Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Υπέγραψε νέες κυρώσεις κατά του Ιράν ο Τραμπ
AP Photo/Carolyn Kaster

Υπέγραψε νέες κυρώσεις κατά του Ιράν ο Τραμπ

  • A-
  • A+

Ειδικό διάταγμα με το οποίο οι ΗΠΑ επιβάλλουν εκ νέου κυρώσεις στο Ιράν υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος, όπως είχε προειδοποιήσει ο υπουργός των Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο. Οι νέες κυρώσεις, που θα τεθούν άμεσα σε ισχύ, από τα ξημερώματα της Τρίτης, αφορούν τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές και τις εισαγωγές πρώτων υλών, αλλά και τις αγορές στους τομείς των αυτοκινήτων και των αεροσκαφών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στόχος των νέων κυρώσεων είναι «να αυξήσουν την ήδη μεγάλη οικονομική πίεση» προς το Ιράν, το οποίο οι ΗΠΑ κατηγορούν ότι παραβιάζει τη συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ήδη από το βράδυ της Κυριακής, επιστρέφοντας στην Ουάσινγκτον από το ταξίδι του στην Ασία, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, είχε τονίσει στους δημοσιογράφους ότι η επανεπιβολή των κυρώσεων είναι «σημαντικό τμήμα των προσπαθειών μας να αντιμετωπίσουμε την κακόβουλη ιρανική δραστηριότητα» και πως η Ουάσινγκτον θα φροντίσει να «τηρηθούν» οι αμερικανικές κυρώσεις.

Ο σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, είπε μάλιστα ότι αν το Ιράν θέλει να αποφύγει την εκ νέου επιβολή κυρώσεων, θα πρέπει να δεχθεί την προσφορά του Τραμπ να διαπραγματευθεί.

Μιλώντας στο δίκτυο Fox News, είπε ότι οι ηγέτες του Ιράν «θα μπορούσαν να δεχθούν την προσφορά του προέδρου να διαπραγματευθεί μ' αυτούς, να εγκαταλείψουν πλήρως και με πραγματικά επαληθεύσιμο τρόπο τα προγράμματά τους για τους βαλλιστικούς πυραύλους και τα πυρηνικά όπλα, όχι βάσει των επαχθών όρων της ιρανικής πυρηνικής συμφωνίας, που πραγματικά δεν είναι ικανοποιητικοί».

«Αν το Ιράν ήταν πραγματικά σοβαρό θα έρχονταν στο τραπέζι. Θα διαπιστώσουμε αν είναι ή όχι».

«Όχι σε ανέντιμες συνομιλίες»

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί απέρριψε την ιδέα ότι η Τεχεράνη θα μπορούσε να διεξαγάγει συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Είμαστε πάντα υπέρ της διπλωματίας και των συνομιλιών. Όμως οι συνομιλίες χρειάζονται εντιμότητα. Οι ΗΠΑ επιβάλλουν εκ νέου κυρώσεις στο Ιράν και αποσύρονται από την πυρηνική συμφωνία (του 2015) και μετά θέλουν να κάνουν συνομιλίες μαζί μας», δήλωσε σε ομιλία του.

«Η έκκληση του Τραμπ για απευθείας συνομιλίες είναι μόνο για εσωτερική κατανάλωση στην Αμερική πριν από τις εκλογές και για δημιουργήσει χάος στο Ιράν», τόνισε.

«Το να συνδέονται διαπραγματεύσεις με κυρώσεις είναι παράλογο. Επιβάλλουν κυρώσεις στα παιδιά του Ιράν, στους αρρώστους και στο έθνος», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Ιρανό πρόεδρο, οι ΗΠΑ θέλουν να διεξαγάγουν «ψυχολογικό πόλεμο» εναντίον της χώρας του.

«Θέλουν να εξαπολύσουν έναν ψυχολογικό πόλεμο εναντίον του ιρανικού έθνους και να προκαλέσουν διαιρέσεις» μεταξύ των Ιρανών, τόνισε.

Δυσαρέσκεια στην Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση από την πλευρά της τόνισε ότι «λυπάται βαθιά» για την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να επιβάλουν εκ νέου κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, ενώ ανακοίνωσε ότι την ίδια ημέρα (Τρίτη 7 Αυγούστου) τίθεται σε ισχύ νομοθεσία για την προστασία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που έχουν παρουσία στη χώρα αυτή.

Σε κοινή δήλωσή τους, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, αλλά και οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας, Γερμανίας και Βρετανίας, που ήταν μεταξύ των χωρών που συνέβαλαν στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, τονίζουν ότι λυπούνται «βαθιά για την εκ νέου επιβολή κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω της αποχώρησής τους από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA, η επίσημη ονομασία της ιρανικής πυρηνικής συμφωνίας)».

Επίσης δηλώνουν αποφασισμένοι «να προστατεύσουμε τους ευρωπαϊκούς οικονομικούς παράγοντες που εμπλέκονται σε νόμιμες δοσοληψίες με το Ιράν, σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και το ψήφισμα 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσαν ότι θα επικαιροποιηθεί το «καθεστώς μπλοκαρίσματος» και θα τεθεί ξανά σε ισχύ στις 7 Αυγούστου, «προκειμένου να προστατευθούν οι επιχειρήσεις της ΕΕ που πραγματοποιούν νόμιμες δοσοληψίες με το Ιράν κατά των συνεπειών των αμερικανικών εξωχώριων κυρώσεων».

Ο νόμος «μπλοκαρίσματος» είχε εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 1996 προκειμένου να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της Κούβας, της Λιβύης και του Ιράν, αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ. Η επικαιροποίησή του εγκρίθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών στις 16 Ιουλίου.

Ο νόμος αυτός απαγορεύει στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να συμμορφωθούν με τα εξωχώρια αποτελέσματα των αμερικανικών κυρώσεων υπό την απειλή ποινών που θα ορίσει κάθε κράτος μέλος.

Ταυτόχρονα καλούν το Ιράν «να συνεχίσει να εφαρμόζει πλήρως όλες τις πυρηνικές δεσμεύσεις του που απορρέουν από το JCPOA», τονίζοντας ότι η άρση των κυρώσεων «είναι ένα θεμελιώδες στοιχείο της συμφωνίας: έχει σκοπό να έχει θετική επίδραση όχι μόνο στις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με το Ιράν, αλλά κυρίως στη ζωή του ιρανικού λαού».

Και καταλήγουν ότι τα υπόλοιπα συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας JCPOA, Κίνα και Ρωσία,« έχουν δεσμευθεί να εργαστούν, μεταξύ άλλων, για τη συντήρηση και διατήρηση των αποτελεσματικών οικονομικών διαύλων με το Ιράν και για τη συνέχιση των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου και αερίου. Στα ζητήματα αυτά, όπως και σε άλλα θέματα, η εργασία μας συνεχίζεται, περιλαμβανομένων των τρίτων ενδιαφερομένων χωρών για την υποστήριξη του JCPOA και τη διατήρηση των οικονομικών σχέσεων με το Ιράν».

 

ΚΟΣΜΟΣ
WP: Στο στόχαστρο των ΗΠΑ και δεύτερος Ιρανός αξιωματούχος
Παράλληλη επιχείρηση σχεδίαζαν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, την ημέρα της εξόντωσης του πανίσχυρου Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post.
WP: Στο στόχαστρο των ΗΠΑ και δεύτερος Ιρανός αξιωματούχος
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Πώς δικαιολόγησε το χτύπημα στο Ιράν ο πρόεδρος Τραμπ
Πέντε ημέρες μετά το δολοφονικό χτύπημα στη Βαγδάτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ τοποθετήθηκε εκτενώς για τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Πώς δικαιολόγησε το χτύπημα στο Ιράν ο πρόεδρος Τραμπ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Η κρίση Ιράν-ΗΠΑ στην ατζέντα της συνόδου των Ευρωπαίων υπουργών
Τρόπους για την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ αναζητούν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. Καλούν το Ιράν να παραμείνει δεσμευμένο στη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα, παρά το...
Η κρίση Ιράν-ΗΠΑ στην ατζέντα της συνόδου των Ευρωπαίων υπουργών
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ροχανί: «Θα αυξήσουμε τον εμπλουτισμό ουρανίου όσο θέλουμε»
Από την Κυριακή θα ξεκινήσει την αύξηση της παραγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου το Ιράν, σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας, Χασάν Ροχανί. Επικρίνοντας την Ευρώπη για ασυνέπεια όσον αφορά την εμπορική συμφωνία,...
Ροχανί: «Θα αυξήσουμε τον εμπλουτισμό ουρανίου όσο θέλουμε»
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Χαμενεΐ: «Δεν υποχωρούμε μπροστά στις κυρώσεις»
Απέρριψε κατηγορηματικά τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος τόνισε ότι η πρόταση της Ουάσιγκτον είναι «απάτη».
Χαμενεΐ: «Δεν υποχωρούμε μπροστά στις κυρώσεις»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας