• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 3.8°C / 7.3°C
  1 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.2°C / 6.6°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 7.0°C
  1 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  1 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  0 BF
  65%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.0°C / 6.0°C
  1 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.6°C / 0.1°C
  1 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 6.6°C
  1 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 8.2°C
  4 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 3.9°C / 5.9°C
  1 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 9.6°C
  3 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 7.6°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.9°C
  3 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.5°C / 4.9°C
  0 BF
  57%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.5°C / 3.3°C
  0 BF
  78%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 5.8°C / 8.8°C
  2 BF
  35%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.4°C / 7.5°C
  0 BF
  62%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 2.3°C / 5.5°C
  1 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.2°C / 6.7°C
  1 BF
  63%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  1 BF
  77%

Όλα αυτά είναι συνέπεια την πολιτικής «μηδενικής ανοχής» που εξήγγειλε και εφαρμόζει από τον Μάιο ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Τζεφ Σέσιονς

James Quigg/The Daily Press via AP

Η πολιτική Τραμπ χώρισε 1.800 οικογένειες

 • A-
 • A+

Η σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική που ήδη εφαρμόζει η κυβέρνηση Τραμπ, με τους αυστηρότερους αστυνομικούς ελέγχους στα σύνορα με το Μεξικό είχε ως αποτέλεσμα να χωριστούν περίπου 1.800 οικογένειες. Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, ο αριθμός αυτός αφορά την περίοδο από τον Οκτώβριο 2016 έως και τον Μάιο.

Πρόκειται για τα πρώτα συγκεντρωτικά επίσημα στοιχεία των αμερικανικών αρχών για τις επιπτώσεις της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης Τραμπ.

Αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε στο πρακτορείο σε καθεστώς ανωνυμίας εξήγησε ότι ο αριθμός των οικογενειών που αναγκαστικά χωρίζονται στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού έχει αυξηθεί ραγδαία τους τελευταίους μήνες και ακόμη περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες, εξαιτίας των διοικητικών μέτρων που έχουν ληφθεί εις βάρος των μεταναστών.

Όλα αυτά είναι συνέπεια την πολιτικής «μηδενικής ανοχής» που εξήγγειλε και εφαρμόζει από τον Μάιο ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Τζεφ Σέσιονς, στο πλαίσιο της οποίας όσοι εισέρχονται παράνομα σε αμερικανικό έδαφος θα ασκείται εναντίον τους ποινική δίωξη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ (CBP), μεταξύ 6 και 19 Μαΐου 658 παιδιά χωρίστηκαν από 638 γονείς εξαιτίας των νομικών διώξεων. Με αυτά τα νέα στοιχεία, ο αριθμός των οικογενειών που χωρίστηκαν ξεπερνάει τις 2.400, ενώ δεν έχουν καταμετρηθεί τα στοιχεία για την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου.

Παρά τη διεθνή κατακραυγή και την καταδίκη της αντιμεταναστευτικής πολιτικής από τις οργανώσεις προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών και των μεταναστών, αλλά και τον ΟΗΕ, η αμερικανική κυβέρνηση υποστήριξε ότι, παρά τον χωρισμό των οικογενειών, τα παιδιά προστατεύονται, και ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν οι νομικές διώξεις όσων εισέρχονται παράνομα στη χώρα.

Σε όλες τις περιπτώσεις που χωρίστηκαν οικογένειες, τα παιδιά απομακρύνονται από τους γονείς τους με επιχειρήματα που σχετίζονται με λόγους υγείας ή ασφάλειας. Για παράδειγμα αν ο γονέας χρήζει νοσηλείας ή αποδειχθεί ότι έχει ποινικό μητρώο είτε στις ΗΠΑ είτε στην πατρίδα του, το παιδί απομακρύνεται από αυτόν. Άλλες αιτίες είναι να υπάρχει υποψία ότι ενήλικες προσποιούνται ότι είναι ανήλικοι για να μη συλληφθούν.

Ο αξιωματούχος που μίλησε στο Reuters δεν μπορούσε να δώσει στοιχεία για το τι συνέβαινε επί κυβέρνηση Ομπάμα, καθώς δεν υπήρχε ηλεκτρονική καταγραφή των περιστατικών και όλα γίνονταν χειρόγραφα.

Το ζήτημα αφορά οικογένειες από χώρες της Κεντρικής Αμερικής που είτε συνελήφθησαν ενώ εισέρχονταν παράνομα στα σύνορα είτε άλλες που κατόρθωσαν να μπουν στο αμερικανικό έδαφος και στη συνέχεια παρουσιάστηκαν στους συνοριοφύλακες και ζήτησαν άσυλο γιατί φοβούνται να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Σπανιότερα, πρόσφυγες και μετανάστες κάνουν αίτηση παροχής ασύλου πριν ακόμη εισέλθουν στις ΗΠΑ, ωστόσο σε αυτές τις περιπτώσεις οι χωρισμοί οικογενειών είναι πολύ σπάνιοι.

Η υπόθεση του χωρισμού οικογενειών έχει φέρει και μηνύσεις.

Πιο πρόσφατη η μήνυση εις βάρος της κυβέρνησης που κατέθεσε η Αμερικανική Ένωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες (ACLU) με αφορμή την υπόθεση μιας πρόσφυγα από το Κονγκό που παραδόθηκε στις αρχές της Καλιφόρνιας αυτοβούλως ζητώντας άσυλο. Οι αρχές της πήραν την 7χρονη κόρη της και την τοποθέτησαν σε κρατική εστία στο Σικάγο, 2.000 μίλια μακριά.

Οι αρχές υποστηρίζουν ότι δεν έχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι μητέρα και παιδί είναι συγγενείς, αλλά δεν έχουν κάνει και τεστ DNA, που θα έλυνε το πρόβλημα.

Βασικό επιχείρημα των αρχών για την αυστηρότητα που επιδεικνύεται είναι ότι οι διακινητές συχνά χρησιμοποιούσαν παιδιά για να μπορέσουν να φέρουν στις ΗΠΑ ενηλίκους χωρίς να είναι συγγενείς τους. Ωστόσο η ACLU επισημαίνει ότι δεν μπορείς να εφαρμόζεις «δρακόντεια μέτρα» τα οποία βλάπτουν τα συμφέροντα των παιδιών.

«Το να πάρεις ένα παιδί από τους γονείς του και να παραβαίνεις το βασικό συνταγματικό δικαίωμα της ενότητας της οικογένειας, είναι το πιο σκληρό μέτρο που μπορείς να εφαρμόσεις και για να εφαρμοστεί πρέπει τα επιχειρήματα να είναι συντριπτικά», τονίζει η οργάνωση.

Την ίδια στιγμή, τα κέντρα κράτησης σπάνια έχουν τις υποδομές για να ζουν ταυτόχρονα παιδιά και ενήλικες σε αυτά και γι' αυτό οικογένειες χωρίζονται έως ότου εκδικαστούν οι υποθέσεις τους ή ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για παροχή ασύλου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Οικογενειακές επανενώσεις μετ’ εμποδίων
Παρά το διάταγμα της 20ής Ιουνίου για τερματισμό του διαχωρισμού οικογενειών, πολλά παιδιά παραμένουν ακόμη μακριά από τους γονείς τους για νομικούς και γραφειοκρατικούς λόγους. Ανήλικα και γονείς προσπαθούν...
Οικογενειακές επανενώσεις μετ’ εμποδίων
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Επ' αόριστον κράτηση παιδιών μεταναστών προβλέπει διάταγμα του Τραμπ
Νέους κανόνες, οι οποίοι θα επιτρέπουν την επ' αόριστον κράτηση παιδιών μεταναστών, έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Επ' αόριστον κράτηση παιδιών μεταναστών προβλέπει διάταγμα του Τραμπ
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Κι όμως, ακόμα διαλύονται οικογένειες μεταναστών
Εναν χρόνο μετά τον τερματισμό της τακτικής χωρισμού παιδιών από τους μετανάστες γονείς τους που είχαν εισέλθει παράνομα στις ΗΠΑ, περισσότερα από 900 παιδιά βρέθηκαν να έχουν αποχωριστεί από την οικογένειά...
Κι όμως, ακόμα διαλύονται οικογένειες μεταναστών
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
(Προεκλογικά) κέντρα κράτησης ανήλικων μεταναστών...
Για τον Τραμπ και το πιο σκληροπυρηνικό κομμάτι των Ρεπουμπλικανών οι μετανάστες είναι το φόβητρο. Για τους υποψηφίους για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος το μεταναστευτικό γίνεται ευκαιρία για πλειοδοσία...
(Προεκλογικά) κέντρα κράτησης ανήλικων μεταναστών...
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Χιλιάδες επιπλέον παιδιά χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους
Η αμερικανική κυβέρνηση χώρισε από τους γονείς τους χιλιάδες παραπάνω παιδιά μεταναστών, σε σχέση με όσα είχαν γίνει αρχικά γνωστά, σύμφωνα με έκθεση του γενικού επιθεωρητή του υπουργείου Υγείας και Ανθρώπινων...
Χιλιάδες επιπλέον παιδιά χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Κι άλλο παιδί μετανάστης θυσία στο τείχος του Τραμπ
Δώδεκα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα της παραμονής των Χριστουγέννων, την ώρα που εκατομμύρια πιτσιρίκια σε όλο τον κόσμο περίμεναν με λαχτάρα τον ερχομό του Αϊ-Βασίλη, ο Φελίπε Αλόνσο Γκόμες έσβηνε για πάντα. Ο...
Κι άλλο παιδί μετανάστης θυσία στο τείχος του Τραμπ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας