Αντί για Νόμπελ εισπράττει... σφαλιάρες. Οι επιλογές του Ντόναλντ Τραμπ στην εξωτερική πολιτική στέφονται μέχρι στιγμής από πλήρη αποτυχία. Η απόφασή του για τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, πέρα από το λουτρό αίματος στη Γάζα, έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, πλην ελαχίστων πιστών συμμάχων.
Ιράν και Ευρωπαϊκή Ενωση διαμηνύουν τη βούλησή τους να διατηρήσουν τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης χωρίς τις ΗΠΑ. «Αμα έχεις τέτοιους φίλους, τι τους θέλεις τους εχθρούς», είπε χθες σε υψηλούς τόνους ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ αναφερόμενος στον Αμερικανό συνονόματό του και σε μια σειρά αποφάσεών του στη διεθνή πολιτική και το εμπόριο που τον φέρνουν σε αντιπαράθεση με την Ευρώπη.
Αλλά ακόμα και στο μέτωπο της Βόρειας Κορέας, από όπου έρχονταν ελπιδοφόρα μηνύματα -ορισμένοι μάλιστα, όπως ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζάε Ιν, και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, τον πρότειναν για Νόμπελ Ειρήνης-, εμφανίζονται τα πρώτα σύννεφα.
Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αναστέλλει τις συνομιλίες σε ανώτατο επίπεδο με τη Νότια Κορέα. Απείλησε μάλιστα να ματαιώσει και την προγραμματισμένη για τις 12 Ιουνίου σύνοδο κορυφής του ηγέτη της, Κιμ Γιονγκ Ουν, με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Εποιήθη την νήσσαν
Αυτά, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διεξαγωγή των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων Νότιας Κορέας - ΗΠΑ, τις οποίες θεωρεί «πρόκληση».
Χθες μάλιστα διεμήνυσε διά στόματος του υφυπουργού Εξωτερικών, Κιμ Κιέ Γκουάν, ότι αν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να μιλούν για μια «α λα Λιβύη» αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας, θα είναι σαφής η τύχη που θα έχει η σύνοδος κορυφής Κιμ - Τραμπ, καθιστώντας σαφές ότι δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει μονομερώς το πυρηνικό της οπλοστάσιο.
Ο ίδιος ο Τραμπ πάντως, χθες, «εποιείτο την νήσσαν». «Δεν έχουμε καμία ενημέρωση», είπε χθες όταν ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφους καθώς υποδεχόταν τον πρόεδρο του Ουζμπεκιστάν στον Λευκό Οίκο.
«Δεν έχουμε δει τίποτα. Δεν έχουμε ακούσει τίποτα. Θα δούμε τι θα γίνει». Οταν όμως πιέστηκε σχετικά με το αν θα εμμείνει στην αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας ως προϋπόθεση για τις συνομιλίες, κατένευσε.
«Διατηρούμε πάντα την ελπίδα ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί και ενεργούμε σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά την ίδια στιγμή έχουμε συνείδηση του γεγονότος πως μπορεί να είναι δύσκολες συνομιλίες», είχε δηλώσει νωρίτερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, στο δίκτυο Fox News.
Οι περισσότεροι αναλυτές πάντως συγκλίνουν στο ότι πέρα από το σύστημα που έχει παραδοσιακά η Βόρεια Κορέα να τορπιλίζει συνομιλίες, ενίοτε πριν καν ξεκινήσουν, ίσως αυτή τη φορά ο Κιμ Γιονγκ Ουν να μη σκοπεύει πραγματικά να τα τινάξει όλα στον αέρα, όσο να προσέλθει στη συνάντηση από θέση ισχύος.
Ορισμένοι επιρρίπτουν ευθύνες στον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον, ο οποίος δήλωσε πριν από λίγες μέρες στο CNN ότι η Βόρεια Κορέα θα πρέπει να εγκαταλείψει όλες τις διαστάσεις του πυρηνικού της προγράμματος, προκαταλαμβάνοντας με αυτόν τον τρόπο τις όποιες εξελίξεις.
Κάποιοι μάλιστα την περασμένη εβδομάδα, αφού ο Τραμπ ανακοίνωσε τη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το Ιράν, προειδοποιούσαν ότι αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις προσπάθειες προσέγγισης με την Πιονγιάνγκ, καθώς πλήττει την αξιοπιστία της Ουάσινγκτον.
Το μόνο καλό για τον Τραμπ -κακό για την υπόλοιπη ανθρωπότητα- είναι ότι η Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας των ΗΠΑ ενέκρινε χθες τον διορισμό της Τζίνα Χάσπελ στην ηγεσία της CIA, ο οποίος αναμένεται να επικυρωθεί από την ολομέλεια της Γερουσίας μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Η επιτροπή ενέκρινε τον διορισμό της Χάσπελ με ψήφους 10-5, εκάμφθησαν οι αντιστάσεις δύο μελών της από το Δημοκρατικό Κόμμα.
Η συμμετοχή της Χάσπελ στο παρελθόν σε προγράμματα βασανισμού στις μυστικές φυλακές της CIA είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις ακόμα και Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών, όπως του Ραντ Πολ και του Τζον Μακέιν, αλλά τελικά η υπόσχεσή της ότι δεν θα το ξανακάνει έπεισε τους «δύσπιστους».
Αλλο ένα «γεράκι» προστίθεται στην αμερικανική ηγεσία που σίγουρα δεν προαναγγέλλει τα καλύτερα σε αυτούς τους αβέβαιους καιρούς...
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας