Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τον «αδειάζει» το ίδιο του το κόμμα για την Υεμένη

Ο Ντόναλντ Τραμπ  AP Photo/ Evan Vucci

Τον «αδειάζει» το ίδιο του το κόμμα για την Υεμένη

  • A-
  • A+
Νέο πλήγμα κατάφερε στον Ντόναλντ Τραμπ η αμερικανική Γερουσία, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, εγκρίνοντας ψήφισμα που απαιτεί να διακοπεί η χορήγηση στρατιωτικής υποστήριξης από τις ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία στον πόλεμο στην Υεμένη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επτά Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές συντάχθηκαν με τους Δημοκρατικούς και υπερψήφισαν το κείμενο, το οποίο εγκρίθηκε με 54 ψήφους υπέρ έναντι 46 κατά.

Ο Μπέρνι Σάντερς, ένας από τους εισηγητές του ψηφίσματος, έκανε λόγο για «ιστορικό» αποτέλεσμα και τόνισε πως σκοπός είναι να τερματιστεί η υποστήριξη που προσφέρουν οι ΗΠΑ στο βασίλειο, το οποίο έχει εμπλακεί από το 2015 στον πόλεμο εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούθι, διότι αυτή «η υποστήριξη δεν έχει εγκριθεί από το Κογκρέσο, όπως ορίζει το Σύνταγμα». 

Μάταια ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, προσπάθησε να πείσει τα στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τους να τηρήσουν την κομματική γραμμή και να απορρίψουν το κατ' αυτόν «αντιπαραγωγικό» κείμενο.

Το κείμενο αναμένεται να υπερψηφιστεί και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχουν οι Δημοκρατικοί, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι θα το καταρρίψει ασκώντας το βέτο που διαθέτει αμέσως μόλις φτάσει πάνω στο γραφείο του.

Αν και το ψήφισμα δεν αναμένεται να πάει πιο μακριά, αποτελεί μια πολιτική ταπείνωση για τον Τραμπ, που θα αναγκαστεί να ασκήσει αυτό το δικαίωμα παρά το γεγονός ότι το κόμμα του ελέγχει τη Γερουσία. 

Ο πρόεδρος αντιμετωπίζει επιπλέον τον κίνδυνο να χρειαστεί να το κάνει δύο φορές, αφού σήμερα Πέμπτη, η Γερουσία αναμένεται να εκφραστεί επί του κειμένου που κατέθεσαν οι Δημοκρατικοί και έχει σκοπό να τερματιστεί η κατάσταση εθνικής έκτακτης ανάγκης που κήρυξε για να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για το τείχος που θέλει να υψωθεί στα σύνορα με το Μεξικό.

Αντάρτες στην Υεμένη χαιρέτισαν την απόφαση της Γερουσίας με τον εκπρόσωπο των Χούθι να την χαρακτηρίζει ως ένα «θετικό βήμα», επειδή η υποστήριξη των ΗΠΑ «παρατείνει τη σύγκρουση και την ανθρωπιστική κρίση». «Στην πραγματικότητα, η Αμερική είναι αυτή που πουλά όπλα και παρέχει υποστήριξη στον συνασπισμό», δήλωσε ο ίδιος στο Associated Press.

Η στήριξη του Τραμπ στη Σαουδική Αραβία είχε εκφραστεί επίσης στην υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου, Τζαμάλ Κασόγκι, και είχε αποτελέσει εστία έντασης στο Κογκρέσο.