αποφάσισε σώμα ενόρκων...
Τρίτη «καμπάνα» για το καρκινογόνο Roundup
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Γλυφοσάτη και Monsanto «βυθίζουν» την Bayer
Τεράστιο πλήγμα για τον κολοσσό της Bayer αποτελεί η καταδίκη της από αμερικανικό δικαστήριο με τη εταιρεία να καλείται να πληρώσει 80 εκατ. δολάρια σε 70χρονο που κατήγγειλε ότι η χρήση του ζιζανιοκτόνου...
Γλυφοσάτη και Monsanto «βυθίζουν» την Bayer
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ναι, θα μπορούσε να διωχθεί ο Τραμπ
Ο πρώην ειδικός εισαγγελέας Ρ. Μιούλερ κατέθεσε ενώπιον του Κογκρέσου ότι ο Αμερικανός πρόεδρος μπορεί να βρεθεί κατηγορούμενος για παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης μετά τη λήξη της θητείας του.
Ναι, θα μπορούσε να διωχθεί ο Τραμπ
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Αλαμπάμα: Απειλούν με πολυετή φυλάκιση γιατρούς που κάνουν αμβλώσεις
Νόμο με τον οποίο θα τιμωρούνται με πολυετείς ποινές κάθειρξης οι γιατροί που κάνουν αμβλώσεις αναμένεται να υιοθετήσει η Πολιτεία της Αλαμπάμα στις ΗΠΑ. Στόχος των συντακτών του, να αναθεωρηθεί η απόφαση του...
Αλαμπάμα: Απειλούν με πολυετή φυλάκιση γιατρούς που κάνουν αμβλώσεις
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Nέα καταδίκη για τον σφαγέα Κάρατζιτς
Οι δεκάδες συγγενείς των θυμάτων που ήταν συγκεντρωμένοι μέσα και έξω από το δικαστήριο αναστέναξαν με ανακούφιση και ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο διαβόητος πάλαι ποτέ αρχηγός των Σέρβων...
Nέα καταδίκη για τον σφαγέα Κάρατζιτς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας