Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τι λέει η έκθεση Μιούλερ και τι σημαίνει για τον Τραμπ
AP Photo/Carolyn Kaster

Τι λέει η έκθεση Μιούλερ και τι σημαίνει για τον Τραμπ

  • A-
  • A+
Στον Γουίλιαμ Μπάρ επαφίενται ποια στοιχεία της έρευνας για το Russia-gate θα δουν το φως της δημοσιότητας, αλλά και οι βουλευτές. Χωρίς επιπλέον διώξεις ολοκληρώθηκε η έρευνα του ειδικού εισαγγελέα που συνολικά έχει επιρρίψει κατηγορίες σε 6 πρώην βοηθούς του προέδρου των ΗΠΑ και 26 Ρώσους.

Στον υπουργό Δικαιοσύνης υπέβαλε την ολοκληρωμένη πλέον έρευνα για τη φερόμενη ρωσική ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές το 2016 ο ειδικός εισαγγελέας, Ρόμπερτ Μιούλερ, τα κυριότερα συμπεράσματα της οποίας θα γίνουν δημοσιοποιηθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα, ο Μιούλερ στην πολυαναμενόμενη έκθεσή του δεν απαγγέλλει νέες κατηγορίες, αλλά μέχρι στιγμής το έχει κάνει σε βάρος μιας σειράς συνεργατών του Ντόναλντ Τραμπ.

Διώξεις σε συνολικά 34 άτομα

Μεταξύ αυτών ο πρώην επικεφαλής της εκστρατείας του Αμερικανού προέδρου, Πολ Μάναφορτ, ο πρώην προσωπικός δικηγόρος του, Μάικλ Κόεν, ο έμπιστος φίλος και σύμβουλος στην καμπάνια του, Ρότζερ Στόουν, και άλλοι βοηθοί και σύμβουλοί του, όπως οι Ρικ Γκέιτς,  Μάικλ Φλιν και Τζορτζ Παπαδόπουλος. Όλοι έχουν καταδικαστεί ή έχουν παραδεχτεί την ενοχή τους για εγκληματική συμπεριφορά.

Επίσης, η έρευνα οδήγησε σε κατηγορίες κατά 26 Ρώσων για εμπλοκή στην υπόθεση του ρωσικού «δακτύλου». Ορισμένοι από αυτούς κατηγορήθηκαν για υποκλοπή μηνυμάτων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας από τους λογαριασμούς των Δημοκρατικών τα οποία διοχέτευσαν στην ιστοσελίδα WikiLeaks, διαταράσσοντας την εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον. 

Ακόμη, ο εισαγγελέας τεκμηριώνει στα κατηγορητήρια, μια μακροπρόθεσμη και πολυεπίπεδη προσπάθεια της Ρωσίας να παραβιάσεις τις εκλογές στις ΗΠΑ και να επηρεάσει ψηφοφόρους στο διαδίκτυο. Η διαπίστωση του εισαγγελέα για ρωσική κατασκοπεία και δολιοφθορά έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του Τραμπ σχετικά με το αν η Ρωσία είχε τέτοια δραστηριότητα.

Η έκθεση είναι πιθανό να αποκαλύψει εάν ο Μιούλερ ανακάλυψε ή όχι κάποιο συντονισμό μεταξύ της εκστρατείας του Ρεπουμπλικανού και Ρώσων πρακτόρων, κάτι που ο πρόεδρος έχει αρνηθεί επανειλημμένα, όπως επίσης εάν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Τραμπ εμπόδισε τη δικαιοσύνη ή προσπάθησε να απολύσει τον πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ. 

Από τον υπουργό Δικαιοσύνης οι αποκαλύψεις

Ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου δήλωσε ότι το υπουργείο θα διαβιβάσει στους βουλευτές μια σύνοψη των ευρημάτων το συντομότερο, καθώς ο υπ. Δικαιοσύνης, Γουίλιαμ Μπάρ, τον οποίο ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχρισε σε αυτή τη θέση μόλις τον περασμένο μήνα θα αποφασίσει ποιες πληροφορίες θα δουν το φως της δημοσιότητας, αλλά και στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Οι δικηγόροι του Τραμπ, Ρούντι Τζουλιάνι και Τζέι Σέκουλοου, δήλωσαν «ικανοποιημένοι» με την υποβολή της έκθεσης, αλλά τόνισαν ότι ο Μπαρ είναι αυτός που «θα καθορίσει τα κατάλληλα επόμενα βήματα».

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου διαβεβαίωσε ότι η προεδρία δεν έλαβε αντίγραφο της έκθεσης, ούτε έχει ενημερωθεί για το περιεχόμενό της. Ο Λευκός Οίκος επιθυμεί «η διαδικασία να ακολουθήσει την πορεία της».

Σε επιστολή του προς το Κογκρέσο ο Μπαρ ανέφερε ότι η έρευνα ολοκληρώθηκε, ότι μελετά την έκθεση και ότι θα συμβουλευτεί τον υφυπουργό Δικαιοσύνης και τον ίδιο τον Μιούλερ για να καθορίσουν ποιες πληροφορίες θα αποκαλυφθούν. 

Οι Δημοκρατικοί απαιτούν όλη την έκθεση

Τα ηγετικά στελέχη των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο απαιτούν τη δημοσιοποίηση ολόκληρης της έκθεσης υπογραμμίζοντας ότι οι Αμερικανοί «έχουν το δικαίωμα να μάθουν την αλήθεια».

Με κοινή τους ανακοίνωση, η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Γερουσία Τσακ Σούμερ τονίζουν ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν πρέπει να επιτρέψει στον Λευκό Οίκο να «αναμιχθεί» στη διαδικασία.

«Είναι επιτακτική ανάγκη για τον κύριο Μπαρ να δώσει ολόκληρη την έκθεση στη δημοσιότητα και να παράσχει το υποκείμενο έγγραφο και ευρήματα στο Κογκρέσο», αναφέρουν η Πελόζι και ο Σούμερ.

«Δεν πρέπει να δώσει στον πρόεδρο Τραμπ, στους δικηγόρους του, ή στο επιτελείο του μια “γρήγορη ματιά” των ευρημάτων είτε των αποδεικτικών στοιχείων του ειδικού εισαγγελέα Μάλερ και δεν θα πρέπει να επιτραπεί στον Λευκό Οίκο να αναμιχθεί στις αποφάσεις για τα ποια μέρη αυτών των ευρημάτων ή αποδείξεων θα δημοσιοποιηθούν», συμπληρώνουν.

Σε περίπτωση δεν δεχτεί το αίτημα των Δημοκρατικών ενδέχεται και αυτό το ζήτημα να ακολουθήσει το δρόμο της Δικαιοσύνης.

Σύντομα και χωρίς κόστος

Σημειώνεται ότι σχεδόν ομόφωνα, πρώην εισαγγελείς και νομικοί αναλυτές έκριναν ότι το έργο του Μιούλερ μέσα σε 650 ημέρες ολοκληρώθηκε με ταχύτητα και ακρίβεια.

Πληροφορίες αναφέρουν  ότι η έρευνα κόστισε περίπου 27 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η ομάδα του Μιούλερ έχει αποκομίσει 48 εκατομμύρια από τις φορολογικές απάτες. 

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτσ Μκκόνελ, δήλωσε ότι τα ευρήματα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την προστασία από μελλοντικές παρεμβάσεις ξένων κρατών. 

ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ο Τραμπ δεν θέλει να καταθέσει ο Μιούλερ στο Κογκρέσο για τη Ρωσία
Την αντίθεσή του στην κατάθεση του ειδικού εισαγγελέα Μιούλερ στο Κογκρέσο για την υπόθεση της ρωσικής εμπλοκής στις προεδρικές εκλογές του 2016 εξέφρασε ο Ντόναλντ Τραμπ. Μέσω Twitter κατηγόρησε ουσιαστικά...
Ο Τραμπ δεν θέλει να καταθέσει ο Μιούλερ στο Κογκρέσο για τη Ρωσία
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Θα καταθέσει στο Κογκρέσο για τη ρωσική εμπλοκή ο εισαγγελέας Μιούλερ
Συμφωνία για να καταθέσει στην Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων του Κογκρέσου έκανε ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ, σχετικά με την έρευνα που διεξήγε για τη ρωσική παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές του...
Θα καταθέσει στο Κογκρέσο για τη ρωσική εμπλοκή ο εισαγγελέας Μιούλερ
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Δεν άρεσε στον Μιούλερ η «σύνοψη» της έρευνας για τη ρωσική εμπλοκή
Δυσαρεστημένος για τον τρόπο με τον οποία έγινε η σύνοψη της έκθεσής του φέρεται ο ειδικός εισαγγελέας, Ρόμπερτ Μιούλερ. Με επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης, τονίζει ότι η τετρασέλιδη σύνοψη «δεν αντανακλά...
Δεν άρεσε στον Μιούλερ η «σύνοψη» της έρευνας για τη ρωσική εμπλοκή
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Πώς προσπάθησε ο Τραμπ να επηρεάσει τις έρευνες
Αν και η έκθεση Μιούλερ για τη φερόμενη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές δεν εντοπίζει συνέργεια, τα στοιχεία που αφορούν την προσπάθεια παρακώλυσης της Δικαιοσύνης από τον πρόεδρο είναι από μόνα τους...
Πώς προσπάθησε ο Τραμπ να επηρεάσει τις έρευνες
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Το πόρισμα για τον ρωσικό δάκτυλο ευνοεί τον Τραμπ
Γιορτές και πανηγύρια έστησε στο αγαπημένο του τουίτερ ο Ντόναλντ Τραμπ ύστερα από την ανακοίνωση του υπουργού Δικαιοσύνης πως η έκθεση του ανακριτή...
Το πόρισμα για τον ρωσικό δάκτυλο ευνοεί τον Τραμπ
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Πολιτικός σάλος με νέες αποκαλύψεις για ψέματα Τραμπ στο Κογκρέσο
Με οργή αντέδρασαν οι Δημοκρατικοί μετά από δημοσίευμα αμερικανικού μέσου, το οποίο αναφέρει ότι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του πρώην δικηγόρου του Ντόναλντ Τραμπ ότι του έδωσε...
Πολιτικός σάλος με νέες αποκαλύψεις για ψέματα Τραμπ στο Κογκρέσο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας