Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αποκάλυψη νέας αβάντας του Facebook στην Cambridge Analytica

Από πρόσφατη διαμαρτυρία του Avaaz

AP Photo/Alastair Grant

Αποκάλυψη νέας αβάντας του Facebook στην Cambridge Analytica

  • A-
  • A+

Η αποτυχία του Facebook να αναγκάσει την Cambridge Analytica να διαγράψει όλα τα ίχνη δεδομένων από τους διακομιστές της επέτρεψε στην εταιρεία να διατηρήσει «προγνωστικά μοντέλα» από εκατομμύρια προφίλ του κοινωνικού μέσου κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ το 2016.

Αυτό αποκάλυψε σήμερα ο Guardian σχετικά με το τεράστιο σκάνδαλο υποκλοπής των προσωπικών δεδομένων τουλάχιστον 87 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook το 2015 από την Cambridge Analytica, που τα χρησιμοποίησε για πολιτική χειραγώγηση υπέρ του τότε υποψήφιου Ντόναλντ Τραμπ μέσω του κοινωνικού μέσου δικτύωσης.

Σύμφωνα με το αποκλειστικό δημοσίευμα, emails δείχνουν ότι η εταιρεία σχεδόν ένα χρόνο πριν τις εκλογές ανέφερε στο Facebook ότι είχε διαγράψει δεδομένα, που συλλέχθηκαν από δεκάδες εκατομμύρια χρήστες του, αλλά και μία... αβλεψία του μέσου χάρη στην οποία η εταιρεία διατήρησε «παράγωγα» των δεδομένων.

Η ηλεκτρονική αλληλογραφία, την οποία έχει υπ'όψη της η βρετανική εφημερίδα, εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με τη μαρτυρία του διευθύνων συμβούλου, Μαρκ Ζάκερμπεργκ , στο αμερικανικό Κογκρέσο τον περασμένο μήνα.

Τα «παράγωγα» δεδομένων, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν προγνωστικά μοντέλα ατόμων ή ομάδων, εκτιμάται ότι μπορεί να ήταν εξαιρετικά πολύτιμα για τις εταιρείες που συμμετέχουν στη στόχευση διαφημίσεων στους ψηφοφόρους.

Ο Ντόναλντ Τραμπ προσέλαβε την Cambridge Analytica αφού πήρε το χρίσμα της υποψηφιότητας από τους Ρεπουμπλικανούς ενώ, σύμφωνα με δύο πρώην υπαλλήλους, η εταιρία διατήρησε μοντέλα και βερσιόν των δεδομένων του Facebook σε όλη την προεδρική εκστρατεία και μετά από αυτήν. 

Η Cambridge Analytica, η οποία ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι έκλεισε, έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι δεδομένα στο Facebook ή τεχνικές ψυχολογικής στόχευσης χρησιμοποιήθηκαν στην καμπάνια του νυν Αμερικανού προέδρου. 

Όπως σημειώνει ο Guardian, από την αποκάλυψη των emails προκύπτει ότι το Facebook ανταποκρίθηκε αρχικά στις αναφορές ότι η εταιρεία είχε αποκτήσει δεδομένα, τα οποία αφορούν εκατομμύρια χρήστες, χωρίς τη ρητή άδειά τους.

Από την πλευρά του ο Ζάκερμπεργκ δήλωσε στη Γερουσία ότι το Facebook είχε «δώσει εντολή» στην Cambridge Analytica να «διαγράψει τα δεδομένα» και ότι ο αρμόδιος επικεφαλής «μας είχε πει ότι το είχαν κάνει», όταν η εταιρεία του μέσου κοινωνικής δικτύωσης έμαθε για πρώτη φορά το σκάνδαλο, τον Δεκέμβριο του 2015.

Την επόμενη μέρα ο Ζάκερμπεργκ κλήθηκε από την βουλευτή Ζαν Σακόφσκι, μέλος της αρμόδιας Επιτροπής του Κογκρέσου, να πει εάν το Facebook είχε ζητήσει από την εταιρεία να διαγράψει επίσης παράγωγα των δεδομένων του Facebook. 

Η απάντηση του ήταν θετική. «Το 2015, όταν το μάθαμε για πρώτη φορά, ζητήσαμε αμέσως από τον υπεύθυνο ανάπτυξης εφαρμογών να διαγράψει τα δεδομένα. Και όλοι μας είπαν ότι το έκαναν».

Όταν ο ιδρυτής του Facebook πίεστηκε περισσότερο είπε ότι δεν δήλωσε κατηγορηματικά εάν οι εταιρείες είχαν εκπληρώσει την υπόσχεσή τους.

AP Photo/Carolyn Kaster, File

Το Facebook και η Cambridge Analytica αρχικά φαινόταν να αντιμετωπίζουν την τεράστια παραβίαση των δεδομένων ως ένα θέμα δημοσίων σχέσεων και ο επικεφαλής των δεδομένων, Άλεξ Τάιλερ, έθεσε το θέμα στις δύο εταιρείες προτείνοντας να εκδώσουν ένα κοινό δελτίο Τύπου για να αποφύγουν τις κατηγορίες.

Μέρες αργότερες ανώτερος υπάλληλος του Facebook, που είχε επιφορτιστεί με τα ζητήματα των παραβιάσεων δεδομένων, ενημέρωσε τον Τάιλερ ότι οι πολιτικές του μέσου είχαν παραβιαστεί. «Πρέπει να λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διαγράψετε εντελώς αυτές τις πληροφορίες καθώς και οποιαδήποτε δεδομένα προκύπτουν από αυτές» είχε αναφέρει. 

Ακολούθησαν αρκετές εβδομάδες κατά τις οποίες ο Τάιλερ αξίωνε διαβεβαιώσεις από το Facebook ότι η επιχείρησή του θα διατηρούσε τη συνεργασία του με το γίγαντα της Silicon Valley. Σε email του στις 19 Δεκεμβρίου ο Τάιλερ μετέφερε στο Facebook ότι τα δεδομένα χρηστών της εταιρείας δεν ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικά στη δημιουργία «προγνωστικών μοντέλων προσωπικότητας».

«Για το λόγο αυτό και στο πνεύμα της καλόπιστης σχέσης που επιθυμούμε να διατηρήσουμε με το Facebook, θα συμμορφωθούμε με το αίτημά σας να διαγράψουμε όλα τα δεδομένα που έχουμε λάβει από τον Δρ. Κόγκαν», είχε γράψει.

Ωστόσο, ο Τάιλερ δεν αναφέρθηκε στο αίτημα του Facebook για διαγραφή δεδομένων, τα οποία προέρχονταν από τον Κόγκαν, τον καθηγητή του πανεπιστημίου Κέμπριτζ που είχε συνεργαστεί με τον πληροφοριοδότη Κρίστοφερ Γουίλι, ώστε να τα συγκεντρώσει για την Cambridge Analytica.

Τον επόμενο μήνα, τον Ιανουάριο του 2016, ο υπάλληλος του Facebook ευχαρίστησε την εταιρεία πολιτικών συμβούλων επειδή, «επειδή συμφώνησε να διαγράψει όλα τα δεδομένα που προέκυψαν».

Ύστερα το Facebook έστειλε το εξής μήνυμα: «Μπορείτε να ενημερώσετε πώς αποθηκεύσατε τα δεδομένα και τι κάνατε για να τα διαγράψετε;»

Ο Τάιλερ απάντησε ότι η εταιρεία δεν είχε ακόμη διαγράψει τα δεδομένα σημειώνοντας ότι θα χαρεί να το πράξει «μόλις το Facebook επιβεβαιώσει ότι αυτό θα λύσει το θέμα».

Ακόμα μία εβδομάδα πέρασε πριν το Facebook επανέλθει σημειώνοντας ότι τα δεδομένα είχαν συγκεντρωθεί με «ανάρμοστο τρόπο» και ότι η Cambridge Analytica ήταν υποχρεωμένη να τα διαγράψει. «Έχετε δηλώσει ότι θα θέλατε να διατηρήσετε μια θετική σχέση μαζί μας. Για να την έχετε θα χρειαστεί η διαγραφή των δεδομένων», υπενθύμισε ο υπάλληλος.

Μια εβδομάδα αργότερα ο Τάιλερ έστειλε νέο email στο Facebook για να επιβεβαιώσει ότι η Cambridge Analytica είχε διαγράψει τώρα από τον διακομιστή αρχείων τα δεδομένα που έλαβε από τον Δρ. Κόγκαν. «Επίσης, επιβεβαιώνω ότι έχω ελέγξει ότι ο διακομιστής δεν περιέχει αντίγραφα των δεδομένων» έγραψε χωρίς να αναφρθεί στο αίτημα του Facebook να διαγράψει τα παράγωγα.

Ο υπάλληλος του Facebook απάντησε: «Σας ευχαριστώ, Άλεξ. Θα σας ενημερώσω εάν έχουμε οποιεσδήποτε περαιτέρω ερωτήσεις και, παρακαλώ, μην διστάσετε να απευθυνθείτε εάν εσείς ή η ομάδα σας έχετε ερωτήσεις».

Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως ένα πρώην στέλεχος της Cambridge Analytica παραδέχτηκε ότι το Facebook θα μπορούσε εύκολα να επιμείνει ζητώντας από την εταιρία να διαγράψει τα μοντέλα, που είχε κατασκευάσει από τα δεδομένα του Κόγκαν, και προχώρησε σε εικασίες για το ότι το Facebook γνώριζε τα τεράστια κέρδη που αποκόμισε από την πολιτική διαφήμιση της Analytica.

«Θα μπορούσαν απλώς να μας απαγορεύσουν [την είσοδο] στην πλατφόρμα», σχολίασε η ίδια πηγή. «Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς. Είχαμε την ευθύνη να δαπανούμε εκατομμύρια δολάρια στην πλατφόρμα τους».

Μόλις τον Απρίλιο του 2017, 16 μήνες από τότε που η Facebook ζήτησε αρχικά να διαγραφούν παράγωγα, ο κολοσσός των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης έλαβε επίσημη πιστοποίηση από την εταιρεία ότι δεν διατηρούσε πλέον δεδομένα από το Facebook.

«Λάβαμε μια επιβεβαίωση μέσω email από την Cambridge Analytica τον Ιανουάριο του 2016 ότι είχαν διαγράψει τα δεδομένα και ότι ο διακομιστής τους δεν περιείχε αντίγραφα ασφαλείας», ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Facebook. Εννέα μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2016, η εταιρία «επανέλαβε μέσω των δικηγόρων ότι όλα τα δεδομένα του Facebook, συμπεριλαμβανομένων των παραγώγων, είχαν διαγραφεί», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Τα έκρυψαν...

Όμως, δύο πρώην υπάλληλοι της Cambridge Analytica, οι οποίοι ήξεραν για την αποθήκευση των δεδομένων δήλωσαν ότι τα μοντέλα και άλλες προσωπικές πληροφορίες, που προέρχονταν από το Facebook, διατηρήθηκαν το 2016 και το 2017.

Ειδικότερα, ένας από τους δύο είδε σε διακομιστές προς το τέλος του 2016 συγκεντρωτικά στοιχεία, που απαριθμούσαν ενδιαφέροντα χρηστών Facebook. «Τα δεδομένα δεν ήταν στην κεντρική βάση δεδομένων», αλλά «σε μια κρυφή γωνία του διακομιστή που θα μπορούσες να έχεις πρόσβαση μόνο αν ήξερες πού βρισκόντουσαν... Έμεινα έκπληκτος. Μας είχαν πει ότι αυτά τα δεδομένα δεν ήταν εκεί και δεν θα μπορούσαμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε προϊόντα πελατών».

Φαίνεται επίσης ότι τα δεδομένα ανακαλύφθηκαν σε έναν έλεγχο των υπηρεσιών της εταιρείας την άνοιξη του 2017. Ωστόσο, η Cambridge Analytica φέρεται να γνώριζε ότι η διατήρηση τέτοιων δεδομένων μπορεί να ήταν αμφιλεγόμενη.

Το Μάρτιο πια του 2017, μετά από μια σειρά αποκαλύψεων από τον Observer, υπήρξε εσωτερικός έλεγχος στην εταιρεία για να βρεθούν ίχνη των δεδομένων του Facebook, για τα οποία είχε ενημερωθεί το προσωπικό ότι έπρεπε να σβηστούν από τους διακομιστές της Analytica, σύμφωνα με τον άλλο πρώην υπάλληλο. 

Τότε «το πήραν πολύ σοβαρά», δήλωσε ο ίδιος προσθέτοντας ότι εξέτασαν «όλα τα αρχεία μας. Δεν ήθελαν να παραμείνει κανένα ίχνος από αυτά τα δεδομένα του Facebook. Πάντως, η Cambridge Analytica αρνήθηκε ότι υπήρξε ποτέ «κρυφή μνήμη» από την εταιρεία Global Science Research (GSR) του Κόγκαν.

Ένας εκπρόσωπος της Cambridge Analytica υποστήριξε πως «επιβεβαίωσε στο Facebook» ότι είχε διαγράψει «όλα τα δεδομένα από τον διακομιστή αρχείων που είχαμε λάβει από την GSR» τον Ιανουάριο του 2016 και τότε ξεκίνησε η διαδικασία αναζήτησης και διαγραφής των παραγώγων. Το Facebook δεν επιβεβαίωσε ότι τα μοντέλα είχαν επίσης διαγραφεί μέχρι τον Απρίλιο του 2017.

«Αυτή ήταν μια μακρά διαδικασία», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, η οποία δεν ολοκληρώθηκε για τους επόμενους 16 μήνες. «Τον Απρίλιο του 2017, υπογράψαμε μία πιστοποίηση στο Facebook ότι είχαμε διαγράψει οριστικά όλα τα δεδομένα και τα παράγωγα της GSR».

Πηγή: Τhe guardian 

 

ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Η πίεση έφερε αλλαγές στην προστασία των προσωπικών δεδομένων
Ο σάλος από τις αποκαλύψεις για τη διαρροή και κλοπή των προσωπικών δεδομένων 50 εκατ. χρηστών του Facebook, αλλά και η χρήση τους ώστε να επηρεαστούν οι προεκλογικές εκστρατείες των αμερικανικών εκλογών και...
Η πίεση έφερε αλλαγές στην προστασία των προσωπικών δεδομένων
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Το Facebook ξοδεύει 22,6 εκατ. το χρόνο για να είναι ασφαλής ο Ζούκερμπεργκ
Με τεράστια ποσά χρηματοδοτεί την ασφάλεια του ιδρυτή του, Μαρκ Ζούκερμπεργκ το Facebook, το οποίο το 2018 κοστολόγησε τη σωματική ακεραιότητα του ίδιου και της οικογένειάς του στα 22,6 εκατομμύρια, 9...
Το Facebook ξοδεύει 22,6 εκατ. το χρόνο για να είναι ασφαλής ο Ζούκερμπεργκ
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
To Facebook ενημερώνει τους χρήστες εάν χρησιμοποιήθηκαν τα δεδομένα τους
Ξεκίνησε η ενημέρωση των χρηστών του διαδικτύου για το εάν τα προσωπικά τους δεδομένα χρησιμοποιήθηκαν από την Campridge Analytica στο σκάνδαλο του Facebook. Την ίδια ώρα, το Facebook ανακοίνωσε ότι αναστέλλει...
To Facebook ενημερώνει τους χρήστες εάν χρησιμοποιήθηκαν τα δεδομένα τους
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ενημέρωση προς τους «εκτεθειμένους» χρήστες θα κάνει το Facebook
Επίσημη ενημέρωση από το Facebook θα αρχίσουν να έχουν σταδιακά οι χρήστες του, των οποίων τα δεδομένα πιθανώς έχουν διαρρεύσει σε τρίτους και κυρίως στην Cambridge Analytica. Η αρχή θα γίνει από τη Δευτέρα 9...
Ενημέρωση προς τους «εκτεθειμένους» χρήστες θα κάνει το Facebook
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Στο κόσκινο δικαστικών αρχών το σκάνδαλο του Facebook
Μια σειρά από δικαστικές έρευνες έχουν ξεκινήσει στον κόσμο μετά το σκάνδαλο της παράνομης διαρροής δεδομένων 87 εκατ. χρηστών του Facebook. Ο ιδρυτής της εταιρείας έχει κληθεί να καταθέσει στο αμερικανικό...
Στο κόσκινο δικαστικών αρχών το σκάνδαλο του Facebook
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Παραδέχεται κλοπή δεδομένων 87 εκατ. χρηστών το facebook
«Συνολικά πιστεύουμε ότι οι προσωπικές πληροφορίες έως και 87 εκατ. χρηστών αποκτήθηκαν αθέμιτα από την Cambridge Analytica». Με την παραπάνω φράση το Facebook παραδέχτηκε ότι η εταιρεία πολιτικών συμβούλων...
Παραδέχεται κλοπή δεδομένων 87 εκατ. χρηστών το facebook

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας