• Αθήνα
    Αίθριος καιρός
    19°C 17.5°C / 19.7°C
    2 BF
    52%
  • Θεσσαλονίκη
    Αίθριος καιρός
    16°C 14.8°C / 19.4°C
    2 BF
    56%
  • Πάτρα
    Αυξημένες νεφώσεις
    17°C 16.0°C / 19.3°C
    2 BF
    58%
  • Ιωάννινα
    Αυξημένες νεφώσεις
    18°C 17.7°C / 17.9°C
    1 BF
    44%
  • Αλεξανδρούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    14°C 13.9°C / 15.2°C
    3 BF
    72%
  • Βέροια
    Αυξημένες νεφώσεις
    19°C 19.3°C / 22.0°C
    2 BF
    54%
  • Κοζάνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    18°C 15.6°C / 18.4°C
    1 BF
    30%
  • Αγρίνιο
    Αυξημένες νεφώσεις
    21°C 20.7°C / 20.7°C
    1 BF
    59%
  • Ηράκλειο
    Ελαφρές νεφώσεις
    16°C 14.9°C / 18.8°C
    3 BF
    70%
  • Μυτιλήνη
    Αίθριος καιρός
    17°C 15.1°C / 16.9°C
    0 BF
    55%
  • Ερμούπολη
    Αυξημένες νεφώσεις
    15°C 15.4°C / 15.8°C
    3 BF
    63%
  • Σκόπελος
    Αυξημένες νεφώσεις
    15°C 14.6°C / 14.6°C
    2 BF
    57%
  • Κεφαλονιά
    Αίθριος καιρός
    16°C 15.9°C / 15.9°C
    2 BF
    77%
  • Λάρισα
    Αίθριος καιρός
    20°C 18.4°C / 19.9°C
    0 BF
    45%
  • Λαμία
    Αυξημένες νεφώσεις
    19°C 15.5°C / 18.8°C
    1 BF
    35%
  • Ρόδος
    Αίθριος καιρός
    20°C 19.8°C / 19.9°C
    4 BF
    44%
  • Χαλκίδα
    Αίθριος καιρός
    19°C 17.8°C / 19.9°C
    2 BF
    40%
  • Καβάλα
    Αίθριος καιρός
    14°C 13.8°C / 14.3°C
    1 BF
    81%
  • Κατερίνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    20°C 16.7°C / 20.0°C
    2 BF
    64%
  • Καστοριά
    Αυξημένες νεφώσεις
    18°C 17.7°C / 17.7°C
    1 BF
    35%

Οι «Ισκαντέρ-Κ» μπορούν να πλήξουν την αντιπυραυλική «ομπρέλα» του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, χωρίς να χρησιμοποιήσουν το παράνομο βεληνεκές τους

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι ΗΠΑ... τσιγκλάνε την «αρκούδα»

  • A-
  • A+

Στα άκρα έχει οδηγήσει τις σχέσεις Ρωσίας και ΗΠΑ το «τελεσίγραφο» 60 ημερών της Ουάσινγκτον, που απειλεί να αποχωρήσει από τη συνθήκη για τη μείωση των πυρηνικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς (INF) αν η Μόσχα δεν «ομολογήσει» τις εκ μέρους της παραβιάσεις της συνθήκης.

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ουσιαστικά κατηγορούν το Κρεμλίνο για την ανάπτυξη συστοιχιών πυραύλων τύπου cruise «Ισκαντέρ-Κ» (ή «9M729», όπως τους αποκαλούν οι Δυτικοί) σχεδιασμένων ειδικά για να «τρυπούν» την αντιπυραυλική ασπίδα που έχουν στήσει οι Αμερικανοί στην Ανατολική Ευρώπη.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους την Τετάρτη, ο Βλαντίμιρ Πούτιν απάντησε στο τελεσίγραφο υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ και ο υπουργός Εξωτερικών τους, Μάικ Πομπέο, «δεν παρουσίασαν καμία απόδειξη για τις δήθεν παραβιάσεις» της συνθήκης του 1987 και επισήμανε ότι σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αποχωρήσουν από τη συνθήκη, η Ρωσία «θα αναγκαστεί να δώσει τη δική της απάντηση».

«Οι δηλώσεις του κυρίου Πομπέο έγιναν με κάποια καθυστέρηση, αρχικά, παρ’ όλα αυτά, η αμερικανική πλευρά είχε δηλώσει ότι προτίθεται να αποχωρήσει από τη Συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς (INF), ενώ στη συνέχεια άρχισαν να ψάχνουν επιχειρήματα που να δικαιολογούν γιατί πρέπει να το κάνουν αυτό», δήλωσε με νόημα ο Πούτιν.

Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι το 2002 οι ΗΠΑ μονομερώς αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τη συνθήκη της αντιπυραυλικής άμυνας, η οποία ήταν ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της διεθνούς ασφάλειας γενικά.

«Παρ’ όλα αυτά εκείνες (οι ΗΠΑ) δεν δίστασαν, αποχώρησαν ήσυχα ήσυχα από αυτήν και μάλιστα χωρίς να επικαλεστούν οτιδήποτε, απλά αποχώρησαν και το ζήτημα έκλεισε. Τώρα στην πραγματικότητα συμβαίνει ακριβώς το ίδιο, αλλά σκέφτονται σε ποιον θα προσάψουν αυτήν την απερίσκεπτη πρωτοβουλία τους», είπε ο Ρώσος «τσάρος».

Πράγματι, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε ήδη από την 20ή Οκτωβρίου ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν μονομερώς από την INF.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ενωση ζήτησε να «προστατευτεί» η συνθήκη, την οποία χαρακτήρισε μάλιστα «κρίσιμη για την ασφάλεια» της Γηραιάς Ηπείρου και του κόσμου...

Τη νέα «φωτιά» άναψε το ανακοινωθέν των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, μετά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες την Τρίτη, όπου αναφέρεται ότι «η Ρωσία παραβιάζει ουσιωδώς τις υποχρεώσεις της βάσει της Συνθήκης INF».

Αμέσως μετά, ο Πομπέο δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα αναστείλουν την προσχώρησή τους στη συνθήκη εντός 60 ημερών, εκτός αν η Ρωσία επιστρέψει στην «πλήρη συμμόρφωση» στην INF.

Πρόσθεσε ότι μόνο η Μόσχα μπορεί να διασώσει τη συνθήκη με το να παραδεχθεί τις παραβιάσεις της και να «επιστρέψει στην τήρηση αυτής» - δηλαδή να «παραδεχθεί» ότι επιδόθηκε σε προσπάθεια «εξαπάτησης» των ΗΠΑ και, το κυριότερο, να καταστρέψει τους πυραύλους που την παραβιάζουν... Και ο Στόλτενμπεργκ παρότρυνε τη Μόσχα να αποδείξει τη συμμόρφωσή της στη συνθήκη, όπως ζητά η Ουάσινγκτον, για να διαφυλάξει αυτή την «κομβικής σημασίας συμφωνία».

Το βεληνεκές

Η συνθήκη, που είχε συναφθεί με τη Σοβιετική Ενωση το 1987, απαγόρευε την ανάπτυξη, την παραγωγή ή την αποθήκευση πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές και δραστικό βεληνεκές από 500 μέχρι 5.000 χιλιόμετρα. Ποιος έχει δίκιο, λοιπόν; Και οι δύο, δηλαδή... κανένας.

Ο Πούτιν έχει δίκιο ότι αυτοί που έχουν παραβιάσει την «ισορροπία τρόμου» είναι οι Δυτικοί, με την αντιπυραυλική «ομπρέλα» αλλά και την ανάπτυξη τεθωρακισμένων ταξιαρχιών ταχείας ανάπτυξης κοντά στα ρωσικά σύνορα.

Αλλά και οι Αμερικανοί έχουν δίκιο ότι η συγκεκριμένη εκδοχή των «Μεγαλέξανδρων», ορισμένοι από τους οποίους έχουν ήδη τοποθετηθεί στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, αλλά και οι πιο «συμβατικοί» Ισκαντέρ-Μ, γνωστοί στη Δύση και ως SS-26, παραβιάζουν τη συνθήκη, αφού σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία μπορούν να ξεπεράσουν εύκολα τα 500 χιλιόμετρα βεληνεκές (η βαλλιστική εκδοχή μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 1.500).

Στην πραγματικότητα όμως αυτό που «πονάει» τους Δυτικούς επιτελείς είναι ότι οι συγκεκριμένοι πύραυλοι είναι ιδανικοί για να εξουδετερώσουν τα στοιχεία της αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ στην Πολωνία και τη Ρουμανία, και μάλιστα χωρίς να χρειάζεται να εξαντλήσουν το... παράνομο βεληνεκές τους: οι «στόχοι» δεν απέχουν πάνω από 200-350 χιλιόμετρα ή 3-4 λεπτά πτήσης από τις ρωσικές βάσεις, ενώ οι πύραυλοι μπορούν να εκτοξευτούν και από τα όρια της στρατόσφαιρας (40.000 μέτρα) από στρατηγικά βομβαρδιστικά Τουπόλεφ-22, καθιστώντας τους πρακτικά μη αναχαιτίσιμους.

Να σημειωθεί εδώ ότι οι «Ισκαντέρ» έχουν σχεδιαστεί ώστε, πλησιάζοντας τον στόχο, να εκτελούν ελιγμούς αποφυγής και να εκτοξεύουν 10 ψευδείς στόχους ο καθένας: υπολογίζεται ότι για να καταρριφθεί ένας μόνο «Ισκαντέρ» χρειάζονται έως και 22 πύραυλοι Πάτριοτ τελευταίας γενιάς!

Κούρσα εξοπλισμών

Η ουσία του ζητήματος φυσικά δεν είναι τα όπλα αυτά καθεαυτά, ένθεν κακείθεν, αλλά η ίδια η ιδέα μιας πιθανής πυραυλικής σύγκρουσης των δύο ψυχροπολεμικών μονομάχων, που άλλωστε διαθέτουν αρκετή ισχύ για να καταστρέψουν ολόκληρο τον πλανήτη.

Το πρόβλημα είναι λοιπόν η νέα κούρσα εξοπλισμών και η συνεχής τάση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ να... τσιγκλάνε τη ρωσική αρκούδα, πολιορκώντας τη στενά και πυροδοτώντας πολιτικές κρίσεις στην περιφέρειά της και στις παραδοσιακές σφαίρες επιρροής της, από τα Βαλκάνια ώς την άμοιρη, κομμένη στα τρία Ουκρανία.

Ο Πούτιν εμφανίζεται ιδιαίτερα θιγμένος και από την ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησής του με τον Τραμπ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του G20 στο Μπουένος Αϊρες, λόγω της κρίσης με την «αιχμαλωσία» των ουκρανικών σκαφών στην Αζοφική - αν και οι δυο τους είχαν μια ολιγόλεπτη άτυπη συνομιλία «στα όρθια».

Χαρακτήρισε μάλιστα «αναγκαία» μια «ουσιαστική συνάντηση» με τον Τραμπ το συντομότερο, για «πολύ σημαντικά θέματα στρατηγικής σταθερότητας».

Οπου βέβαια στα «θέματα στρατηγικής σταθερότητας» συσσωρεύονται πλέον, εκτός από τους «Ισκαντέρ», την Ουκρανία και την... αναπόφευκτη Συρία, και η νέα κρίση στο Κόσοβο, όπου η απόφαση της Πρίστινα, αφενός να επιβάλει εξοντωτικούς δασμούς 100% στα σερβικά προϊόντα και αφετέρου να ξεκινήσει τη δημιουργία τακτικού στρατού, λειτουργεί σαν κόκκινο πανί για τους (μετέωρους μεταξύ «μαμάς Ρωσίας» και... μητριάς Δύσης) Σέρβους!

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ο Τραμπ εκνευρίζει τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ
Νέο «κήρυγμα» σε Ευρωπαίους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, κυρίως δε στη Γερμανία, να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους στο 2% του ΑΕΠ, λίγο πριν από την έναρξη της διήμερης συνόδου κορυφής της Βορειοατλαντικής...
Ο Τραμπ εκνευρίζει τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Εμπορικό έλλειμμα... εμπιστοσύνης
Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας μετά τις... βόμβες που εξαπέλυσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Χθες, ο Τραμπ απάντησε στα «καρφιά» της Ανγκελα Μέρκελ, που ως γνωστόν δήλωσε...
Εμπορικό έλλειμμα... εμπιστοσύνης
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Δεν έπεισε τους Ευρωπαίους ο Αμερικανός αντιπρόεδρος
​Πολύ διαφορετική από τις προηγούμενες ήταν η φετινή Διάσκεψη για την Ασφάλεια καθώς παρέστησαν σ’ αυτήν –εκτός από τους συνήθεις, υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας– ο νέος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, σε...
Δεν έπεισε τους Ευρωπαίους ο Αμερικανός αντιπρόεδρος
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ουάσινγκτον-Μόσχα,ένα... τσιγάρο δρόμος
Στην αντεπίθεση περνά ο Ντόναλντ Τραμπ μετά τον σάλο που έχει δημιουργηθεί στην Ουάσινγκτον σχετικά με τις «ύποπτες» δοσοληψίες της κυβέρνησής του με τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν. Παράλληλα, πραγματοποιεί...
Ουάσινγκτον-Μόσχα,ένα... τσιγάρο δρόμος
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
«Εχουμε κι εμείς πολλούς δολοφόνους»
«Υπάρχουν πολλοί δολοφόνοι. Εχουμε και εμείς πολλούς δολοφόνους. Τι νομίζετε; Η χώρα μας είναι τόσο αθώα;». Τάδε έφη Ντόναλντ Τραμπ, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο, πώς μπορεί να δείχνει σεβασμό στον...
«Εχουμε κι εμείς πολλούς δολοφόνους»
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Κατασκοπικό θρίλερ με ήρωες Τραμπ και Πούτιν
Αστυνομικό μυθιστόρημα με χορό πρακτόρων εξελίσσεται στις ΗΠΑ, λίγες μέρες πριν από την εναλλαγή ενοίκων στον Λευκό Οίκο. Το μέτωπο που άνοιξε ο νέος πρόεδρος με τις μυστικές υπηρεσίες, εξ αφορμής του «ρωσικού...
Κατασκοπικό θρίλερ με ήρωες Τραμπ και Πούτιν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας