Ο θάνατος δύο παιδιών μεταναστών που βρίσκονταν σε κέντρα κράτησης στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, και η κατακραυγή που επακολούθησε, ανάγκασε τις αμερικανικές συνοριακές αρχές να δώσουν εντολή για ιατρικές εξετάσεις σε κάθε παιδί ηλικίας κάτω των 8 ετών. Μάλιστα, η συνοριακή υπηρεσία ζήτησε τη βοήθεια των ομοσπονδιακών υπηρεσιών ώστε να μπορέσει να παράσχει περίθαλψη στους κρατούμενους μετανάστες.
Αποτέλεσμα της κατακραυγής ήταν επίσης η υπουργός Εσωτερικών των ΗΠΑ, Κίρστζεν Νίλσεν, να διατάξει «εξαιρετικά προστατευτικά μέτρα» για τα παιδιά που βρίσκονται υπό κράτηση στα κέντρα μεταναστών.
Μεταξύ των μέτρων που εξήγγειλε ήταν «η επιλογή και περίθαλψη των άρρωστων παιδιών που περνούν τα σύνορα», αλλά και ο έλεγχος των προγραμμάτων περίθαλψης που εφαρμόζονται στα κέντρα με τους πρόσφυγες και μετανάστες.
Ανήμερα τα Χριστούγεννα, οι αρχές ανακοίνωσαν τον θάνατο ενός 8χρονου αγοριού από τη Γουατεμάλα, του Φελιπε Γκόμες Αλόνσο, που βρισκόταν μαζί με τον πατέρα του σε κέντρο κράτησης μεταναστών στο Νέο Μεξικό, το δεύτερο περιστατικό μέσα στον Δεκέμβριο.
Στις αρχές Δεκεμβρίου είχε πεθάνει ένα 7χρονο κοριτσάκι, επίσης από τη Γουατεμάλα.
Και τα δύο παιδιά είχαν παρουσιάσει συμπτώματα ασθένειας, αλλά και σημάδια εξάντλησης και αφυδάτωσης, ωστόσο τα ακριβή αίτια του θανάτου τους δεν έχουν γίνει γνωστά.
Ο θάνατος της 7χρονης είχε προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις και ο ΟΗΕ είχε τις αρχές των ΗΠΑ να διεξαγάγουν πλήρη και ανεξάρτητη έρευνα για τον θάνατο της, ενώ ζητούσε να σταματήσει η κράτηση παιδιών.
Μετά και τον θάνατο και του 8χρονου αγοριού, η Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων (CBP), δήλωσε ότι μελετά «τη δυνατότητα να παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη» στους κρατούμενους στα κέντρα μετανάστες, και ότι, λόγω της αδυναμίας να ανταποκριθεί, έχει ζητήσει τη βοήθεια του υπουργείου Υγείας, του υπουργείου Άμυνας και της Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών.
Όπως είπε, διαθέτει περίπου 1.500 άτομα που παρέχουν αυτού του είδους τις υπηρεσίες, ενώ κάθε μέρα δεκάδες παιδιά διακομίζονται στα νοσοκομεία.
Η CBP, από τις λίγες υπηρεσίες που δεν συμπεριέληφθησαν στην απόφαση Τραμπ για «λουκέτο» στο Δημόσιο, δήλωσε ότι προς το παρόν δεν μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα πόσα παιδιά βρίσκονται στα κέντρα κράτησης μεταναστών, ωστόσο, καθώς συνεχίζεται το πέρασμα προσφύγων και μεταναστών μέσω των συνόρων, εκτιμάται ότι πρέπει να είναι μερικές χιλιάδες κάθε μήνα.
Μετά τον θάνατο και του Φελίπε, οι οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αύξησαν την κριτική που ασκούν τόσο στη CBP όσο και στην αμερικανική κυβέρνηση για την πρακτική να κρατούνται ουσιαστικά φυλακισμένοι οι μετανάστες στα κέντρα έως ότου εξεταστεί το αίτημα για άσυλο ή άδεια παραμονής, ενώ πολλές οικογένειες ζουν χωρισμένες.
Όπως κατήγγειλε η εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας στις ΗΠΑ, Μάργκαρετ Χουάνγκ, η αντιμεταναστευτική πολιτική του προέδρου Τραμπ «είναι σκληρή έναντι αιτούντων άσυλο και μεταναστών» και πρέπει να σταματήσει αμέσως, «πριν χαθούν κι άλλα παιδιά».
Σκληρή κριτική στην CBP άσκησαν επίσης Δημοκρατικοί πολιτικοί και υπερασπιστές των δικαιωμάτων των μεταναστών, αμφισβητώντας τους χειρισμούς της στην υπόθεση τόσο του Φελίπε όσο και της 7χρονης Ζακελίν.
Ο νεοεκλεγείς βουλευτής των Δημοκρατικών στην περιοχή, Ξοτσίλ Τόρες Σμολ, ζήτησε «διαφανή έρευνα για τους θανάτους» των δύο παιδιών, ενώ κατήγγειλε και τον Ντόναλντ Τραμπ ότι, αντί να προστατεύει παιδιά, «κλείνει το Δημόσιο απαιτώντας το χτίσιμο του τείχους».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας