Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Μπουρλότο» Τραμπ στο ΝΑΤΟ

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

«Μπουρλότο» Τραμπ στο ΝΑΤΟ

  • A-
  • A+

Δραματική κλιμάκωση των διαφωνιών στη σημερινή συνεδρίαση του ΝΑΤΟ, όπου σύμφωνα με πληροφορίες ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε στους εταίρους τελεσίγραφο απειλώντας οι ΗΠΑ να φύγουν από το ΝΑΤΟ εάν τα μέλη της συμμαχίας δεν αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες στο 2% άμεσα και στο 4% στη συνέχεια.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Γεωργίας και της Ουκρανίας, αλλά μετά την κίνηση του Ντόναλντ Τραμπ ο γ.γ. της Συμμαχίας άλλαξε το πρόγραμμα και ζήτησε από τους Γεωργιανούς και Ουκρανούς εκπροσώπους να αποχωρήσουν από την αίθουσα και να αφήσουν τα τηλέφωνά τους έξω.

Το ίδιο έγινε και με τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους, εκτός από τους στενούς συμβούλους των αρχηγών κρατών.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ προσπάθησε, σύμφωνα με δημοσιεύματα, μετά από 20 λεπτά οργισμένης ομιλίας του Τραμπ να τον διακόψει, υποστηρίζοντας ότι το θέμα των αμυντικών δαπανών έχει ήδη συζητηθεί από χθες και έχει συμπεριληφθεί στο ανακοινωθέν.

Χωρίς αποτέλεσμα όμως αφού, όπως σημειώνει το Spiegel, «ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν αποφασισμένος να τιμωρήσει τους συμμάχους του».

Πρόκειται για την πιο ακραία κατάσταση στη Βορειοατλαντική Συμμαχία τα τελευταία χρόνια, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε τελεσίγραφο στους εταίρους του, σημειώνει το γερμανικό περιοδικό επικαλούμενο παρατηρητές.

«Αποχώρηση χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου»

Λίγο αργότερα ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας σημείωσε μεταξύ άλλων:

Το ΝΑΤΟ έκανε τρομακτική πρόοδο σήμερα.

► Η δέσμευση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ είναι πολύ ισχυρή και θα παραμείνει πολύ ισχυρή.

► Ελπίζω το ΝΑΤΟ να μπορέσει να τα πάει καλά με τη Ρωσία.

► Οι χώρες-μέλη θα συνεισφέρουν επιπλέον 33 δισ. εκτός από την αμερικανική συνεισφορά.

► Η Συμμαχία είναι μια καλά λαδωμένη μηχανή.

► Η Γερμανία δέχτηκε να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες με πιο γρήγορους ρυθμούς.

► Ορισμένοι ηγέτες είπαν ότι πρέπει να έχουν την έγκριση των κοινοβουλίων τους αλλά θα την έχουν.

► Για την απειλή αποχώρησης των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι πιστεύει ότι αυτό μπορεί να γίνει χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου. «Αλλά έτσι κι αλλιώς αυτό είναι ένα θέμα που δεν με απασχολεί», τόνισε.

► Ισχυρίστηκε ότι ο Γενς Στότελνμπεργκ τον ευχαρίστησε για την παρέμβασή του καθώς όλοι στο τέλος της συνεδρίασης συμφώνησαν

► Εμφανίστηκε ανήσυχος για τον ρωσικό αγωγό που μεταφέρει ρωσικό αέριο στη Γερμανία

► Όσον αφορά το εμπόριο, είπε ότι αν η Ε.Ε. δεν προσφέρει καλύτερη συμφωνία στις ΗΠΑ, τότε και η Ουάσινγκτον θα πρέπει να κάνει κάτι για τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα που εισάγονται με πολύ χαμηλούς δασμούς

► Θέλησε να υποβαθμίσει τη σημασία της συνάντησής του με τον Πούτιν τη Δευτέρα λέγοντας ότι «είναι χαλαρή που μπορεί να μην κρατήσει και πολύ, μπορεί να οδηγήσει κάπου, μπορεί και όχι»

► Υποστήριξε ότι δεν είναι ευχαριστημένος με την προσάρτηση της Κριμαίας και αν ήταν αυτός πρόεδρος τότε, δεν θα το επέτρεπε να συμβεί

► Ρωτήθηκε αν πρόκειται να αλλάξει γνώμη όταν ανέβει στο αεροπλάνο, όπως έκανε και με τους G20. «Όχι, άλλοι τα κάνουν αυτά, όχι εγώ. Εγώ δεν είμαι έτσι», απάντησε και τόνισε ότι είναι μια πολύ σταθερή διάνοια.

Εμπρηστικά tweets

Μετά τις χθεσινές επαφές του ο Αμερικανός πρόεδρος επανήλθε σήμερα με νέα tweets κατά της Γερμανίας και της Ευρώπης μπλέκοντας τις αμυντικές δαπάντες με το εμπόριο.

«Οι Αμερικανοί πρόεδροι προσπάθησαν χωρίς επιτυχία επί χρόνια να πιέσουν τη Γερμανία και τις άλλες πλούσιες χώρες του ΝΑΤΟ να πληρώνουν περισσότερα για την προστασία τους από τη Ρωσία. Πληρώνουν μόνο ένα μικρό κομμάτι του κόστους. Οι ΗΠΑ πληρώνουν δεκάδες δισ. δολάρια, υπερβολικά πολύ για να επιδοτούν την Ευρώπη και να χάνουν πολλά στο εμπόριο»

Presidents have been trying unsuccessfully for years to get Germany and other rich NATO Nations to pay more toward their protection from Russia. They pay only a fraction of their cost. The U.S. pays tens of Billions of Dollars too much to subsidize Europe, and loses Big on Trade!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 12 Ιουλίου 2018

«Εκτός από αυτό η Γερμανία άρχισε να πληρώνει τη Ρωσία, τη χώρα από την οποία ζητά να την προστατεύσουμε δισ. δολάρια για τις ενεργειακές τις ανάγκες, που προέρχονται από το νέο αγωγό από τη Ρωσία. Δεν είναι αποδεκτό! Όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ πρέπει να εκπληρώσουν τη δέσμευση του 2% και να πρέπει να φτάσουν τελικά στο 4%»

....On top of it all, Germany just started paying Russia, the country they want protection from, Billions of Dollars for their Energy needs coming out of a new pipeline from Russia. Not acceptable! All NATO Nations must meet their 2% commitment, and that must ultimately go to 4%!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 12 Ιουλίου 2018
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Το πολιτικό χάσμα έφερε αμηχανία
Τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Αυτό φάνηκε καθαρά το τριήμερο που μόλις πέρασε στη μάλλον ψυχρή υποδοχή της Ανγκελα...
Το πολιτικό χάσμα έφερε αμηχανία
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Πολύ κακό για το τίποτα
Με γενικόλογα και χωρίς μεγάλη ουσία, τουλάχιστον μπροστά στις κάμερες, ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με την Άνγκελα Μέρκελ στον Λευκό...
Πολύ κακό για το τίποτα