Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σχέδιο Τραμπ για εγκατάσταση πυρηνικών στη Σαουδική Αραβία;

Ανησυχία προκαλεί έκθεση του Κογκρέσου – Ξεκίνησε έρευνα για τις επιδιώξεις του Λευκού Οίκου

(AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

Σχέδιο Τραμπ για εγκατάσταση πυρηνικών στη Σαουδική Αραβία;

  • A-
  • A+
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ φέρεται να ετοιμάζεται να μεταφέρει «ευαίσθητη» πυρηνική τεχνολογία στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με έκθεση του Κογκρέσου, το οποίο διέταξε κατεπείγουσα έρευνα. Στην υπόθεση εμπλέκονται γνωστοί αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και στενοί συνεργάτες του προέδρου.

Το Κογκρέσο, το οποίο ελέγχουν οι Δημοκρατικοί, εξέφρασε ανησυχίες για το σχέδιο του Λευκού Οίκου να χτίσει πυρηνικούς αντιδραστήρες στο μουσουλμανικό βασίλειο, με πληροφοριοδότες να επισημαίνουν ότι μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, εταιρείες που σχετίζονται με τον πρόεδρο Τραμπ βρίσκονται ανάμεσα σε εκείνους που πιέζουν για τη μετεγκατάσταση.

Στην έκθεση, άλλωστε, αναφέρεται ότι διατάσσεται κατεπείγουσα έρευνα, καθώς «το σχέδιο της κυβέρνησης βρίσκεται σε εξέλιξη».

Σημειώνεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε με εταιρείες που κατασκευάζουν πυρηνικά εργοστάσια στις 12 Φεβρουαρίου με την ατζέντα να περιλαμβάνει και τη Μέση Ανατολή.

Παράλληλα, ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός και στενός σύμβουλος του προέδρου, έχει προγραμματίσει ταξίδι στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής μέσα στον μήνα, όπου θα έχει συζητήσεις για το... ειρηνευτικό σχέδιο που προωθεί ο Ντ. Τραμπ. 

Το Ριάντ έχει ήδη εκφράσει ενδιαφέρον αναφέροντας ότι θέλει να παράγεται πυρηνική ενέργεια για να υπάρξει μεγαλύτερη ποικιλία στις πηγές ενέργειας και να αντιμετωπιστούν οι ενεργειακές ανάγκες του βασιλείου.

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, πάντως, τονίζουν ότι το σχέδιο για την εγκατάσταση πυρηνικών σχετίζεται και με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Το BBC επισημαίνει ότι οι προηγούμενες διαπραγματεύσεις για την εγκατάσταση εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας είχαν καταρρεύσει εξαιτίας της άρνησης της Σαουδικής Αραβίας να δεσμευθεί πως δεν θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία αυτή ως όπλο, όμως η κυβέρνηση Τραμπ δεν θεωρεί ότι οι δεσμεύσεις αυτές είναι απαραίτητες.

Οι επικριτές των σχεδίων του προέδρου υπογραμμίζουν ότι η παρουσία πυρηνικών εργοστασίων στην Σ. Αραβία θα οδηγήσει σε νέα επικίνδυνη κούρσα εξοπλισμών στην ευρύτερη περιοχή.

«Γνωστοί – άγνωστοι» πρωταγωνιστές 

Η έκθεση του Κογκρέσου βασίζεται σε καταθέσεις από πληροφοριοδότες και έγγραφα που καταγράφουν την επικοινωνία αξιωματούχων της κυβέρνησης Τραμπ με εταιρείες παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.

Αναφέρει ότι «στο εσωτερικό των ΗΠΑ, ισχυρά ιδιωτικά συμφέροντα πιέζουν επιθετικά για τη μεταφορά ευαίσθητης πυρηνικής τεχνολογίας στη Σαουδική Αραβία. Αυτές οι εταιρείες θα κερδίσουν δισεκατομμύρια μέσω συμβολαίων κατασκευής και λειτουργίας των εγκαταστάσεων στην περιοχή». 

Επιπλέον, τονίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ εμπλέκεται προσωπικά στα σχέδια αυτά. 

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει ακόμη σχολιάσει τα δημοσιεύματα.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται ημερομηνίες και ονόματα αξιωματούχων που έχουν συμμετάσχει στις συζητήσεις όπως ο υπουργός Ενέργειας Ρικ Πέρι, ο Τζάρεντ Κούσνερ, ο επικεφαλής της επιτροπής οργάνωσης της ορκωμοσίας του Τραμπ Τομ Μπάρακ αλλά και ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Μάικλ Φλιν, ο οποίος κρίθηκε ένοχος επειδή είπε ψέματα για τις επαφές του με Ρώσους στο πλαίσιο της έρευνας του Ρόμπερτ Μιούλερ.

Οι εταιρείες που εμπλέκονται στις συζητήσεις είναι:

  • IP3 International. Ιδιωτική εταιρεία της οποίας ηγούνται πρώην αξιωματικοί του στρατού και σύμβουλοι ασφαλείας, οι οποίοι έχουν συστήσει μία ομάδα αμερικανικών εταιρειών για να κατασκευάσουν «δεκάδες πυρηνικά εργοστάσια στη Σαουδική Αραβία».
  • ACU Strategic Partners, εταιρεία συμβούλων για θέματα πυρηνικής ενέργειας με επικεφαλής τον Άλεξ Κόπσον
  • Colony NorthStar, η επενδυτική εταιρεία του Τομ Μπάρακ
  • Flynn Intel Group, εταιρεία συμβούλων του Μάικλ Φλιν

Τον Ιανουάριο του 2017 το συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείς άρχισε να εκφράζει ανησυχίες πως τα σχέδια αυτά, εκτός από ανάρμοστα είναι και παράνομα και πως ο Φλιν είχε «εγκληματική σύγκρουση συμφεροντων».

Παρά την αποπομπή του Φλιν, πάντως, οι εταιρείες με πρωταγωνίστρια την IP3 συνέχισαν να πιέζουν ώστε τα σχέδια για τη Μέση Ανατολή να παρουσιαστούν στον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες

Η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη θα καθορίσει εάν η κυβέρνηση έχει εργαστεί με βάση τα εθνικά συμφέροντα ή επιχειρεί να εξυπηρετήσει εκείνους που αναμένουν οικονομικά οφέλη.

Οι εμφανείς «συγκρούσεις συμφερόντων» από αξιωματούχους του Λευκού Οίκου ενδεχομένως να αποτελούν και παραβίαση ομοσπονδιακών νόμων.

ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Στο δικαστήριο πάνε τον Τραμπ 16 Πολιτείες των ΗΠΑ
Μία συμμαχία από δεκαέξι αμερικανικές Πολιτείες προσέφυγαν στη δικαιοσύνη εναντίον της απόφασης της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ να να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το...
Στο δικαστήριο πάνε τον Τραμπ 16 Πολιτείες των ΗΠΑ
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Απειλές Τραμπ στον στρατό της Βενεζουέλας που στηρίζει Μαδούρο
Απειλές και παραινέσεις προς τον στρατό της Βενεζουέλας, που παραμένει πιστός στον Νικολάς Μαδούρο, αναμένεται να κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος στην επικείμενη ομιλία του. «Αν δεν εργαστείτε υπέρ της...
Απειλές Τραμπ στον στρατό της Βενεζουέλας που στηρίζει Μαδούρο
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Διπλή βόμβα Τραμπ στα σύνορα της... τρέλας
Ο Αμερικανός πρόεδρος περνά σε ολομέτωπη αντεπίθεση, κηρύσσοντας τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να παρακάμψει το Κογκρέσο και να χτίσει το διαβόητο τείχος του και πετώντας το γάντι στους Ευρωπαίους...
Διπλή βόμβα Τραμπ στα σύνορα της... τρέλας
Μπέρνι Σάντερς
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Επίσημα στην κούρσα για την αμερικανική προεδρία ο Σάντερς
Tην υποψηφιότητά του για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ο Μπέρνι Σάντερς, που είχε χάσει από την Χίλαρι Κλίντον το 2016.
Επίσημα στην κούρσα για την αμερικανική προεδρία ο Σάντερς
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για το χρίσμα κατά του «καραγκιόζη» Τραμπ
Την υποψηφιότητά του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στις επόμενες προεδρικές εκλογές ανακοίνωσε ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, Μπιλ Γουελντ, γιατί άλλα έξι χρόνια με τα «καραγκιοζιλίκια» του Ντόναλντ...
Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για το χρίσμα κατά του «καραγκιόζη» Τραμπ
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ποινή φυλάκισης έως 24 χρόνια ζητά o εισαγγελέας για τον Μάναφορτ
Σε ποινή φυλάκισης έως 24 χρόνια πρέπει να καταδικαστεί ο πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, Πολ Μάναφορτ, δήλωσε χθες ο Ρόμπερτ Μιούλερ, ειδικός εισαγγελέας αρμόδιος της έρευνας...
Ποινή φυλάκισης έως 24 χρόνια ζητά o εισαγγελέας για τον Μάναφορτ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας