Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η έρευνα του FBI για τον Κάβανο δίχασε τη Γερουσία
Tom Williams/Pool Image via AP

Η έρευνα του FBI για τον Κάβανο δίχασε τη Γερουσία

  • A-
  • A+

Διχασμένη εμφανίζεται η Γερουσία, αλλά και η αμερικανική κοινωνία, μετά την κατάθεση της αναφοράς του FBI για τις καταγγελίες περί σεξουαλικών επιθέσεων εις βάρος του υποψήφιου για το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Αν και λεπτομέρειες για το τι περιέχει δεν έχουν γίνει γνωστές, οι Ρεπουμπλικάνοι αφήνουν να διαρρεύσει ότι «δεν έχει κανένα επιβαρυντικό στοιχείο εις βάρος του», ενώ οι Δημοκρατικοί καταγγέλλουν παρεμβάσεις του Λευκού Οίκου.

Η αναφορά του FBI ούτως ή άλλως είναι εμπιστευτική και οι γερουσιαστές την μελετούν σε απομόνωση, ωστόσο σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος «δεν περιέχει ενδείξεις ανάρμοστης συμπεριφοράς» του Κάβανο.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της επιτροπής της Γερουσίας, Τσακ Γκρέισλι, κάλεσε τους συναδέλφους του να επικυρώσουν τον διορισμό του Κάβανο, λέγοντας ότι στην αναφορά «δεν υπάρχει τίποτα που να μην το γνωρίζουμε ήδη».

Μάλιστα, υποστηρίζει ότι πρόκειται «για αβάσιμες κατηγορίες που έχουν ήδη απορριφθεί από τον δικαστή Κάβανο και ούτε η δικαστική επιτροπή της Γερουσίας ούτε το FBI δεν κατόρθωσαν να βρουν τρίτα πρόσωπα να καταθέσουν και να τις στηρίξουν».

Ωστόσο, η εκπρόσωπος των Δημοκρατικών στην Επιτροπή, Νταϊάν Φαϊνστάιν, επιτέθηκε στον Γκρέισλι για τη θέση του και υποστήριξε ότι η αναφορά του FBI είναι ατελής, ενώ υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να ασκήθηκαν πιέσεις από τον Λευκό Οίκο για να θέσουν εμπόδια στην έρευνα.

AP Photo/Alex Brandon

Πρέπει να σημειωθεί ότι η αναφορά δεν έχει δοθεί σε αντίγραφα, όπως ήταν η πάγια τακτική, και πρέπει και οι 100 γερουσιαστές που θα κληθούν να ψηφίσουν για τον διορισμό του Μπρετ Κάβανο να μπουν ένας-ένας στον χώρο όπου φυλάσσεται για να τη διαβάσουν. Η έναρξη της διαδικασίας στην ολομέλεια έχει οριστεί για αύριο Παρασκευή, έπειτα από την αναβολή μίας εβδομάδας που δόθηκε για να γίνει η έρευνα του FBI.

Οι Δημοκρατικοί έχουν καταγγείλει ότι η έρευνα αυτή, μετά τις καταγγελίες της Κριστίν Μπέισλι Φορντ, ότι επιχείρησε να τη βιάσει στο γυμνάσιο, ήταν πολύ περιορισμένη και ότι μάρτυρες κλειδιά για την υπόθεση δεν κλήθηκαν να καταθέσουν.

Οι δικηγόροι της Φορντ κατήγγειλαν ότι το FBI δεν εξέτασε ούτε την ίδια ούτε τους μάρτυρες που μπορούν να επιβεβαιώσουν την καταγγελία της. Επίσης, στη διάρκεια της εβδομάδας έχουν βρεθεί πολλοί που δημοσίως έχουν δηλώσει ότι στα μαθητικά και φοιτητικά του χρόνια ο Κάβανο υπήρξε κάθε άλλο παρά υπόδειγμα καλής συμπεριφοράς, ενώ έπινε πολύ και υπήρξε επιθετικός.

Ο Κάβανο έχει αρνηθεί κατηγορηματικά κάθε καταγγελία -υπάρχουν ακόμη δύο γυναίκες που καταγγέλλουν σεξουαλικές επιθέσεις εις βάρος τους από τον δικαστή- ενώ έχει και την πλήρη στήριξη του προέδρου Τραμπ, ο οποίος δεν δίστασε να ειρωνευτεί τη Φορντ δημοσίως, προκαλώντας αρνητικά σχόλια ακόμη και από μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ενώ μετά την κατάθεση της αναφοράς του FBI έκανε επίθεση στους Δημοκρατικούς, λέγοντας ότι το FBI έχει ελέγξει επτά φορές τον Κάβανο και κατηγορώντας τους για προσπάθεια να παρεμποδίσουν το έργο της Γερουσίας, λέγοντας ότι ακόμη και 100 ψήφους να πάρει στην ψηφοφορία, δεν θα τους ήταν αρκετό.

Η υπόθεση έχει γίνει ακόμη μία αιτία που διχάζει την αμερικανική κοινωνία, που έχει σοκαριστεί από τις αποκαλύψεις. Για τον διορισμό του Κάβανο αρκεί μια απλή πλειοψηφία στη 100μελή Γερουσία, στην οποία οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν πλειοψηφία 51 γερουσιαστών έναντι 49 των Δημοκρατικών.

Η εκλογή του πάντως δεν είναι σίγουρη, καθώς υπάρχουν αρκετοί γερουσιαστές, τόσο Δημοκρατικοί όσο και Ρεπουμπλικάνοι εμφανίζονται «αναποφάσιστοι» για το πώς πρέπει να ψηφίσουν.

Πολλοί επίσης δηλώνουν «βαθιά απογοητευμένοι» γιατί αυτοί που έκαναν την έρευνα για την υπόθεση «μάλλον δεν ενδιαφέρονταν να αποκαλυφθεί η αλήθεια».

Ταυτόχρονα, λόγω των κινητοποιήσεων που έχουν προκληθεί λόγω της υπόθεσης και των συγκεντρωμένων έξω από το Καπιτώλιο, πολλοί γερουσιαστές -εξ αυτών που στηρίζουν τον διορισμό του Κάβανο- κινούνται με αστυνομική προστασία εκτός του κτιρίου.

Εκατοντάδες διαδηλωτές αναμένεται να συγκεντρωθούν έξω από το κτίριο του αμερικανικού κοινοβουλίου από απόψε το βράδυ έως και το Σάββατο, που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία στην ολομέλεια της Γερουσίας με την ψηφοφορία.

Μάλιστα, ομάδα για τα δικαιώματα των γυναικών αναμένεται να προβάλει βίντεο, με τον Ντόναλντ Τραμπ να υπερηφανεύεται πώς «έβαζε χέρι» σε γυναίκες χωρίς τη συναίνεσή τους, το οποίο είχε βγει στο φως της δημοσιότητας πριν από δύο χρόνια, επικρίνοντας τη στήριξη που δίνει στον Κάβανο.

Επίσης, περισσότεροι από 1.000 καθηγητές νομικής υπέγραψαν επιστολή, την οποία απέστειλαν στους γερουσιαστές, με την οποία ζητούν να μην επικυρώσουν τον διορισμό του Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Όπως σημειώνουν, «λυπόμαστε πολύ που πρέπει να απευθυνθούμε σε σας με αυτή την επιστολή» αλλά μετά την ακρόαση της 27ης Σεπτεμβρίου «εκτιμούμε ότι ο δικαστής Μπρετ Κάβανο επέδειξε έλλειψη δικαστικής ψυχραιμίας, η οποία θα ήταν απαράδεκτη για κάθε δικαστήριο, πολλώ δε μάλλον για το Ανώτατο Δικαστήριο αυτής της χώρας».

• Με πληροφορίες από Associated Press, The Guardian

ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Κατ' αρχάς «ναι» για τον διορισμό Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο
Σε μια συγκρουσιακή συνεδρίαση της Γερουσίας, και με διαδηλωτές έξω από το Καπιτώλιο, το σώμα με 51-49 ενέκρινε στην πρώτη ψηφοφορία τον διορισμό του Μπ. Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο. Το Σαββατοκύριακο η...
Κατ' αρχάς «ναι» για τον διορισμό Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ναι, θα μπορούσε να διωχθεί ο Τραμπ
Ο πρώην ειδικός εισαγγελέας Ρ. Μιούλερ κατέθεσε ενώπιον του Κογκρέσου ότι ο Αμερικανός πρόεδρος μπορεί να βρεθεί κατηγορούμενος για παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης μετά τη λήξη της θητείας του.
Ναι, θα μπορούσε να διωχθεί ο Τραμπ
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ανώτατο... Διχαστήριο
Ποτέ άλλοτε ο διορισμός ενός δικαστή στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ δεν είχε συνοδευτεί από τόσο έντονες αντιδράσεις. Ο εκλεκτός του Τραμπ, Μπρετ Κάβανο, με το βεβαρημένο παρελθόν, πήρε το «πράσινο φως» με 50...
Ανώτατο... Διχαστήριο
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Στο Ανώτατο Δικαστήριο ο Κάβανο
Με οριακή πλειοψηφία, καθώς και με διαδηλωτές έξω από το Καπιτώλιο, η Γερουσία ενέκρινε τον διορισμό του Μπρετ Κάβανο - ενός υποψηφίου τον οποίο στήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ- στο Ανώτατο...
Στο Ανώτατο Δικαστήριο ο Κάβανο
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Κορυφώνεται το σκάνδαλο Κάβανο
Με μια δακρύβρεχτη «απολογία», ο υποψήφιος του Ντόναλντ Τραμπ για μια ισόβια θέση στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, Μπρετ Κάβανο, έπεισε τους περισσότερους Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές πως οι καταγγελίες για...
Κορυφώνεται το σκάνδαλο Κάβανο
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Μπρετ Κάβανο: παρθένος ή βιαστής;
Ολόκληρη η αμερικανική κοινή γνώμη κρεμόταν χτες επί ώρες από τα χείλη της Κριστίν Μπλέιζι Φορντ που εξιστορούσε στην Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας τη σεξουαλική επίθεση που υποστηρίζει ότι είχε...
Μπρετ Κάβανο: παρθένος ή βιαστής;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας