• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 22.4°C
  3 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 19.4°C
  0 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.0°C / 22.9°C
  3 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 18.5°C
  3 BF
  67%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.2°C / 19.0°C
  0 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.4°C / 15.4°C
  2 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.6°C / 21.8°C
  2 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 24.2°C
  3 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 22.4°C
  4 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.5°C / 19.6°C
  4 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  1 BF
  81%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.5°C / 16.5°C
  1 BF
  77%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.5°C / 20.7°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 19.8°C / 24.3°C
  3 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.2°C / 22.6°C
  2 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.1°C / 17.7°C
  1 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.0°C / 19.7°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  0 BF
  91%

Ο Ντόναλντ Τραμπ σε εκδήλωση στον Λευκό Οίκο «υπέρ της προστασίας της ζωής»

AP Photo/Manuel Balce Ceneta, File

Οι αμβλώσεις ως εργαλείο για τις ενδιάμεσες εκλογές

 • A-
 • A+

Με στόχο να οξύνει τα πνεύματα εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο, ο πρόεδρος Τραμπ ανακοινώνει απόψε την πρότασή του να σταματήσει η χρηματοδότηση με ομοσπονδιακούς πόρους των γυναικολογικών κλινικών που επιτρέπουν στις εγκαταστάσεις τους την πραγματοποίηση αμβλώσεων.

Πρόκειται για νόμο της εποχής Ρίγκαν που απαγόρευε χρηματοδότηση από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό των κλινικών όπου γίνονται αμβλώσεις αλλά και των κλινικών που συστεγάζονται με κλινικές όπου γίνονται αμβλώσεις. Επίσης προέβλεπε ότι πριν μια γυναίκα προχωρήσει σε άμβλωση, η κλινική έπρεπε να προσπαθήσει να τη μεταπείσει, στο πλαίσιο ενός προγράμματος οικογενειακού προγραμματισμού.

Ο νόμος δεν είχε εφαρμοστεί ποτέ κατά γράμμα, καθώς επί προεδρίας Κλίντον είχε νομοθετηθεί η δυνατότητα να παρέχεται από τις γυναικολογικές κλινικές συμβουλή οικογενειακού προγραμματισμού και μεταξύ των επιλογών να είναι και η άμβλωση.

Η ανακοίνωση θα γίνει απόψε στη διάρκεια εκδήλωσης για την «Καμπάνια υπέρ της ζωής» του ιδρύματος Susan B. Anthony List και αναμένεται να προκαλέσει ισχυρή σύγκρουση μεταξύ των υπερασπιστών των αμβλώσεων ως δικαίωμα των γυναικών να ορίζουν το σώμα και την οικογενειακή τους ζωή, αλλά και των πολέμιων των αμβλώσεων, εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών.

Ήδη οι υπερασπιστές των αμβλώσεων έχουν ανακοινώσει ότι θα προχωρήσουν σε μηνύσεις ώστε να σταματήσουν την εφαρμογή του μέτρου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το ίδρυμα Susan B. Anthony List πραγματοποιεί εκστρατεία για την εκλογή βουλευτών που θα προωθήσουν μια Γερουσία «που θα στηρίζει στη ζωή» και είχε ξοδέψει για τον σκοπό αυτό 18 εκατ. δολάρια στηρίζοντας υποψηφίους με στόχο την ήττα της Χίλαρι Κλίντον.

Το σχέδιο της διοίκησης Τραμπ προβλέπει ακύρωση του νόμου της εποχής Κλίντον, ενώ αναφέρει ότι το πρόγραμμα οικογενειακού προγραμματισμού κοστίζει στους φορολογούμενους 260 εκατ. δολάρια.

Στις ΗΠΑ οι αμβλώσεις είναι νόμιμη ιατρική διαδικασία, αλλά σύμφωνα με τους ομοσπονδιακούς νόμους οι δημόσιοι πόροι δεν μπορούν να χρηματοδοτούν τις αμβλώσεις.

Οι ακτιβιστές υπέρ ή εναντίον των αμβλώσεων ήδη έχουν πάρει θέσεις μάχης.

Όσοι είναι εναντίον υποστηρίζουν ότι τα σχέδια οικογενειακού προγραμματισμού που χρηματοδοτούνται από τους φορολογούμενους δεν μπορεί να έχουν οποιαδήποτε σχέση με τις αμβλώσεις, ενώ οι υποστηρικτές των αμβλώσεων και οι γιατροί μιλούν για παραβίαση του ιατρικού απορρήτου και για επέμβαση στη σχέση γιατρού ασθενούς.

«Πρόκειται για προσπάθεια να ξεγυμνώσουν τις γυναίκες από βασικά δικαιώματά τους», λέει εκπρόσωπος του Ιδρύματος Προγραμματισμένης Μητρότητας, και «δεν θα το αφήσουμε να περάσει έτσι».

Από την πλευρά της, η Τζέσικα Μαρσέλα, την Εταιρίας Οικογενειακού Προγραμματισμού και Αναπαραγωγικής Υγείας των ΗΠΑ, τόνισε ότι το να απαιτήσει κάποιος να μη συστεγάζονται οι γυναικολογικές εκλογές με αυτές που πραγματοποιούν αμβλώσεις, θα προκαλέσει προβλήματα στην παροχή υπηρεσιών προς τις γυναίκες σε όλη τη χώρα.

Επιπλέον, εκφράζουν τον φόβο ότι οι γυναίκες θα υφίστανται πιέσεις από τις κλινικές και ίσως, ανάλογα με τον γιατρό να μην έχουν πλήρη ενημέρωση για τις επιλογές τους.

Οι αντίπαλοί τους πάντως μιλούν για απλή εφαρμογή του νόμου.

Ο Τόνι Πέρκινς, από τους πιο ισχυρούς εκπροσώπους των θρησκευτικών και συντηρητικών οργανώσεων και πρόεδρος του Συμβουλίου Οικογενειακής Έρευνας, υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρξει σαφής διαχωρισμός μεταξύ «των κέντρων αμβλώσεων και όσων αφορούν τον οικογενειακό προγραμματισμό».

Από τη δική της πλευρά, η Κρίσταν Χόκινς, του κέντρου «Φοιτητές υπέρ της Ζωής στην Αμερική», τονίζει ότι η άμβλωση «δεν είναι φροντίδα υγείας, ούτε έλεγχος των γεννήσεων, και πολλές γυναίκες αναζητούν άλλες επιλογές».

Αναμφισβήτητα, η διοίκηση Τραμπ έχει αποφασίσει να ταράξει ακόμη μία φορά τα νερά στις ΗΠΑ, υποκύπτοντας στις πιέσεις ομάδων θρησκευτικών και κοινωνικά συντηρητικών οργανώσεων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Και η Νότια Καρολίνα απαγορεύει με νόμο τις αμβλώσεις
Τον δρόμο ακόμη δέκα πολιτειών που έχουν απαγορεύσει τις αμβλώσεις παίρνει και η Νότια Καρολίνα, καθώς το τοπικό κοινοβούλιο ενέκρινε το σχετικό νομοσχέδιο, που πλέον πηγαίνει στην τοπική Γερουσία, όπου...
Και η Νότια Καρολίνα απαγορεύει με νόμο τις αμβλώσεις
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ο ΟΗΕ επικρίνει τις ΗΠΑ για τις απαγορεύσεις στις αμβλώσεις
Την ανησυχία του για την αυστηρή νομοθεσία εναντίον των αμβλώσεων που σταδιακά υιοθετούν αμερικανικές πολιτείες εκφράζει ο ΟΗΕ, που κάλεσε τις αμερικανικές αρχές να εξασφαλίσουν στις γυναίκες «πρόσβαση σε...
Ο ΟΗΕ επικρίνει τις ΗΠΑ για τις απαγορεύσεις στις αμβλώσεις
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Αλαμπάμα: Απειλούν με πολυετή φυλάκιση γιατρούς που κάνουν αμβλώσεις
Νόμο με τον οποίο θα τιμωρούνται με πολυετείς ποινές κάθειρξης οι γιατροί που κάνουν αμβλώσεις αναμένεται να υιοθετήσει η Πολιτεία της Αλαμπάμα στις ΗΠΑ. Στόχος των συντακτών του, να αναθεωρηθεί η απόφαση του...
Αλαμπάμα: Απειλούν με πολυετή φυλάκιση γιατρούς που κάνουν αμβλώσεις
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Αυστηρότερη νομοθεσία για τις αμβλώσεις στο Μισισίπι
Αυστηρότερες ρυθμίσεις για την απαγόρευση των αμβλώσεων υιοθέτησε, την Τρίτη, η πολιτεία του Μισισιπή, με κριτήριο να αποτελεί, πλέον, ο καρδιακός χτύπος στο έμβρυο.
Αυστηρότερη νομοθεσία για τις αμβλώσεις στο Μισισίπι
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Δυναμικές πορείες στις ΗΠΑ για τα δικαιώματα των γυναικών
Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους μεγάλων πόλεων των Ηνωμένων Πολιτειών το Σάββατο, για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των γυναικών, σε μία κινητοποίηση γνωστή ως Πορεία των Γυναικών. Οι διοργανωτές...
Δυναμικές πορείες στις ΗΠΑ για τα δικαιώματα των γυναικών
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Οχι Ντόναλντ, δεν μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις στις γυναίκες
Εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Πορείας των Γυναικών και κατέκλυσαν τους δρόμους των πόλεων των ΗΠΑ, μία ημέρα μετά την ορκομωσία του Ντόναλντ Τραμπ, υπενθυμίζοντάς του πως δεν...
Οχι Ντόναλντ, δεν μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις στις γυναίκες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας