Μετά τους περιβόητους Ρώσους χάκερ, προέκυψαν και οι... Κινέζοι. Οι οποίοι, σύμφωνα με το εκτενές ρεπορτάζ των New York Times, δεν έδειξαν την προτίμησή τους σε κάποιον υποψήφιο για τον Λευκό Οίκο, αλλά κατασκόπευαν κατά κύριο λόγο τις διπλωματικές επαφές χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Την αποκάλυψη έκανε η αμερικανική εταιρεία κυβερνοασφάλειας Area 1. Σύμφωνα με αυτήν, η παγίδευση των συστημάτων επικοινωνίας είχε γίνει πριν από τρία χρόνια, τα περισσότερα θύματα όμως την αντιλήφθηκαν μόλις πριν από λίγες μέρες. Η δε τεχνική που χρησιμοποιήθηκε παραπέμπει σε επίλεκτη μονάδα του Κινεζικού Στρατού.
Εκτός από την Ε.Ε., οι Κινέζοι χάκερ φαίνεται να παγίδευσαν επίσης τα συστήματα επικοινωνίας του ΟΗΕ, της Αμερικανικής Συνομοσπονδίας Εργασίας (AFL-CIO), καθώς και υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομικών διαφόρων χωρών ανά τον κόσμο.
Σε ό,τι αφορά την Ε.Ε., οι χάκερ κατάφεραν να παρεισφρήσουν στέλνοντας σε διπλωμάτες στην Κύπρο ηλεκτρονικά μηνύματα που εγκαθιστούσαν κακόβουλο λογισμικό στους υπολογιστές τους.
Ετσι, αποκτούσαν πρόσβαση στους κωδικούς ασφαλείας των διπλωματών στο ευρωπαϊκό εσωτερικό διπλωματικό δίκτυο επικοινωνίας και μπορούσαν να διαβάσουν τις μεταξύ τους επικοινωνίες.
Από τα στοιχεία που παρέδωσε η Area 1 στους New York Times φαίνεται ότι τους Ευρωπαίους διπλωμάτες απασχολούσε κυρίως η απρόβλεπτη προεδρία Τραμπ, οι σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα και ο κίνδυνος αναβίωσης του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.
Σε μία από τις υποκλαπείσες επικοινωνίες, διπλωμάτες χαρακτηρίζουν «επιτυχημένη» τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν στο Ελσίνκι. Σε μια άλλη –από το φετινό καλοκαίρι– ο Κινέζος πρόεδρος Σι Ζιπίνγκ φέρεται να παρομοιάζει τον «τσαμπουκά» του Τραμπ απέναντι στο Πεκίνο με «αγώνα μποξ χωρίς κανόνες».
Τα κίνητρα των Κινέζων χάκερ, σύμφωνα με πηγή της αμερικανικής εφημερίδας, ήταν καθαρά η κατασκοπία και όχι η δημοσιοποίηση στοιχείων.
Επισημαίνεται επίσης ο χαμηλός βαθμός ασφάλειας στις επικοινωνίες μεταξύ αξιωματούχων της Ε.Ε.
Οπως σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Area 1 Ορεν Φάλκοβιτς «κάποιοι μιλούν για εξελιγμένους χάκερ, όμως, δεν υπάρχει τίποτα πραγματικά εξελιγμένο σε αυτή την ιστορία».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας